27 x mooiste bezienswaardigheden in het Pajottenland: wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

27 x mooiste bezienswaardigheden in het Pajottenland: wat zien & doen?

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in het Pajottenland + verblijftips

Het Pajottenland is een prachtige streek vol glooiende landschappen, Brabantse trekpaarden, kasteeldomeinen en brouwerijen. Vijf eeuwen geleden schilderde Pieter Bruegel zijn mooiste werken te midden van het Pajotse landschap. Kom al dat moois zelf ontdekken, te voet, met de fiets of per auto. Het Pajottenland, gelegen in de groene gordel rond Brussel, heeft tal van verrassingen in petto.

Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in het Pajottenland.

Praktische info voor je bezoek aan het Pajottenland

Duur1 - 7 dagen ()
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
Leuke 2PK tochtHet Pajottenland verkennen op een ludieke wijze met een 2PKtje of Vespa? Boek je tochtje hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in het Pajottenland zijn:

Inhoud artikel

  1. Kaartje met bezienswaardigheden in het Pajottenland

  1. Halle en de Sint-Martinusbasiliek

Halle, gelegen tussen Brussel en het Pajottenland, is bekend om haar carnaval, het Hallerbos en haar (Geuze)bieren. Het is een kleine stad waar erfgoed en hippe plekken elkaar afwisselen. De mix van eeuwenoude tradities en moderne stadsvernieuwing hangt hier in de lucht. Wie de stad voor het eerst bezoekt, kan onze stadswandeling door het centrum van Halle gebruiken als leidraad.

Deze wandelroute brengt je langs de rivier de Zenne en enkele topbezienswaardigheden zoals de Grote Markt waar het historische stadhuis staat te schitteren samen met het standbeeld van Adrien François Servais (een befaamde cellist en componist) en het streekmuseum Den AST waar je meer te weten kan komen over de stad en haar tradities.

Sint-Martinusbasiliek in Halle

Dé blikvanger van Halle is de Sint-Martinusbasiliek, de thuishaven van de ‘zwarte’ Onze-Lieve-Vrouw (ook gekend als ‘Zwarte Madonna’, omdat het beeldje steeds zwart kleurde).

De Zwarte Madonna kent verschillende legendes, waaronder die van 32 kanonballen. Zo werd Halle in 1489 aangevallen door Philips van Kleef, de stadsomwalling kon de aanval weerstaan, en zoals de legende het wil was dit dankzij Maria die de kanonballen opving in haar kleed. Hierdoor kleurde het kleed van Maria zwart. Achteraan in de basiliek vind je de kanonballen terug.

Je kan er enkele meesterwerken uit de Europese kunstgeschiedenis bewonderen. Kijk hoe het licht door de glasramen valt, brandt een kaarsje en kom hier even tot rust. De bouw van dit gotische bouwwerk startte in 1341. In 1993 werd de kerk een beschermd monument en in 1946 werd ze door paus Pius XII tot basiliek verheven. Het is nog steeds een druk bezochte bedevaartsplaats.

Kijk van buitenaf naar de bol rechts van de toren. Hij is hol vanbinnen en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij regelmatig als schuilplaats gebruikt voor wie vluchtte voor de Duitse bezetter. De basiliek is dagelijks geopend tussen 8u en 17u30.

OVERNACHTINGSTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf in Halle? B&B Huis Nest Logies beschikt over 3 slaapkamers met eigen badkamers, een rustige tuin en 's ochtend een continentaal ontbijt.

  1. Spot de street art van Halle

Onze stadswandeling door Halle begint bij het station van Buizingen, een deelgemeente van Halle. Neem even de tijd om de street art op de muren van het station te bekijken. Een dertigtal kunstenaars werkten hier in opdracht van Halle rond het thema ‘verleden’. Ook in het station van Halle kan je street art werken bewonderen, die onder hetzelfde project gemaakt zijn. 24 kunstenaars werkten hier rond het thema ‘sterrenbeelden’ op de 180 meter lange stations muur. Kan jij de sterrenbeelden raden?

  1. Hallerbos

Het Hallerbos markeert de westelijke zijde van de Brabantse Wouden, een landschap dat via het Zoniënwoud en de Dijlevallei helemaal loopt tot aan het Heverleebos en het Meerdaalwoud. Tijdens en na de Eerste Wereldoorlog vonden grote kappingen plaats in het bos, tussen 1930 en 1950 werd er herbebost. De bomen zijn dus nog relatief jong. Vandaag beslaat het bos zo’n 622 hectare, waarvan 100 hectare bosreservaat en 5 hectare natuurreservaat. Er zijn vier diepe valleitjes die het bos doorsnijden.

In de lente trekt het Hallerbos zijn mooiste jasje aan: de wilde narcis, bosanemoon, wilde hyacint en daslook staan dan vervolgens in bloei. De wilde boshyacinten die in dit beboste gebied van het Hallerbos bloeien hebben het bos de bijnaam ‘Blue Forest’ gegeven. Hier vind je tevens een van de grootste populaties vuursalamanders van Vlaanderen.

  1. Malakoffdomein

Het Malakoffdomein werd in 2009 verkozen tot de mooiste plek van Halle, en mag de titel zeker opnieuw krijgen. Het is een prachtig natuurlandschap gelegen rondom de ‘middeleeuwse’ Malakofftoren. De toren lijkt op het eerste zicht misschien eeuwenoud, maar is helemaal niet middeleeuws. Het was jeneverstoker en toenmalige burgemeester Paul Claes die hem liet bouwen in 1854 op zijn kasteeldomein. Het natuurlandschap liet hij ook aanleggen.

De naam ‘Malakoff’ komt van een beroemde slag die plaatsvond op 7 september 1855 tijdens de Krimoorlog. Paul Claes, ‘de jeneverbaron’, liet de ‘Slag van Malachov’ ooit naspelen tijdens een tuinfeest op zijn domein. Sindsdien draagt de toren deze naam. De toren kan je beklimmen via een wenteltrap en biedt je boven op de top een mooi uitzicht op de Zennevallei.

  1. Brouwerij Boon

In de jaren ‘70 blies brouwer Frank Boon hier aan de Zenne de brouwers traditie nieuw leven in. Hij doopte zijn brouwerij: Brouwerij Boon. Vandaag de dag rijpt hier meer dan 2 miljoen liter "lambiek" in de magazijnen. Hiermee vormt het de grootste familiale lambiekbrouwerij uit de streek. Momenteel zijn het de zonen van Frank, Jos en Karel, die het bedrijf voortzetten. In 2013 werd er uitgebreid en gemoderniseerd.

Je kan hier een gegidste rondleiding volgen waarbij je meer te weten komt over de geschiedenis van de brouwerij, het brouwproces, de spontane gisting van lambiekbieren, hoeveel ton krieken hier jaarlijks gebruikt worden voor de kriekbieren,... en nog meer! Natuurlijk eindigt zo’n rondleiding met het proeven van al dat lekkers. Je hoeft trouwens niet met lege handen naar huis, in de Biershop kan je je favoriete bieren inslaan. Meer info op de website.

WANDELTIP: Volg onze wandeling in Lembeek door het dorpscentrum met gezellige biercafeetjes, wandel naar de Malakofftoren in het groene Malakoffdomein en eindig met een bezoekje aan Brouwerij Boon.

  1. Huis van Herman Teirlinck

Het Huis van Herman Teirlinck is vandaag een ontmoetingsplek voor schrijvers, artiesten, lezers en wandelaars. Herman Teirlinck was een van de meest veelzijdige culturele figuren uit onze nationale geschiedenis. Zijn woonst kreeg in 2017, 50 jaar na zijn overlijden, een nieuwe invulling: een plaats voor ontmoeting. Het is een prachtig gebouw met een al even mooie tuin. Architect Henri Van de Velde gaf advies bij het ontwerpen van het huis. De woning is te bezoeken op aanvraag, of op bepaalde data. Meer info op de website.

  1. FeliXart Museum

Het FeliXart museum in Drogenbos is gewijd aan de Vlaamse kunstschilder Felix De Boeck. Felix was allereerst een boer die enkel op zondag schilderde. De hoeve waar hij met zijn vrouw woonde staat op hetzelfde domein als waar het museum werd opgericht en is goed bewaard gebleven. Naast een bezoek aan het museum kan je de hoeve ontdekken met een gids. Maak zeker ook een wandeling op het groene domein van zo’n 5 hectare groot dat in zijn bezit was.

Het museum opende in 1996 en is een modern gebouw met veel glaspartijen. Naast werken van Felix De Boeck en filmfragmenten en teksten over de kunstenaar is er ook steeds een tijdelijke tentoonstelling rond andere kunstenaars te bewonderen. Felix De Boeck wordt gezien als een pionier in het abstract modernisme in België. Zijn zelfportretten en persoonlijke levensverhaal zijn beklijvend. Meer info op de website.

  1. Cort Distillery

De Cort Distillery ligt in Pepingen, een prachtig stukje Pajottenland. In een oude fruithoeve worden er nu dranken zoals gin, brandy, jenever, pastis en vodka gedistilleerd. Ze kiezen ervoor het merendeel van de grondstoffen zelf te produceren. Elke eerste zondag van de maand kan je aansluiten bij een geleid bezoek door de distilleerderij gevolgd door een proeverij. Ook wie geen rondleiding volgt, is er welkom om iets te drinken. Meer info op de website.

LEESTIP: Ontdek nog meer deze streek met onze reisgids Pajottenland en Zennevallei.

  1. Natuurdomein Wolfsputten

Een van de mooiste stukjes natuur in Dilbeek vind je in het natuurdomein Wolfsputten, dat 90 ha beslaat. Deze voormalige zandsteengroeve is een van de belangrijkste natuurgebieden in Vlaanderen, dit door de omvang, soortenrijkdom, geologische structuur en rijke geschiedenis. Hier werd in de 15e eeuw ‘de steen van Dyelbeke’ geproduceerd: een kalksteen die erg gegeerd was bij gotische bouwmeesters.

Wandel langs smalle, beboste weggetjes, open velden, boomgaarden, graslanden, akkers en vlonderpaden. Je ziet er paarden grazen en hoort de vogels fluiten. Maar vooral de prachtige vergezichten op het glooiende landschap blijven bij. Het hoogtepunt is het Uitkijkplatform (bekijk ligging), waar je bij mooi weer niet genoeg krijgt van het schilderachtige tableau voor je neus, welk seizoen het ook is

  1. Cultuurcentrum Westrand

Westrand, het cultureel centrum van Dilbeek, heeft een opvallende brutalistische architectuur. Architect Alfons Hoppenbrouwers tekende dit labyrint aan beton en grote glasramen uit. Als architecturaal ontwerp was het voor die tijd (1968) vrij revolutionair. De verschillende zalen en ruimtes worden verbonden door brede gangen, zo kunnen verschillende activiteiten tegelijk plaatsvinden zonder elkaar te verstoren. Ga zeker binnen een kijkje nemen. Meer info op de website.

  1. Tramsite van Schepdaal

De Tramsite van Schepdaal is uniek en een bezoek waard. Zowel jong als oud kijken hier hun ogen uit. De site vormt de bakermat van het openbaar vervoer in het Pajottenland, en verbond de regio met de stad Brussel om goederen te vervoeren. Op 26 mei 1962 werd het museum officieel geopend. In 2019 onderging het een transitie en werd het heropend onder de naam ‘Tramsite Schepdaal’.

Deze stelplaats -met magazijnen en buurtstation- dateert uit 1887 en is de enige uit deze tijd die nog volledig bewaard is gebleven. De site wordt gerund door vrijwilligers die met plezier je meer verhalen vertellen. Je kan ook om een audiogids vragen. Aan het onthaal vind je ook informatiebrochures en streekproducten.

Bij een bezoek aan de tramsite..

  • Leer je bij over de Belle Epoque en het industrieel erfgoed aan de hand van foto’s en filmpjes uit ver vervlogen tijden.
  • Kan je - en dat is misschien wel het leukste van allemaal - ook heel wat uitzonderlijke stoom-, diesel- en elektrische tramstellen van binnen en van buiten bekijken.
  • Kom je ook alles te weten over de geschiedenis van de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen in België.
  • Meer info op de website.

TIP: Ook leuk is een bezoekje aan het treinmuseum Train World in Schaarbeek op 25 minuten rijden van Schepdaal. Gelegen in het oude station van Schaarbeek, is dit het museum bij uitstek voor treinfanaten. Bestel hier je tickets.

  1. Pedemolen

De Pedemolen (kort voor de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede) dateert uit de 14e eeuw. Sindsdien, en nog steeds, wordt er in deze molen graan gemalen. En hij werkt nog steeds, net zoals honderden jaren geleden, met waterkracht.

Daarbij is de Pedemolen nog een van de weinige werkende watermolens van het Pajottenland. De originele molen dateert uit 1393, maar na een brand in de 18e eeuw moest hij heropgebouwd worden.

De laatste molenaar werkte hier tot 1965. Daarna kocht de gemeente Dilbeek de site op en restaureerde het bouwwerk. Pieter Bruegel de Oude zou de molen op verschillende schilderijen vereeuwigd hebben. Het is zeer waarschijnlijk dat de molen model stond voor de watermolen op de werken ‘De terugkeer van de kudde’ en ‘De ekster en de galg’. Op de binnenkoer staat een unieke hondenmolen, die gebruikt werd om boter te karnen. In de Pedemolen vinden geregeld publieke maal- en bakdagen plaats.

  1. In de Rustberg

Fans van wielrenner Remco Evenepoel moeten zeker eens langs de Scheestraat huisnummer 129 (bekijk ligging) in Schepdaal. Hier bevindt zich het supporterscafé van de Belgische topsporter. Wanneer Remco Evenepoel een wedstrijd rijdt, zit het café vol met supporters om hun wielerheld live mee te volgen op het grote scherm. Ter ere van Remco Evenpoel, werd de buitengevel van het café opgefleurd met een muurschildering van de jonge wielrenner.

FIETSROUTES: Net zo'n liefhebber van fietsen als Remco? Bekijk dan zeker onze mooiste fietsroutes in het Pajottenland.

  1. Het kasteelpark van Gaasbeek en Sint-Gertrudiskapel

Het kasteelpark van Gaasbeek is 49 hectare groot en werd in de 17e eeuw aangelegd. Vandaag wordt het beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het grootste deel wordt ingenomen door een statig loofbos. Je vindt er ook de hoogste beuken van België. Sommige bomen zijn meer dan 300 jaar oud.

In het park staan nog enkele historische gebouwen die verbonden zijn aan het kasteel: de Sint-Gertrudiskapel, de voormalige conciërgewoning en de triomfboog die werd opgericht ter ere van Napoleon.

De barokke Sint-Gertrudiskapel dateert uit 1625. Renaat van Renesse, graaf van Warfusee en toenmalige heer van Gaasbeek, liet deze mooie kapel bouwen. Het altaarstuk is van de hand van Gerard Seghers.

  1. Kasteel van Gaasbeek

Het kasteel van Gaasbeek lijkt uit een sprookje te komen, zo indrukwekkend is het. Je zou denken dat het uit de middeleeuwen stamt, maar de huidige vorm bestaat nog maar sinds zo’n honderd jaar. Het was de excentrieke markiezin Arconati Visconti die de burcht liet ombouwen tot een schitterend kasteel in neorenaissancestijl. Ze vulde het tevens met haar fraaie kunstverzameling.

Op het einde van haar leven (ze stierf in 1923) schonk ze haar kasteel aan het Belgische volk. Vandaag is het bezit van de Vlaamse overheid, die het liet inrichten als museum.

Bezoek het kasteel en snuif de grandeur van weleer op. Je kan het kasteel bezoeken van 31/03 tem 03/11 van 10u tot 18u, met uitzondering van maandag. Meer info op de website.

Museumtuin van Gaasbeek

De museumtuin is van wereldniveau en daarom absoluut een bezoek waard. Naast prachtige bloemen, planten en kunstwerken vertelt de tuin het verleden van Vlaamse hoveniers en fruittelers die tot de wereldtop behoorden. Het Agentschap voor Natuur en Bos richtte de tuin in naar voorbeeld van een elegante kasteeltuin rond 1900. De Museumtuin is te bezoeken van 1 mei tot 31 oktober (gesloten op maandag).

LEESTIP: Kasteelliefhebbers onder ons, kunnen nog meer mooie kastelen in het Pajottenland ontdekken.

  1. Hertboommolen (Zepposmolen)

De Hertboommolen, beter gekend als de Zepposmolen, werd beroemd in Vlaanderen in de jaren 1960 dankzij het televisieprogramma ‘Kapitein Zeppos’. Naast de windmolen, kan je ook in de schuur van het Molenhof het Hertboommolenmuseum bezoeken. Het museum laat aan de hand van kaarten, documenten, foto's, maar ook verhalen zien hoe de molen heeft geleefd en nog steeds verder leeft (bekijk hier de video).

  • De molen is open van 11 tot 17 uur elke zon- en feestdag van mei tot september en elke zondag van oktober tot april.
  • Het Hertboommolenmuseum is open elke derde zondag van de maand van 14 tot 17 uur.
  • Groepsbezoeken zijn mogelijk op andere dagen na afspraak, meer info op de website.
  1. Leuke cafeetjes in het Pajottenland

Nostalgie bij Volkscafé De Cam

Het Volkscafé De Cam ademt één en al nostalgie uit. De muren zijn gedecoreerd met objecten uit vervlogen tijden (poppen, reclameborden, affiches,...) en de menukaart is opgesteld in het Gooiks dialect. Je smult er van streekgerechten zoals pensen met appelmoes en gebakken balletjes met krieken. Opgelet: maandag en dinsdag gesloten. Meer info vind je hier.

Café In de Verzekering tegen de Grote Dorst

In de Verzekering tegen de Grote Dorst, ook wel eens 'het café met de langste naam en met de kortste openingsuren' genoemd, is een legendarisch café in het Pajottenland. Deze gezellige herberg transporteert je terug naar de jaren ‘50 van de vorige eeuw. De authentieke vloeren, balken, toog en de nostalgische reclameborden maken het een echt plaatje.

Nog een leuk weetje, het café werd meerdere keren verkozen tot ‘beste bierbestemming ter wereld’. Dat heeft men onder andere te danken aan de lange lijst bieren die er te proeven zijn en voornamelijk het aanbod aan lokale streekbieren zoals geuze, kriek en lambiek. Opgelet, het café is enkel open op zondag van 10u tot 22u! Meer info op de website.

Café Den Haas, het oudste café in het Pajottenland

Op 5 minuten rijden van de Hertboommolen vind je het Café Den Haas dat dateert uit 1871. Dit is het oudste café in de regio en proef je lekkere streekbieren zoals geuze en kriek. Op het terras mag je je picknick nuttigen, mits het verbruiken van een drankje. Geen picknick bij? Bestel een boerenboterham met kop of platte kaas.

Het café staat ook bekend voor zijn aarden ‘bollenbaan’ waar het eeuwenoude platbolspel nog gespeeld wordt, een spel waarbij je een harde houten schijf zo dicht mogelijk bij een rechtopstaande pluim moet rollen. Het café is gesloten op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. Meer info op de Facebookpagina.

  1. Huisje Mostinckx

Huisje Mostinckx is een prachtig bewaard lemen hoevetje, tevens het oudste huisje in Sint-Martens-Bodegem. Het kleine gebouw werd opgericht in 1777 met natuurlijke materialen zoals leem, houten balken en een dak van stro. Een boerenwoning mocht niet veel kosten, gelukkig zorgde de natuur voor nagenoeg alle bouwmaterialen.

Sinds 1981 wordt het als monument beschermd. Je kan het huisje bezoeken en landbouwwerktuigen en huishoudspullen (zoals een Leuvense stoof) uit de vorige eeuwen (her)ontdekken.

  1. Waer Waters

Nood aan wat ontspanning? Plan dan zeker een dagje Waer Waters in. Het wellnesscentrum Waer Waters bevindt zich in Groot-Bijgaarden en is de place to be om even tot rust te komen en te ontsnappen aan de alledaagse drukte. Met een zenparadijs van 12 000m², verwarmde zwembaden, jacuzzi's, sauna’s, zwemvijvers en relaxruimtes, is het hier puur genieten. Verder kan je er ook genieten van lichaamsbehandelingen, scrub- en meditatiesessies.

Hoe kan je een dagje ontspannen beter afsluiten dan je smaakpapillen te verwennen in het restaurant van het wellnesscomplex? En wie het helemaal compleet wilt maken, kan een overnachting bijboeken in het Waer Waters Spa Hotel.

  1. Brouwerij De Troch

Brouwerij De Troch staat vooral bekend om zijn fruitbieren. Het is de enige lambiekbrouwerij die traditionele geuze mixt met exotische smaken. Denk aan smaken zoals banaan, abrikoos, kriek, framboos, citroen en aardbei.

  • De brouwerij produceert 14 verschillende soorten bieren, goed voor zo’n 824 liter per dag.
  • Het is een kleine, artisanale brouwerij die gebruikmaakt van natuurlijk producten.
  • De geschiedenis van Brouwerij De Troch gaat terug tot in de 18e eeuw, toen er op dezelfde plek al bier werd gebrouwen door Pieter De Troch.

Je kan dus wel spreken over een familiebedrijf met ervaring. De installatie is zo goed als onveranderd gebleven, een echt erfgoed-pareltje. Proef de biertjes in de ‘beer garden’ of reserveer een bezoek aan de brouwerij. Meer info op de website.

LEESTIP: Ontdek nog meer brouwerijen in het Pajottenland.

  1. Den Dikke van Pamel

Victor De Klerck was een bekend figuur in Pamel. Hij viel al snel op door zijn gewicht en omtrek. Er wordt gezegd dat hij op een punt in zijn leven meer dan 200 kg woog. Hij zocht vaak verkoeling in de Dender, waar je vandaag de dag een beeldhouwwerk van hem kan bezichtigen. Mensen die via het jaagpad of op bootjes passeerden, gaven hem al snel de bijnaam ‘Den Dikke van Pamel’ (bekijk ligging).

  1. Sint-Waltrudismolen en de Boesmolen

De Sint-Waltrudismolen (of Hernemolen) wordt in de volksmond ook de ‘molen van Looiken’ genoemd, naar de laatste molenaar. De geschiedenis van de molen gaat terug tot 1219. Toen was de molen op de rivier de Mark een banmolen: pachters moesten hun graan hier laten malen en een deel afstaan aan de heer. Vandaag is de molen omgevormd tot een woonhuis.

Net als de Sint-Waltrudismolen wordt de Boesmolen voor het eerst vermeld in het jaar 1219. Toen kreeg hij nog de naam ‘Bossemel’. ‘Mel’ staat voor molen, ‘bosse’ verwijst naar de bosrijke omgeving. De molen heeft gemaald tot in 1963, en werd net als de Hernemolen omgevormd tot een woonhuis.

  1. Landschapskubussen

De landschapskubussen in Herne werden gerealiseerd door (H)echt Herne, een lokaal denkplatform dat als doel heeft mensen samen te brengen. In totaal staan er vier verspreid over heel Herne. De namen verwijzen naar de wereld van schilder Pieter Bruegel. Elke kubus heeft een apart design maar zorgt telkens voor een schitterend uitzicht om even bij uit te rusten. Er is een zitje voorzien dat je het perfecte uitzicht biedt.

  • De eerste Hernse kubus staat op de beschermde erfgoedsite van het oude Kartuizerklooster (bekijk ligging).
  • Kubus Icarus ligt verscholen in de Aerebeekvallei (bekijk ligging). Door de gaten in de wand krijg je een mooi lichtspel wanneer de zon schijnt. De naam verwijst naar het schilderij ‘De val van Icarus’.
  • De kubus Mayken staat op een heuvelrug (bekijk ligging) en biedt een indrukwekkend zicht op de omringende dorpen als Bogaarden, de kerk- en kloostersite van Heikruis en bij helder weer zie je zelfs de skyline van Brussel.
  • De laatste kubus (D)ulle Griet in Sint-Pieters-Kapelle heeft een hartvormig venster met zicht op de kerk van Edingen (bekijk ligging).
  1. Mijnwerkerslamp, station van Tollembeek

Aan het perron van station Tollembeek zie je een grote mijnwerkerslamp. Dit staat hier om een reden. Halverwege vorige eeuw vertrokken er uit deze streek (ook vanuit Galmaarden, Viane en Herne) heel wat mijnwerkers richting Charleroi om daar in de mijnen te gaan werken. De mijnwerkers werden ook Fossemannen genoemd.

  1. Urbanus van Anus

Urbanus van Anus, wie kent de kwajongen niet? Het standbeeld was een idee van Urbanus zelf en hij betaalde ook de kosten. Sinds 2008 kan je het bronzen beeld van Urbanus en zijn stripvrienden Amedee, de sprekende vlieg, en Nabuko Donosor, een uit twee stukken bestaande hond, bewonderen in het centrum van Tollembeek.

Urbanus is een echte Pajottenlander. Hij groeide op in Sint-Gertrudis-Pede, woonde een tijd in Sint-Katharina-Lombeek en sinds 1994 is hij inwoner van Tollembeek.

Het standbeeld werd gemaakt door beeldhouwer Koenraad Tinel. Het weegt zo’n 400 kg. Kijk zeker eens aan de achterzijde van de sokkel. Je ziet een kaatshandschoen en een lege nis. Wanneer je aan de handschoen trekt, verschijnt er een kerktoren-haan. De kaatssport is in deze regio heel groot (geweest) en de haan verwijst naar de legende van het verdwenen beeld op de kerktoren.

  1. Kaatssport

Kaatssport bestaat al veel langer dan voetbal, maar toch is het een minder bekende sport. Dat is omdat de sport maar slechts in een deel van het land beoefend wordt. In het zuidelijke deel van het Pajottenland, in de Zennevallei en in de Denderstreek vind je vandaag nog een aantal Vlaamse clubs. Maar elk jaar worden dat er minder en minder. Het blijft hier wel een populaire cafésport. Aan de andere kant van de taalgrens wordt er wel nog intensiever gekaatst

  1. Waar overnachten in het Pajottenland?

Trek je er graag een weekendje op uit om al het moois van het Pajottenland zelf te ontdekken? Dan heb je natuurlijk een verblijfplaats nodig. Word je tijdens je verblijf graag in de watten gelegd of ben je graag te gast bij een B&B? Hieronder hebben wij alvast enkele leuke adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in het Pajottenland.

  • Overnachten bij het Hallerbos? Dan is Hallerbos B&B in Bluebell Forest een absolute aanrader. Geniet 's ochtends van een heerlijk ontbijtje op je eigen terras met een schitterend uitzicht over het Hallerbos en de fluitende vogeltjes op de achtergrond. Verder biedt de B&B ook een seizoensgebonden zwembad, gratis fietsen en de mogelijkheid om een ballonvaart te maken over het Hallerbos, meer info en prijzen.
  • B&B Het Verblijf bevindt op wandelafstand van het kasteel van Gaasbeek. De eigenaars realiseerden hun droom om een eigen yogazaal te openen, en dat is een beetje uit de hand gelopen. Vandaag kan je er overnachten in charmante kamers, genieten van een vers bio-ontbijt met streekproducten op de zonnige binnenkoer en de omgeving vanop de fiets verkennen, meer info en prijzen.
  • Verblijf in de 19de eeuwse neo-palladiaanse villa van cellist François Servais. Villa Servais in Halle beschikt over 8 luxueuze gastenkamers, een muziekzaal, een gezellige tearoom, gratis fietsen, privéparking en een terras, meer info en prijzen.
  1. Download je gratis reisgids Pajottenland

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in het Pajottenland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Pajottenland en Zennevallei met meer dan 75 beschreven bezienswaardigheden, tal van natuur- en boswandelingen en mooie fietsroutes (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Pajottenland met een gratis stadswandeling in Halle.

Pajottenland en Zennevallei

Gratis reisgids Pajottenland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?