12 x mooiste bezienswaardigheden in Niš: wat zeker zien & doen? + verblijftips

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 x mooiste bezienswaardigheden in Niš: wat zeker zien & doen? + verblijftips

18 oktober 2023 in Servië0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Niš + verblijftips

Niš is het op twee na grootste stedelijke gebied van het land en is vooral bekend als de geboorte- en verblijfplaats van verschillende Romeinse keizers, waaronder Constantijn de Grote. De stad was al tijdens de heerschappij van de oude Romeinen een van de grootste nederzettingen op de Balkan en heette toen nog Naissus.

Dit gebied is rijk aan geschiedenis, maar vergeet niet dat er ook prachtige stukken natuur in de omgeving liggen. Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste plekjes die het bezoeken waard zijn in Niš.

Praktische info & tickets voor je rondreis Servië

Duur7 - 13 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen naar Belgrado richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Belgrado naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Servië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met de bezienswaardigheden in Niš

 1. De kathedraal van de Heilige Drievuldigheid

De kathedraal van de Heilige Drievuldigheid (Holy Trinity Cathedral) staat symbool voor het Servisch-orthodoxe geloof, het culturele erfgoed van het land en de prachtige architectuur. De buitenkant bestaat uit een combinatie van rode baksteen en witte steen, terwijl het interieur is versierd met fresco's en beelden, die typerend zijn voor Servisch-orthodoxe kerken.

De bouw begon in 1856, maar door verschillende historische en politieke gebeurtenissen werd de kathedraal uiteindelijk pas in 1878 voltooid en ingewijd. Het is een van de meest prominente religieuze bezienswaardigheden in de stad. De kathedraal is open voor het publiek, maar er worden regelmatig diensten en religieuze ceremonies gehouden.

Mis niets tijdens je verblijf met reisgids Servië, inclusief een uitgestippelde rondreis, stadswandelingen én verblijftips.
 1. Tinkers Alley of Kopersmidstraat

Op zoek naar een leuke bar voor een kopje koffie, een gezellig restaurant of een zonnig terrasje? Dan moet je naar de geplaveide straat met de naam Tinkers Alley of Kopersmidstraat (Kazandžijsko Sokače in het Servisch). Het bruiste hier in de 18e eeuw van de ambachtslieden die hier woonden en werkten. Dit is het laatst bewaard gebleven deel van dat bijzonder stukje stad.

TIP: Probeer hier zeker sukana pita, een zelfgemaakte pastei met handgerekt deeg en gevuld met eieren en kaas. Of ga voor de kalfsstaart die traditioneel wordt bereid met een groentesaus.

Aan het einde van het steegje staat het Stevan en Kalča-monument. Stevan Sremac was een schrijver en toneelschrijver die leefde van 1855 tot 1906. Hij wordt beschouwd als een van de meest prominente figuren uit de Servische literatuur. Kalča is een fictief personage uit Sremacs roman Ivkova Slava. Op het monument zijn beiden zittend op een bankje afgebeeld

 1. Nationaal museum van Niš

In een historisch gebouw vinden we een deel van het nationaal museum van Niš. De collecties van de archeologische zaal van het museum bestrijken verschillende perioden van de geschiedenis, waaronder de prehistorie, de Romeinse tijd, de Byzantijnse tijd, de middeleeuwen en de moderne tijd.

Hier kan je onder andere artefacten bekijken uit de oude stad Naissus (het huidige Niš), archeologische vondsten uit de Romeinse periode, Servische kunst en artefacten uit de middeleeuwen en etnografische tentoonstellingen die de culturele tradities van de regio laten zien. Meer info op de website.

 1. Stambolija-huis

Het witte gebouw voor het nationaal museum is het Stambolija-huis, een historisch gebouw uit 1875. Het vertegenwoordigt de Balkan-architectuurstijl uit die tijd. Deze stijl bevat vaak elementen uit verschillende periodes en culturen, wat resulteert in een uniek en eclectisch geheel.

Het Stambolija-huis werd oorspronkelijk gebouwd als een weelderig herenhuis met een ruim interieur, bestaande uit meer dan tien kamers. Het is het enige overgebleven voorbeeld van deze architectuur in Niš en daarom werd het in 1949 uitgeroepen tot cultureel monument en kreeg het een beschermde status. Nu is er een restaurant in gevestigd. Bekijk hier alvast de menukaart!

VERBLIJFTIP: Het Ambasador Hotel ligt op 200 meter van het Koning Milan-plein en biedt moderne accommodatie voorzien van alle luxe en comfort. Er is ook een fitnesscentrum, een spacentrum en een restaurant aanwezig. Meer info en boeken.

 1. Koning Milan-plein

Een wandeling door de Obrenovićeva-straat, het belangrijkste voetgangersgebied, brengt je naar het centrale stadsplein, het Koning Milan-plein. Het is vernoemd naar koning Milan I van Servië, die regeerde van 1868 tot 1889. Hij speelde een belangrijke rol in de modernisering en ontwikkeling van de natie.

Op het plein vind je het Monument voor de Bevrijders van Niš, ook wel bekend als het Monument van de Soldaten van het Rode Leger. Het herdenkt de bevrijding van Niš van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Rode Leger.

 1. Monument van Constantijn de Grote

Op het Koning Milan-plein vind je nog veel meer monumenten, zoals de fontein van Čair. Maar als je richting de rivier loopt, zie je de brug op weg naar de vesting van Niš, met het monument van Constantijn de Grote. De Romeinse keizer werd hier geboren, in Naissus, in het jaar 272.

Zijn vader was Flavius Constantinus, de Illyrische officier in het Romeinse leger die samen met drie andere Romeinen over het hele rijk regeerde. Zijn moeder, Helena, was een Griekse christen. Constantijn begon zijn carrière met vechten tegen de Perzen en daarna aan de zijde van zijn vader in Brittannië. Toen Flavius stierf en Constantijn verschillende burgeroorlogen won, kwam hij in 324 in zijn eentje aan het stuur van het Romeinse Rijk. Hij verhuisde het Nieuwe Rome naar Constantinopel (het huidige Istanboel).

Het monument bestaat uit een groot bronzen standbeeld van Constantijn de Grote op een sokkel, die zijn belang en historische betekenis benadrukt. Het is een symbool van trots. Je kan niet anders dan ontzag hebben voor het rijke erfgoed van Niš.

Boek hier je daguitstap naar Niš

 1. Het fort van Niš

Als je de rivier oversteekt en langs de Stambol-poort loopt, zie je het fort van Niš, een belangrijk complex dat door de eeuwen heen is gebouwd door de Romeinen, Serviërs en Ottomanen. Het is een van de weinige forten in Europa dat nog steeds in het centrale stadsgebied staat, zoals het er al meer dan twee millennia staat. De voorloper van het huidige fort was het bouwwerk dat de Romeinen hier in de eerste eeuw bouwden. Constantijn de Grote werd in 274 in Naissus geboren en toen zijn regeerperiode begon, was de oude stad het centrum van de Romeinse provincie opper-Moesia. Het centrale gebied van de stad lag rondom het huidige fort.

Naissus werd vervolgens bezet en veranderd in een bolwerk door verschillende indringers, die het opnieuw inrichtten naar hun behoeften. Het fort dat je vandaag ziet, werd uiteindelijk in de jaren 1720 door de Ottomanen gebouwd. Binnen het fort van Niš zijn nog steeds Romeinse ruïnes te zien, net als een Turks bad, een moskee, en nog meer. De site is 24/7 open en je hoeft niet te betalen.

WANDELTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze stadswandeling door Niš.
 1. Archeologische site Mediana

Als je wil zien hoe Romeinse keizers in Naissus in de 4e eeuw leefden, ga dan naar de archeologische site Mediana. Daar zijn de luxueuze woonruïnes nog bewaard gebleven. Het dateert uit de regeerperiode van Constantijn de Grote in de eerste helft van de 4e eeuw. De beroemde heerser en de eerste Romeinse keizer die het christendom aannam, was geboren en getogen in Naissus en kwam hier vaak voor zaken of plezier tijdens zijn heerschappij. Na zijn dood gebruikten andere keizers de Mediana-residentie totdat het complex in 442 werd overvallen door Attila de Hun.

Mediana besloeg meer dan 40 hectare. De villa zelf was enorm en besloeg ongeveer 6 vierkante kilometer. Het complex bevatte een thermaal bad en een nymphaeum. Het thermale water stroomde via loden leidingen van het nabijgelegen kuuroord Niška Banja naar het paleis. De mozaïekvloeren zijn nog steeds verbazingwekkend en stellen mythologische scènes en figuren zoals Medusa voor. De site is meestal open tot 15:00 uur. Je moet een ticketje kopen. Meer info op de website.

 1. De Schedeltoren

De eigenaardige Schedeltoren (Ćele Kula) is volledig ontworpen uit menselijke schedels. Het werd opgericht na de strijd tijdens de Eerste Servische Opstand in 1809 als waarschuwing voor iedereen die in opstand zou komen tegen de Ottomanen. Vandaag de dag zijn er nog maar 59 van de oorspronkelijke 952 schedels over die aan alle vier de zijden in 14 rijen waren ingebed.

Om de wreedheid nog te vergroten, liet de Ottomaanse pasja in die tijd nog eens 30 Serviërs doden na de strijd, alleen maar om genoeg schedels te hebben voor de laatste rij van de constructie. Hoewel hij met dit monument vooral angst wilde inboezemen, werd het een symbool van verzet. Er wordt een kleine toegangsprijs gevraagd.

 1. Concentratiekamp Crveni Krst

Op het terrein van het voormalige concentratiekamp Crveni Krst ("Rode Kruis", genoemd naar het nabijgelegen Rode Kruis-gebouw) staat het concentratiekampmonument, dat dient als herinnering aan de wreedheden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het staat ook bekend als het Herdenkingscomplex 12 februari ter ere van een massale ontsnappingspoging op die datum in 1942. Die gebeurtenis, waarbij 105 gevangenen uit het kamp wisten te ontsnappen, wordt gezien als het ultieme symbool van verzet. Helaas werden de meesten van hen opnieuw gevangen genomen of gedood.

Het kamp werd opgericht in mei 1941 na de Duitse bezetting van Joegoslavië. Het diende als een gevangenis waar dwangarbeid verricht moest worden en waar uiteindelijk ook velen vermoord werden. Tegenwoordig is het een plaats van herinnering en bezinning waar je meer te weten komt over de verschrikkingen van de Holocaust.

 1. Bubanj Memorial Park

Het Bubanj Memorial Park is een complex uit WOII dat is gebouwd ter herdenking van de executie van meer dan 10.000 inwoners uit Niš en andere delen van het land. Het complex bevindt zich op de heuvel ten zuidwesten van Bubanj, dat de hoofdweg Niš - Skopje doorkruist.

Het middelpunt van de site is een marmeren reliëf van 23 bij 2,5 meter, met vijf composities die het "dodenapparaat" symboliseren: executie- en vuurpelotons, burgeropstanden, overgave van de Duitse indringers en uiteindelijke overwinning op de onderdrukkers.

In het park staan ook 3 betonnen obelisken die opgeheven handen met gebalde vuisten symboliseren. Elk van de 3 vuisten hebben een verschillende grootte. Ze staan symbool voor handen van mannen, vrouwen en kinderen die zich verzetten tegen de vijand. Dit symboliseert dat hele families zijn gedood in Bubanj.

 1. Sićevo-kloof

De Sićevo-kloof ligt ongeveer 14 kilometer van het centrum van Niš, niet ver van de stad. De rivier de Nišava heeft hier diepe kloven gevormd in de bergen. Langs de 17 kilometer lange kloof liggen 6 dorpen. Het staat ook bekend om een fragment van een onderkaak dat hier werd opgegraven dat toebehoorde aan een mensachtige die hier 400.000 jaar geleden leefde.

Als je van raften en bergbeklimmen houdt, kan je ook overwegen om hier een paar dagen door te brengen. Wandel naar het uitkijkpunt in het dorp Sićevo (bekijk ligging), waar je een prachtig uitzicht hebt. Je kan de elektriciteitscentrale Sveta Petka bezoeken, die in 1908 werd gebouwd volgens de principes van de Servische wetenschapper Nikola Tesla.

 1. Waar overnachten in Niš?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je aan Niš? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Niš.

 • Op zoek naar een appartement middenin de stad? Verblijf dan in het Top Rooms op wandelafstand de topbezienswaardigheden.
 • Het Ambasador Hotel ligt op 200 meter van het Koning Milan-plein en biedt moderne accommodatie voorzien van alle luxe en comfort. Er is ook een fitnesscentrum, een spacentrum en een restaurant aanwezig.
 • Op 10 minuten rijden van het centrum, kan je verblijven in de charmante vakantieboerderij Seosko domacinstvo Imunsan.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Servië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Servië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Servië met een volledige uitgestippelde rondreis door Servië, en meer dan 63 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Servië.

Servië

Gratis reisgids Servië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?