Vendée is start en aankomst van de Tour de France

Vendée is start en aankomst van de Tour de France

28 december 2020 in Nieuws0 reacties

De start van de Ronde van Frankrijk 2018 vindt plaats in het departement de Vendée, vanop l'Île de Noirmoutier, aan de westkust van de Atlantische Oceaan. Twee dagen lang 'bivakkeert' het Tourpeloton in de Vendée met twee ritten in lijn. Weinig waarschijnlijk dat de renners oog zullen hebben voor het prachtige departement begrensd door Nantes ten noorden en zuidelijk door La Rochelle. Na 'le Grand Départ' maakt het Tourpeloton een passage door Bretagne waar ze vier dagen lang zullen defileren.

Twee dagen defileert Tourpeloton in de Vendée

tour-de-franceNa vijf keer eerder te zijn gestart in de Vendée strijkt de Tour de France 2018 neer tijdens het weekend van 7 en 8 juli 2018 in dit ontegensprekelijk schitterende departement aan de westkust van 'la douce France'.

De renners nemen op zaterdag 7 juli de start vanop het schiereiland lÏle de Noirmoutier voor een rit in lijn die hen naar de finish brengt in Fontenay-le-Comte. De laatste keer dat de Vendée de Tour ontving, was in 2011 toen de renners op pad werden gestuurd (letterlijk) over de beruchte Passage du Gois, een weg van 4,5 km die de verbinding vormt tussen lÏle de Noirmoutier en het vaste land. Bij hoogtij loopt deze weg onder water. Fraaie beelden van enkel renners en zee leverde het toen op.

Wist je dat in de lijst van de meest favoriete vakantiebestemmingen onder de Fransen de Vendée op de derde plek staat? Met de komst van de Tour en de miljoenen tv-kijkers thuis krijgt de Vendée tijdens het weekend van 7 en 8 juli 2018 alle schijnwerpers op zich gericht. Een ideale manier om de troeven van de Vendée extra onder de aandacht ter brengen.

Vendée is 2 dagen gastheer voor de Tour 2018

Zaterdag 7 juli 2018: Noirmoutier en l'Île - Fontenay le Comte (201 km)

Een rit die de renners 110 km lang laat fietsen vanuit de hoofdplaats Noirmoutier en l'Île langs de kustlijn Côte de Lumière (gegarandeerd schitterende tv-beelden levert dit op) om na een passage langs het moerasgebied le Marais poitevin aan te komen in Fontenay le Comte. Onderweg zijn er passages door bekende plaatsen als Corniche Vendéenne en Les Sables d'Olonne.

lÎle de Noirmoutier, het schiereiland in de vorm van een zeepaardje

lÎle de Noirmoutier, het schiereiland in de vorm van een zeepaardje, 23 km lang en 1 km breed op zijn smalst ter hoogte van La Guérinière. Daar vind je trouwens het Musée des Traditions de l'Île waar je een beeld krijgt hoe de bewoners leefden en werkten eind 19de begin 20ste eeuw met aandacht voor de landbouw, visvangst, scheepvaart, zoutwinning, enz. De Tourrenners zullen ze niet doen, de drie fietslussen die gespreid liggen op het eiland. Talloze uitgestippelde wandelroutes, polderlandschappen, zoutpannen, kreken, duinen, windmolens en de zon die er 2000 uren per jaar schijnt. Van een ideale vakantiebestemming gesproken.

De Corniche Vendéenne, het Duivelsgat en de 5 monniken

De Corniche Vendéenne is een strook langs de kust van zo'n 3 kilometer met rotsen, kliffen en ... het Duivelsgat (Trou du Diable) en de vijf monniken van 'Les Cinq Pineaux'. Ze loopt van Saint-Gilles-Croix-de-Vie tot Saint-Hilaire-de-Riez. Op de stranden van Barbâtre (8 km) ligt het in de drukste zomermaanden vol met zonnebaders.

Zoutwinning zorgt nog steeds voor de broodwinning van enkele eilandbewoners. Er zijn nog zo'n 700 hectaren zoutpannen. Oesterteelt, kreeften, langoesten en zeebaars zijn opbrengsten die uit de zee worden gehaald.

Badstad Les Sables-d'Olonne

Prachtige stranden, mooie uitzichten vind je in de badstad Les Sables-d'Olonne. Er is een haven, de promenade, het oude stadsdeel La Chaume,vele winkels en uiteraard horecazaken. Misschien ken je de naam van de Vendée Globe Challenge, een vierjaarlijkse zeilrace om de wereld die hier vertrekt vanuit de plezierhaven Port Olona. Een mindere goed weer dag? Dan kan je naar het Musée du Coquillage, waar duizenden schelpen van uit de hele wereld te zien zijn, koralen en fossielen. Of naar de Abbaye de Ste-Croix met het museum voor kunst, folklore, ... De smalste straat van Frankrijk vindt je overigens ook in Les Sables-d'Olonne, 'maar' 43 centimeter breed (Rue de l'Enfer).

Fontenay-le-Comte, oud hoofstad van de Vendée

Fontenay-le-Comte, tot aan de Franse Revolutie de hoofdstad van de Vendée, is een historisch bezienswaardige stad die terecht het label draagt 'Ville et Pays d'Art et Histoire'. Het stadsbeeld wordt wat gedomineerd door de gotische toren van de Eglise-Notre-Dame. Tijdens een wandeling in het historische centrum kan je 42 infoborden vinden met tekst, foto's en uitleg. Het Château de Terre-Neuve (16de eeuw) is een bezoek zeker waard. Info op www.chateau-terreneuve.com. Verder nog de Fontaine des Quatre-Tias, Place Belliard, het Parc Baron.

In de Vendée overnachten?

Wielerfan of fan van de Vendée? Dan kunnen we volgende verblijf zeker aanbevelen:

Zondag 8 juli 2018: Mouilleron-Saint-Germain naar La Roche-sur-Yon (183 km)

Golvende wegen tussen start en aankomstplaats. Onderweg zal Michel Wuyts, VRT verslaggever, het ongetwijfeld hebben over le Château de Pouzages (middeleeuwse burcht uit de 12de eeuw), Saint Michel Mont Mercure (met 290 m hoogste punt in de Vendée), le Château de Tiffauges, l'Historial de la Vendée in Lucs-sur-Boulogne (cultuurhistorisch museum) en le Mémorial de la Vendée (oorlogsmonument uit de Vendée oorlogen), watermolen van Rambourg. Vouvant, een schitterend middeleeuws dorp met karakter, ligt maar op enkele kilometers van de startplaats Mouilleron-Saint-Germain.

La Roche-sur-Yon is de huidige hoofdplaats van de Vendée. Op de kaart gezet door Napoleon in 1804 toen er een militair en bestuurlijk centrum lag. Enkele historische huizen, de église Saint-Louis, de Place de la République met de Zooh mécanique zijn enkele bezienswaardigheden. Naam en faam kreeg La Roche-sur-Yon zeker met de paardenstoeterij van le Haras, gelegen in een park van 4,5 ha. Ga er binnen in de paardenstallen, de hoefsmederij, zadelmakerij, de koetsenstalling. Tijdens het seizoen zijn er voorstellingen met paarden en dressuuroefeningen. Alle info op http://haras.vendee.fr

Fietstoerisme in de Vendée

De Vendée leent zich uitstekend als regio om te fietsen met iets meer dan 1800 km aan fietswegen. Tussen de duinen, wijngaarden, bossen, watergebieden, natuurgebieden, ... soms een heuveltje tussendoor. Van ongerepte stukjes natuur, de eilandjes l'Île de Noirmoutier en Île d'Yeu, de woeste kuststrook van Corniche Vendéenne, les Sables d'Olonne naar historische stadjes of badplaatsen, de vele vuurtorens en windmolens, ... er is voor iedereen wel iets dat de fietsliefhebber zal aanspreken tijdens zijn tochtjes door de Vendée. Trouwens, twee populaire lange fietsroutes komen langs in de Vendée: la Vélodyssée© en la Vélo Francette© . In 2017 werden meer dan 1 miljoen fietsers geregistreerd in de Vendée.

V- campagne: Vendée, Vélo en Vacances

Met een originele vondst komt de toeristische sector in de Vendée vanaf deze lente op de proppen met de V-campagne. V staat voor de eerste letter in Vendée, Vélo en Vacances. Met mooie beelden in het straatbeeld, in metro's, op het internet, met flyers, enz wil men de troeven van de Vendée in de kijker zetten. Vooreerst met de bezienswaardigheden van de plaatsen waar de Tourkaravaan langskomt, maar men wil uiteraard niet alleen focussen op het fietsen. De regio is eveneens uiterst geschikt voor prachtige wandelingen in de natuur of langs de stranden. Om te surfen, om te genieten van het gevoel van vrijheid, van zee, zon en strand, de wind in de haren, een boottochtje, ... Meer info over de Vendée vind je op de website www.vendee-tourisme.com

Het rittenschema van de Tour kan je volgen op www.letour.fr

Wie graag de 8 tips wil lezen waarom iemand de Vendée zou kiezen als reisbestemming kan inspiratie halen via deze link https://www.euroreizen.be/nieuws/vendee-8-tips-waarom-er-heen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?