11 x hoogste bergen in Oostenrijk: prachtige uitzichten en onvergetelijke wandelingen

Volledige reisgids kopen voor € 10

11 x hoogste bergen in Oostenrijk: prachtige uitzichten en onvergetelijke wandelingen

3 oktober 2023 in Oostenrijk0 reacties

Praktische info over de 11 hoogste bergen in Oostenrijk: prachtige uitzichten en onvergetelijke wandelingen

Oostenrijk staat bekend om zijn adembenemende landschappen en spectaculaire bergtoppen. Niet vreemd natuurlijk, want de Alpen domineren een groot deel van het land. Oostenrijk herbergt dan ook enkele van de hoogste bergen op het Europese continent. Die majestueuze pieken trekken bergbeklimmers, wandelaars en natuurliefhebbers van over de hele wereld.

In dit artikel nemen we je mee op reis langs de 11 hoogste bergen van Oostenrijk. Klaar om je volgende avontuur uit te kiezen?

Inhoud artikel

Kaartje met de ligging van de hoogste bergen in Oostenrijk

 1. Großglockner

Met een hoogte van 3798 meter boven de zeespiegel is de Großglockner niet alleen de hoogste berg van Oostenrijk, maar van de hele Alpen. Deze imposante piek ligt in de Hohe Tauern-bergketen, in het nationale park met dezelfde naam. De naam "Großglockner" betekent letterlijk "grote klokkenmaker" en verwijst naar de majestueuze aanblik van de berg. Dat komt omdat de berg een prominentie heeft van maar liefst 2423 meter. Dat betekent dat de berg heel hoog uitsteekt boven de omgeving.

De Großglockner is al een uitdaging voor bergbeklimmers sinds de 19de eeuw. De eerste geregistreerde succesvolle beklimming vond plaats in 1800. Vandaag de dag trekken de vele routes, waaronder de populaire "Normal Route," klimmers van over de hele wereld.

Bijzonderheden

De Großglockner is omgeven door talloze gletsjers en biedt een adembenemend uitzicht op de omliggende bergtoppen. De Pasterze-gletsjer, de langste in de Oostelijke Alpen, strekt zich uit aan de voet van de Großglockner.

Beklimming

 • Voor de beklimming van de Großglockner heb je ervaring in bergbeklimmen nodig.
 • Er zijn verschillende routes beschikbaar, variërend in moeilijkheidsgraad.
 • Gidsen kunnen worden ingehuurd voor begeleide tochten.

RONDREIS: Wij hebben een rondreis uitgestippeld die je doorheen de Hohe Tauern en het Massief van de Grossglockner brengt vanuit Zell am See. Bekijk hier onze rondreis Grossglockner en Zell am See.

 1. Wildspitze

De Wildspitze, op 3768 meter hoogte, is de hoogste berg in de Ötztaler Alpen en de op een na hoogste berg van Oostenrijk. Wat deze berg uniek maakt, is het ijsplateau aan de top, waardoor het lijkt op een poolgebied in het hart van de Alpen. De berg heeft een prominentie van 2260 meter en ziet er dus spectaculair uit.

De Wildspitze werd voor het eerst beklommen in 1848. Het is bekend om zijn uitdagende beklimmingen en de aanwezigheid van gletsjers, wat de expeditie nog moeilijker maakt.

Bijzonderheden

Op het ijsplateau van de Wildspitze waan je je op de Noordpool, en dat midden in Europa. De indrukwekkende Taschachferner-gletsjer strekt zich namelijk uit vanaf de berg. Fantastische uitzichten gegarandeerd.

Beklimming

 • De Wildspitze is toegankelijk voor ervaren bergbeklimmers.
 • Er zijn verschillende routes beschikbaar, maar het is aanbevolen om met een beroep te doen op een lokale berggids om je veiligheid te waarborgen.
 1. Weißkugel

De Weißkugel is ook gelegen in de Ötztaler Alpen en is bereikbaar vanuit Vent, een dorp in Tirol. De Weißkugel, met zijn hoogte van 3739 meter, is een imposante piek. Het is een favoriet onder bergbeklimmers vanwege de uitdagende beklimmingen en adembenemende uitzichten. De berg heeft een prominentie van 997 meter. De eerste succesvolle beklimming van de Weißkugel vond plaats in 1850. Sindsdien is het een geliefde bestemming voor bergbeklimmers en natuurliefhebbers.

Bijzonderheden

De Weißkugel is omgeven door enkele van de meest majestueuze gletsjers in de Alpen, waaronder de Weißkugelgletsjer en de Gepatschferner-gletsjer. Het uitzicht op deze ijsmassa's is ronduit adembenemend.

Beklimming

 • Net als de Wildspitze vereist de beklimming van de Weißkugel ervaring in bergbeklimmen.
 • Ervaren gidsen kunnen worden ingeschakeld om je te begeleiden.
 • Doe dit niet zonder voorbereiding of de juiste uitrusting.
 1. Großvenediger

De Großvenediger, 3666 meter hoog, is de hoogste berg in de Venediger-groep, een onderdeel van de Hohe Tauern. Het wordt vaak beschouwd als een van de meest pittoreske bergen van Oostenrijk. De eerste geregistreerde beklimming van de Großvenediger vond plaats in 1841. Sindsdien is het een populaire bestemming voor bergbeklimmers.

Bijzonderheden

De Großvenediger staat bekend om zijn schilderachtige aanblik en de groene grasachtige hellingen die een scherp contrast vormen met de omringende rotsachtige pieken.

Beklimming

 • De Großvenediger biedt zowel eenvoudigere routes voor beginners als uitdagendere routes voor ervaren klimmers.
 • Het is raadzaam om een lokale berggids te raadplegen voor de meest geschikte route, afhankelijk van je ervaring.
 1. Similaun

De Similaun is met een hoogte van 3606 meter de hoogste berg in de Ötztaler Alpen die volledig in Oostenrijk ligt. De berg is vooral beroemd om zijn archeologische betekenis. Hier werd "Ötzi de IJsmummie" opgegraven in1991. Ötzi is een ijsmummie uit de Koperen Tijdperk en is een van de belangrijkste archeologische vondsten van de afgelopen eeuw.

Bijzonderheden

De berg en de omliggende regio spelen een belangrijke rol in het begrijpen van de vroege menselijke geschiedenis in Europa. En de regio zelf is ook gewoon adembenemend mooi.

Beklimming

 • De Similaun biedt diverse beklimmingsroutes van verschillende niveaus.
 • Lokale gidsen kunnen je adviseren over de meest geschikte route.
Mis niets tijdens je wandelvakantie met onze reisgids Oostenrijk.
 1. Großes Wiesbachhorn

Met een hoogte van 3564 meter is het Großes Wiesbachhorn een van de opvallendste pieken in de Hohe Tauern. De berg heeft een prominentie van 953 meter. Tussen de gletsjergebieden liggen uitdagende beklimmingen op je te wachten. De Großes Wiesbachhorn trekt al eeuwenlang bergbeklimmers en natuurliefhebbers aan. De eerste beklimming van de berg vond plaats in 1836.

Bijzonderheden

Het Großes Wiesbachhorn wordt vaak geprezen vanwege de indrukwekkende gletsjers en de sensationele uitzichten. Ook als je de berg niet beklimt, is de regio wel een bezoekje waard.

Beklimming

 • De beklimming van het Großes Wiesbachhorn is uitdagend en vereist ervaring in bergbeklimmen.
 • Ervaren gidsen kunnen je helpen bij het plannen van je tocht.
 1. Hochfeiler

De Hochfeiler is met zijn hoogte van 3510 meter de hoogste berg in de Zillertaler Alpen. De berg ligt op de grens tussen de Oostenrijkse deelstaat Tirol en het Italiaanse Zuid-Tirol. Het is een populaire bestemming voor bergbeklimmers en biedt een panoramisch uitzicht op de omliggende bergtoppen. De piek steekt meer dan 600 meter boven het landschap uit. En dat trekt avonturiers aan. De Hochfeiler heeft een lange geschiedenis van bergbeklimmingen.

Bijzonderheden

De Hochfeiler staat bekend om zijn uitgestrekte gletsjers. Ze vormen een uitdaging voor klimmers, maar bovenal een prachtig schouwspel voor natuurliefhebbers.

Beklimming

 • De Hochfeiler biedt diverse beklimmingsroutes en is toegankelijk voor klimmers van verschillende niveaus.
 • Het is raadzaam om lokale berggidsen te raadplegen voor route-advies.
 1. Zugspitze

Hoewel het grootste deel van de Zugspitze in Duitsland ligt, strekt een deel van deze majestueuze berg, die 3498 meter hoog is, zich uit in Oostenrijk. De Zugspitze is van oudsher een populaire bestemming voor bergbeklimmers en natuurliefhebbers. Het is zelfs een van de meest bezochte bergen in de Alpen. Het uitzicht vanaf de top is ongeëvenaard dankzij de prominentie van 1746 meter.

Bijzonderheden

De Zugspitze is bereikbaar op allerhande manieren, onder andere een kabelbaan. Dat maakt deze berg makkelijk toegankelijk voor een breed publiek.

Beklimming

 • De Zugspitze kan worden bereikt via tandradbanen, kabelbanen en wandelpaden.
 • Het is een berg die geschikt is voor zowel ervaren klimmers als wandelaars.
 • Meer info over de Zugspitze.
 1. Großer Löffler

De Großer Löffler is dankzij de hoogte van 3376 meter een prominente piek in de Zillertaler Alpen. Het is een uitdagende berg om te beklimmen, maar je wordt wel beloond met ongerepte landschappen. De Großer Löffler heeft een rijke geschiedenis van beklimmingen en blijft bergbeklimmers van over de hele wereld trekken.

Bijzonderheden

De berg staat bekend om zijn steile hellingen en ruige terrein, wat het een uitdagende bestemming maakt.

Beklimming

 • De Großer Löffler biedt enkel uitdagende beklimmingsroutes voor bergbeklimmers met ervaring.
 • Raadpleeg lokale gidsen voor route-advies.
 1. Glockturmkamm

De Glockturmkamm is 3332 meter hoog en de hoofdrolspeler van de Glockturmkamm-groep in de Hohe Tauern. Het biedt spectaculaire uitzichten op de omliggende gletsjers en toppen. De Glockturmkamm is een minder bekende berg in de omgeving, vanwege de beperkte prominentie. Dat maakt het wel de ideale bestemming voor bergbeklimmers die op zoek zijn naar avontuur buiten de gebaande paden.

Bijzonderheden

Het uitzicht vanaf de Glockturmkamm is adembenemend. Je ziet hier enkele van de meest indrukwekkende gletsjers van Oostenrijk.

Beklimming

 • De Glockturmkamm is geschikt voor ervaren klimmers die op zoek zijn naar avontuur buiten de gebaande paden.
 • Schakel lokale gidsen in voor de beklimming.
 1. Hochgall

Met een hoogte van 3436 meter mag deze berg het rijtje afsluiten. De Hochgall ligt in de Rieserferner-groep van de Zillertaler Alpen. Het is een uitdagende berg die door ervaren bergbeklimmers wordt geprezen om zijn technische beklimmingen. De prominentie is 1491 meter.

Bijzonderheden

De technische aard van de beklimmingen op de Hochgall maakt het een favoriete bestemming voor diegenen die op zoek zijn naar een uitdaging.

Beklimming

 • De Hochgall staat bekend om zijn technische beklimmingen en is geschikt voor ervaren bergbeklimmers.
 • Lokale gidsen kunnen je helpen bij het plannen van je tocht.
 1. Let op bij bergwandelingen op hoge pieken in Oostenrijk

De hoogste bergen van Oostenrijk bieden avontuur voor bergbeklimmers en wandelaars. En dat alles in het decor van ongerepte schoonheid van de Alpen. Of je nu de uitdaging aangaat om hoge toppen te bereiken of gewoon wil genieten van de majestueuze uitzichten, deze bergen hebben je hopelijk inspiratie gegeven.

Bij het plannen van een bezoek aan de Oostenrijkse bergen is het van cruciaal belang om je goed voor te bereiden. Veiligheid staat altijd voorop, dus zorg ervoor dat je de juiste uitrusting hebt en op de hoogte bent van mogelijke gevaren en weersomstandigheden. Lokale berggidsen zijn waardevolle bronnen voor advies. Leg enkel wandelroutes af die aansluiten bij jouw niveau.

Hieronder alvast enkele interessante tips en blogposts voor wanneer je gaat wandelen:

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Oostenrijk?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Oostenrijk? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Oostenrijk met meer dan 100 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en uitgewerkte stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Oostenrijk.

Oostenrijk

Gratis reisgids Oostenrijk downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?