De woestijn in Tunesië bezoeken? Tour door de Tunesische Sahara

De woestijn in Tunesië bezoeken? Tour door de Tunesische Sahara

22 mei 2023 in Tunesië0 reacties

Tunesië is een groot land, maar de meeste toeristen bezoeken enkel de steden en resorthotels in het noorden van het land. Daar heb je natuurlijk de mooie stranden en azuurblauwe zee, maar ook het zuiden heeft heel wat te bieden. Je kan er op de rug van kamelen door de Sahara trekken, berberdorpen verkennen en filmlocaties van Star Wars bezoeken!

Wie de Tunesische Sahara wil ontdekken, moet naar Douz reizen. Het is de grootste woestijnstad in de regio en er worden heel wat tours en excursies georganiseerd die je meenemen naar de Grand Erg Oriental, het mooiste stukje Sahara in Tunesië. Om daar te raken, huur je het beste een auto.

Hieronder leggen we je uit hoe je de Sahara in Tunesië kan bezoeken.

Inhoud artikel

  1. De Tunesische Sahara bezoeken

De beste plek

Wie de Tunesische Sahara wil ontdekken, moet naar Douz reizen, de poort tot het spectaculaire woestijnlandschap van de Grand Erg Oriental. Daar kan je dan excursies boeken die je naar de woestijn brengen. Je kan er zelfs overnachten onder de heldere sterrenhemel!

Hoe bereik ik de Sahara?

Je zal in Tunesië een auto moeten huren om naar het zuiden te kunnen rijden. Dat kan makkelijk bij de luchthaven wanneer je aankomt.

  • Wie in het noorden van Tunesië verblijft, zoals rond Tunis of in de omgeving van Sousse, heeft een tamelijk lange rit voor de boeg. Om van Sousse naar Douz te rijden moet je zo’n 400 kilometer overbruggen.
  • Ben je in Djerba op vakantie? Goed nieuws, want dan ben je slechts 200 kilometer van Douz verwijderd.
Verblijf je in het noorden van Tunesië? Je kan online een 4-daagse rondreis boeken vanuit Tunis naar het zuiden van Tunesië. Je bezoekt dan verschillende interessante steden onderweg en je overnacht in een berberkamp. De tickets zijn prijzig, maar de ervaring is onvergetelijk!
  1. De woestijnhub Douz

Het dorpje Douz

Het kleine dorpje Douz lijkt in de namiddag, wanneer de zon het hoogst staat, wel een spookstad. Toch valt er meer te beleven dan op het eerste gezicht lijkt. Wanneer de zon namelijk achter de horizon zakt en de lucht afkoelt, komt Douz tot leven. De cafés rond de centrale soek beginnen zich dan te vullen met de vriendelijke lokale bevolking.

Toch kom je hier niet om het stadje te bezoeken, maar wel om de dansende zandduinen van de Grand Erg Oriental te verkennen. De inwoners van Douz leven van het toerisme. Ze gidsen toeristen en organiseren kameeltochten in de woestijn.

Grand Erg Oriental

Ten zuiden van Douz bevindt zich een van de bekendste natuurgebieden van Tunesië, de Grand Erg Oriental in het nationaal park Jebil. Wanneer je rondwandelt tussen de onstuimige zandduinen in dit woestijngebied lijkt het alsof je in een andere wereld bent beland.

Excursies

Je kan dit indrukwekkende stukje Tunesië op verschillende manieren verkennen. Je kan bijvoorbeeld een kameelrit maken tijdens zonsopgang of zonsondergang. Het is een fantastische manier om kennis te maken met de Sahara, want de duinen krijgen dan een magische rode gloed.

Avonturiers kunnen ook in een buggy door de duinen zoeven. Je krijgt een professionele gids mee en verkent de Sahara 4 uur lang. Je kan er ook voor kiezen om de woestijn met een quad te verkennen.

We raden je zeker aan om mee te gaan met een twee- of driedaagse tour door de Sahara. Het is een onvergetelijke ervaring!

Je overnacht dan in een traditioneel berberkamp en slaapt in een comfortabele tent. 's Nachts word je getrakteerd op een adembenemende sterrenhemel en je rijdt op kamelen. Een aanrader! Je kan online tickets boeken voor een tweedaagse tour of een driedaagse tour vanuit Douz.
  1. De leukste stopplekken tussen Tunis en Douz

Kairouan

Kairouan staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van Tunesië's must-see steden. Het indrukwekkendste bouwwerk is de Grote Moskee aan de rand van de medina, een van de belangrijkste bedevaartsoorden voor moslims. Er wordt gezegd dat zeven reizen naar de Grote Moskee van Kaiouran gelijk staan aan een hadj naar Mekka.

Wandel ook zeker eens langs de historische vestingen en stadspoorten van de stad. Het oude stadscentrum is een gezellige plek vol leuke winkeltjes en mooie huizen met traditionele binnenplaatsen. Je kan hier makkelijk uren rondstruinen en als je wat extra tijd hebt, kan je zeker overwegen om hier wat langer te verblijven.

Gafsa

Gafsa is een moderne, levendige stad en vormt het centrum van de winstgevende Tunesische fosfaatindustrie. De meeste toeristen laten de stad links liggen of houden er kort even halt op doorreis, maar toch kan je hier enkele interessante bezienswaardigheden bezoeken.

Je kan bijvoorbeeld de Romeinse baden verkennen, de Grote Moskee bekijken of de kasbah bezoeken. Gafsa is vooral de perfecte plek om even de beentjes te strekken voor een mooie wandeling door de pittoreske wijken van de stad. Zo wordt je autoreis iets aangenamer!

Tozeur

Tozeur is net als Douz een woestijnstad. Ooit was het een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Tunesië, maar de stad heeft geleden onder de politieke problemen van het land. Wie van Tunis komt, heeft al meer dan 400 kilometer afgelegd om Tozeur te bereiken. Het is misschien dus een goed idee om hier te overnachten.

Maak in Tozeur zeker een wandeling door de oude wijk in de schaduw van de wiegende palmen. Wie meer tijd heeft kan ook het Dar Charaït-museum bezoeken of wandelen naar het uitkijkpunt vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad en de oase hebt.

Ong Jmal

Ong Jmal is een bijzondere rotsformatie niet zo ver van Tozeur. De gigantische rots in de vorm van de kop van een kameel steekt uit boven de omringende dorre vlakte. In de buurt kan je excursies maken met 4x4-voertuigen en het is ook de ideale plek om de zonsondergang te bewonderen. Star Wars-fans zullen Ong Jmal waarschijnlijk herkennen. Daarnaast is de rotsformatie ook te zien in een aantal andere films waaronder The English Patient.

Chott El Jerid

Het zoutmeer van Chott El Jerid is de grootste zoutpan van de Saharawoestijn en beslaat een duizelingwekkende oppervlakte van 5000 km². Middenin de zoutpan staat de stenen iglo die in de Star Wars-films dienst deed als het huis van Luke Skywalker.

Eigenlijk werd de iglo uit elkaar gehaald na het filmen van de eerste trilogie, maar in 2000 werd het bouwwerk opnieuw opgetrokken om de vervolgfilms te draaien. Vanuit Tozeur kan je ook meegaan met een tour naar de zoutpannen en de iglo.

Wie geïnteresseerd is in de films van Star Wars kan mee met een Star Wars-tour. In Tunesië liggen namelijk verschillende plekken waar de film gedraaid werd. Online kan je tickets kopen voor de Star Wars-tour.
  1. De leukste stopplekken tussen Djerba en Douz

Medenine

Medenine was ooit een van de haltes op de Noord-Afrikaanse karavaanroute en was ook een belangrijke ontmoetingsplaats voor de nomadische berberstammen Touazine en Khezour. De stad is beroemd om zijn traditionele ghurfas, dat zijn kleine ruimtes gebouwd uit modderstenen die van oudsher gebruikt worden om graan op te slaan.

Star Wars-fans zullen de honinggraatachtige ghurfas waarschijnlijk wel herkennen. Als je bovendien op een maandag of donderdag een bezoek aan Medenine brengt, kan je rondstruinen op de kleurrijke groente- en fruitmarkt van het stadje.

Tataouine

De naam Tataouine klinkt Star Wars-fans waarschijnlijk bekend in de oren, want George Lucas liet zich door deze plek inspireren om Luke Skywalker's thuisplaneet Tatooine te noemen. Hoewel het grootste deel van de film in Matmata gedraaid werd, de volgende halte in deze lijst, kan je ook overwegen om Tataouine te bezoeken.

De trekpleisters van Tataouine zijn de ksars (berberkastelen) rond de stad. Het zijn fascinerende grotwoningen. Controleer de reisadviezen voordat je Tataouine bezoekt, want de afgelopen jaren raakte de stad verwikkeld in problemen met terreurorganisatie IS.

Matmata

In Matmata vind je de beste en bekendste voorbeelden van de grotwoningen die typisch zijn voor dit deel van Tunesië. Ze werden wereldberoemd nadat verschillende scènes uit de Star Wars-films hier werden opgenomen. Dit kleine berberdorpje is daarnaast ook de perfecte plek om meer te leren over de lokale berbercultuur, hun tradities en hun geschiedenis.

Matmata is dus ook zeker een interessante stopplek voor wie niet geïnteresseerd is in het huis van Luke Skywalker. Door de ontvolking van het platteland wordt het voortbestaan van de historische ondergrondse huizen bovendien bedreigd. Er is nog slechts een handvol mannen over die weten hoe de woningen precies gemaakt worden.

  1. Mis niets van Tunesië met onze gratis reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Tunesië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis reisgids Tunesië met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen.

Tunesië

Gratis reisgids Tunesië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?