Dé 7 top bezienswaardigheden van Arras: Wat zeker zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 7 top bezienswaardigheden van Arras: Wat zeker zien & doen?

25 maart 2021 in Noord-Frankrijk5 reacties

Arras of Atrecht is een prachtige stad in Pas-de-Calais. Velen bezoeken deze sfeervolle stad om er te genieten van de eeuwenoude architectuur, abdij Sint-Vaast, het culturele leven en de gezellige binnenstad. En hoewel de inwoners geen Nederlands praten, het is een op en top Vlaamse stad. Het wordt namelijk niet voor niets de “parel van de Vlaamse architectuur” genoemd.

Bovendien biedt deze stad mooie fiets- en wandelroutes en tweeduizend jaar oude resten van de stad Nemetacum. Kortom, er is genoeg te doen, te zien en vooral te beleven in de Franse stad Arras. Lees in dit artikel de niet-te-missen plekjes!

Inhoud artikel

 1. Grand Place de Arras

Arras is vooral geliefd om zijn prachtig barokke pleinen als ‘La Grand Place’ en ‘La Place des Héros’. Het enorm afgemeten plein met rondom de in barokke stijl opgetrokken herenhuizen, trekken zeker de aandacht. Alles wat je ziet is heropgebouwd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Arras net als Ieper niet bezet door de vijand maar lag het wel aan de frontlijn. Door de beschietingen werd zowat alles verwoest in de stad. Eén huis is nog bewaard gebleven op dit plein, het enige huis met de trapgevel.

Men kwam hier samen voor verschillende doeleinden. Of het nu voor de markt is, aankondigingen of festivals, het was en is nog altijd hier te doen. Wanneer je op dit plein staat zal je je vergapen aan de sierlijke gevels met daaronder de bogengalerij. Je kan hier trouwens gezellig iets drinken en sfeer van de stad alvast opsnuiven. Daarna kan je onze uitgestippelde wandelroute door Arras volgen.

Bezoek je Arras in december? Dan zal je hier de kerstmarkt terugvinden. Geen ander decor is meer denkbaar voor de stad Arras als dit grote plein met bijzonder mooie gevels. En ook het internationale muziekspektakel ‘Arras Main Square Festival’ vindt plaats aan dit sfeervolle plein Grand Place.

 1. Place de Héros en Les Boves

Bezoek de ondergrondse gangen onder het Heldenplein

Het kleinere plein met het stadhuis en het Belfort is de Place des Héros of Heldenplein. Onder dit Heldenplein zijn er vele onderaardse gangen gegraven in de kalkrotsen. Les Boves, zoals deze gangen noemen, zouden in totaal 25 kilometer gangenstelsels hebben. De eerste zouden dateren uit de 10de eeuw, sommigen beweren zelfs dat het teruggaat tot de Romeinse periode. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het een dankbare schuilplaats en kregen de gewonde Engelse soldaten hier de nodige eerste zorgen toegediend.

De huizen lijken allemaal gelijk maar dat zijn ze niet. De gevels zijn verschillend boven de tweede verdieping. Daaronder moest alles identiek zijn. Omdat de huizen geen nummers hadden is er een sculptuur aangebracht boven de arcade, bv. van een zeemeermin. Zo kon men de bezoekers toch aantonen waar ze moesten zijn. Op dit plein staat trouwens ook een VR-kijker van Timescope, waardoor je het plein kan bekijken alsof je in de middeleeuwen bent, toen de huizen nog van hout waren.

Niet opvallend maar wel een leuk weetje: Soms zal je een rat opmerken op de grond, of gebeeldhouwd op het stadhuis of als naam van een bistro. Dit heeft alles te maken met de woordspeling. Een rat in het Frans is ‘a rat’. In het Frans spreekt men Arras uit als ‘Arra’, dus zonder de ‘s’. Dat klinkt dus hetzelfde. Ga anders ook even langs nr. 50, daar vind je banketbakker Thibaut, die chocolade ratten maakt. Een leuk souvenirtje!

 1. Stadhuis en belfort van Arras

Belforten zijn uniek voor Noord-Frankrijk en België en ze maken sinds enkele jaren deel van de Werelderfgoedlijst van Unesco. De geschiedenis van het belfort en het aangrenzende stadhuis van Arras gaan terug tot de 15e en 16e eeuw. Net zoals vele andere gebouwen, werden deze ook verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig heeft men het stadhuis naar ere terug kunnen opknappen en lijkt het alsof er nooit iets gebeurd is.

Vergeet zeker niet de tijd te nemen om het belfort te beklimmen! Wandel langs enkele legendarische reuzen (zijnde Jacqueline en Dédé Colas en l’Ami Bidasse) die de entree bewaken. Hier kan je de lift nemen en vervolgens de 40 treden lopen van een stalen draaitrap langs de klokken. Zo kom je op het eerste balkon van het belfort en heb je een zicht over de hele stad en de bossen rondom met de necropool van Notre-Dame de Lorette, de grootste Franse militaire begraafplaats.

 1. Kathedraal van Arras

Cathédrale Notre-Dame-et-Saint-Vaast d'Arras is een prachtige kerk en mooi voorbeeld van klassieke architectuur. Verken het statige interieur en bekijk binnenin de vele religieuze kunstwerken zoals de Kapel van de Maagd en de indrukwekkende glas-in-loodramen.

Een beetje geschiedenis over de kathedraal van Arras

 • De Kathedraal van Arras is gebouwd tussen 1030 en 1396.
 • Na een enorme schade tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk opnieuw hersteld.
 • Toen vormden de kathedraal en de abdij het grootste religieuze gebouwencomplex van Frankrijk.
 • In de kathedraal zijn waardevolle voorwerpen bewonderen die een religieuze betekenis hebben.

Neem een rondleiding van dit prachtige bouwwerk, dat wordt gezien als een van de mooiste kathedralen van Noord-Frankrijk. Sta even stil onderaan de brede, stenen trap buiten de kerk om de indrukwekkende buitenkant te bewonderen. De gevel valt op door zijn eenvoud, met symmetrische Korinthische zuilen. Wanneer je de kathedraal binnenwandelt, zal je merken dat het koor is verdeeld in vier delen, elk met prachtige glas-in-loodramen. De ramen geven heiligen en bisschoppen weer die een belangrijke rol hebben gespeeld in de religieuze stadsgeschiedenis.

Wil je graag nog meer pareltjes in Noord-Frankrijk ontdekken? Download onze gratis preview reisgids Noord-Frankrijk en laat je alvast verrassen!

 1. Abdij Saint-Vaast

Van de abdij voor de Eerste Wereldoorlog is alleen de vroegere kloostergang nog overgebleven. De dag van vandaag is in deze gebouwen is het Museum voor Schone Kunsten gehuisvest. Het is het belangrijkste museum van Arras en bezit een heel waardevolle collectie. Een bezoekje waard dus!

 • Je bezoekje start met een paar archeologische stukken die teruggaan tot het begin van onze jaartelling.
 • Deze maken deel uit van de kunstverzameling over de geschiedenis van Arras en daar horen eveneens wandtapijten bij.

Als kunstmuseum bezit het ook een heel groot aantal schilderijen van Franse, Hollandse en Vlaamse schilders waaronder een werk van Rubens. Het museum heeft bovendien een belangrijke samenwerking met Versailles. Veel tijdelijke tentoonstellingen belichten thema’s die in verband staan met Versailles.

 1. Citadel Vauban

Net buiten het centrum van Arras ligt Citadel Vauban. Dit militair complex werd gebouwd door Vauban en behoort tot de 12 belangrijkste vestingen in Frankrijk van de hand van deze beroemde architect. De grachten van dit fraaie verdedigingsfort zijn jammer genoeg vernietigd, er blijven enkel nog een paar restanten over die je vandaag kan terugvinden.

Deze citadel werd gebouwd in opdracht van Louis XIV (1668-1672) toen Arras bij Frankrijk werd gevoegd. Het was enerzijds de bedoeling om de stad te verdedigen tegen de overwonnen Vlamingen maar evenzeer om de bevolking in de gaten te houden en opstanden tegen de Franse heersers te onderdrukken. Sedert 7 juli 2008 behoort dit bouwwerk tot het Werelderfgoed van de UNESCO.


 1. La Carrière Wellington

In de voormalige steengroeve van Arras begon men omstreeks de tiende eeuw met het uitgraven van tunnels. De onderaardse gangen die je hier aantreft zijn dezelfde als deze onder de Place des Héros. Ondertussen spreken we al van een twaalf meter diep gelegen netwerk onder de stad Arras.

In het museum ‘Carrière Wellington’ wordt er uitgebreid aandacht besteed aan diegene die de tunnel hebben gegraven, maar ook aan die die hebben gevochten en er probeerde te schuilen. Daarmee is deze plaats ook meteen een gedenkplaats voor de talloze slachtoffers die gevallen zijn tijdens de Slag om Arras.

Wat je moet verwachten tijdens je rondleiding?

 • Je daalt met een glazen lift zo’n 20 meter onder de grond.
 • Het is een begeleid bezoek, inclusief helm en audiogids in het Nederlands.
 • Je wandelt door de gangen met verschillende tussenstops.
 • Door projectie probeert men je het leven in deze onderaardse gangen voor te stellen.
 • Je krijgt op het einde van het bezoek ook nog een film over die veldslag.
Wil je graag nog meer pareltjes in Noord-Frankrijk ontdekken? Download onze gratis preview reisgids Noord-Frankrijk en laat je alvast verrassen!
 1. Ga even langs op de markt

Enthousiaste mensen die je overrompelen met vers fruit en groenten. Je bent er voor te vinden of niet. Maar toch raden we je aan even langs de zaterdagmarkt in Arras te passeren. Het is als het ware een kleurrijk feestje, al die kramen rond het stadhuis op het bijzonder mooie pleinen omgeven door prachtige gevels. Arras komt weliswaar tot leven tijdens de grote streekmarkt die zich uitstrekt over beide centrale pleinen.

Op het Grand-Place zal je verschillende kraampjes tegenkomen met zowel kleding als speelgoed en huishoudelijke producten terwijl je op Place des Héroes vooral etenswaren terugvindt. Zo zal je hier aangesproken worden door de lokale bevolking met hun mooi Ch'ti accentje. Heerlijk al die groente, fruit, kazen en gaufres (wafels) en die gezelligheid van de inwoners.

Onze tip: Proef zeker eens een cœur d’Arras, een pittige roodschimmel in hartvorm!
 1. In de buurt van Arras

Notre Dame de Lorette

Notre Dame de Lorette is de grootste Franse militaire begraafplaats ter wereld. Je vindt hier maar liefst 19 000 dodenkruisjes, 7 massagraven, meer dan 20 000 onbekende soldaten, 40 0580 Fransen liggen hier begraven.

Deze heuvel was bovendien van strategisch groot belang. Ze was ingenomen door de Fransen en verhinderde een groot offensief van de Duitsers richting binnenland en Parijs. De verliezen waren massaal. Niet minder dan 60 000 Fransen zouden hier op het strijdtoneel sterven. hebben. Je vindt hier trouwens niet alleen de begraafplaats. Er staat ook een basiliek en een indrukwekkend monument. In de basiliek hangen herdenkingsplaatjes en zie je fresco’s van oorlogstaferelen.

Vimy, Canadese begraafplaats

Canadian National Vimy Memorial is een monument als aandenken aan de Canadezen die hier vochten en uiteindelijk in slaagden om de heuvel van Vimy te heroveren op de Duitsers tussen 9 en 12 april 1917. Het monument is een eerbetoon voor de in totaal 60 000 gesneuvelde Canadezen uit Eerste Wereldoorlog.

Het beroemdste beeld van de beeldengroep is uit een blok kalksteen van 30 ton gehouwen en stelt een diep bedroefde vrouw voor. Als je wat dichter gaat, zal je merken dat er op de muur van het monument namen gegraveerd staan. Dit zijn de namen van de 11.285 tijdens de Eerste Wereldoorlog op Frans grondgebied gesneuvelde soldaten, wier lichamen nooit geborgen zijn. In het park bij het monument is voor elke omgekomen soldaat een Canadese den geplant.

Je zal misschien merken dat je in het bos niet zomaar overal mag wandelen. Er liggen immers nog veel bommen in de ondergrond. Er zijn twee plaatsen op deze heuvel die je zeker moet bezoeken: het monument en het bezoekerscentrum.

Louvre in Lens

Je wist het misschien niet maar naast het Louvre in Parijs, heb je ook een tweede Louvre. Omdat het museum in Parijs stilaan te klein werd, besloot de Franse regering om in Lens een tweede te plaatsen. Men koos niet zomaar voor de stad Lens. Door de sluiting van de mijnen kon Lens wel een ‘economisch zetje’ gebruiken. Ze zagen hier de kans om met het Louvre, enkele toeristen te trekken naar de oude mijnstad. Het museum is gebouwd op een vroegere kolenmijn en heeft maar liefst vier afdelingen aan permanente collecties en enkele tijdelijke. Hoewel je dat ‘permanente’ ook niet té letterlijk moet nemen want op regelmatige basis worden de tentoonstelling aangepast.

 1. Waar overnachten in Arras?

Nog op zoek naar een verblijf tijdens je bezoek aan Arras? Wij verbleven alvast in Mercure Arras Centre Gare. Een echte aanrader. Toch liever het volledige aanbod bekijken? Dat kan ook! Bekijk het aanbod mooiste hotels in Arras.

Mercure Arras Centre Gare

Het Mercure Arras Centre Gare ligt tegenover het treinstation van Arras en op loopafstand van het historische centrum. Je overnacht in ruime en moderne kamers die elk voorzien zijn van het nodige comfort. Wil je graag uitgebreid ontbijten? Top, want hier geniet je van een heerlijk ontbijtbuffet met allerlei lekkernijen. Meer info en boeken.

La cour des grands

Liever een gezellige Bed & Breakfast die gelegen is pal in het centrum? Beter nog, aan een van de bijzonder mooie pleinen van Arras. Dan raden we je B&B La cour des grands aan! Hier verblijf je in moderne kamers die elegant zijn ingericht en een fris interieur hebben. Hier heb je de keuze uit continentaal ontbijt of een ontbijtbuffet en je kan eventueel een auto huren om niet alleen Arras maar ook de omgeving beter te leren kennen. Meer info en boeken.

B&B Hôtel Arras

Graag lowbudget overnachten? B&B Hôtel Arras is een topper. In de buurt van het treinstation en op 600 meter van de golfbaan van Arras heeft het hotel een goede locatie. B&B Hotel in Arras heeft comfortabele kamers met: hoogwaardige matrassen, kussens ontworpen door een Franse specialist en een eigen badkamer met XXL douchekop. 's Ochtends geniet je van een heerlijk ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je rondreis door Noord-Frankrijk met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noord-Frankrijk? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Noord-Frankrijk met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Noord-Frankrijk.

Noord-Frankrijk

Gratis reisgids Noord-Frankrijk downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 17 december 2022 - Fam Wiekens

Prachtig kerstmarkt 🤩

- 28 juli 2022 - Dany De Beukelaer

Zeer praktisch bruikbare gids. We hebben veel ideeën kunnen gebruiken.

- 27 juni 2022 - Delva

Arrras, eigenlijk op een 'boogscheut' van bij ons thuis, maar voor ons zo onbekend. De brochure nodigt ons zeker uit om deze merkwaardige stad te ontdekken!

- 2 november 2021 - Louis Koch

Opaalkust en steden Arras,Omer Calais en verschillende kuststeden en dorpen bezocht,prachtig

- 14 oktober 2021 - Annette Van Overloop

Zeer goede tips voor een bezoek aan de stad Arras. Zullen binnenkort een bezoek brengen metvrienden.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?