6 verborgen plekken op Sardinië

23 januari 2024 in Sardinië0 reacties

Sardinië, het betoverende eiland in de Middellandse Zee, is vooral bekend om zijn prachtige kustlijnen en cultureel erfgoed. Maar wist je dat het ook enkele verborgen schatten te bieden heeft, weg van de toeristische drukte? Hier kom je alvast te weten welke, maar het is nog steeds aan jou om deze te ontdekken!

Inhoud artikel

  1. Bosa: kleurrijk charme aan de rivier

De stad ligt in het westen van Sardinië, heeft een goed bewaard gebleven historisch centrum met smalle straatjes, oude huizen en kleurrijke gebouwen. Het middeleeuwse kasteel Malaspina, ook bekend als Castello di Serravalle, dateert uit de 12e eeuw en biedt een prachtig uitzicht op de stad en de omliggende gebieden.

Bosa ligt aan de rivier de Temo, de enige bevaarbare rivier van Sardinië, ideaal om een te maken boottochten beschikbaar en de omgeving vanaf het water te bewonderen.

Proef er zeker de Malvasia-wijnen die worden geproduceerd van de lokale Malvasia-druiven, op zoek naar een leuk souvenir, kijk dan zeker eens naar de lokale koraaljuwelen en filigraanwerk.

  1. Monte Ortobene: stilte op de top van de wereld

Monte Ortobene in het centrale deel van Sardinië, is een opmerkelijke berg. Monte Ortobene is een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers, vanuit Nuoro kan je er eenvoudig naartoe, de berg biedt indrukwekkend uitzicht op de omringende regio en de Tyrrheense Zee.

Stop enkele essentials in je weekendtas en trek naar het standbeeld van de Maagd van Montserrat (Santuario della Madonna di Montserrat) op de top van de berg. Dit heiligdom is van grote betekenis voor de lokale bevolking. Maak onderweg zeker een stop bij de bron van Sa Rughittula, ideaal om even te verfrissen onderweg.

  1. De indrukwekkende Grotta di Nettuno

Wat je ongetwijfeld tegenkomt tijdens je reserach rond Sardinië is de Grotta di Nettuno (De grot van Neptunus). Je kan deze prachtige bezienswaardigheid bereiken door 600 treden te bewandelen, uitgehouwen in het gesteente van de rots Escala di Cabirol. Het is echter minstens even indrukwekkend om de grot met een boot te bezoeken. Een boottocht rond het schiereiland is bij uitstek de beste manier om de kliffen en rotsen langs de kust te bewonderen. Met een boot kan je niet alleen de ondergrondse doorgangen en meren met stalactieten bezichtigen, maar ook de andere opvallende kenmerken van de kustlijn.

Binnenin de Grotta di Nettuno ontdek je zandstranden, stalactieten, stalagmieten en een ondergronds zoutmeer (Lamarmora) dat totbijna 10 meter diep is. Met een wandeling kan je naar de Reggia-kamer waar een 18 meter hoge zuil te bewonderen valt. Hoewel de Grotta di Nettuno de bekendste grot in de regio is, zijn er ook nog veel andere grotten te bezoeken.

  1. Het middeleeuwse Castelsardo

In het middeleeuwse dorp Castelsardo, aan de noordwestelijke kust van het eiland, kijk je sowieso je ogen uit! Het ligt hoog op een vulkanische rots aan de golf van Asinara en biedt daardoor een prachtig uitzicht. Vergeet dus zeker je fototoestel niet. De stad is heel veelzijdig, je kan er dus zeker meerdere dagen vertoeven. Het middeleeuwse kasteel van Castelsardo, gelegen op een schilderachtige heuvel, kan je al van veraf spotten en is daarom ook erg impressionant. Vanaf het fort kan je zelfs tot in Corsica kijken. De moeite waard!

Verder kan je hier een museum over mandenmakerij en vlechtwerk bezoeken, en in de citadel vind je heel wat winkeltjes die handwerk en gevlochten manden verkopen. Castelsardo is dan ook een ideale plek om wat authentieke souvenirs in te slaan, zeker bij oudere vrouwen die in deuropeningen hun zelfgemaakte goederen verkopen.

RONDREIS: Ontdek al het moois dat Sardinië te bieden heeft aan de hand van een rondreis! Wij hebben alvast een 12-daagse rondreis door Sardinië voor je uitgestippeld.

  1. Isola dell'Asinara: natuurlijk paradijs

Voor de avontuurlijke zielen biedt het natuurreservaat Isola dell'Asinara een ongerept paradijs. Dit eiland, ooit een gevangeniskolonie, herbergt nu beschermde diersoorten, zoals albino-ezels. Daarnaast biedt het wandelpaden langs afgelegen baaien en ruige kustlijnen.

  1. Orgosolo: straatkunst als stem van het volk

Ver weg van de drukke badplaatsen, onthult het bergdorp Orgosolo een ander aspect van Sardinië. Beroemd om zijn muurschilderingen, die vaak dienen als politiek statement, vertellen de straten verhalen van het lokale leven, geschiedenis en sociale kwesties. Het is een openluchtgalerij die de ziel van de Sardijnse gemeenschap weerspiegelt.

Terwijl de bekende trekpleisters van Sardinië ongetwijfeld hun charme hebben, zijn het deze verborgen parels die de ware essentie van het eiland tonen. Of je nu zoekt naar geschiedenis, natuurlijke pracht of lokale cultuur, deze geheime schatten zullen je hoe dan ook verbazen in de positieve zin. Dus, leg je wandelschoenen in je Samsonite koffer en vertrek op ontdekkingstocht!

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Sardinië?

Herkenbaar: wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Sardinië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Sardinië met uitgewerkte rondreis die je de mooiste plekjes en bezienswaardigheden brengt aan de hand van een volledige autoroute (+ GPS coördinaten en wegbeschrijving)! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo. Eerst uittesten? Download dan je gratis preview reisgids.

Sardinië

Gratis reisgids Sardinië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?