Hoe van luchthaven Wenen naar het stadscentrum? Alle info, tips + tickets

Koop de volledige gids voor € 5

Hoe van luchthaven Wenen naar het stadscentrum? Alle info, tips + tickets

21 februari 2023 in Wenen1 reactie

Wat is de beste en snelste manier om vanaf het vliegveld in het centrum van Wenen te komen?

Eenmaal aangekomen op het vliegveld van Wenen (Flughafen Wien-Schwechat), wil je natuurlijk zo snel mogelijk de stad intrekken of het hotel opzoeken. Waar je ook aankomt, er zijn verschillende opties om van de luchthaven naar het centrum van Wenen te reizen.

Ben jij ook op zoek naar de beste manier om in het centrum te geraken? Lees hieronder meer over de mogelijkheden om van de luchthaven naar het stadscentrum van Wenen te reizen.

Inhoud artikel

Tickets voor je vervoer naar Wenen centrum

Ben je nog op zoek naar vervoer van de luchthaven naar het centrum? Bekijk het aanbod en boek je vervoertickets naar het centrum van Wenen online!

Ben je met een paar vrienden of familie op vakantie in Wenen? Dan kan je beter een taxi huren, dat komt nog eens voordeliger uit! Bekijk de mogelijkheden voor privé transfers en boek direct.

Ontdek hieronder alvast de mogelijke vervoerstickets

  1. Eindbestemming VIE: Flughafen Wien-Schwechat

Wenen is de belangrijkste luchthaven van Oostenrijk en is een van de 25 drukste luchthavens van Europa! De luchthaven is de thuisbasis voor de nationale luchtvaartmaatschappij Austrian Airlines, welke onderdeel is van de Lufthansa Group.

In totaal beschikt het vliegveld over twee landingsbanen en vier terminals. Terminal 1A staat los van het luchthavengebouw tegenover Terminal 1 en heeft alleen check-in faciliteiten. Terminals T1, T2 en T3 liggen naast elkaar en zijn onderling verbonden en dus makkelijk te bereiken.

De luchthaven is op zo’n 18 kilometer gelegen van het centrum maar je reist al snel en eenvoudig en voor niet al teveel geld met het openbaar vervoer naar de stad. Hieronder vind je alvast de verschillende mogelijkheden om naar het centrum te reizen uitgebreid uitgelegd!

Vertrek je binnenkort op vakantie naar Wenen en ben je nog op zoek naar wat inspiratie voor tijdens je verblijf? Lees onze uitgebreide blogpost met de mooiste bezienswaardigheden in Wenen en mis niets!

  1. Vanaf luchthaven Wenen naar het centrum met de trein

Wil je graag met het openbaar vervoer naar het centrum reizen? Dat kan. In de luchthaven zit een treinstation gevestigd. Er zijn verschillende treinen die je van het vliegveld naar het centrum van de stad brengen. Hieronder vind je alvast de mogelijke opties:

Met de City Airport Train (CAT)

  • De City Airport, ook wel CAT genoemd, is de snelste optie om te reizen naar het centrum van Wenen.
  • Deze trein rijdt tussen de luchthaven en de binnenstad en heeft extra ruimte voor bagage. Bovendien is deze trein een stuk sneller ten opzichte van de S-bahn.
  • De herkenbare groene trein brengt je al in 16 minuten naar hartje centrum (station Landstrasse/Wien mitte). Deze trein houdt nergens anders halt.
  • De trein vertrekt ieder halfuur tussen 06.00 uur in de ochtend en middernacht.
  • Op de terugweg kan je op het station Landstraße/Wien Mitte alvast inchecken voor je vlucht.
  • Je kan een ticketje kopen bij kaartautomaten op de luchthaven. Een enkele reis kost je €14,9 en een retourticket is € 24,9.
  • Meer info op de site

Met de S7 expres trein / S7 Schnellbahn

  • Je kan ook de S7 Express trein nemen. Het verschil met de speciale CAT is dat deze in bepaalde stations halt houdt.
  • Deze trein brengt je in een halfuurtje naar Landstraße/Wien Mitte en Praterstern/Wien Nord.
  • Het is goed aangesloten op het overige openbaar vervoer, waarvoor het kaartje van de S7 ook geldig is.
  • Deze treinen vertrekken om het halfuur en je kan je tickets verkrijgen bij de automaten bij de roltrap in de terminals.
  • Vergeet je tickets niet te valideren bij aankoop, zodat je geen problemen aan boord krijgt!

Met de ÖBB railyet

  • De laatste optie is de ‘gewone trein’, van de Oostenrijkse spoorwegen.
  • De ÖBB railyet vertrekt iedere 30 minuten vanaf de luchthaven en brengen je in ongeveer een half uur naar het Centraal Station van Wenen.
  • Met de Vienna City Card kost een ritje je slechts €1.80 (inclusief andere voordelen).
  1. Vanaf luchthaven Wenen naar het centrum met de bus

Vienna Airport Lines (VAL)

  • De Vienna Airport Lines is een express-bus van de luchthaven naar het centrum van Wenen.
  • Er zijn drie verschillende buslijnen vanaf de luchthaven.
  • Buslijn 1 doet er ongeveer 40 minuten om je van de luchthaven naar Centraal Station en Westbahnhof te brengen.
  • Buslijn 2 brengt je van de luchthaven naar Morzinplatz/Schwedenplatz in 20 minuten.
  • Buslijn 3 verbindt de luchthaven van Wenen en Donaucentrum in ongeveer een uur met elkaar.
  • Over het algemeen doet de bus er iets langer over dan de City Airport Train, maar is het is wel een goedkopere optie.
  • Deze bussen vertrekken overdag +/- om het halfuur.
  • Je kan een ticketje aankopen bij het kantoor van Vienna Airport Lines op de luchthaven, bij de buschauffeur of online.
  1. Vanaf luchthaven Wenen naar het centrum met de taxi

Misschien wel de handigste, maar vaak ook de duurste optie, is met de taxi naar het stadscentrum. Echter, als je met meerdere personen reist kan het weer voordeliger zijn dan de bus of de trein.

Eenmaal geland, volg je de borden met de icoontjes van de taxistandplaatsen. Eens je de luchthaven buiten wandelt, zal je ze meteen opmerken. Taxiritten naar het centrum kosten tussen de €35 en €40. Echter kan het bedrag wel afhangen van de verkeersdrukte en je eindbestemming. De reistijd naar het centrum van de stad is ongeveer 20 minuten. Snel en comfortabel dus, boek je rit hier online.

TIP: Je kan ook op voorhand al een taxi reserveren. Voor deze service betaal je misschien wel wat meer. Het voordeel is echter wel dat je niet hoeft te wachten op een taxichauffeur. Wil je graag je taxi of minibus op voorhand boeken? Boekje privé transfer van luchthaven Wenen naar het centrum.

  1. Auto huren in Wenen

Verblijf je voor enkele dagen of weken in Wenen? En wil je graag de omgeving van deze prachtige muziekstad ontdekken? Dan kan het ook handig zijn om een auto te huren. Verschillende autohuurbedrijven zijn gevestigd op de luchthaven.

Houd er wel rekening mee dat het op sommige periodes erg druk kan zijn bij autoverhuurbedrijven. Wil je zeker zijn? Dan reserveer je best op voorhand je wagen. Wij raden je aan een wagen te huren bij EasyTerra of Sunnycars.

Let wel op: Wanneer je er voor kiest om een auto te huren, houdt er dan wel rekening mee dat parkeerplek in Wenen schaars en duur is. Ideaal zou zijn dat je verblijft in een hotel met privéparkeergelegenheid, anders kan je al snel 20 à 35 euro per nacht kwijt zijn om je auto te parkeren. Daarnaast zijn ook de publieke parkeergarages zijn niet veel goedkoper.

Een auto huren op vakantie kan heel handig zijn. Je bepaalt zelf waar je gaat en staat en wanneer jij dat wilt. Je hebt ook de vrijheid om meer van de omgeving te bewonderen. Maar waarop dien je te letten bij het huren van een auto op reis? Lees onze tips bij het huren van een auto op vakantie.

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Wenen met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Wenen? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Wenen. Ideaal Wenen te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Wenen kan je ook 1 stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in Wenen? Koop dan onze volledige reisgids Wenen en ontdek 2 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden.

Wenen stadsgids

Gratis reisgids Wenen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 1 december 2022 - Maria De Wachter

Prima. Maar ik heb Wenen, al 3 x bezocht, Melk, Durnstein ook al. Dus heb ik al heel wat info. Bedankt

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?