Post-Communist en Sovjet Era tour in Bratislava met Authentic Slovakia

Volledige reisgids kopen voor € 10

Post-Communist en Sovjet Era tour in Bratislava met Authentic Slovakia

9 mei 2023 in Slowakije0 reacties

Post-Communist en Sovjet Era tour in Bratislava

Stap in een klassieke Škoda Favorit uit de jaren '90 en verken de meest intrigerende plekken van het voormalige communistische tijdperk in Bratislava. Samen met een ervaren gids van Authentic Slovakia duik je het Sovjet-tijdperk in en bezoek de post-communistische sites van de Slowaakse hoofdstad.

Ontdek in deze blogpost alles wat je moet weten over een post-communistische tour door Bratislava, ga met ons mee op deze bijzondere ontdekkingstocht.

Inhoud artikel

 1. Kaartje met locaties post-communist tour

 1. Het post-communisme in Bratislava

Het post-communistische tijdperk in Bratislava, de Slowaakse hoofdstad, begon in 1989 met de val van het communistische regime in Tsjecho-Slowakije. Het einde van het communistische tijdperk bracht belangrijke veranderingen met zich mee in de politiek, economie en maatschappij van het land, en Bratislava speelde een centrale rol in dit transformatieproces.

Vreedzame onderhandelingen tussen Tsjechië en Slowakije

Na de val van het communisme werden er in 1993 vreedzame onderhandelingen gevoerd tussen Tsjechië en Slowakije, wat leidde tot de scheiding van de twee landen. Bratislava werd de hoofdstad van de nieuw gevormde Slowaakse Republiek.

 1. Hoogtepunten op deze post-communistische tour

Wat mag je verwachten van deze post-communistische tour?

 • Bezoek enkele van de mooiste bezienswaardigheden in Bratislava.
 • Ontdek de Slowaakse identiteit en de turbulente 20e eeuw van (Tsjecho)Slowakije.
 • Architectuur en het dagelijks leven van het communistische tijdperk.
 • Het beste van het eigenzinnige Bratislava.
 • Je treed buiten de gebaande paden met een lokale gids.

Boek je Post-Communistische tour Bratislava hier

 1. De socialistische woonwijk Petržalka

Met de Škoda rijd je door de straten van Bratislava, dat eigenlijk niet zo’n bijzonder grote stad is. Vanaf het ontmoetingspunt rijd je meteen naar de socialistische woonwijk Petržalka, ten zuiden van de Donau. Deze woonwijk bestaat voornamelijk uit hoogbouwappartementencomplexen, die ook wel "paneláks" worden genoemd.

De enorme flatgebouwen waren ten tijde van het communistische tijdperk een goedkope oplossing om een groot aantal arbeiders en overbevolking te huisvesten. De architectuur wordt gekenmerkt door uniformiteit en efficiëntie. Zo zijn de meeste gebouwen gemaakt van beton en hebben een standaardontwerp met repetitieve structuren.

De afgelopen jaren heeft Petržalka zich weten ontwikkelen tot een goed uitgerust stadsdeel met verschillende voorzieningen als scholen, winkelcentra en andere recreatiegebieden. Daarnaast krijgt het levendige woongebied ook meer en meer kleur dankzij de opvallende kleurrijke gevels met hier en daar wat street art. De kleuren op de woonblokken lijken soms wat op een Tetris spelbord. Deze wijk biedt vooral inzicht in het dagelijks leven onder het communistische regime en de stedelijke ontwikkeling van die tijd.

Mis niets tijdens je bezoek aan de Slowaakse hoofdstad met onze reisgids Tsjechië-Slowakije.
 1. Most SNP-brug met de UFO-toren

Most Slovenského Národného Povstania

Volgende halte op deze tour is de Most SNP, ook wel gekend als de “Brug van de Nationale Slowaakse opstand” of in het Slowaaks “Slovenského Národného Povstania”. Deze brug is uitgegroeid tot een van de meest iconische gebouwen in Bratislava en verbindt de Petržalka-wijk aan de zuidkant van de Donau met het historische stadscentrum aan de noordkant.

Wanneer je over de brug rijdt, zie je in de verte een soort van vliegende schotel hangen, de zogenaamde UFO-toren die bovenop de brug gebouwd werd. De toren herbergt een restaurant waar je jezelf gastronomisch kan verwennen en een observatiedek waar je geniet van een panoramisch uitzicht over de oude binnenstad van Bratislava, het kasteel van Bratislava en de Donau.

Om de top te bereiken, kan je de lift nemen die je in zo’n 45 seconden naar boven brengt. Je kan gebruik maken van de voorziene verrekijkers die tot maar liefst 100 km ver gaan. De burg is tot op de dag van vandaag een populaire plek in Bratislava die zowel toeristen als de lokale bevolking aantrekt.

 1. Het eerst prefab flatgebouw in Slowakije

"Prvý panelák na Slovensku" betekent "het eerste flatgebouw van prefabbetonpanelen in Slowakije" en werd gebouwd in Bratislava in de jaren 1950. Het gebouw, dat ook bekend staat als "Družba" (vriendschap), werd gebouwd tussen 1953 en 1954 en was een experimenteel project van de Tsjechoslowaakse regering, bedoeld om een oplossing te bieden voor de acute woningnood in het land na de Tweede Wereldoorlog.

 • Het gebouw was een primeur op verschillende gebieden: het was het eerste flatgebouw in Slowakije dat werd gebouwd met behulp van geprefabriceerde betonnen panelen.
 • Het was ook het eerste gebouw in Slowakije dat was uitgerust met centrale verwarming, warm water en een lift.

Het gebouw heeft 14 verdiepingen en 156 appartementen. Elk appartement heeft een oppervlakte van ongeveer 30 m² en bestaat uit een keuken, badkamer en een kamer die dienst deed als woonkamer en slaapkamer. Het gebouw had ook gemeenschappelijke ruimtes, zoals een wasserette en een kapper.

Het ontwerp van het gebouw was typisch voor de socialistische architectuur van die tijd, met strakke lijnen en functionele vormen. Het gebouw had een opvallende gevel, met panelen in verschillende kleuren die samen een patroon vormden.
Het gebouw is nog steeds in gebruik als woongebouw en is inmiddels gerenoveerd en gemoderniseerd. Het geldt als een belangrijk monument van de Tsjechoslowaakse architectuur en de socialistische stijl die destijds werd toegepast. Het is ook een symbool van de wederopbouw van Slowakije na de Tweede Wereldoorlog en de opkomst van het socialisme in het land.

UFO Skywalk

De UFO Skywalk laat je vanuit een heel ander perspectief kennismaken met de UFO-uitkijktoren. Deze unieke, seizoensgebonden attractie (april-oktober) laat de adrenaline door je lijf stromen. Onder begeleiding van een professionele instructeur stap je als het ware op een vensterbank van de uitkijktoren achter de ramen van het restaurant. Je wandelt rond de koepel en geniet van een onklopbaar uitzicht over Bratislava. Geen zorgen, met jouw jumpsuit hang je vast aan beveiligingskabels, zodat je veilig en wel kan genieten van deze bijzondere ervaring. Meer info vind je op de website

Durf jij het aan?

 1. Fountain of Union

De Fountain of Union, of Fontána spolupráce in het Slowaaks, is een grote fontein in het historische centrum van Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Het werd gebouwd in 1980 ter herdenking van de 60e verjaardag van de oprichting van Tsjechoslowakije en is ontworpen door de Slowaakse beeldhouwer Tibor Bártfay.
De fontein bestaat uit een rond bassin met een diameter van ongeveer 16 meter, met in het midden een sculpturale compositie die een vrouw voorstelt die een hoorn des overvloeds vasthoudt. Het cijfer vertegenwoordigt overvloed, welvaart en de vriendschap tussen de Slowaakse en Tsjechische volkeren.

 1. Slavín oorlogsmonument

Het oorlogsmonument Slavín werd tussen 1957 en 1960 opgetrokken als gedenkplaats voor de Sovjet soldaten die omkwamen tijdens de bevrijding van Bratislava op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het herdenkingsmonument heeft een hoogte van 39,5 meter en bestaat uit een grote obelisk, bekroond door een standbeeld van een Sovjetsoldaat die met volle trots de vlag vasthoudt.

Het imposante monument en de begraafplaats (met ongeveer 7000 graven van Sovjetsoldaten) bevinden zich op de Slavín-heuvel en is makkelijk te bereiken. Vanaf het monument heb je een schitterend uitzicht op onder andere het kasteel en centrum van Bratislava en het is een aangename plek om rustig te wandelen.

 1. Supermarkt Nová tržnica

De Nová tržnica supermarkt in Bratislava is ontworpen in een moderne architecturale stijl, met veel aandacht voor functionaliteit en duurzaamheid. Het gebouw heeft een opvallende, witte gevel met grote glazen ramen die zorgen voor veel natuurlijk licht en een open gevoel.
Het ontwerp van de supermarkt is geïnspireerd op de vorm van een boemerang, wat resulteert in een opvallende gebogen vorm en een dynamische uitstraling. Het gebouw heeft drie verdiepingen en biedt meer dan 20.000 vierkante meter aan winkelruimte.
Binnenin de Nová tržnica supermarkt is veel aandacht besteed aan het creëren van een aangename winkelervaring voor de klanten. Het interieur heeft een moderne uitstraling met veel glas, staal en beton, en er is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout en steen om een warme en uitnodigende sfeer te creëren.
Het ontwerp van de supermarkt is ook gericht op duurzaamheid en energie-efficiëntie. Er wordt gebruik gemaakt van geavanceerde technologieën om de verlichting en het klimaat te regelen, en het gebouw is uitgerust met zonnepanelen en regenwaterrecyclingsystemen.

 1. Slowaaks radiogebouw: een omgekeerde piramide

Het Slowaakse radiogebouw, ook wel bekend als het Slowaakse radio- en televisiegebouw, werd gebouwd tussen 1967 en 1983 en is een van de meest herkenbare en symbolische bouwwerken van Slowakije. Het 80 meter hoge radiogebouw heeft een unieke en futuristische uitstraling en lijkt wel een omgedraaide piramide. Sommigen beschouwen het als een meesterwerk, anderen betreuren het uiterlijk. In de jaren 90 werd de omgekeerde piramide zelfs uitgeroepen tot één van de meest lelijke gebouwen van de wereld.

Het Slowaakse radiogebouw is de thuisbasis van de Slowaakse nationale radio en televisie, ook bekend als Radio en Televisie Slowakije (RTVS). Het speelt een belangrijke rol bij het produceren en uitzenden van nieuws, entertainment en culturele programma's voor de Slowaakse bevolking.

TIP: Nog meer ontdekken van Slowakije? Bekijk dan zeker eens onze uitgestippelde rondreis door Tsjechië & Slowakije.

 1. Kasteel van Bratislava

Het kasteel van Bratislava, ook bekend als Bratislavský hrad, is een iconische bezienswaardigheid en een van de meest herkenbare symbolen van Bratislava. Al in het jaar 907 stond hier een burcht, maar het huidige exemplaar is een gereconstrueerd barok kasteel. Bezoek het nationaal museum in het kasteel of geniet gewoonweg van het prachtige uitzicht over de stad Bratislava en de Donau.

 1. Grens tussen Oostenrijk en Slowakije

De grens tussen Oostenrijk en Slowakije bij Bratislava is 106,7 kilometer lang en strekt zich uit langs de oevers van de rivier de Donau. Het gebied was een cruciale overgangsplaats tussen Oost- en West-Europa, omdat het grensgebied direct tegenover de Oostenrijkse hoofdstad Wenen ligt.

Tijdens de Koude Oorlog liep het IJzeren Gordijn langs de grens en werd deze streng bewaakt met prikkeldraad, mijnen, wachttorens en patrouilles om te voorkomen dat mensen het communistische Oostblok zouden ontvluchten naar het kapitalistische Westen. Met de val van het communisme en de ineenstorting van het IJzeren Gordijn in 1989 werden de grenzen tussen Oostenrijk en Slowakije terug geopend.

 1. De moord op onderzoeksjournalist Ján Kuciak

Op 21 februari 2018 werd de Slowaakse onderzoeksjournalist samen met zijn verloofde Martina Kušnírová vermoord in hun huis in Veľká Mača, zo'n 65 km ten oosten van Bratislava. Ján Kuciak werkte voor het nieuwsportaal Aktuality.sk en was bekend vanwege zijn onderzoeksjournalistiek, met name zijn onderzoek naar corruptie, belastingontduiking en banden tussen de adviseurs van Fico en de Italiaanse maffia.

Na zijn moord werd er al snel gespeculeerd dat zijn onderzoek de reden zou kunnen zijn voor de moord. Het onderzoek naar de moord leidde uiteindelijk tot de arrestatie van meerdere verdachten, waaronder Marian Kočner, een omstreden Slowaakse zakenman en politieke figuur. Hij werd beschuldigd van de moord op Kuciak vanwege diens onderzoek naar zijn activiteiten.

De moord op Ján Kuciak veroorzaakte bij de bevolking een golf van verontwaardiging en protesten in Slowakije. Mensen gingen de straat op om gerechtigheid te eisen en te protesteren tegen corruptie en de bedreiging van de persvrijheid. De zaak leidde onder meer tot politieke veranderingen, waarbij de toenmalige Slowaakse premier Robert Fico aftrad.

Bekijk de trailer van de documentaire "The Killing of a Journalist"

 1. Praktische info over de post-communistische tour door Bratislava

 • Ben je geboeid door het fascinerende verleden van Bratislava? Dan is het boeken van een rondleiding door de Sovjet-tijdperk en post-communistische sites van de stad een absolute must.
 • De rondleiding duurt ongeveer 2,5 uur en biedt een interessante kijkje in de geschiedenis van de stad, inclusief het industriële verleden en de politieke veranderingen die plaatsvonden tijdens het Sovjettijdperk.
 • Met een deskundige gids reis je in een legendarische Škoda-auto uit de jaren 70-90 door de stad, een onvergetelijke ervaring.
 • Data: Deze tour is het hele jaar door beschikbaar op aanvraag.
 • Ontmoetingsplek: Voor de KEIKS Patisserie, Namestie SNP of op aanvraag bij jouw accommodatie. Boek je verblijf in Bratislava hier.
 • Boek je post-communistische tour in Bratislava hier.

Ontdek nog meer tours & excursies in Bratislava en omgeving

 1. Waar overnachten in Bratislava?

Tijdens je bezoek aan de Slowaakse hoofdstad Bratislava heb je natuurlijk ook een aangenaam hotel, hostel of verblijf nodig. Wij hebben voor jou alvast een overzicht gemaakt van de mooiste hotels of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in Bratislava.

 • Vila Terrasse, een gezellige pension, met stijlvolle kamers die zijn ingericht met antiek meubilair en uitzicht bieden op het stadspark. Het mooiste plekje in deze villa, is het grote terras waar je kan genieten van een glaasje wijn met adembenemend uitzicht over de stad. Meer info en boeken.
 • Het LOFT Hotel Bratislava is 4-sterren hotel in het centrum van Bratislava, op wandelafstand van de historische binnenstad. Het hotel biedt een mooi uitzicht op de tuin van het Presidentieel Paleis. Het restaurant van het hotel, het Fabrika The Beer Pub, biedt een uitgebreid ontbijtbuffet, een heerlijke lunchmenu en een à-la-cartemenu. Meer info en boeken.
 • Of verblijf in de gezellige Downtown Bratislava B&B in het centrum van Bratislava. Deze accommodatie biedt sfeervolle kamers die je een aangenaam verblijf garanderen. Na het verkennen van de Slowaakse hoofdstad kan je even ontspannen op het zonneterras. Meer info en boeken.
 1. Video: Ga mee op Post-communist tour door Bratislava

Ben je benieuwd wat je zoals mag verwachten tijdens een Post-Communist tour door Bratislava? In onderstaand filmpje kan je met ons mee op tour langs enkele plekjes van uit de Sovjet periode. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk een tour moeten boeken bij Authentic Slovakia.

 1. Download onze gratis reisgids Slowakije, zo mis je niets

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie naar Slowakije? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Tsjechië-Slowakije 2 stadswandelingen, toeristische info, praktische info + alle daguitstappen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Tsjechië-Slowakije en ga op pad!

 1. Voormalige bandenfabriek Matador

De Matador bandenfabriek is een van de grootste en oudste bandenfabrikanten van Slowakije. Het bedrijf is opgericht in 1905 en heeft zijn hoofdkantoor en productiefaciliteiten in de stad Púchov, ongeveer 130 kilometer ten noordoosten van Bratislava.
In de jaren 30 werd de productie van Matador banden verplaatst naar het dorp Petržalka, in de buurt van Bratislava. In 1945, na de Tweede Wereldoorlog, werd het bedrijf genationaliseerd en in 1957 werd de productie uitgebreid met de opening van een nieuwe fabriek in Púchov.
Vandaag de dag is Matador een van de belangrijkste bandenproducenten in Centraal-Europa en een belangrijke werkgever in Slowakije.

Tsjechië & Slowakije

Gratis reisgids Bratislava downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?