Hoe naar en in Slovenië reizen?

22 december 2023 in Slovenië1 reactie

Vanuit Europa en ook de rest van de wereld is Slovenië makkelijk te bereiken. De meeste toeristen die op reis gaan naar Slovenië doen dit per vliegtuig, trein of met de eigen auto.

Vanuit Nederland is het ongeveer 1250 km tot in Slovenië (13 uur)
Vanuit België is het ongeveer 1150 km tot in Slovenië (12 uur)

Praktische info & tickets voor je roadtrip Slovenië

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets1u45 vliegen naar Ljubljana, richtprijs € 64 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
Met de autoDe afstand tot Bled is 1150 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12 à 15 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Slovenië.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Pakketreizen
HuurautoIn Slovenië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Reizen naar Slovenië per vliegtuig

Degenen die naar Slovenië vliegen, zullen hoogstwaarschijnlijk op het Jože Pučnik International Airport landen, hoewel het ook mogelijk is om te vliegen naar een luchthaven in één van de omringende landen en dan door te reizen naar Slovenië. Er zijn dagelijkse vluchten vanuit een groot aantal Europese luchthavens en vanuit Slovenië vliegen er verschillende luchtvaartmaatschappijen zoals lowcost maatschappijen Easyjet en Wizz Air.

Vanuit Jože Pučnik International Airport kun je naar Ljubljana met de bus, airport shuttle of taxi. De bussen worden uitgebaat door Alpetour en Alde Adria Linne. De shuttles worden uitgebaat door GoOptie, ZUP Prevozi of Markun Borut & Co. De taxistandplaats bevindt zich recht tegenover de terminal en het is verstandig om eerst de prijs af te spreken voordat je gaat rijden. Je kunt uiteraard ook zelf een auto huren op het vliegveld. Alle grote verhuurbedrijven zitten op de luchthaven en je kunt er het juiste voertuig vinden om het land mee te ontdekken.

 1. Reizen naar Slovenië per trein

Slovenië heeft goede verbindingen met al haar buurlanden en de andere Europese landen per spoor. Als je het leuk vindt om met de trein te reizen dan is dit een mooie mogelijkheid om in stijl in Ljubljana te arriveren. Vanuit Villach, in Oostenrijk duurt het 1 uur en 40 minuten om naar Ljubljana te reizen. Ljubljana is 2 uur per trein verwijderd van Zagreb, Kroatie. Van München doet de trein er 6 uur en 15 minuten over om naar Ljubljana te rijden en vanuit Budapest 8 uur en 10 minuten. De International Express doet er vanuit Belgrado 10 uur over en je kunt ook een slaaptrein vanuit Zürich nemen, die er 11,5 uur over doet. Voor alle langere afstanden wordt sterk aangeraden om op tijd te reserveren.

 1. Rondreizen in Slovenië met de trein

Het Sloveense spoor is goed ontwikkeld. Het nationale spoorbedrijf van Slovenië is Slovenske železnice. Zij bedienen zich van verschillende soorten treinen in het land. Deze zijn:

InterCitySlovenija (ICS): Trein die 9 keer per dag tussen Maribor en Ljubljana rijdt. Reserveren is verplicht.
InterCity trains (IC): Treinen die lange afstanden afleggen, zowel nationaal als internationaal.
Green trains (ZV): Luxueuze elektrische treinen met comfortabele wagons met airconditioning. Deze hebben een kortere reistijd, minder stops en een restauratiewagon.
Local and regional trains: Voor de kortere afstanden binnen Slovenië.
EuroCity trains (EC): Internationale treinen met moderne, comfortabele wagons met airconditioning. Aan boord is er extra service zoals een restauratiewagon. Reserveren is verplicht.
International trains (MV): Treinen met een snelle en betrouwbare verbinding tussen Slovenië en andere landen.

Er zijn een aantal mooie routes in Slovenië die een goed alternatief kunnen zijn voor een road trip, als je geen zin hebt om te rijden. Dit zijn onder andere:
Ljubljana naar Celje.
Ljubljana naar Jesenice naar Nova Gorica.

Een betaalbare optie is om een European Rail Travel Pass aan te schaffen, waardoor je door heel Europa, inclusief Slovenië, kunt treinen.

 1. Reizen naar Slovenië via de weg (auto en bus)

Slovenië heeft een uitgebreid wegennetwerk en de grens oversteken is relatief makkelijk, zeker als je in één van de Europese landen woont, omdat Slovenië lid is van de Schengenzone. Je kunt naar Slovenië met de auto of bus – lange afstandsbussen rijden vanuit de buurlanden van Slovenië naar Ljubljana en naar een paar grotere steden in het land. De snelste en gemakkelijkste manier om Slovenië binnen te komen, is via de weg. Hou er wel rekening mee dat als je zelf rijdt, je een verplicht wegenvignet in Slovenië moet aanschaffen.

 1. Rondreizen in Slovenië met de auto

In Slovenië is het verplicht om een vignet aan te schaffen. Er zijn verschillende vignetten per type voertuig en deze kunnen worden aangeschaft bij de tankstations in Slovenië maar ook in de omliggende landen. De vignetten kunnen gekocht worden voor een periode van een jaar, maand of week. Bestuurders die geen vignet hebben, kunnen een boete krijgen van 300-800 Euro.

In Slovenië kun je beboet worden voor rijden zonder:

 • Koplamp reflectors
 • Een eerste hulp set, brandblusser en reservelampjes (in alle auto’s die in Slovenië geregistreerd staan – controleer je huurauto daarop)
 • Gevarendriehoek
 • Reflecterende jas

Alle voertuigen moeten ten allen tijde de verlichting aan hebben, zowel ’s nachts als overdag. Gordels moeten verplicht om en kindergordels moeten voldoen aan alle richtlijnen.

De wegen in Slovenië zijn over het algemeen in goede staat en makkelijk om op te rijden. Op sommige plaatsen kan het druk zijn en in de bergpassen moet voorzichtig gereden worden. In de bebouwde kom is de snelheidslimiet 50 km per uur, tenzij een bord aangeeft dat het een 30 km zone betreft. Op andere wegen geldt een limiet van 90 km per uur, 110 km per uur op provinciale wegen en 130 km per uur op snelwegen – deze snelheidslimieten liggen lager als je een aanhanger mee hebt of als je een groter voertuig bestuurd.

Tussen 15 november en 15 maart moeten niet-Sloveense auto’s enkel winterbanden op hebben of sneeuwkettingen aan boord hebben als het winterse omstandigheden zijn. Hou er rekening mee dat sommige bergwegen gesloten kunnen zijn tijdens de winter.

De maximum toegestane alcohollimiet voor een bestuurder ligt op 0,5 promille.

 1. Rondreizen in Slovenië met de bus

Slovenië is een klein land dat desalniettemin over een redelijk goed busnetwerk kan beschikken. Hoewel auto’s altijd de meeste vrijheid bieden wanneer er rondgereisd wordt, kan het openbaar vervoer een optie zijn als je alleen de belangrijkste bezienswaardigheden van het land bezoekt – het duurt alleen wat langer. De belangrijkste busstations liggen in Ljubljana, Maribor, Novo Mesto, Celje en Ptuj. Niet alle steden en dorpen hebben een directe verbinding met elkaar maar de meeste zijn wel met elkaar verbonden via Ljubljana, dat het knooppunt is van waaruit je bijna alle steden en dorpen in Slovenië kunt bereiken.

 1. Beste periode om Slovenië te bezoeken

Er is eigenlijk geen slechte tijd om Slovenië te bezoeken. In de zomer zijn de belangrijkste bezienswaardigheden en de kust natuurlijk erg druk maar dit is ook de tijd waarin het beter is om de bergen te bezoeken en outdoor activiteiten te doen. In de zomermaanden is de keuze aan geopende musea en het aantal festivals en evenementen ook groter. Aan het begin en eind van de zomer is het vaak ook goed weer en er valt wat voor te zeggen dat de lente en herfst het beste van beide werelden herbergen – redelijk weer, zonder drommen mensen. Maar ook in de winter is Slovenië erg mooi, want de steden zijn dan prachtig verlicht, er ligt sneeuw en in de bergen kun je allerlei soorten wintersport beoefenen. Wanneer je Slovenië ook bezoekt, er valt altijd genoeg te beleven.

 1. Waar verblijven in Slovenië?

Garden Village in Bled

Je kan ook kiezen voor te overnachten in het gezellige Garden Village in Bled. Hier verblijf je in een boomhut, basic tentje, luxe glamping of een appartement mét eigen bubbelbad. De keuze is volledig aan jou! Beleef een sprookjesachtige nacht naast het heldere meer van Bled, waar je heel wat kan meemaken. Een echte aanrader! Meer info en boeken.

Onderstaande blogposts zullen je heel wat inspiratie geven voor een verblijf in Slovenië

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 17 mei 2021 - guy

na het lezen van jullie tips, kan ik echt niet langer wachten om naar Slovenië af te reizen! love it!!!!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?