Vossen, expeditie in het land van Reynaert - Fietsroute Waasland

Bestel je gedrukte boek voor € 17,95

Vossen, expeditie in het land van Reynaert - Fietsroute Waasland

4 september 2018 in Nieuws33 reacties

De figuur van Reynaert de Vos is geen onbekende, zeker niet in het Waasland. Al vanaf de 13de eeuw, toen hij in de middelnederlandse literatuur zijn opwachting maakte in het dierenepos ‘van den vos Reynaarde’, houdt hij de Wase polders in de ban. Vanaf 5 mei tot en met 30 september 2018 kan je Reynaert nog beter leren kennen door middel van een fietstocht uitgezet over 40 kilometer door de polders van het Waasland tot in Hulst. Onderweg kan je vier thematentoonstellingen bezoeken op 5 locaties.

Fietsen met Reynaert de Vos

vos reynaertBedenker van dit ‘vossenverhaal’ op twee wielen is Fernand Huts, zakenman maar vooral ook cultuurliefhebber en kunstverzamelaar in samenwerking met Rik van Daele, Reynaert kenner pur sang, Katharina Van Cauteren en vele medewerkers.Tegelijk krijg je als fietser én cultuur, én erfgoed én natuur uit het Waasland met zijn weidse landschappen, rietlanden, kreken, ... Leuk, inspirerend, voor iedereen toegankelijk op twee wielen.

5 thematentoonstellingen over 40 km

Het is de bedoeling om iets bij te leren over de schalkse vos Reynart die hij was. Dat kan tijdens 5 exposities die op vier verschillende locaties zijn opgesteld. Neem gerust de tijd om de 40 km af te leggen. Doel is onderweg om én Reynaert beter te leren kennen én te genieten van de natuur. De Wase polders hebben immers heel wat te tonen: weidse landschappen, kreken, rietlanden, enz. De adressen van deze locaties zijn te vinden op hun website.

Het Hof van Nobel is tijdelijk opgebouwd in een loods van Katoen Natie in Kallo-Beveren. Je kan er in twee nagebouwde bioscoopzaaltjes een film bekijken. Eén met een wetenschappelijke benadering van het dierenepos, een andere met een humoristische inslag. Ook wordt op deze locatie de geschiedenis áchter het dierenepos van Reynaert de Vos belicht. Want elke eeuw klonk dat verhaal wel een beetje anders. Je kan de expo gaan bekijken in ‘t Scriptorium.

Het Huis van Zonde zit tijdelijk in ... de Pastorij in Kieldrecht. Hier loopt een expo over de 7 hoofdzonden. Reynaert was zeker niet zonder zonden. Multimediale applicaties maken het boeiend voor jong en oud. Eveneens is een selectie van historische waardevolle schilderijen te bekijken.

Het Mercatorhuis in Melsele laat je ontdekken waar Reynaert zoal vertoefde tijdens zijn tochten in het Waasland. Kaarten, atlassen uit de 16de en 17de eeuw tonen die plekken. Ook werken van Mercator, de cartograaf uit het Waasland en verder Hondius, Kaerius en Ortelius.

Het Cachot in het ‘s Landshuis in Hulst laat oude marteltuigen zien maar je ontmoet er ook Reynaert, althans digitaal. Gelukkig zit die veilig opgeborgen achter tralies in een 18de eeuwse cel.

Het Sculpturenpark in de Burcht Singelberg, maar ook onderweg kom je langs heel wat beelden.

Reynaert de Vos is terug ...

Reynaert de Vos is het fictieve hoofdpersonage van een dierenepos uit de 13de eeuw. Hij nam een loopje met de normen en waarden uit die tijd. Het liefst draaide hij andere dieren en personen zoals Bruun de Beer, Canteclaer, Grimbeert, Tibeert, koning Nobel een loer. Reynaert stond in de eerste versie van het epos bekend als de sluwe schurk die met allerlei listen iedereen te grazen nam. Maar in latere versies werd hij steeds braver voorgesteld. Ook de toespelingen naar de mensenwereld (religie, onkuisheid, bedrog, …) werden immer ‘gekuister’. Tijdens dit fietstraject grijpt men terug naar het ongekuiste verhaal. Reynaert in zijn pure zijn dus, opnieuw voorgesteld als de trouweloze, listige, kluchtige figuur.

Praktisch

  • ‘Vossen’, expeditie in het land van Reynaert. Themafietsroute (betalend). Vanaf 5 mei t.e.m. 30 september 2018 tussen 9.00 en 13.30 u. Start aan de Burcht Singelberg, Katoen Natie, Loods 5, Ketenislaan 1, Haven 1548 Kallo-Beveren.
    Die laatste start is vrij vroeg omdat de route toch minimum 5 uur vraagt om ze af te ronden.

  • Inclusief koffie of thee bij ontvangst. Vooraf krijg je bij de balie waar je je aanmeldt een gratis exemplaar (1 ex. per koppel/gezin) van het boek 'Reynaert de Vos', het epos herschreven in een 21ste eeuwse versie. Ook nog kaarten en routeplannetjes, 'De Gazet van Malpertus', een krant met een spelzoektocht, een exemplaar van 'Phoebus Focus Reynaert de vos'. Onderweg toegang tot de 4 thematentoonstellingen en de filmvoorstellingen in het Hof van Nobel.

  • Standaard tarief is 15 euro, gratis voor jongeren tot en met 18 jaar. Je kan een fiets huren aan 10 euro. Tickets kan je online bestellen via https://www.vossen.vlaanderen/nl/bestel-je-tickets

Fietsgids Oost-Vlaanderen

Gratis fietsgids Oost-Vlaanderen downloaden


Geschreven door

Patrick Vanrysselberghe

- 30 april 2021 - Marnic

goed uitgestippeld!!!

- 14 december 2020 - Liliane De Spiegelaere

Toproutes. Hebben er intussen al 2 gefietst en het is zeker de moeite waard! Kijk er al naar uit om de andere routes te ondernemen!

- 14 juli 2020 - Nicole Meersman

Handige gids, met heel veel uitleg over bezienswaardigheden en duidelijk bewegwijziging/kaart

- 7 maart 2020 - Willems Anne Marie

Wilt U dit AUB dit jaar nogmaals organiseren.... het was werkelijk heel erg goed en leuk

- 25 december 2018 - Vlaeminck Serge

Prachtige fietsroute

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?