Met de nachttrein naar Wenen: alle info voor je treinreis + waar tickets boeken?

Koop de volledige gids voor € 5

Met de nachttrein naar Wenen: alle info voor je treinreis + waar tickets boeken?

16 december 2023 in Wenen0 reacties

Praktische info voor je reis met de nachttrein naar Wenen + tips

Zoek je een ecologisch alternatief voor het vliegtuig of de auto om naar Wenen te reizen? Dan is de nachttrein precies wat je zoekt. Je reist naar Wenen terwijl je slaapt. Geen wachtrijen in de luchthaven of een lange autorit dus. Dankzij de nachttrein word je uitgerust wakker op je bestemming.

Ben je van plan om met de nachttrein naar Wenen te reizen? We vertellen je er hieronder alles over.

Praktische info & tickets met de nachttrein naar Wenen

Duur2 - 7 dagen ()
Vanuit AmsterdamNachttrein rijdt dagelijks, vertrek om 19u vanuit Amsterdam-Centraal (boek je tickets hier), deze rit duurt 14u14 met aankomst om 9u14 in Wenen.
Vanuit BrusselDe nachtrein vertrekt op maandag, woensdag of vrijdag om 19u32 vanuit Brussel-Zuid (boek je tickets hier), deze rit Brussels-Midi naar Wien Hbf duurt 13u42 met aankomst om 9u14 in Wenen.
VerblijvenOnze favoriete overnachtingen in Wenen:
PakketreizenEen stedentrip Wenen als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 365), Euroreizen (va.€ 124)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Welke routes kan je nemen met de nachttrein naar Wenen?

Nachttreinen zijn terug van weggeweest. Steeds meer grote Europese steden worden met elkaar verbonden via het spoor. Nachttreinen zijn een ecologisch alternatief voor de klassieke vliegreizen, en daarbij komt dat het een leuke manier van reizen is. Dit soort van slow-travelling geeft je een ander gevoel van op reis gaan. Het onderweg zijn is al een deel van de reis zelf.

Vertrek 's avonds, wordt de volgende ochtend wakker in Wenen

  • Sinds mei 2021 kan je ook dagelijks vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Wenen reizen met de nachttrein om 19u in Amsterdam-Centraal (boek je tickets via deze link).
  • Sinds januari 2020 kan je de nachttrein ÖBB NightJet nemen van Brussel en Luik naar Wenen (boek je tickets via deze link).
  • De trein rijdt 3 x per week rechtstreeks vanuit Brussel naar Wenen met een vertrek om 19u32 in Brussel-Zuid (op maandag, woensdag en vrijdag).
  • Je rijdt in beide gevallen door Duitsland en komt uiteindelijk aan in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, station Wien Hbf.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf in de Oostenrijkse hoofdstad met onze reisgids Wenen.

  1. Waarom kiezen voor een nachttrein naar Wenen?

Sommigen onder ons zijn het gewoon om met de trein te reizen, voor anderen is het dan weer iets ongewoons. Is treinreizen iets compleet nieuws voor jou? Geen probleem, wij sommen alvast enkele voordelen voor je op, om alle twijfels bij je weg te halen.

De reistijd naar Wenen bedraagt tussen de 13 en 14 uur. Reizen met de nachttrein is dus niet per se sneller dan met de auto of het vliegtuig, maar het heeft wel enkele andere voordelen om met de nachttrein naar Wenen af te zakken.

Voordelen van de nachtrein naar Wenen

  • Ten eerste reis je terwijl je slaapt. Op die manier bespaar je jezelf een lange, vervelende autorit of vervelende vertrekuren van vliegtuigen. Je kan (comfortabel) slapen en wordt uitgerust wakker op je bestemming.
  • Bovendien is het treinstation voor heel wat mensen snel bereikbaar en je hoeft ook geen uren op voorhand op de luchthaven te zijn.
  • Je verliest geen enkele dag en kan meteen de mooiste bezienswaardigheden in Wenen beginnen te bezoeken.
  • Reizen met de nachttrein naar Wenen is ook voordeliger dan met de auto of het vliegtuig. Zeker wanneer je op voorhand boekt of als je een zitplaats kiest (al raden we je dat niet aan).
  • Last but not least! Reizen met de nachttrein heeft niet alleen voordelen voor jou, maar ook voor het milieu. Je spaart een vliegreis uit en op die manier houd je je ecologische voetafdruk kleiner. Wie zegt dat reizen vervuilend moet zijn?
In de nachttrein heb je de keuze uit gewone zitplekken, een plaats in een slaapcoupé of een eigen slaapcabine.

  1. Zitplek in de nachttrein naar Wenen

De zitplekken in de nachttrein zijn niet meer dan gewone treinstoelen. Ze zijn wel iets comfortabeler dan de zitstoelen in een gewone trein (of het vliegtuig), maar het is moeilijk om er goed te slapen. Het voordeel is dat de zitplekken in de nachttrein natuurlijk het goedkoopst zijn. Je deelt een coupé met andere personen. Elke wagon is uitgerust met een eigen badkamer.

  1. Een slaapcoupé in de nachttrein naar Wenen

  • Een slaapcoupé is een soort kamer in de wagon waar een soort stapelbedden staan in plaats van gewone zitstoelen. Je deelt de kamer met maximaal 5 andere personen.
  • Je krijgt beddengoed en kan dus comfortabel slapen. Wanneer je een bed in een slaapcoupé boekt, is een (eenvoudig) ontbijt bovendien inbegrepen in de prijs.

Neem alvast een kijkje in de nachttrein naar Wenen

  1. Een eigen coupé in de nachttrein naar Wenen

  • Wil je de slaapcoupé liever niet met anderen delen? Dan kan je ook een eigen coupé boeken. Dit is natuurlijk de duurste optie, maar je krijgt er wel wat voor terug.
  • Je kan comfortabel slapen, je krijgt een ontbijt en je hebt ook een eigen badkamer.
  • Bovendien krijg je snacks en drankjes. Je overnacht met andere woorden in een kleine hotelkamer op een trein.
BESPAARTIP: Ben je van plan om zoveel mogelijk te bezichtigen tijdens je stedentrip Wenen? Overweeg dan zeker de Vienna Pass. Hiermee kan je onbeperkt gebruik maken van de hop-on-hop-off bussen in Wenen, krijg je toegang tot 60 bezienswaardigheden en korting tot andere attracties. Zo kan je flink besparen. Bestel je Vienna Pass hier.
  1. Hoe boek ik tickets voor de nachttrein naar Wenen?

  • Tickets voor de nachttrein naar Wenen boek je makkelijk online. Hoeveel je betaalt, hangt af van hoelang je op voorhand boekt. De tickets verschijnen 6 maanden op voorhand en hoe vroeger je er bij bent, hoe minder je betaalt.
  • Wil je met de nachttrein naar Wenen reizen vanuit Nederland? Dan boek je via NS International.
  • Ries je vanuit België met de nachttrein naar Wenen? Dan kan je tickets boeken via Nightjet.
  1. Een stedentrip naar Wenen: budgettips

Is Wenen een dure stad voor een stedentrip? Met al die indrukwekkende paleizen, imposante gebouwen en chique winkelstraten zou je denken van wel maar een stedentrip naar Wenen hoeft helemaal niet duur te zijn.

Wij hebben alvast enkele tips verzameld om je verblijf zo goedkoop mogelijk te maken

  • Bezoek bezienswaardigheden die gratis zijn (Rathaus en Hundertwasser Haus)
  • Boek een lowbudget hotel of hostel binnen het centrum van Wenen. Hier vind je alvast onze selectie van de mooiste verblijfplaatsen in Wenen. Soms komt het voordeliger uit een hotel te boeken net buiten het centrum
  • Openbaar vervoer is vrij goedkoop, veel goedkoper dan in Brussel of Amsterdam. Voor toeristen zijn er enkele mooie aanbiedingen om voordelig door Wenen te reizen
  • Koop een Vienna Card. Hiermee kan je onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer en heel wat bezienswaardigheden zijn een stuk goedkoper op vertoon van de kaart. Een Vienna Card van 24u kost € 17, 48u kost € 25 en 72u komt op € 29.
  • Nog twijfels? Bekijk dan hier alle stadspassen voor Wenen.
  • Ga lekker picknicken in één van de gezellige mooie parken in Wenen. Zo hoef je niet telkens op restaurant en bespaar je toch wat geld uit.
  • Hoe zo goedkoop mogelijk van de luchthaven naar het centrum van Wenen? Neem de Vienna Airport Lines.
  1. Waar overnachten in Wenen?

Voor je vakantie in het muzikale Wenen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Wenen online bekijken.

Hotel Daniel Vienna

Hotel Daniel Vienna is een viersterrenhotel in het centrum van Wenen en ligt tussen het prachtige park van Schloss Belvedere en de Schweizergarten. Op het dak van het hotel staat een boot, die je al van ver kunt opmerken. De kamers zijn ruim en modern ingericht en iedere ochtend geniet je van een lekker ontbijtje. Meer info en boeken.

Hotel Max Brown 7th District

Max Brown 7th District is een hip en modern hotel midden in de uitgaanswijk van de stad. Iedere ochtend geniet je hier van een heerlijk ontbijtbuffet bestaande uit zoete en hartige gerechten. Meer info en boeken.

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Wenen met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Wenen? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Wenen. Ideaal Wenen te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Wenen kan je ook 1 stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in Wenen? Koop dan onze volledige reisgids Wenen en ontdek 2 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden.

Wenen stadsgids

Gratis reisgids Wenen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?