San Maurizio kerk in Milaan bezoeken? De Sixtijnse kapel van Milaan

San Maurizio kerk in Milaan bezoeken? De Sixtijnse kapel van Milaan

21 februari 2024 in Milaan0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de San Maurizio kerk in Milaan

De kerk van San Maurizio wordt de Sixtijnse kapel van Milaan genoemd. De buitenkant spreekt niet tot de verbeelding, maar de binnenkant is overweldigend mooi. Er is geen vierkante centimeter die niet beschilderd of versierd is. De prachtige fresco’s dateren uit de 16e eeuw en schitteren als nooit te voren dankzij een 30-jaar durende renovatie. Een must-see in Milaan!

Wil je veel zien tijdens je citytrip in Milaan? Koop je Milaan Pass online voor € 89 en geniet van gratis toegang bij tal van musea + hop on/hop off bus + rondleidingen en kortingen bij veel restaurants en ontvang kortingsbons.

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van de kerk San Maurizio in Milaan

De kerk van San Maurizio is onlosmakelijk verbonden met het klooster dat ertegen ligt. Het is een van de oudste en grootste nonnenkloosters in de regio. Het klooster wilde een majestueuze kerk bouwen en er werd geen cent gespaard. In 1503 startten de werken en pas 15 jaar later was de kerk klaar. Architect van dienst was Gian Giacomo Dolcebuono.

Het bouwen van de kerk zelf heeft veel tijd ingenomen, maar zo ook het zorgvuldig aanbrengen van de decoraties. Er is geen kerk buiten Rome die zo rijkelijk versierd is als deze. Bernardo Luini ging samen met zijn leerlingen aan de slag in 1522 en ze waren pas 7 jaar later klaar. De dochter van Luini trad zelf toe tot het klooster en dat lijkt het beste in de schilder naar boven gehaald te hebben. Het resultaat is adembenemend.

In de jaren '80 was de kerk San Maurizio wat in verval geraakt

De weelderige kleuren van weleer waren dof geworden en er was zelfs schimmel op de werken ontstaan. Er werd een grootschalige renovatie op poten gezet die de kerk terug moest doen schitteren als voorheen. Die werken werden grondig uitgevoerd. Ze duurden van 1985 tot 2015, dubbel zo lang als de oorspronkelijke bouwperiode van de kerk! Vandaag wandel je de kerk binnen alsof hij net afgewerkt was in de 16e eeuw.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien van de topbezienswaardigheden tijdens je stedentrip Milaan? Bestel dan zeker de Milaan City Card en geniet van toegang tot highlights van Milaan.
 1. Een weelde van kleur

Wanneer je aankomt aan de kerk van San Maurizio, zie je een eenvoudige kerkgevel die je zo voorbij zou lopen. Langs buiten geen pracht en praal dus, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd binnenin.

Meteen vallen de fresco’s op. Ze zijn allemaal vroeg 16e-eeuws en van de hand van Bernardo Luini en zijn leerlingen. Je ziet natuurlijk religieuze schilderingen. Je zal verschillende Bijbelse taferelen herkennen. Zo zie je de ark van Noah en Jezus aan het kruis. Verder wordt ook het leven van San Maurizio uitgebeeld, de heilige aan wie de kerk gewijd is. En je zal vooral veel engeltjes zien die afsteken tegen kleurrijke achtergronden. Ook het plafond is zorgvuldig versierd en het goud slaat je om de oren. Door al die pracht en praal wordt deze kerk ook wel de Sixtijnse kapel van Milaan genoemd.

 1. De nonnenmuur

Opvallend in de kerk zelf is de scheidingsmuur die in het midden staat. De zogenaamde Coro delle Monache moest ervoor zorgen dat de nonnen van het klooster ongestoord de mis konden volgen. Ze mochten niet in contact komen met de buitenwereld en moesten dus steeds aan hun kant van de muur blijven. Ze konden de mis enkel horen. De nonnenmuur bleef in gebruik tot diep in de 18e eeuw.

TOUR: Bezoek de San Maurizio kerk en andere schatten uit de renaissance tijdens een georganiseerde wandeling. Deze wandeltocht geeft je toegang tot da Vinci's 'Het Laatste Avondmaal' in het werelderfgoed Santa Maria delle Grazie, de 16e-eeuwse kerk San Maurizio al Monastero Maggiore en de middeleeuwse vestingwerken van het Sforza-kasteel. Boek je wandeltocht hier.

 1. Bezoek ook het Museo Civico Archeologico

De kerk San Maurizio is een deeltje van een groter klooster. In de rest van het klooster vind je tegenwoordig een museum. Het Museo Civico Archeologico is niet groot, maar bevat wel enkele interessante artefacten. Je kan er vooral Romeinse overblijfselen zien. Er is ook Etruskische en zelfs Egyptische kunst te zien en je kan oud-Griekse amforen bewonderen. Verder omvat de collectie ook middeleeuwse juwelen. Meer info op de website.

 1. Praktische info voor je bezoek aan San Maurizio kerk in Milaan

 • Je vindt de kerk San Maurizio op de Corso Magenta 15, niet ver van het Castello Sforzesco. De dichtstbijzijnde metrohalte is Cairioli (lijn 2). Je bent dan nog slechts een kleine wandeling van de San Maurizio verwijderd.
 • Openingsuren van de kerk: Je kan de kerk van San Maurizio bezoeken op donderdag, vrijdag, zaterdag of zondag. Telkens van 10u tot 17u30. De entree is gratis.
 • Openingsuren van het museum: Het museum is elke dag open van 10u tot 17u30, behalve op maandag. Je kan ter plekke tickets kopen.

Ligging van de San Maurizio kerk in Milaan op de kaart

 1. Waar overnachten in Milaan?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's appartementen in Milaan.

 • Liever wat minder uitgeven tijdens je verblijf in Milaan? Het Babila Hostel bevindt zich in de wijk ‘Porta Monforte’ en ligt in het centrum van de stad. Het hostel is gevestigd in een gerenoveerd historisch gebouw, waar gasten kunnen overnachten in een slaapzaal of privékamer. Meer info en boeken.
 • Maison Borella ligt op anderhalve kilometer van het centrum van Milaan in een hippe buurt vol bars en restaurants. Het viersterrenhotel is prachtig afgewerkt en heeft een gezellig binnenplein met terras. Sommige kamers hebben een balkon met uitzicht op het water. Meer info en boeken.
 • Hotel Magville is een 4*hotel in de ‘Zona Risorgimento’ in het centrum van Milaan. Deze accommodatie heeft een bar, een lounge en een gezellige tuin voor alle gasten. De tramhalte ‘P.za Tricolore’ ligt op 5 minuten wandelen en is je verbinding met de rest van de stad. Meer info en boeken.
 1. Download ook je gratis stadswandeling Milaan

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Milaan en ga op pad! Ideaal om Milaan volledig te verkennen op eigen tempo. Download onze gratis reisgids Milaan, dé ideale start voor je bezoek aan Milaan.

Milaan

Gratis reisgids Milaan downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?