7 x tips voor een e-bike fietsvakantie: lange ritten & touren met een e-bike?

Bestel je gedrukte boek voor € 17,95

7 x tips voor een e-bike fietsvakantie: lange ritten & touren met een e-bike?

17 oktober 2021 in Nieuws1 reactie

Dat de elektrische fiets aan een enorme opkomst bezig is, is al lang geen geheim meer. Zowel in België als in Nederland heeft de verkoop van elektrisch aangedreven fietsen de verkoop van ‘normale’ fietsen bijna ingehaald. De e-bike wordt niet meer alleen gebruikt om te pendelen tussen huis en werk; het wordt ook als vervoermiddel gebruikt voor meerdaagse fietstochten en fietsvakanties.

Hij geeft je net even die extra boost als je de heuvel op moet en laat je met minder energie langere afstanden afleggen. Met een constant windje in de rug wordt een fietsvakantie een stuk aantrekkelijker! Toch zijn er bij langere tochten wel wat punten waar je rekening mee moet houden. Lees hier 7 tips voor het reizen met de elektrische fiets.

 1. Oefening baart kunst

Wanneer je op een cross country avontuur gaat voor meerdere weken met je e-bike, is het handig om eerst thuis enkele meerdaagse ritten te maken in het weekend.

Op deze manier krijg je een gevoel hoe het is om voor langere tijd op de open weg te zijn, welke problemen je tegen het lijf kunt lopen, hoeveel uren je batterij mee gaat, en welke spullen je absoluut niet mag vergeten.

 1. Zorg voor een volle batterij

Als je op een langere trip gaat, is het belangrijk te weten hoe lang je batterij mee gaat en hoe lang het duurt hem op te laden. Je wilt niet in het midden van de Alpen komen te staan met een lege accu. Op basis van deze informatie, moet je zorgvuldig je route plannen. Waar kun jouw fietsaccu opladen onderweg?

Voor veel landen bestaan er uitgebreide kaarten waarop de e-bike oplaadpunten staan aangegeven. Zorg ervoor dat je je route plant met deze oplaadpunten in je hoofd. Een andere (duurdere) optie is om een extra batterij mee te nemen.

 1. Kies het juiste model van e-bike

Elektrische fietsen zijn er in allerlei soorten en maten. Bedenk van tevoren of jouw model geschikt is voor het soort tour dat je wilt maken. Ga je door steden, zonder al te veel heuvels en onverharde wegen, dan volstaat de elektrische stadsfiets.

Voor echt langere fietstochten door natuur en onverharde wegen kies dan de e-tourfiets. Wil je voornamelijk door de bergen rijden, off road en door de modder? Kies dan voor de e-mountainbike. Ga je voor snelheid op asfaltwegen? Dan is de e-racefiets iets voor jou.

 1. Mag ik mijn e-bike meenemen in het vliegtuig?

Indien mogelijk, is het aan te raden met de trein naar de beginbestemming van je vakantie te reizen. Als het echt niet anders kan, is het vliegtuig ook een mogelijkheid.

 • Zorg ervoor dat je fiets wordt beschermd door een harde fietskoffer, kartonnen fietsdoos of een bike bag met voldoende padding (zoals schuim of bubbelplastic).
 • Laat je banden grotendeels leeglopen
 • Haal je zadel los (zodat hij op de laagste stand zit)
 • Maak het stuur los en draai hem 90 graden
 • Haal de trappers eraf en stop deze in je handbagage.

Het is belangrijk goed na te vragen bij je vliegmaatschappij of het toegestaan is de fietsaccu in je handbagage/ bagage mee te nemen. Als dit niet toegestaan is, kun je een batterij huren op bestemming of er een na zenden met cargo (maar dit kan duur zijn).

 1. Kies de juiste fietstassen

Wanneer je op reis gaat met je e-bike, wil je uiteraard de nodige spullen meenemen. Handig hiervoor zijn speciale fietstassen voor de elektrische fiets, die je achterop kunt bevestigen.

Afhankelijk van wat je mee wilt nemen – ga je koken en kamperen in het wild of slaap je in hotels en eet je in restaurants – kun je ook kiezen voor een zadeltas, een frametas of een stuurtas. Zorg in ieder geval dat je een bidon op je fiets bevestigd met voldoende water, snacks meeneemt voor de nodige energie onderweg en een goede regenjas bij je hebt. Bekijk hier een overzicht van onze favoriete fietstassen.

 1. Vergeet de accessoires niet

 • Wanneer je op fietsvakantie gaat, kun je niet zonder goede fietsverlichting. Je kunt nooit precies weten wanneer je aankomt op een plek waar je kunt overnachten, of wanneer je een geschikte plek vindt om je tent op te zetten.
 • Licht voor en achter op de fiets is veilig en noodzakelijk als je in het donker aankomt.
 • Zorg er daarnaast voor dat je een GPS apparaat of een offline fiets-app op je telefoon hebt, zodat je niet hopeloos verdwaalt in een onbekend land.
 • Het is een stuk leuker om de weg te plannen door dorpjes en mooie natuurgebieden in plaats van drukke wegen, en je kunt ook direct ziet wat de hellingen zijn zodat je goed voorbereid bent.
 1. Repair en herstel kit

Een goede reparatieset is essentieel op elke fietsvakantie. Sommige onderdelen van een e-bike kunnen lastig te vinden zijn als je onderweg bent; je kunt dus maar beter goed voorbereid zijn door de nodige extra onderdelen mee te nemen, vooral diegene die snel kapot kunnen gaan.

Daarnaast zijn basis tools om een e-bike band te plakken, je ketting te vervangen of je remmen bij te stellen een absolute must.

Fietsgids Limburg

Gratis fietsgids downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 28 februari 2021 - Freddy Van den Broeck

Kan echt niet beter , wel meer info waar je een b&b kan vinden langs je trektochten , want ik ben een wereldreiziger , gelijk Malaga - Belgie , met de trein heen en met de fiets terug . zefs nu in de maand mei ,rij ik met de trein naar Borgloon , en kom ook via onze prachtige Limburg terug naar zomergem .prachtige tochten ,de natuur ,gelijk je boek en reisgids , zeer prachtig , proficiat , ik hoop dat ik je eens mag spreken op de fiets en wandelbeurs te Gent die in Mei doorgaat , misschien . Ik zou zeggen doe zo voort , Vele groetjes Freddy .

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?