De 10 niet-te-missen bezienswaardigheden in Neuchâtel: wat je zeker moet zien

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 10 niet-te-missen bezienswaardigheden in Neuchâtel: wat je zeker moet zien

8 juli 2021 in Zwitserland0 reacties

Neuchâtel, genesteld tegen de uitlopers van het Juragebergte, ligt aan de oevers van het gelijknamige meer. Deze charmante stad heeft een rijke geschiedenis en cultuur, met galerijen, musea en historische gebouwen. Ondanks deze schat aan geschiedenis is het ook een levendige plek, met dank aan haar studentenbevolking.

Hieronder zetten we de 10 mooiste bezienswaardigheden in Neuchâtel op een rijtje.

Inhoud artikel

Wil je veel bezoeken in Zwitserland? Koop de Swiss Pass Coupon

Wie van plan is om veel te bezoeken in Zwitserland, doet er goed aan om de Swiss Pass Coupon te kopen. In dat boekje vind je maar liefst 100 2-voor-1 kortingsbonnen. Zo spaar je heel wat uit tijdens je reis door dit toch wel dure land. Koop je Swiss Pass Coupon voordelig online voor 45 euro.

 1. Etnografisch Museum

Rustend op een heuvel met prachtig uitzicht over de stad en het meer, ligt het Etnografisch Museum, een goede plek om je ontdekkingstocht door Neuchâtel te beginnen. Het museum, opgericht in 1904, vindt zijn oorsprong in de collecties van Charles-Daniel de Meuron, een 18de eeuwse militair die regimenten leidde in Azië en Zuid-Afrika.

Het museum is gehuisvest in een architecturaal complex waarin ook de Villa James de Pury ligt. Bij die villa hoort een bijgebouw met een fresco van Hans Erniant.

 1. Parc Du Château

Om in het hartje van de stad te komen, kan je een wandeling maken door het mooie Parc Du Château, een groene oase met bomen en een prachtig uitzicht op de kerk en het kasteel die de skyline van de stad domineren.

 1. Gevangenistoren

Ga ook zeker even langs bij de historische Gevangenistoren. Vanop de top van deze toren, het oudste gebouw in de stad, is er een prachtig uitzicht over de oude stad en de Alpentoppen in de verte. Onderweg naar de top passeer je een cel waar gevangenen ooit een ellendig bestaan leden.

 1. Collegiale kerk

De Collegiale kerk en het kasteel van Neuchâtel, die samen het hart van Neuchâtel vormen, zijn 2 delen van hetzelfde heuveltopcomplex in het centrum van de stad. Vanop de esplanade voor de kerk zijn er mooie uitzichten, dus neem eerst een kijkje voordat je het historische complex bezoekt.

De kerk werd in de 12e eeuw gebouwd en voltooid in 1276. Prachtige romaanse apsissen kijken uit op de poorten van het kasteel. Enkel de zuidelijke klokkentoren dateert uit een vroegere periode. Het kapittel en de noordelijke toren werden later, in 1869, gebouwd.

 1. Kasteel van Neuchâtel

Het kasteel van Neuchâtel is het gebouw dat de stad zijn naam gaf en vertaalt zich als ‘nieuw kasteel’. Dit interessante bouwwerk gaat terug tot de 12de eeuw. Het kasteel wordt nog steeds gebruikt als zetel van de kantonale overheid. Toegang is alleen mogelijk tijdens een rondleiding met gids.

 1. Geschiedkundige Galerijen

In de interessante Geschiedkundige Galerijen versmelten oud en nieuw met elkaar. 7 maquettes laten zien hoe de stad veranderd is tussen het jaar 1000 en 2000. De maquettes vertellen het verhaal van de stedelijke ontwikkeling en tonen het belang aan van de middeleeuwse vestingwerken en latere bouwprojecten waaronder het opvullen van het meer in de 19e eeuw.

De modellen werden eind jaren 90 gebouwd door Jean-Fred Boekholt. Er werd meer dan 10 000 uur aan gewerkt waarvan 3500 uur aan wetenschappelijk onderzoek. De maquettes bevinden zich op de noordelijke binnenplaats van Hotel Du Peyrou, een van de mooiste gebouwen in de stad.

 1. Jardin Anglais

De Jardin Anglais is een ander stukje groen in Neuchâtel. Behalve planten en bloemen worden hier ook geregeld evenementen gehouden. Er is bijvoorbeeld een markt met meer dan 70 kraampjes waarin allerlei dingen verkocht worden, vooral lokale producten.

 1. Museum van Kunst en Geschiedenis

Een van de indrukwekkendste tentoonstellingen in het Museum van Kunst en Geschiedenis zijn de “automaten” van Jaquet-Droz, een groep gemechaniseerde poppen uit de 18e eeuw. Bezoekers kunnen hier ook een reeks opmerkelijke schilderijen bewonderen waaronder werk van Claude Monet, Camille Pissaro en Pierre-August Renoir. Voor kunstliefhebbers op bezoek in de stad is dit museum een echte must.

 1. Laténium

In de buitenwijk Hauterive kan je het Laténium bezoeken. Dit park en het bijhorende museumgebouw vormen een archeologisch complex waarvan de naam verwijst naar de La Tène-cultuur. In het park zie je dolmens, grillige stenen en reconstructies van prehistorische en antieke voorwerpen zoals een La Tène-huis, een Gallo-Romeins schip en een Keltische brug. Tal van artefacten uit verschillende tijdsperiodes worden hier tentoongesteld.

 1. Meer van Neuchâtel

Wanneer je eenmaal de stad en haar omgeving hebt verkend, wil je misschien ook wat tijd doorbrengen bij het aangrenzende meer van Neuchâtel. Het is het grootste meer dat volledig in Zwitserland ligt en je kan er een boottocht maken. Ook het Meer van Biel en het Meer van Murten liggen vlakbij.

Wie het meer van Neuchâtel bezoekt, zal zien dat de noordelijke oever bezaaid ligt met wijngaarden terwijl de zuidelijke oever het grootste moeras- en vogelgebied van het land is.

 1. Een aanrader: de culinaire tour door Neuchâtel

In Neuchâtel kan je een zelfgeleide tour boeken langs de leukste restaurantjes van de stad. Zo leer je de stad Neuchâtel kennen vanuit het perspectief van een local. Je volgt de instructies op de voucher die je gidsen langs 4 typische eetgelegenheden die traditionele gerechten serveren. Een aanrader!

 1. Dichtbij Neuchâtel: Yverdon-les-Bains

Tal van charmante dorpjes aan de oevers van het meer nodigen uit tot een bezoekje en zijn gemakkelijk te bereiken met een van de reguliere bootdiensten die bezoekers rond het meer brengen, vooral in de zomermaanden. Een mooi voorbeeld is Yverdon-les-Bains, aan het westelijke uiteinde van het meer. Een boottocht naar Yverdon-les-Bains vanuit Neuchâtel duurt ongeveer 2 uur en een half.

Deze aantrekkelijke oude stad is zeker een bezoek waard. Het is een traditioneel kuuroord. Aan de rand van Yverdon kan je het natuurreservaat Champ-Pittet zien en kom je meer te weten over het moerasgebied en de vogels die aan de zuidoever van het meer verblijven.

 1. Dichtbij Neuchâtel: Estavayer-le-Lac

Een andere excursie vanuit Neuchâtel brengt je naar het charmante stadje Estavayer-le-Lac aan de zuidoostelijke oever van het meer. Dit dorp is de moeite waard dankzij zijn schat aan middeleeuwse gebouwen en een uniek en grappig kikkermuseum.

Hier en rondom het meer zijn er verschillende mogelijkheden om aan watersport te doen en er zijn zwemstranden. Je kan daarvoor ter plekke de geschikte uitrusting huren.

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Zwitserland met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Zwitserland? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zwitserland met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwitserland.

Zwitserland

Gratis reisgids Zwitserland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?