Harry Potter filmlocaties in Edinburgh bezoeken: de beste tours over Harry Potter + tickets

Koop de volledige reisgids voor € 10

Harry Potter filmlocaties in Edinburgh bezoeken: de beste tours over Harry Potter + tickets

9 april 2024 in Schotland1 reactie

Bezoek de Harry Potter filmlocaties in en rond Edinburgh: welke tours boeken? + tips

Edinburgh is dé stad van Harry Potter. In het stadscentrum werden verschillende scènes opgenomen en de Schotse hooglanden dienden als decor voor Hogwarts. Ben je een grote Harry Potter-fan, dan kan je je helemaal uitleven in een van de Harry Potter-tours in Edinburgh.

Maar waar werd Harry Potter nu precies opgenomen? En wat zijn nu de beste tours over Harry Potter in Edinburgh? Je leest het in deze blogpost.

Tours en uitstappen met gids in Edinburgh

Zelf op stap in Edinburgh of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours, wandelingen en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

  1. De plekken in Edinburgh die Harry Potter inspireerden

Edinburgh is de thuishaven van Harry Potter. De stad diende als inspiratiebron voor auteur J.K. Rowling en dat zal je meteen zien wanneer je door de middeleeuwse steegjes van Edinburgh dwaalt. Maar er zijn ook enkele specifieke plekken die je uit de films kan herkennen. Lees dus gerust verder!

  1. Victoria Street - Diagon Alley

De bekendste plek is ongetwijfeld “Diagon Alley” (of Wegisweg in het Nederlands). Het is de straat waar Harry Potter tovenaarswinkels binnenstapt om zijn toverspullen te kopen. Die straat komt sterk overeen met Victoria Street, waar je vandaag verschillende van die winkeltjes kan vinden. Al beloven we niet dat je met de toverstafjes die ze daar verkopen ook echt wonderen zal kunnen verrichten.

REISGIDS: Op rondreis door Schotland? Download dan zeker onze reisgids Schotland met een compleet uitgewerkte route, met meer dan 150 bezienswaardigheden.

  1. De handafdruk van J.K. Rowling

In de Royal Mile, de beroemdste straat van Edinburgh die het kasteel met het Palace of Holyroodhouse verbindt, vind je de handafdruk van J.K. Rowling in een tegel. Je vindt de handafdruk ter hoogte van de City Chambers, sinds 2008.

  1. Greyfiairs Kirkyard

De schrijfster vond ook inspiratie op het kerkhof Greyfiairs Kirkyard. J.K. Rowling kwam hier vermoedelijk naar inspiratie voor namen zoeken. Het bekendste graf is dat van Thomas Riddle. Wie? Het personage met geboortenaam Tom Marvolo Riddle staat beter bekend als Lord Voldemort. Je zal hier ook nog de graven zien van Elizabeth Moodie, Daniel Scrymgeour en William McGonagall.

  1. The Elephant House

J.K. Rowling schreef haar boeken onder andere in enkele pubs in Edinburgh. De bekendste daarvan is Elephant House. De pub wordt wel eens de geboorteplek van Harry Potter genoemd. In de toiletten zie je overal toverspreuken geplaatst. Later ging J.K. Rowling schrijven in de suite 552 van het luxueuze Balmoral Hotel. Het is waar Harry Potter en de Relieken van de Dood geschreven werd.

VERBLIJFTIP: Ook jij kan tijdens je verblijf in Edinburgh overnachten in het Balmoral Hotel. Het hotel ligt aan Princes Street en biedt ruime, moderne kamers met uitzicht op Edinburgh Castle en de oude binnenstad. Boek je verblijf hier.

  1. Filmlocaties van Harry Potter buiten Edinburgh

Glencoe

Het stadje Glencoe is een van de mooiste plekken van Schotland, en misschien zelfs van het hele Verenigd Koninkrijk (in onze nederige opinie). Vanuit Glencoe kan je het natuurgebied Glen Coe bezoeken, een diepe vallei omgeven door drie bergen die de naam “the three sisters” kregen. Je zal deze vallei herkennen als de plek waar de zwerkbalwedstrijden georganiseerd werden, net als het toernooi in de film Harry Potter en de Vuurbeker. Hier stond ook de hut van Hagrid tijdens de opnames.

Het Glenfinnan-viaduct

Een van de meest indrukwekkende scenes uit de films van Harry Potter is het treintraject richting Zweinstein over het Glenfinnan-viaduct. Het lijkt wel een reclamespotje voor de Schotse hooglanden. Maar dat viaduct bestaat dus ook echt, net als de stoomtrein die erover raast! En het beste van allemaal, je kan ook zelf een ritje maken in de Hogwarts Express.

Het unieke viaduct is een echte blikvanger. De stoomtrein die erover rijdt, de Jacobite Steam Train, neemt vandaag vooral toeristen mee. De West Highland Line, zoals de treinroute in minder Harry Potter gezinde kringen genoemd wordt, doorkruist enkele van de mooiste gebieden in Schotland. Het is een absolute aanrader.

Het treinritje op de Hogwarts Express vanuit Fort William is bijzonder populair. Fans van over de hele wereld zakken naar Edinburgh af om de trein en het viaduct in het echt te zien. Daarom moet je ver vooraf reserveren. De trein rijdt bovendien enkel in het hoogseizoen, van april t.e.m. oktober.

Boek je magische rit met de Zweinsteinexpres

De Lochs uit de Harry Potter-films

De Lochs uit de Harry Potter-films

In de Harry Potter-films figureren ook verschillende meren, de beroemde Lochs van Schotland. Loch Arkaig bijvoorbeeld, waar verschillende scenes uit Harry Potter en de Halfbloedprins werden opgenomen. Niet al te ver van Fort William, waar de Hogwarts Express vertrekt, ligt het Loch Eilt. Daar werd onder andere de begrafenis van Perkamentus opgenomen, in dezelfde film.

  1. Tip: boek een tour over Harry Potter in en rond Edinburgh

De beste manier om al die plekjes te zien, is door een gegidste tour te boeken. Zo zie je alle filmlocaties en inspiratiebronnen van J.K. Rowling in één dag. De gids geeft je ook uitleg en vertelt leuke anekdotes over die plekken en hoe de opnames eraan toe gingen. Er zijn heel wat bedrijven die Harry Potter-tours aan bieden, maar wij raden deze drie tours in Edinburgh aan:

Stadswandeling in het teken van Harry Potter in Edinburgh

Geen enkele tour dompelt je beter onder in de sfeer van de beroemde tovenaar dan deze stadswandeling. De gids neemt je mee op sleeptouw door de stad langs verschillende filmlocaties én plekken die dienden als inspiratiebron voor J.K Rowling. Je ziet, onder andere, de befaamde graven in Greyfriars Kirkyard, je wandelt door Victoria Street en je wordt gesorteerd in je eigen afdeling.

TICKETS: Boek de Harry Potter-stadswandeling in Edinburgh hier online (liefst enkele dagen op voorhand!).

Ritje op de Hogwarts Express richting de Schotse hooglanden

Een van de bekendste scenes uit de Harry Potter-films is wanneer Harry Potter in de stoomtrein over het Glenfinnan-viaduct raast. En die scene kan jij zelf naspelen, want de Hogwarts Express rijdt nog steeds! In deze tour reis je op de beroemde Jacobite Steam Train van Mallaig naar Fort William en je steekt daarbij het viaduct over. Vandaar ontdek je het betoverende Glencoe en Rannoch Moor, die je zeker zal herkennen als echte Harry Potter-fan. Er staat je een dag vol prachtige landschappen te wachten. Je keert met de bus terug naar Edinburgh.

TIP: De Hogwarts Express is bijzonder populair. Het is daarom nodig om de trein minstens enkele weken op voorhand te boeken (zeker in het hoogseizoen). Boek deze tour op de Hogwarts Express daarom zodra je vliegtickets vastgelegd hebt (of daarvoor!).

Voor liefhebbers van natuur én Harry Potter

Ben jij de enige in je reisgezelschap die fan is van Harry Potter? Dan raden we je deze tour aan. Je trekt naar de mooiste natuurgebieden van Schotland en toevallig zijn dat ook filmlocaties van Harry Potter. Je favoriete tovenaar is dus niet de hoofdrolspeler van deze tour, maar jij, als expert, zal ongetwijfeld de locaties herkennen.

Op het programma staan: Loch Ness, Fort Augustus, Rannoch Moor en Glencoe (Harry Potter was hier!), Cairngorms National Park en Pitlochry. Onderweg word je getrakteerd op verbazingwekkende uitzichten (onder andere op Ben Nevis) en je leert over de Schotse geschiedenis via de verhalen van enkele lokale helden. Boek je tickets voor een tour door de Schotse hooglanden hier online.

  1. Waar overnachten in Edinburgh?

Voor je bezoek aan de Schotse hoofdstad Edinburgh, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven in Edinburgh opgelijst.

  • BrewDog DogHouse Edinburgh is een milieuvriendelijke accommodatie middenin het centrum. Het hotel is de ideale verblijfplaats voor bierliefhebbers en mensen met een heel specifieke smaak van interieur. Het hotel beschikt ook over een gezellig buitenterras en 's avonds kan je genieten in de bar van een lekker lokaal biertje. Meer info en boeken.
  • Of verblijf in het luxe designhotel Kimpton Charlotte Square. Het vijfsterrenhotel kijkt uit op een van de mooiste privétuinpleinen van Edinburgh. Je verblijft in elegante kamers en het prachtige interieur combineert mooie houtsoorten, zachte stoffen en rijke kleuraccenten tot een luxueus effect. Geniet van het mooie weer op de prachtige binnenplaats en een lekkere keuken met invloeden uit het Midden-Oosten. Meer info en boeken.
  • Verblijf je toch liever lowbudget? CoDE Pod – The CoURT – Edinburgh is een hostel en biedt accommodatie in een aangename buurt in The Real Mary King’s Close. Het hostel ligt op wandelafstand van dé hoogtepunten in de stad zoals de Royal Mile en het Nationaal Museum van Schotland. Vooraleer je deze gaat ontdekken, kan je nog genieten van een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.
  1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 30 maart 2023 - liesbeth van insberghe

top gids, het mijn volledige Schotland reis voorbereid aan de hand van jullie gids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?