Roadtrip door Servië (13 dagen): Complete route voor je rondreis + verblijftips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip door Servië (13 dagen): Complete route voor je rondreis + verblijftips

18 oktober 2023 in Servië0 reacties

Op roadtrip door Servië? Gebruik onze uitgestippelde rondreis door Servië + reisgids

Servië is een klein land in Zuidoost-Europa dat toeristen nog vaak links laten liggen. Het land kan nochtans uitpakken met ongerepte natuur, een rijke geschiedenis, een unieke cultuur, een bruisend nachtleven en de mensen zijn er bijzonder gastvrij. De turbulente geschiedenis van Servië ligt bij velen jammer genoeg nog fris in het geheugen, waardoor het echte Servische erfgoed onderbelicht blijft.

Deze rondreis laat je delen van Servië ontdekken waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Je wordt ondergedompeld in de lokale sfeer, proeft de plaatselijke delicatessen, verkent de Servische bossen, bewondert de 14e-eeuwse kastelen en blijft ook hangen in moderne bars in hippe buurten.

Praktische info & tickets voor je rondreis Servië

Duur7 - 13 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen naar Belgrado richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Belgrado naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Servië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de route Roadtrip Servië

  1. Dag 1: Belgrado

Laten we meteen beginnen met een van de meest bekende en toeristische plekken in Servië, hoofdstad Belgrado. Het wordt vaak "de poort van de Balkan" of "de deur naar Centraal-Europa" genoemd. De stad ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Sava en Donau en dankzij die gunstige ligging is Belgrado al sinds ongeveer 7000 v.Chr. constant bewoond geweest.

Je zou de woelige stadsgeschiedenis gemakkelijk kunnen vergeten als je door het moderne Belgrado langs de rivier loopt, naar de glinsterende wolkenkrabbers en winkelcentra kijkt, of langs de traditionele restaurants in de oude, geplaveide straat Skadarlija slentert. Belgrado heeft een zekere mediterrane flair - de straten zijn zelden leeg; mensen zijn graag buiten en er wordt veel gefeest. Daarbij komt ook nog lekker eten, overal zie je traditionele muzikanten en er zijn zelfs drijvende rivierbootclubs waar populaire dj’s het beste van zichzelf geven.

VERBLIJFTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan Belgrado in het ArkaBarka Floating Rooms. Deze kleurrijke accommodatie ligt - of beter gezegd "drijft" - langs de Donau rivier en beschikt over (budget)kamers en appartementen met unieke handgeschilderde muren. Verder is er een barbecue aanwezig, kan je fietsen huren en heb je een prachtig panoramisch uitzicht op de rivier. Meer info en boeken.

Wat mag je zeker niet missen tijdens je bezoek aan Belgrado?

  • Het fort van Belgrado in het Kalemegdan-park vanwaar je de beste uitzichten hebt over de stad.
  • De Kathedraal van Sint-Michaël de Aartsengel, een van de belangrijkste religieuze bezienswaardigheden van de stad. De kerk is gebouwd in neoklassieke stijl, met invloeden van Byzantijnse en Servisch-orthodoxe architectuur en is rijkelijk versierd is met fresco's, beelden en bladgoud.
  • Knez Mihailova-straat, hier kan je niet alleen urenlang shoppen maar je ook vergapen aan de prachtige 19e-eeuwse herenhuizen en verschillende art-decogebouwen.
  • Hotel Moskva, een van de meest herkenbare bezienswaardigheden van de stad. Het hotel heeft een elegante, neoklassieke gevel en een luxueus art-nouveau-interieur, met kamers en suites die prachtig ingericht zijn. Proef er de lekkere gebakjes in het beroemde Café Moskva of boek meteen een overnachting in het Hotel Moskva.
  • Het Republieksplein dat omringd wordt door het ruitermonument van de Servische prins Mihailo, enkele beroemde 19e-eeuwse gebouwen, zoals het nationaal museum en het nationaal theater.
  • Een bezoekje aan de boheemse wijk van Belgrado: Skadarlija. Deze plek wordt omringd door traditionele restaurants waar heel wat muzikanten optreden en lokale kunstenaars en intellectuelen vroeger samenkwamen.
  • REISTIP: Kom je met de auto uit België of Nederland naar Servië, lees dan zeker ook onze blogpost, wat is de beste route naar Servië.
Gebruik onze stadswandeling door Belgrado alvast als leidraad voor je bezoek aan de Servische hoofdstad.
  1. Dag 2: Čačak

Čačak ligt ongeveer 144 kilometer ten zuiden van Belgrado. Deze stad combineert prachtig historisch erfgoed en adembenemende natuur als geen ander. De Romeinen drukten hun stempel op de stad, die in de 13e eeuw onderdeel van de Servische staat werd. Čačak heeft een gezellig stadscentrum, culturele monumenten en ook veel wandelpaden. Enkele must-see bezienswaardigheden in deze stad zijn de Romeinse baden, het nationaal museum van Čačak die een mooie collectie archeologische overblijfselen en religieuze relikwieën bevat en de kerk van de Hemelvaart van Onze Heer.

TIP: Proef in Čačak ook zeker de gibanica (kaastaart) en de romige zure melk waar de stad bekend om staat.

VERBLIJFTIP: Hotel Belgrado is gelegen aan de stadspromenade en wordt gekenmerkt door een unieke architectonische stijl van art nouveau. Het hotel beschikt over comfort- tot luxe kamers, een continentaal ontbijt en een eigen restaurant. Meer info en boeken.

  1. Dag 3: Užice

Užice, even verder ten oosten van Čačak, maakte deel uit van de eerste Servische staat, die voor het eerst wordt genoemd in documenten uit 1329. De turbulente geschiedenis in de regio is verantwoordelijk voor een van de meest imposante middeleeuwse monumenten van het land, het 14e-eeuwse fort.

Deze stad heeft alles wat je van een stad kan verwachten, maar ligt ook vlakbij enkele van de populairste bergen van Servië. In de omgeving vind je neolithische nederzettingen, middeleeuwse overblijfselen en de eerste energiecentrale gebouwd volgens de ontwerpen van Nikola Tesla.

Enkele highlights in Užice die de moeite waard zijn:

  • Het fort van Užice (of de Oude Stad, zoals de plaatselijke bevolking het noemt) dat uitkijkt over de stad vanop de heuveltop.
  • De zipline in Užice, niet de langste of de hoogste in Servië, maar hij strekt zich uit over 400 meter boven de Đetinja-kloof. Gedurende een paar minuten zweef je ongeveer 80 meter boven de rivier met een spectaculair uitzicht op het fort van Užice.
  • De bovengenoemde kloof is populair bij wandelaars en kanovaarders, maar is ook beroemd vanwege enkele inheemse diersoorten.Je vindt hier maar liefst 110 vlindersoorten (van de in totaal 192 in het land).
  • Proef de traditionele snack uit Užice bij Bakkerij Šuljaga (bekijk ligging). Hier werd de eerste komplet-lepinja (compleet broodje) gebakken. Het is een vers brood dat in tweeën gesneden wordt nadat het onderste deel werd gevuld met eieren en kaymak (dikke gestolde room).
  1. Dag 4: Tara en omgeving

Vandaag rijd je naar een van de populairste bergen in Servië: de Tara. Het is de thuisbasis van een nationaal park met dezelfde naam, dat het ecosysteem van het gebied in stand houdt. Tara is bedekt met dichte bossen en steile kliffen en wordt omringd door de rivier de Drina, die de natuurlijke grens vormt met Bosnië en Herzegovina.

Tara is zowel in de winter als in de zomer populair bij bezoekers. Zware sneeuwval maakt de winterse landschappen schilderachtig mooi, terwijl bezoekers in de zomer kunnen afkoelen in het water. De Tara werd drukbezocht tijdens de pandemie toen iedereen de stedelijke gebieden probeerde te ontvluchten.

Je kan hier wandelen en fietsen, maar ook watersporten zoals kanoën of stand-up paddling (SUP) uitproberen. SUP-boards, sneeuwschoenen en andere uitrusting kan je huren bij GreenBear in Bajina Bašta.

Mis niets tijdens je verblijf met reisgids Servië, inclusief een uitgestippelde rondreis, stadswandelingen én verblijftips.

Er zijn veel dingen te doen op de Tara, zoals jagen, vissen, beren kijken en fietsen, en het is een van de meest schilderachtige regio’s van het land om te wandelen. Er zijn ongeveer 290 kilometer aan paden uitgestippeld door het hele nationale park. Die voeren je door dichte bossen en weiden naar de populaire uitkijkpunten. Hieronder alvast enkele van de mooiste plekjes in het nationaal park Tara.

  • Een van de mooiste uitkijkpunten in het park: Banjska Stena, zes kilometer van Mitrovac waar de toeristische dienst is gevestigd (bekijk ligging). Het ligt op 1065 meter en biedt een prachtig panoramisch uitzicht van de Drina-canyon door de honderdjarige pijnbomen.
  • Een van de vele natuurlijke bezienswaardigheden van Tara is de interessante rivier Vrelo. Het water borrelt uit de bergrotsen en stroomt vervolgens verder in wat de kortste rivier van Servië is.
  • Het 13e-eeuwse Rača-klooster, vermoedelijk gebouwd in opdracht van koning Dragutin Nemanjić. De overblijfselen van de koning worden hier nog steeds bewaard.
  • Het Huis op de Drina, een klein huis en een bekende toeristische attractie in de regio. Het huis staat op een rots in het midden van een snelle rivier en staat schilderachtig mooi verankerd in het prachtige landschap van Bajina Bašta.
  1. Dag 5: Mokra Gora

Mokra Gora is een prachtig stuk natuur waar West-Servische tradities springlevend zijn in verhalen, decoratie en lokale Servische gerechten. Je wordt hier nog even ondergedompeld in de wildernis voordat je het moderne Zlatibor aandoet, je bestemming voor morgen.

Mokra Gora is de vallei die tussen de populaire bergen Tara en Zlatibor ligt, op slechts 15 kilometer van het dorp Mitrovac en de berg Tara en op minder dan een uur rijden van Zlatibor. Het ligt met andere woorden perfect op de route, geen reden om hier niet te stoppen.

Waarom je naar Mokra Gora moet gaan?

Niet alleen voor de natuur en de frisse lucht, maar ook om een ritje te maken op een historische trein (Šargan Eight) en het dorp van de beroemde filmregisseur Emir Kusturica, Drvengrad te bezoeken. Een traditioneel dorpje met kleine houten huisjes verspreid over de heuvel, met rondom alleen nog maar meer pittoreske heuvels.

En we gidsen je ook nog naar een plek waar bovennatuurlijke krachten zouden heersen die je tot koning kunnen maken. Mokra Gora werd in 2021 door de VN Wereld Toerisme Organisatie uitgeroepen tot een van de beste toeristische dorpen ter wereld.

VERBLIJFTIP: Apartments Milev biedt gezellige appartementen voorzien van een compleet ingerichte keuken, een eigen badkamer en een huiselijke ingerichte woonkamer. Vanop het balkon of terras heb je een prachtig uitzicht op de rivier en de bergen en bij mooi weer heb je de mogelijkheid om te barbecuën. Meer info en boeken.

  1. Dag 6: Zlatibor

Vervolg je reis naar Zlatibor, een van de populairste toeristische bestemmingen in Servië, vooral bekend om buitenactiviteiten zoals skiën, wandelen en de langste panoramische kabellift ter wereld. Dit is een bergachtig gebied. De hoogste top is Tornik, met zijn 1496 meter.

Weetje: De naam Zlatibor komt waarschijnlijk van de goudkleurige kegels op de inheemse pijnbomen. Het Servische woord voor goud is zlato en bor betekent pijnboom. Letterlijk betekent Zlatibor dus ‘gouden pijnboom’.

Ontdek de mooiste plekjes in de nabije omgeving van Zlatibor

  • Maak bijvoorbeeld een ritje naar het dorp Gostilje, 25 kilometer verderop, waar de twintig meter hoge Gostilje-waterval het landschap domineert.
  • Als je wil zien hoe de mensen in Zlatibor een paar eeuwen geleden leefden, ga dan naar Sirogojno. Het dorp is bekend om een uniek openluchtmuseum. 19e-eeuwse huisjes werden weggeplukt uit de omgeving en hier tentoongesteld als voorbeeld van de traditionele manier van leven van weleer.
  • Als je de weg van Sirogojno terug naar het bergcentrum neemt, is er nog een toeristische attractie te zien: de Stopića-grot, een riviergrot waar de Trnavski door de gangen en tunnels stroomt.
  • Uiteraard mag een ritje met de Gold Gondola niet ontbreken. Dit is de langste panoramische kabellift ter wereld, met een lengte van 9 kilometer. Je kan een ritje maken vanaf het centrum van Zlatibor en boven de heuvels en het Ribičko-meer helemaal naar Tornik zweven.
  1. Dag 7: Uvac

We zitten intussen al aan de helft van deze prachtige roadtrip door Servië. Vandaag rijden we richting het natuurreservaat Uvac, het op één na grootste reservaat in zijn soort in Europa. Deze regio is perfect om te wandelen, vogels te kijken en te varen. Er zijn drie prachtige meren aan de Uvac-rivier, allemaal kunstmatig gecreëerd toen de drie waterkrachtdammen werden gebouwd.

  • Het Uvac-meer is vooral beroemd om zijn prachtige wandelpaden en uitzicht op de kliffen. De rivier snijdt hier door de bergen en laat een spectaculaire kloof en drie meren achter waar heel wat vogelsoorten een toevluchtsoord in hebben gevonden. Uvac is vandaag de dag een must-see en een van de meest gedeelde Servische landschappen op sociale media. Als je het in het echt ziet, zal je begrijpen waarom.
  • Het Zlatar-meer is genoemd naar de berg die het meer omringt. Dankzij de weelderige planten rondom heeft het water een mooie donkergroene kleur. Een boottocht rond het Zlatarmeer staat garant voor prachtige landschappen en uitmuntende foto’s.
  • Het Radoinja-meer is minder druk en dus kan je in alle rust van het prachtige landschap genieten.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam vakantiehuisje in de buurt van Uvac? Dan is Vikendica Pustolov misschien wel iets voor jou. Het vakantiehuis ligt in een gebied waar je prachtig kan wandelen, skiën en vissen. Het vakantiehuisje zelf biedt accommodatie voor max. 8 personen en beschikt over een terras en een schitterend uitzicht op de bergen. Meer info en boeken.

  1. Dag 8: Niš

Onderweg naar Niš, maak je een stop bij het Studenica klooster, een prominente orthodox-christelijke spirituele plaats, gelegen in een schilderachtige vallei. Het klooster werd gesticht in 1190, en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is een meesterwerk van middeleeuwse Servische architectuur.

Heb je voldoende tijd? Dan kan je overwegen om een extra tussenstop in te lassen in Novi Pazar en een bezoek te brengen aan klooster van Đurđevi Stupovi.

We verlaten het westen van Servië en nemen je nu mee naar het zuiden, naar een zeer belangrijke stad. Niš is het op twee na grootste stedelijke gebied van het land en is vooral bekend als de geboorte- en verblijfplaats van verschillende Romeinse keizers, waaronder Constantijn de Grote. De stad was al tijdens de heerschappij van de oude Romeinen een van de grootste nederzettingen op de Balkan en heette toen nog "Naissus".

De beste manier om deze stad te zien is door onze stadswandeling door Niš te volgen. Net buiten onderstaande route liggen nog een aantal hoogtepunten die de geschiedenis van de stad weerspiegelen: de behoorlijk griezelige Schedeltoren en het archeologisch park Medina. Niš is ook beroemd vanwege het eten, dus neem zeker de tijd om de traditionele kafana's (tavernes) te bezoeken.

VERBLIJFTIP: Het Ambasador Hotel ligt op 200 meter van het Koning Milan-plein en biedt moderne accommodatie voorzien van alle luxe en comfort. Er is ook een fitnesscentrum, een spacentrum en een restaurant aanwezig. Meer info en boeken.

  1. Dag 9 & 10: Iron Gate (Ijzeren Poort)

Vandaag rijden we richting de Iron Gate (IJzeren Poort), de langste en grootste kloof van Europa. Het is de natuurlijke grens tussen Servië en Roemenië en de Donau is hier met 82 meter het diepst van alle Europese rivieren. De kloof is niet alleen adembenemend mooi, maar herbergt ook een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Servië en zelfs van Europa.

Wat nog meer zien en doen in de buurt van de Iron Gate?

  • Het nationaal park Đerdap, de perfecte omgeving voor lange trektochten tussen prachtige landschappen met ongelooflijk mooie uitzichten op de kloof.
  • In Lepenski Vir kan je de overblijfselen van de woonplaatsen, heiligdommen en zelfs beeldhouwwerken van de oudste beschaving van Europa bewonderen. Lepenski Vir is beroemd om de beeldjes die hier zijn opgegraven. Ze werden versierd met visachtige monden.
  • Het Golubac-fort, een van de must-sees in Servië vanwege de prachtige architectuur en geweldige locatie.
  • Een boottochtje naar de Tabula Traiana (bekijk ligging), een inscriptiebord dat is gemaakt om het einde van de Romeinse weg aan te geven, die keizer Trajanus bijna 2000 jaar geleden gebruikte om Dacische gebieden te veroveren. Het bord is 3,20 op 1,80 meter en is te zien in een klif net boven het waterniveau.
  • Aan de Roemeense kant van de kloof kan je een enorm monument bezichtigen; het hoofd van Decebalus, het grootste beeldhouwwerk van Europa
  1. Dag 11: Novi Sad

Novi Sad is de op één na grootste stad van Servië en ligt ten noorden van Belgrado. In 2022 was ze Europese Culturele Hoofdstad en staat bekend als een echte kunststad. Novi Sad kan uitpakken met een bekend jongerencentrum waar elke zomer het populaire muziekfestival EXIT plaatsvindt.

Belgrado is een bruisende en drukke kosmopolitische stad, terwijl Novi Sad eerder bekend staat als een relaxte, etnisch diverse stad. De charmante straten en pleinen worden altijd drukbezocht en het 18e-eeuwse Petrovaradin-fort met uitzicht op de rivier is een van de populairste bezienswaardigheden. Met onze stadswandeling door Novi Sad kom je meteen langs dé must-see bezienswaardigheden.

Enkele highlights in Novi Sad die je tegenkomt tijdens onze stadswandeling:

  • Het stadhuis, een monumentaal neo-renaissancistisch gebouw uit 1895.
  • De rooms-katholieke kerk Name of Mary met de iconische 73 meter hoge klokkentoren. Tegenwoordig een van de meest herkenbare bezienswaardigheden van Novi Sad.
  • Je wandelt door de Zmaj Jovina-straat, een populair voetgangersgebied met verschillende (boetiek)winkeltjes en cafeetjes.
  • In de Zmaj Jovina-straat zie je het Bisschoppelijk Paleis met zijn unieke, roodkleurige gevel. Het paleis werd opgetrokken in een mengelmoes van bouwstijlen, maar haalde vooral inspiratie bij Byzantijnse en Servische middeleeuwse kloosters.
  • Je wandelt ook door één van de oudste straten van de stad: Dunavska-straat. Wat je hier mag verwachten? Charmante historische paleizen dichtbij de centrale bezienswaardigheden.
  • Uiteraard ook het fort van Petrovaradin met zijn klokkentoren en 16 kilometerlange ondergrondse tunnels.

VERBLIJFTIP: Hotel Leopold I is gevestigd in een gebouw in barokstijl aan de oever van de Donau, in het hart van het fort Petrovaradin. Het hotel biedt accommodaties met uitzicht op de Donau en Novi Sad. Meer info en boeken.

  1. Dag 12: Fruška Gora

De roadtrip door Servië loopt bijna op zijn einde, maar niet getreurd want er staan nog enkele mooie bezienswaardigheden op jou te wachten. Op onze voorlaatste dag rijden we richting Fruška Gora. Fruška Gora is een prachtig gebied da erg populair is bij natuurliefhebbers. Men komt hier niet alleen voor de mooie natuur, maar ook vanwege enkele van de belangrijkste Servische kloosters (oorspronkelijk waren er maar liefst 35). Fruška Gora heeft bovendien specifieke geologische kenmerken en hellingen die enkele van de beste wijnen van de Balkan opleveren.

Enkele must-see plekken in de omgeving van Fruška Gora, is het smaragdgroene meer Ledinačko Jezero, een eigenaardig kunstmatig meer dat tot leven kwam na de NAVO-bombardementen op Joegoslavië in 1999 en de kuuroorden Slankamen Spa en Vrdnik.

  1. Dag 13: Subotica

De laatste dag op deze mooie reisroute door Servië is jammer genoeg aangebroken. We sluiten onze roadtrip af in de meest noordelijke stad van Servië: Subotica, een gezellig stad met enkele van de beste voorbeelden van art-nouveau-architectuur. Het floreerde als de op twee na grootste stad van het koninkrijk Hongarije voordat het in 1929 deel ging uitmaken van Joegoslavië. De geweldige gebouwen en herenhuizen in het stadscentrum getuigen van die gouden eeuw.

De charmante, relaxte stijl van de stad is reden genoeg voor een bezoekje, maar vlakbij vind je ook nog een meer dat zich ontpopt heeft tot rasecht vakantiegebied met resorts. Het meer van Palić en is nog steeds een van de populairste meren in Servië. De beste manier om Subotica te ervaren is door een wandeling door de stad te maken.

Onze route voert je alvast langs alle belangrijke bezienswaardigheden zoals:

  • Begin je stadswandeling door Subotica bij het Vrijheidsplein waar je meteen enkele prachtige gebouwen kan spotten.
  • Het gebouw dat het plein domineert is het stadhuis met zijn 45 meter hoge observatorium in de 76 meter hoge toren met een prachtig uitzicht over de stad. Het gebouw werd rond 1910 gebouwd en is een meesterwerk van de art-nouveaustijl.
  • Verder zie je hier ook de Groene Fontein en de Blauwe Fontein, het nationaal theater en de openbare bibliotheek.
  • Wat verder bezoek je de synagoge van Subotica, een van de mooiste voorbeelden van de Secessionistische stijl en Hongaarse art nouveau in Europa.
  • Vlakbij de synagoge ligt het stadsmuseum van Subotica.
  • Daarnaast breng je ook nog een bezoekje aan het Raichle-paleis waar de galerie voor moderne kunst in gevestigd zit en het Porceleinmuseum.

VERBLIJFTIP: Artist Hotel biedt 4-sterrenaccommodatie in het midden van de stad. De kamers zijn modern ingericht, iedere ochtend geniet je van een continentaal ontbijtje en 's avonds kan je lekker ontspannen in de spa. Meer info en boeken.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Servië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Servië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Servië met een volledige uitgestippelde rondreis door Servië, en meer dan 63 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Servië.

Servië

Gratis reisgids Servië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?