Bezoek de hangende stad Cuenca: Info en tips voor je daguitstap

Bezoek de hangende stad Cuenca: Info en tips voor je daguitstap

17 april 2023 in Spanje0 reacties

Op slechts twee uur rijden van Valencia en Madrid vind je het magnifieke Cuenca, ook wel gekend als de ‘hangende stad’. De plek is sinds 1996 Unesco Werelderfgoed en is zonder twijfel één van de meest bijzondere middeleeuwse steden van Spanje. Het is de hoofdstad van de provincie Cuenca en bevindt zich tussen de rivieren Júcar en Huécar.

Het is een absolute aanrader voor cultuurliefhebbers alsook voor degene die graag gezellig doorheen schilderachtige straatjes kuiert. Bewonder in Cuenca de hangende huizen en wandel door het bevreemdende ravijnlandschap. Ga kajakken op de twee omliggende rivieren of beklim er de indrukwekkende rotsen. Tips voor een geslaagde stedentrip.

Inhoud artikel

Tickets en Tours in Cuenca

  1. Het oude centrum

Cuenca werd in de achtste eeuw gebouwd door de Moren, die er al vroeg een burcht bouwden. Kunka is het Arabische woord voor burcht, wat later verbasterd werd tot Cuenca. In de 12de eeuw werd de stad tijdens de Reconquista veroverd door koning Alfonso VIII. Deze verovering wordt nog jaarlijks gevierd op het feest van San Mateo, van 18 tot 21 september. De stad werd een absolute parel, met een imposante kathedraal, talrijke kloosters, kerken, herenhuizen en gezellige pleintjes.

Casco antiguo, het oude stadsdeel, is erg pittoresk en bevat onder meer de eerste gotische kathedraal van Spanje, de hangende huizen, het stadhuis en de Plaza Mayor.

Het nieuwere deel van de stad bevindt zich lager. Het is de plek waar de meeste inwoners wonen en waar je de moderne infrastructuur terugvindt. Aangezien het middeleeuwse centrum zo goed bewaard is gebleven, werd het door Unesco in 1996 uitgeroepen tot Werelderfgoed. Je kunt er heerlijk rondwandelen door de geplaveide straatjes en de authentieke woningen bewonderen. Op het grote plein Plaza Mayor vind je La Casa Consistorial de Cuenca, het prachtige, barokke gemeentehuis.

Bezoek hier zeker ook de Nuestra Señora de Gracia, de eerste gotische kathedraal van Spanje.

  1. De hangende huizen

De stad Cuenca bevindt zich op een rotsplateau tussen de rivieren Júcar en Huécar. De oude stad wordt afgescheiden door de rivier Huécar, waar de huizen van dit deel over de klif hangen. Een uniek uitzicht! Deze casas colgadas dateren uit de vijftiende eeuw en zijn gebouwd op een uitstekende rotspunt boven het ravijn. Tegenwoordig zijn er nog drie van deze huizen intact. Ze werden in de twintigste eeuw gerestaureerd door de Filipijnse kunstenaar Zóbel.

Je vindt er tegenwoordig het Museo de Arte Abstracto Español, een museum voor abstracte kunst. Dwaal gerust verder langs de vele middeleeuwse straatjes van Cuenca. De mooiste is Calle San Pedro, waar alles er nog uitziet zoals 400 jaar geleden. Je vindt er nog de authentieke charme van weleer. Bezoek hier zeker de tunnel van Alfonso VIII in de Calle Alfonso VIII. Kaartjes hiervoor vind je bij de toeristische dienst op Plaza Mayor.

  1. Museo de Arte Abstracto Español

Cuenca is een stad die oud en nieuw combineert en dat is duidelijk merkbaar in het museum voor abstracte kunst.

Het vooraanstaande Museo de Arte Abstracto Español bestaat uit een uitgebreide collectie van abstracte schilderijen, beeldhouwwerken en diverse kunstwerken van beroemde Spaanse kunstenaars.

Daarnaast zijn er nog tijdelijke exposities met diverse thema’s. Het museum bevindt zich in de middeleeuwse casa colgadas en is dus een perfect toonbeeld van hoe oud en nieuw hier in Cuenca samenvloeien.

  1. De San Pablo Brug

El Puente de San Pablo is een grote stalen loopbrug over de rivier Huécar. Het maakt deel uit van het impressionante culturele erfgoed van Cuenca. De brug dateert uit 1533, toen het dienst deed als de verbinding van het centrum van Cuenca met het San Pablo klooster. Het iconische bouwwerk was oorspronkelijk van steen, maar stortte in 1903 in.

Tegenwoordig bestaat de brug uit hout en staal. Het bouwwerk is zeker een bezoek waard, niet in het minst omdat je vanaf deze plek een mooi uitzicht hebt over de casas colgadas en de fantastische omgeving.

In het Convento de San Pablo bevindt zich vandaag het befaamde hotel Parador, waar je gerust van een heerlijke koffie kunt genieten. Wie hoogtevrees heeft, hoeft niet langs de Puente de San Pablo te passeren, maar kan omrijden om zo bij het Parador hotel aan te komen. Binnen in het hotel zie je nog de prachtige kloostergang van weleer. Vanaf het voormalige klooster heb je een prachtig panorama over het middeleeuwse stadje en over de indrukwekkende ravijn.

  1. De betoverde stad

Iets voorbij Cuenca ligt de Ciudad Encantada, de betoverde stad. Het bevindt zich aan de voet van natuurpark Serrania de Cuenca. Hier werden door erosie prachtige rotsformaties gevormd. Met een beetje verbeelding zie je hier straten, pleinen, hoge gebouwen, dieren, Romeinse bruggen en zelfs schepen. De sprookjesachtige kalkstenen vormen worden bewaakt door het massieve hoofd van een reus. Probeer hier zeker ook het nijlpaard en de champignon te ontwaren.

Vanaf Cuenca rijdt je ongeveer 30 kilometer richting Ciudad Encantada.

Tip: bezoek het park rond zonsondergang. Dan geeft het zonlicht doorheen de rotsen een magische indruk.
  1. Heerlijk tafelen

Cuenca is niet erg toeristisch. Daarom vind je er nog verschillende typisch Spaanse restaurants. Taberna del Agua is dé plek voor heerlijke tapas op een gezellig terras. In El Secreto vind je de typische vis-en vleesgerechten uit de streek. Let hier vooral op de unieke wand met tegeltjes en geniet vanop het terras van een magnifiek zicht op Cuenca.

  1. Museum van Antonio Perez

In de jaren 1960 probeerden verschillende kunstenaars te ontsnappen aan de aandacht van dictator Francisco Franco. Dat deden ze door zich te verschuilen in Cuenca. De schilderachtige omgeving rond de stad zorgde voor de nodige artistieke inspiratie. De Spaanse kunstenaar Antonio Pérez begon in die tijd de kunstwerken van zijn collega-artiesten te verzamelen.

Sinds 1990 is de collectie te bewonderen in het museum van Pérez in het Convento de San Pablo. Wie houdt van kunst en een nieuwere kant van Cuenca wil ontdekken, mag dit museum zeker niet overslaan. Meer info op de website.

  1. Het San Mateo feest

Tijdens het feest van San Mateo wordt de verovering van de stad door koning Alfonso VIII in 1177 herdacht. De koning beloonde zijn troepen indertijd met grote feestmaaltijden en veel drank en dans. Zo kon iedereen vieren dat de Moren definitief verslagen waren.

Wie op de 3de zaterdag van september op vakantie naar Cuenca gaat, kan dit unieke feest mee beleven. Dan wordt de vlag van Cuenca vanaf de kathedraal naar het gemeentehuis en daarna weer terug gedragen. Net zoals in Pamplona is er hier ook een stierenrennen.

Tijdens dit populaire volksfeest kan je binnen de prachtige muren van de stad genieten van de traditionele dansen van Midden Spanje, van vuurwerk en van verschillende culturele activiteiten en uiteraard van de lokale gastronomie.

Proef hier zeker Cuenca’s kenmerkende drankje zurra. Dit is een combinatie van witte wijn, citroen en suiker.

  1. Ontdek de omgeving

In en rond de Werelderfgoedstad zijn verschillende mooie wandelroutes te verkennen, ideaal voor wie van een actieve vakantie houdt. Je kan hier korte of lange wandelingen maken, of liever een mooie fietstocht afleggen. Meer inspiratie vind je op hikingiberia.com.

Voor de durvers

Verder is er nog een mogelijkheid om te kajakken op de Júcar of Huécar rivier. Voor adrenalinejunkies is er de optie om te gaan abseilen vanaf de klippen van Cuenca. Wie houdt van de natuur zal hier alleszins niet teleurgesteld worden.

Het natuurgebied Serranía de Cuenca

Ga tijdens je vakantie zeker het natuurgebied Serranía de Cuenca verkennen. Het bevindt zich ongeveer 20 km ten oosten van de middeleeuwse stad. Het uitkijkpunt Ventano del Diablo op weg naar Ciudad Encantada (de betoverde stad) is absoluut de moeite. Ga in dit prachtige natuurgebied op wandel- of fietstocht.

De Serranía staat bekend als een parel in het Iberisch Randgebergte. Het is een opeenvolging van prachtige ravijnen, rivieren en rotsformaties. In het gebied stromen de rivieren de Escabas, de Júcar en de Cuervo. Het is een groen gebied dat uitnodigt tot een stevige bergwandeling.

Je vindt er verschillende wilde dieren zoals aasgieren, roofvogels, everzwijnen, moeflons en reebokken.

Torcas de los Palancares

Ook de Torcas de los Palancares zijn prachtig. Dit zijn diepe gaten met een diameter van 200 tot 500 m midden in de Los Palancares berg. Een uniek natuurverschijnsel.

In de wijde omgeving rond Cuenca liggen ook pittoreske oude dorpjes zoals Mota del Cuervo, Belmonte en Priego. In Alarcón, Garcimuñoz en Belmonte kan je bovendien enkele schitterende kastelen bezoeken. In Cabeza de Griego vind je dan weer de resten van een 6e-eeuwse Visigotische kerk. Er is een autoroute richting de Torcas de los Palancaros en de Ciudad Encantada.

  1. Doe een dagtrip naar Cuenca en andere gezellige steden

Een tripje richting Cuenca is perfect te combineren met een rondreis doorheen de rest van Castilië of met een stedentrip naar een andere Spaanse stad zoals Madrid, Sevilla of Valencia.

Alle belangrijke steden liggen met de auto op minder dan twee uur van Cuenca verwijderd.

Via de Spaanse hogesnelheidstrein AVE sta je vanaf Madrid binnen het uur in de betoverende middeleeuwse stad. De AVE-trein stopt op zo’n vijf kilometer buiten Cuenca. Van hieruit kun je makkelijk een taxi nemen.

AVE-trein te duur? Neem de gewone trein!

Wie de AVE-treinkaartjes wat duur vindt (zo’n 50 euro per enkele reis) kan ook een gewone trein nemen. Die stopt bovendien in het centrum van Cuenca. De treinreis duurt wel dubbel zo lang, maar de tickets zijn dan ook een stuk goedkoper. Bovendien zie je ook vanop de trein heel wat interessante plaatsen.

Tickets en Tours in Cuenca

  1. Waar ligt Cuenca precies op de kaart?

Cuenca ligt in de Spaanse regio Castilië-La Mancha telt zo'n 55.000 inwoners. De stad ligt zowat tussen Madrid en Valencia. De ommuurde binnenstad werd aangelegd door de Moren, die er in de 8e eeuw een burcht bouwden.

  1. Download je gratis reisgids en mis niets bij je bezoek aan Madrid

Om ervoor te zorgen dat je niets mist tijdens je bezoek aan de Spaanse hoofdstad, hebben we een mooie stadswandeling in Madrid uitgestippeld die je langs alle belangrijke bezienswaardigheden brengt. Zo hoef je zelf niets meer op te zoeken!

Madrid & Toledo

Gratis reisgids Madrid downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?