8 x mooiste bezienswaardigheden in Subotica: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

8 x mooiste bezienswaardigheden in Subotica: wat zien & doen tijdens je verblijf?

18 oktober 2023 in Servië0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Subotica + verblijftips

Subotica is de meest noordelijke stad van Servië met de beste voorbeelden van art-nouveau-architectuur. Het floreerde als de op twee na grootste stad van het koninkrijk Hongarije voordat het in 1929 deel ging uitmaken van Joegoslavië. De geweldige gebouwen en herenhuizen in het stadscentrum getuigen van die gouden eeuw.

De charmante, relaxte stijl van de stad is reden genoeg voor een bezoekje, maar vlakbij vind je ook nog het meer van Palić dat zich ontpopt heeft tot rasecht vakantiegebied met resorts. Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Subotica.

Praktische info & tickets voor je rondreis Servië

Duur7 - 13 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen naar Belgrado richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Belgrado naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Servië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Het stadhuis van Subotica

Begin je stadswandeling door Subotica bij het Vrijheidsplein, want daar kan je meteen enkele prachtige gebouwen spotten. Het gebouw dat het plein domineert is het stadhuis met zijn 45 meter hoge observatorium in de 76 meter hoge toren met een prachtig uitzicht over de stad. Het gebouw werd rond 1910 gebouwd en is een meesterwerk van de art-nouveaustijl. Het werd ontworpen door een paar Hongaars-Joodse architecten die het vak leerden van Ödön Lechner, vaak de Hongaarse Gaudí genoemd. Je zal zien waarom zodra je het stadhuis van ver ziet.

Het is niet alleen mogelijk om naar het uitkijkplatform te klimmen, maar als je op het juiste moment komt, kan je ook deelnemen aan een Engelstalige rondleiding door het gebouw. Vergeet niet ernaar te vragen bij de toeristische dienst.

Mis niets tijdens je verblijf met reisgids Servië, inclusief een uitgestippelde rondreis, stadswandelingen én verblijftips.
  1. Het Vrijheidsplein

Het Vrijheidsplein is het centrale plein van de stad waar het stadhuis wordt omringd door het park en de fonteinen. Het Vrijheidsplein is de place to be om met vrienden af te spreken en een eerste blik op de stad te werpen. In dit gebied vinden vaak openbare concerten en marktjes plaats. Je kan ook een kopje koffie of thee drinken op een van de plaatselijke terrassen en je verdere sightseeing plannen. Begin alvast met de prachtige bezienswaardigheden op het plein:

  • De Groene Fontein en de Blauwe Fontein, beide bekleed met keramiek en decoratieve tegels. Het zijn prachtige art-nouveaumonumenten.
  • Het plein wordt ook gesierd door het nationaal theater, een mooi voorbeeld van de klassieke stijl met Korinthische zuilen.
  • Je vindt hier ook de openbare bibliotheek met twee gebeeldhouwde goden, die Atlas voorstellen, en een van de mooiste balkons van Subotica ondersteunen.
  1. Monument van de Onbekende Loodgieter

Als je het bronzen monument voor een loodgieter in Oud-Bratislava mooi vindt, dan vind je dit monument vast ook mooi. Het Monument van de Onbekende Loodgieter staat in de Dimitrija Tucovića-straat (bekijk ligging) en is gewijd aan mannen die hebben gewerkt aan de watervoorziening in Subotica.

  1. De Synagoge van Subotica

De synagoge is verreweg een van de mooiste voorbeelden van de Secessionistische stijl en Hongaarse art nouveau in Europa. Het is ook de op één na grootste synagoge van Europa, versierd met decoratieve tulpen en pauwenveren. Het gebouw werd voltooid in 1903 en kon tot 1600 gelovigen ontvangen.

Ook het interieur is indrukwekkend. De glas-in-loodramen zijn prachtig en de zalen zijn versierd met rijkelijk gedecoreerde kroonluchters en gedetailleerde reliëfs. Het is mogelijk om van maart tot oktober naar binnen te gaan, maar je moet dit van tevoren navragen bij de toeristische dienst. Meer info op de website.

  1. Het stadsmuseum

Vlakbij de synagoge ligt het stadsmuseum van Subotica. Je komt hier niet alleen voor de tentoongestelde kunstwerken, maar voor het gebouw zelf, want dit is een van de eerste paleizen met Weense Secessionistische decoratie in Subotica. De beroemde arts Mikša Dömötör woonde hier en gaf in 1906 architecten uit Boedapest de opdracht om het paleis te ontwerpen. Zijn veelzijdige interesses leidden ertoe dat hij een drukkerij opende die delen van het herenhuis in beslag nam. Het was zes decennia lang operationeel. Meer info op de website.

TIP: Op stedentrip in Belgrado? Combineer dan zeker je bezoek aan de Servische hoofdstad met een bezoekje aan Subotica met zijn beroemde Hongaarse afscheidingsarchitectuur. Boek je dagtour vanuit Belgrado naar Subotica.

  1. Het Raichle-paleis

De galerie voor moderne kunst is nu gevestigd in een van de interessantste gebouwen met een kleurrijke, decoratieve gevel - het Raichle-paleis. De prachtig gevormde paden, deuren en ramen zullen je zeker versteld doen staan, terwijl de gevel zelf je weer doet denken aan de gebouwen van Antoni Gaudí in Barcelona.

Wat de locatie nog interessanter maakt, is het feit dat de architect Raichle Ferenc het in 1904 voor zichzelf bouwde en de regels van het vak naast zich neerlegde. Hij creëerde verschillende hartmotieven in keramiek, smeedijzer en Murano-mozaïek en verwerkte die in verschillende decoraties. Zijn kantoor was op de begane grond en een grote eetkamer met een wintertuin besloeg de eerste verdieping. Meneer Reichle woonde hier niet lang. Helaas ging hij in 1908 failliet en werd zijn luxueuze herenhuis op een veiling verkocht.

  1. Het Porseleinmuseum

Subotica is de thuisbasis van een interessant museum, het Porseleinmuseum, met als missie het bewaren van porseleinen voorwerpen uit huishoudens. Het huist nu meer dan 2000 tentoongestelde voorwerpen. Het museum beweert dagdagelijkse porseleinen voorwerpen te bevatten die de afgelopen 200 jaar in elk huis in Subotica te vinden zouden moeten zijn geweest. Gezien de rijke geschiedenis van de stad is zo'n museum een waardige toevoeging aan de bucketlist van toeristen. Meer info op de website.

  1. Ontspannen aan het Palić-meer

Het Palić-meer ligt op slechts acht kilometer van Subotica. Het is een natuurresort, maar ook een cultureel centrum. Palić werd voor het eerst genoemd in de 15e eeuw en pas aan het begin van de 20e eeuw werden faciliteiten voor het thermale water gebouwd, natuurlijk in art-nouveaustijl. Je zal hier zeker de watertoren zien, maar ook het grote terras, het muziekpaviljoen en het vrouwenzwembad. Het zomerpodium, dat later werd gebouwd, is vandaag de dag gastheer van het internationale filmfestival.

Nog leuk om te weten: de eerste "moderne Olympische spelen" vonden hier plaats in 1880, voordat de eerste officiële Olympische Spelen werden georganiseerd in 1896. Tegenwoordig is het meer populair bij fietsers, hardlopers en vissers.

Het gebied staat ook bekend als vogelbroedplaats met grote kolonies reigers en meeuwen. Er staan 31 eiken die vanwege hun ouderdom beschermd zijn als natuurmonument. Het belangrijkste gebouw aan het meer van Palić is het Grand Terrace, dat dateert uit 1912. Het is ontworpen door Hongaarse architecten in de Secessionistische stijl. Het gebouw werd een belangrijk ontmoetingscentrum in de omgeving.

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden van Subotica

  1. Waar overnachten in Subotica?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan Subotica? De beste optie is een accommodatie in het centrum, maar ook het Palić-meer niet zo ver en de lokale bevolking komt er vaak op de fiets. Als een verblijf midden in de natuur je ding is, boek dan een kamer aan het meer en ga naar de stad voor wat sightseeing.. Hieronder lees je alvast onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Subotica.

  • Artist Hotel biedt 4-sterrenaccommodatie in het midden van de stad. De kamers zijn modern ingericht, iedere ochtend geniet je van een continentaal ontbijtje en 's avonds kan je lekker ontspannen in de spa. Meer info en boeken.
  • Hotel Forum Garni ligt aan de Korzo-promenade in het hart van de oude stad, op slechts 50 meter afstand van het stadhuis. De meeste kamers beschikken over een balkon met uitzicht op de historische gebouwen. Meer info en boeken.
  • Op 15 minuten rijden van het centrum van Subotica bevindt zich Hotel Villa Majur. Het hotel biedt eenvoudig ingerichte kamers voorzien van alle comfort, een spa, een binnenzwembad en een restaurant waar je kan proeven van regionale specialiteiten. Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Servië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Servië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Servië met een volledige uitgestippelde rondreis door Servië, en meer dan 63 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Servië.

Servië

Gratis reisgids Servië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?