Gaudix grotwoningen: Barrio de las Cuevas wijk nabij Granada

Volledige reisgids kopen voor € 10

Gaudix grotwoningen: Barrio de las Cuevas wijk nabij Granada

23 mei 2022 in Andalusië1 reactie

Op iets meer dan een half uurtje rijden van de Spaanse stad Granada ligt het plaatsje Guadix. Dit historische stadje is niet erg groot, maar toch zeker een bezoekje waard. Het dorp bestaat namelijk uit een groot aantal grotwoningen waar nog steeds zo’n 2000 tot 3000 mensen wonen. Dat maakt het dorp het grootste nog bewoonde grottengebied in Europa.

Guadix is een bijzondere stopplaats voor iedereen die naar Andalusië reist. We hebben alle info over het grottendorp en de andere bezienswaardigheden in Guadix hier verzameld.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Guadix

1.1. Een Romeinse stad

Guadix werd al bewoond tijdens de Romeinse tijd. De stad werd door Julius Caesar gesticht in de eerste eeuw. Het plaatsje was niet van groot strategisch belang tot het zich in 711 ontpopte tot een belangrijke Moorse vestingstad waar veel handel gedreven werd. Tijdens de Reconquista werd Guadix in de vijftiende eeuw na lange tijd opnieuw ingenomen door de christenen.

1.2. Het ontstaan van de grottenwoningen

De Moren vluchtten tijdens de Reconquista naar de grottenstelsels in de gebergtes aan de voet van de Sierra Nevada om zich te verstoppen. De grottenstelsels werden door de Moren verder uitgehouwen om zo grotwoningen te bouwen in de kalkstenen heuvels. De meeste bouwwerken stammen uit de zestiende eeuw, maar er is bewijs dat de grotten ook voor die tijd al bewoond werden.

1.3. Renovatie van de grottenwoningen

In de vorige eeuw lagen de meeste woningen er verlaten bij en waren ze in verval geraakt. Nadat de meeste woningen gerestaureerd werden, begonnen de bijzondere huizen opnieuw bewoners te trekken. Er zijn zo’n 2000 grotten te vinden in de wijk die door zo’n 3000 mensen bewoond worden. Daarnaast staan sommige grotwoningen ook te huur en werden een aantal grotcomplexen omgebouwd tot hotels.

 1. Bezienswaardigheden in Guadix

2.1. Plaza de la Constitución

Het stadje Guadix bestaat uit een historisch centrum, het grottendorp en een nieuwer gedeelte van de stad. Guadix werd opgetrokken rondom het centrale plein, het Plaza de la Constitución. Dit plein stamt uit de zestiende eeuw en vormt nog steeds het hart van het dorp. Je vindt er het toerismekantoor en verschillende bars en cafés.

2.2. Calle Ancha

Op het centrale plein komt ook de hoofdstraat van Guadix uit, de Calle Ancha. Die straat wordt omzoomd met bomen en geflankeerd door statige negentiende-eeuwse herenhuizen waar verschillende lokale winkeltjes te vinden zijn.

2.3. De kathedraal

De Catedral de la Encarnación siert het centrum van Guadix. Deze oude kathedraal werd in de zestiende eeuw opgetrokken op de ruïnes van een voormalige moskee. Er werd 200 jaar aan de kathedraal gewerkt en dat is duidelijk te zien. De kathedraal is namelijk een mix van gotische en barokke stijlen. Vooral de barokke gevel valt op. Neem tijdens je bezoek zeker eens een kijkje in de kathedraal en in het bijhorende museum.

2.4. Het Alcazaba van Guadix

Het Alcazaba van Guadix torent uit boven het dorp. Dit fort werd in de elfde eeuw gebouwd als onderdeel van een grote Moorse vestiging. Vanaf het bouwwerk heb je een prachtig uitzicht op Guadix, het grottendorp en de besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada. Het fort zelf kan je wel niet betreden. Even verderop ligt ook de Mirador Cerro de la Bala, een uitkijkpunt dat de klim ernaartoe zeker waard is.

2.5. Het grottenmuseum

In het grottenmuseum Cueva Museo krijg je door middel van een interactieve tentoonstelling een goed beeld van hoe het is om in de grotten te leven. Er zijn verschillende bemeubelde kamers te zien zoals een slaapkamer, een keuken, een voorraadkamer en een werkkamer. Het museum toont hoe er in de woningen geleefd werd en wordt. Er worden in het museum ook verschillende werktuigen en kunstwerken tentoongesteld.

2.6. Het pottenbakkersmuseum

Er is verder ook een pottenbakkersmuseum in Guadix, gevestigd in een grot. In dit Cueva Museo de Alfarería wordt aandacht besteed aan de grootste specialiteit van het dorp: de keramieken accitanas-kruiken.

Wist je dat we een compleet uitgewerkte voorbeeldroute hebben langs de mooiste dorpjes + de Sierra Nevada? Bekijk deze route door Andalusië hier.

 1. De grottenwijk

3.1. Barrio de las Cuevas

De grottenwijk Barrio de las Cuevas, ook wel de Barrio de Santiago genoemd, is de belangrijkste bezienswaardigheid van Guadix. Dit grottendorpje bestaat uit groene hellingen waar een hoop torentjes en schoorstenen uitsteken.

De grotwoningen werden grotendeels opgeknapt en voorzien van moderne technologieën, maar zijn er ook enkele gebouwen te vinden die nog opgeknapt moeten worden of in ruïnes vervallen zijn. Er bestaan zeer bescheiden grottenwoningen, maar sommige zijn ook heel luxueus.

3.2. De woningen

De muren van de woningen zijn erg dik en dat zorgt ervoor dat de binnentemperatuur gemiddeld rond de 20 graden ligt, zowel in de winter als in de zomer. De grottenwoningen zijn dus uitstekend bestand tegen de winterkou en de broeierige zomers. Airconditioning en verwarming zijn er niet nodig.

3.3. Het interieur van de grotten

Er worden ook geen deuren gebruikt binnenin de woningen. Kamers worden van elkaar gescheiden door gordijnen. De meeste woningen bestaan uit een woonkamer, een ingerichte badkamer, een kleine keuken waar elektrisch gekookt kan worden en één of meerdere slaapkamers.

 1. Openingstijden in Guadix

Guadix is als stadje natuurlijk het hele jaar door te bezoeken. We raden je wel aan om het dorp in de lente of de herfst te bezoeken om zo de ergste hitte te vermijden.

4.1. Het toerismebureau

Het toerismebureau is elke maandag tot en met vrijdag open van 09:00 tot 13:30 en van 16:00 tot 18:00. Je kan er mee met een begeleide tour naar het grottendorp of een wandeling door het dorp beginnen.

4.2. Het grottenmuseum

Het grottenmuseum is elke maandag tot en met vrijdag open tussen 10:00 en 14:00 en tussen 16:00 en 18:00. Op zaterdag en op feestdagen is het museum enkel in de voormiddag open tussen 10:00 en 14:00. Op 1 januari, 6 januari, 24 december, 25 december en 31 december is het museum gesloten.

4.3. Het pottenbakkersmuseum

Het pottenbakkersmuseum is elke maandag tot en met vrijdag open tussen 10:00 en 13:00 en tussen 16:00 en 19:00. In de zomer is het museum in de namiddag open van 17:00 tot 20:30. In het weekend en op feestdagen is het museum open van 11:00 tot 14:00.

4.4. De kathedraal

Je kan de kathedraal van Guadix elke maandag tot en met zaterdag bezoeken tussen 10:30 en 14:00 en tussen 16:00 en 18:00 van oktober tot en met maart. In april en mei opent en sluit de kathedraal in de namiddag een half uurtje later. Van juni tot en met september kan je de kathedraal in de namiddag bezoeken tussen 17:00 en 19:30. Op zondag is de kathedraal het hele jaar door open tussen 10:30 en 14:30 en tussen 17:00 en 19:30.

 1. Tickets voor de bezienswaardigheden in Guadix

Om de verschillende bezienswaardigheden in Guadix te bezoeken, moet je telkens een toegangskaartje kopen. Om in het grottendorp rond te wandelen heb je geen ticket nodig, je kan in die wijk gewoon tussen de huizen rondwandelen.

De leukste manier om Guadix te verkennen is met een e-bike tour vanuit Granada. Je gaat met een 4x4 naar Guadix om daar rond te fietsen, de grotten te verkennen en te fietsen in de prachtige natuur in de omgeving.

5.1. De musea

Tickets voor het grottenmuseum kan je ter plekke kopen voor minder dan 3 euro. Kinderen tot 14 jaar mogen gratis mee naar binnen. Een ticket voor het pottenbakkersmuseum kost 2 euro voor volwassenen en 1 euro voor kinderen.

5.2. De kathedraal

Om de kathedraal binnen te gaan moet je 5 euro betalen en als je ook de toren wil beklimmen betaal je 6 euro. Senioren en kinderen krijgen korting. Je kan hier ook een audiogids kopen.

 1. Hoe vermijd ik de wachtrijen?

In de zomerperiodes en tijdens de schoolvakanties kan het tamelijk druk worden in Guadix, maar het is er nooit extreem druk. De meeste bezoekers blijven namelijk niet lang hangen in het dorpje. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken om wachtrijen.

 1. Hoe bereik ik het grottendorp van Guadix?

7.1. Met het openbaar vervoer:

Guadix kan je vanuit Granada goed met het openbaar vervoer bereiken. Vanaf het busstation in Granada kan je de ALSA-bussen richting Guadix nemen, zoals de ALSA – Gran-Fon of de ALSA – Grana-Baza. Ook de Ouibus rijdt zonder tussenstops naar Guadix. Bussen doen er zo’n driekwartier tot anderhalf uur over, afhankelijk van de route van de bus.

7.2. Met de auto:

Vanuit Granada is Guadix heel makkelijk te bereiken. De steden liggen zo’n 50 kilometer van elkaar en je rijdt van Granada naar Guadix in minder dan een uurtje.

 1. Overnachten in een grotwoning

In Guadix zijn verschillende grottenwoningen omgebouwd tot kleine hotels. Een daarvan is Cueva El Jaraiz, je slaapt er in alle rust in een authentieke grot! Het grottenmuseum bevindt zich bovendien vlakbij. Een leuke ervaring!

Op zoek naar een vakantiehuisje? Bekijk dan zeker eens Casa Cueva Gaudix. Meer info en prijzen.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Wanneer een bewoner je uitnodigt om hun grotwoning te bezoeken, kan je dat het beste netjes afslaan. Sommige bewoners bedelen dan namelijk om geld. We raden je daarom aan om je aan de begeleide tours te houden.
 • In het grottenmuseum mag je geen foto’s of videobeelden maken.
 • Tussen 6 en 15 september wordt het feest van Cascamorras gevierd rondom Guadix. Bij die volkstraditie vertrekt een man uit Guadix, gekleed in traditionele klederdracht, naar het nabijgelegen Baza, waar hij de Virgen de la Piedad, de heilige maagd van het dorp, voor zich probeert te winnen. Onderweg wordt hij door de bevolking van Guadix bekogeld met teer en modder.
 1. Filmpje: de grottenwoningen in Guadix

Benieuwd naar de grottenwoningen? Bekijk alvast dit filmpje waarin je enkele hotels binnen kijkt die gebouwd zijn in grotten in en rond Guadix. Om alles zelf te bewonderen, zal je natuurlijk naar Guadix moeten reizen.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis preview reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 13 oktober 2019 - Nellie Berkers

Wij zitten op het ogenblik in Guadix in een grotwoning en het is heel apart . Guadix is een mooi stadje maar heel Andalusië is prachtig je valt van de ene verbazing in de andere . Van de gids hebben wij veel plezier en nog.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?