FB

De Weense gastronomie: wat zeker eten en proeven in Wenen?

Koop de volledige gids voor € 5

De Weense gastronomie: wat zeker eten en proeven in Wenen?

12 december 2018 in Wenen0 reacties

Wenen is een troostoord voor fijnproevers, het is waar de geur van vlezige stoofschotels wedijvert met die van vers gebakken apfelstrudel. De lokale koks dragen hun steentje bij aan de Weense gastronomie en de stad heeft daarnaast ook nog een geweldige culinaire geschiedenis. De Weense keuken is één van de meest opvallende keukens in Europa, omdat het zowel de oosterse als westerse culinaire tradities combineert. In deze stad vind je gegarandeerd je goesting! Ik maakte alvast een lijstje met enkele klassiekers die je ongetwijfeld moet proberen tijdens je citytrip naar Wenen.

Inhoud artikel

Georganiseerde tours & tickets

  1. Klassiek Weens ontbijt

Een typisch ontbijt in Wenen verschilt niet zoveel met dat van ons. Het bestaat uit koffie, een broodje, een croissant, boter, confituur en een zacht gekookt ei. Er is een breed assortiment koffievariëteiten en het is vooral typisch voor Wenen om een "Melange" te bestellen. Deze koffie bestaat voor de helft uit espresso en voor de andere helft uit melk en wordt geserveerd met een glas water.

  1. Koffiehuizen

Een Wiener gaat volgens traditie zijn koffie drinken in een Kaffeehaus. Het is een plaats om elkaar te ontmoeten, maar ook om even alleen te zijn, tot rust te komen en een krant te lezen. Belangrijk hierbij is natuurlijk ook het interieur van het Kaffeehaus, dat normaal gesproken tegelijk nostalgie en gezelligheid uitstraalt.

Het Café Central in de Herrengasse 14 en Café Landtmann in de Dr.Karl-Lüger-Ring 4 zijn de bekende Kaffeehausen en daarom ook de meest populaire. In de Wiener Kaffeehäuser beleef je zelfs zo’n mooie ervaring, dat ze erkend zijn als immaterieel cultureel erfgoed door Unesco.

  1. Wiener Schnitzel & Goulash

Van hét bekendste Weense hoofdgerecht heb je ongetwijfeld al eens gehoord: de Wiener Schnitzel. Officieel is deze schnitzel een dunne schijf kalfsfilet die door een geklopt ei en broodkruim is gehaald voor het bakken. Vaak wordt hier echter varkensvlees voor gebruikt. Als bijgerecht wordt aardappelsalade over het algemeen geserveerd. Een schijfje citroen of cranberrysaus zijn ook onmisbaar.

Goulash, een runder- of kalfsragout met paprika, ui en room, komt uit de Hongaarse keuken en is naast de Wiener Schnitzel een tweede bekende gerecht.

Andere typische hoofdgerechten in Wenen zijn runderbiefstuk of gebraden varkensvlees. Typische Oostenrijkse bijgerechten voor gebraden varkensvlees zijn zuurkool en dumplings. Tip: als je gerechten tegenkomt die eindigen op -spitz. -scherzel, -schwanzel, en -maus, is het gekookt of gestoofd rundvlees met een saus.

  1. Apfelstrudel

Het is vrijwel onmogelijk om Wenen te bezoeken zonder het lekkerste dessert van de stad en zelfs het land te proeven: de duivels heerlijke apfelstrudel. Dit dessert is gemaakt uit dunne lagen deeg die tussen appels zijn gelegd, gebakken in de oven en geserveerd met meestal slagroom. Om van te smullen!

  1. Sachertaart

Het meest lekkere van de Weense gastronomie is wellicht de Sachertaart. Het ontstaan van deze lekkernij was puur toevallig. Toen een minister in 1831 geconfronteerd met onverwachte gasten, terwijl zijn vrouw met het keukenpersoneel op vakantie was, bleef alleen Franz Sacher, een 16-jarige leerling-kok, achter in de keuken. Hij kreeg de opdracht om de gasten te verwennen met een maaltijd, en omdat het dessert zo goed in de smaak viel, werd hij banketbakker. De Sachertaart onderging nog veel aanpassingen en uiteindelijk werden de nakomelingen van Franz Sacher er steenrijk van. Ze kochten zelfs een hotel waar je vandaag dag nog steeds de echte Sachertaart kan proeven (Hotel Sacher).

  1. Bieren & wijnen

Er is een brede selectie aan bieren in Wenen en hetzelfde geldt voor rode en witte wijnen. Een klassieke Oostenrijkse witte wijn is de "Grüner Veltliner", een klassieke Oostenrijkse rode wijn is "Zweigelt". In de zomer is het populair in Wenen om een "Gspritzen" te drinken, dit drankje bestaat uit een achtste liter witte wijn en een achtste liter frisdrank. Een tip voor bierdrinkers: om een klein biertje (0,3 liter) in Weens te bestellen, moet je vragen om een "Seiterl".

  1. Wiener Heurigen

Rondom Wenen liggen er dorpjes waar wijnboeren wonen. Sinds het einde van de 18de eeuw mochten zij een zestal weken hun eigen wijn verkopen, weliswaar wijnen van het huidige jaar, zonder hierop belastingen te betalen. De naam 'Heurigen' betekent dan ook wijn van dat jaar. De wijnboeren organiseerden hiervoor feesten om de Wiener tot bij hen te lokken.

Tegenwoordig zijn er het hele jaar door feesten, maar ondertussen niet meer door de boeren georganiseerd, maar wel door gewiekste handelaars die vertier maken voor de toeristen. Het menu van de feesten is echter wel nog hetzelfde: wijn, boerenbuffet en muzikanten die "Schrammelmusik" spelen.

  1. Waar overnachten in Wenen?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Wenen? In Wenen zijn er heel veel hotels vinden, doordat het een grote stad is, vind je het grootste aanbod van Oostenrijk hier. Boek jouw overnachting het best op voorhand, zodat je zeker bent van een goeie slaapplaats en fijne ligging.

Booking.com

Niets missen tijdens je bezoek aan Wenen?

Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Wenen? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Wenen. Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Wenen kan je ook 1 stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in Wenen? Koop dan onze volledige reisgids Wenen en ontdek 2 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?