Marbella bezoeken? Dé mooiste bezienswaardigheden, info en tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Marbella bezoeken? Dé mooiste bezienswaardigheden, info en tips

17 augustus 2021 in Andalusië6 reacties

Marbella is een populaire vakantiebestemming aan de Costa del Sol. Jaarlijks komen heel veel toeristen de stad bezoeken om er te genieten van de zon en de mondaine levensstijl. De rest van de stad wordt vaak overgeslagen omdat veel bezoekers denken dat de stad duur is en karakter mist. Dat negatieve beeld klopt helemaal niet, want Marbella heeft veel meer te bieden dan de resorts alleen. Je vindt er prachtige boulevards en parken, een mooi historisch centrum en verschillende musea.

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van Marbella

1.1. Middeleeuws Marbella

De geschiedenis van Marbella gaat terug tot de Romeinse tijd. In het oude centrum van de stad kan je daar nog steeds resten van terugvinden. Toch werd Marbella pas in de middeleeuwen een belangrijke stad. Nadat de Normandiërs in de tiende eeuw de kust van Málaga hadden aangevallen, besloot het kalifaat van Córdoba om de kust te versterken. Er werd een groot Alcazaba gebouwd op de plek waar nu de stad Málaga ligt. Daaromheen lagen uitgestrekte boomgaarden en verschillende kleine boerendorpjes, waaronder Marbella. In de vijftiende eeuw viel Marbella in de handen van de koning van Castilië. Marbella kreeg toen stadsrechten en de stad werd uitgebreid met forten en kerken.

1.2. Het arme Marbella

In de negentiende eeuw werd Málaga langzaam geïndustrialiseerd waardoor de traditionele landbouw in de regio in gevaar kwam. De bevolking van Marbella raakte hun banen kwijt en kwam in de armoede terecht. In een poging om het tij te doen keren, werden enkele hotels gebouwd. De Spaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog daarna zorgden er echter voor dat toeristen wegbleven en gebouwen in de stad werden verwoest tijdens gevechten en branden. Marbella had na de Tweede Wereldoorlog zelfs nog maar enkele honderden inwoners.

1.3. Mondain Marbella

De Marquis van Ivanrey, Ricardo Soriano kocht een stuk land tussen Marbella en San Pedro en zorgde ervoor dat zijn vrienden steeds meer naar de kust kwamen. Het toerisme in Marbella begon zo gestaag toe te nemen. Even later werden er grote strandhuizen en clubs gebouwd en Marbella werd een populaire vakantieplek voor rijke mensen en voor bekende sterren van over de hele wereld. Langzamerhand werd Marbella ook steeds vaker bezocht door het grote publiek.

  1. Geniet van de zon op het strand

Marbella ligt aan de Costa del Sol. Je kan dus geen bezoekje brengen aan Marbella zonder een frisse duik in de zee te nemen. Er is in totaal maar liefst 27 kilometer aan stranden te vinden. Langs de kustlijn liggen gezellige strandbars waar je van een cocktail kan genieten. Ga dus zeker aan het strand liggen, duik het water in en geniet van de zon.

  1. Wandel over de Paseo Marítimo

Het is zeker aan te raden om een stuk over de Paseo Marítimo te wandelen langs de kust. Dit is de boulevard die langs een groot deel van het strand loopt. De Paseo Marítimo loopt tot de jachthaven van Puerto Banús en zelfs tot het dorpje San Pedro. Op de boulevard kan je genieten van het prachtige uitzicht over het water terwijl je onder de palmbomen loopt en geniet van een ijsje of een fris drankje. Blijf hier ook zeker rondhangen voor zonsondergang!

  1. Casco antiguo

Marbella heeft een prachtig historisch centrum dat toch niet vaak door de vele toeristen bezocht wordt. Het oude stadsgedeelte ligt aan het huidige centrum vanaf de Avenida Ricarda Soriano. In het oude centrum kan je door een labyrint van smalle steegjes dwalen. De straten zijn er bekleed met kasseien en je kan er verschillende kleine winkeltjes en kunstgalerijen ontdekken. Bovendien zal je er ook overblijfselen uit de tijd van de Romeinen tegenkomen. Het hart van de Casco Antiguo is het Plaza de los Naranjos, een authentiek plein vol met sinaasappelbomen en andere tropische planten. Het is de perfecte plek om in alle rust te genieten van een drankje in één van de traditionele cafés. Je vindt er ook heel wat goede restaurants waar je ’s avonds lekkere tapas en andere gerechten kan eten.

  1. Iglesia de la Encarnación

In het oude centrum vind je ook de oudste kerken van de stad, de Iglesia de la Encarnación is er eentje van. Deze kerk stamt uit de zestiende eeuw en is waarschijnlijk op de resten van een oudere moskee gebouwd. De kerk werd in de achttiende eeuw uitgebreid en een groot deel van de altaarstukken stammen dan ook uit die periode. De kerk is niet helemaal open voor het publiek, maar je kan wel even door de ramen en de deuren naar binnen gluren.

  1. Parque La Alameda

Ten zuiden van het oude centrum vind je ook een klein park waar je zeker even door moet wandelen. Het Parque La Alameda is de perfecte plek om even te pauzeren tijdens je wandeling door de stad. Je zal er zowel de lokale bevolking als toeristen vinden. In het park kan je langs de tropische planten en mooi versierde bankjes lopen en een foto maken bij de prachtige centrale fontein die helemaal bedekt is in de typische Andalusische tegeltjes.

  1. Parque de la Constitución

Het Parque de la Constitución is een oase van rust tussen het strand en het centrum van Marbella. Ook hier kan je wandelen tussen de groene bomen en de kleurrijke bloemen of je kan er picknicken op het gras. In het park is een speeltuin te vinden en er staat ook een astronomisch observatorium. Daarnaast staat er ook een cafeetje en er is een openluchttheater waar regelmatig theatervoorstellingen, concerten, opera’s en andere evenementen georganiseerd worden.

  1. Avenida del Mar

Wanneer je vanaf La Alameda terug naar de kust wandelt, is het aan te raden om de Avenida del Mar te nemen. Deze straat lijkt wel een openluchtmuseum. Overal staan surrealistische beelden die gemaakt werden door Salvador Dalí. Een absolute aanrader!

  1. Jachten spotten in Puerto Banús

Marbella wordt nog steeds druk bezocht door rijke en beroemde mensen. In de jachthaven van Marbella, Puerto Banús, liggen heel wat luxueuze jachten te dobberen. Je kan er rondwandelen en de indrukwekkende jachten bewonderen. Misschien spot je wel een beroemde filmster!

  1. Winkelen in Marbella

In Marbella zijn er heel wat winkels en je kan er dus zeker een dagje gaan winkelen. In het oude stadscentrum zal je verschillende kleine lokale winkeltjes tegenkomen die souvenirs, kleren, schoenen, accessoires en lokale producten verkopen. Net buiten de oude stadskern zal je dan weer vooral kledingwinkels vinden.

In het winkelcentrum La Cañada iets ten noorden van Marbella vind je niet minder dan 300 winkels, koffiezaakjes, restaurants en ook nog een bioscoop. Wie dure designerkledij wil kopen gaat het beste naar Puerto Banús. Hier vind je winkels van onder andere Versace, Louis Vuitton, Armani, La Perla en Cavelli.

  1. Actie in en rond Marbella

Ook voor wie het wat avontuurlijker mag heeft Marbella heel wat te bieden. Er worden verschillende sportieve activiteiten georganiseerd in en rond de stad.

Je kan bijvoorbeeld gaan paddle boarden of kajakken op de Middellandse Zee, meevaren in een snelle jetboat of zelfs een privé jetboat huren vanuit Puerto Banús.

Daarnaast kan je ook een begeleide fietstour maken rond Marbella, wandelen op de toppen rond de stad of canyonen rond de Guadalmina. Tickets voor al die activiteiten kan je makkelijk online kopen.

  1. Struin over de markt

Elke maandag wordt in het centrum van Marbella een markt gehouden. Je vindt hier zowel fruit- en groentekramen, kramen met kleding en accessoires, speelgoed en leuke hebbedingetjes. Er komen zowel Spanjaarden als toeristen op af.

  1. Ga golfen

In Marbella vind je heel wat golfbanen waar de rijken een balletje komen slaan. Vlak naast de stad liggen heel wat golfbanen, zoals Marbella Club Golf Resort en Flamingos Golf Club. In totaal heb je de keuze uit 36 verschillende golfbanen in de heuvelachtige omgeving van Marbella.

  1. Een nachtje feesten

Marbella heeft ook een bruisend nachtleven en het is dus de ideale plek om een nachtje uit te gaan. In het centrum van de stad zijn er heel wat bars en restaurants terwijl de grote nachtclubs buiten het centrum te vinden zijn. Zo staat Puerto Banús bekend om zijn nachtclubs, de bekendste zijn Buddha Beach en Nikki Beach. Hou er wel rekening mee dat uitgaan in Marbella een stuk duurder is dan bij ons.

  1. Hoe bereik ik Marbella?

Marbella ligt op 45 rijden vanaf Málaga en is dan ook perfect te bezoeken als dagtrip vanuit Málaga. Er worden ook verschillende tours naar Marbella vanuit Málaga georganiseerd, tickets daarvoor kan je makkelijk online kopen.

  1. Waar overnachten in Marbella?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Marbella? Bekijk hier de aanbiedingen en promoties.

Booking.com

  1. Filmpje: dronebeelden van Marbella

Dit filmpje toont Marbella en Puerto Banús vanuit vogelperspectief. Om alles in het echt te zien, zal je natuurlijk zelf naar Marbella moeten afzakken.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis preview reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 24 april 2022 - Rob van der straten

Leuke gids met mooie verhalen erin, je kunt er veel leuke ideeen uit halen. Leuke en goede tips dank hier voor.

- 24 oktober 2021 - Chantal Eggermont

Goede tips

- 14 oktober 2021 - Betty Spiessens

Net terug van een geslaagde vakantie aan Costa del Sol. Interessante tips en weetjes kunnen halen uit jullie reisbrochure van Marbella en Andalusie. Al enkele malen ook andere links gedownload voor uitstappen in eigen land en steeds zeer tevreden over de informatie. Keep up the good work ! Bedankt !

- 22 april 2021 - Dehasque Marie-Louis

Wij gaan naar Marbella en gaan Caminito del Rey bezoeken

- 8 januari 2021 - Nicole Verhoeven

De gids geeft mooie kaarten, duidelijke maar beknopte uitleg rond de bezienswaardigheden en doet dromen van opnieuw te kunnen reizen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?