Brera wijk bezoeken in Milaan? Wat zien en doen in deze kunstenaarswijk + tips

Brera wijk bezoeken in Milaan? Wat zien en doen in deze kunstenaarswijk + tips

21 februari 2024 in Milaan0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Brera wijk in Milaan + tips

Brera is dé kunstwijk van Milaan. Hier vind je onder andere het geprezen museum Pinacoteca di Brera, gevestigd in het prachtige stadspaleis Palazzo di Brera. Maar Brera is ook het culinaire hart van Milaan.

Kortom, een wijk die je absoluut niet mag overslaan. Brera in Milaan bezoeken? We geven je alle informatie en onze beste tips.

Tours en georganiseerde daguitstappen vanuit Milaan

Wil je graag een daguitstap vanuit Milaan maken met een georganiseerde tour of gids? Ontdek hier alle daguitstappen in en rond Milaan en haal het beste uit je vakantie.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hieronder enkele leuke en mooie dagexcursies vanuit Milaan

Inhoud artikel

  1. De geschiedenis van de Brera wijk in Milaan

De wijk Brera ligt in het historische centrum van de stad Milaan. Vandaag voelt Milaan eerder modern aan, maar hier hangt de geschiedenis nog in de lucht. Het verhaal van de wijk wordt getekend door de Accademia di Belli Arti, de Academie voor Schone Kunsten, die hier gevestigd is. De kunstacademie lokte veel kunstenaars naar de wijk. Er hangt vandaag nog steeds een kunstzinnige sfeer en daarom wordt Brera wel eens vergeleken met Montmartre in Parijs.

De kunstacademie, en de bibliotheek en het kunstmuseum Pinacoteca die in hetzelfde gebouw gevestigd zijn, vormen het hart van de wijk Brera. Rondom het imposante gebouw vind je de meest romantische straten van Milaan. Brera is vandaag een toeristische wijk waar veel restaurants, bars en ook kunstgalerijen te vinden zijn. Er worden ook marktjes georganiseerd en je ziet er hippe boetiekjes.

  1. Wandelen door de gezellige straatjes van Brera

Brera mag je niet overslaan tijdens je bezoek aan Milaan. Het is de enige wijk waar je wandelt op kasseistenen en niet voorbijgesneld wordt door Italiaanse zakenmannen. De kunstgalerijen, trendy restaurantjes en originele winkeltjes maken van Brera een uniek stukje Milaan.

Wandel dus vooral rond in de romantische straatjes, ga de boetiekjes binnen en kies er een gezellig terrasje uit (daarover later meer). Neem foto’s van de mooie gevels en snuif de kunstzinnige sfeer op, met een Italiaans ijsje in de hand bijvoorbeeld.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een gezellige verblijfplaats in de historische Brera wijk? Overnacht dan in de charmante B&B Locanda Pandenus Brera. De kamers hebben een elegante inrichting met designstukken en je geniet 's ochtends van een heerlijk ontbijt. Meer info en boeken.

  1. Pinacoteca di Brera

De Pinacoteca di Brera is hét belangrijkste kunstmuseum van Milaan

Het museum opende de deuren al in 1809. Het bevindt zich in het Palazzo di Brera, waar ook de Accademia di Belli Arti en de bibliotheek van Brera gevestigd zijn. Wat je kan verwachten in de Pinacoteca di Brera? Werken van wereldberoemde kunstenaars. Vooral Italiaanse schildermeesters zijn hier vertegenwoordigd.

Je kan hier werken bewonderen van onder andere Bellini, Caravaggio, Rafael, Veronese en Tintoretto. Ook internationale schilderijen van de hand van Rembrandt, Van Dyck, Rubens en Velázquez kan je hier vinden. Het grootste deel van de collectie bestaat uit barokke schilderijen.

Het beroemdste schilderij? Il bacio (De kus) van Francesco Hayez

Kunstschilder Francesco Hayez werd directeur van de Pinacoteca di Brera in 1850 en schilderde dit werk in 1859 voor het museum. Het wordt beschouwd als zijn meesterwerk. Op het plein voor het Palazzo di Brera zie je een standbeeld van Hayez. Het werd gemaakt door Francesco Barzaghi en werd er in 1890 geplaatst, 8 jaar na de dood van de schilder.

  1. Piazza del Carmine

Brera is echter meer dan kunst alleen. Er hangt ook een ontspannen vakantiesfeer die je het beste kan opsnuiven op het pleintje Piazza del Carmine. Wij vinden dit het gezelligste deeltje van Brera. Er worden ook marktjes georganiseerd waar je verse Italiaanse ingrediënten op de kop kan tikken.

LEESTIP: Ontdek ook de lekkerste typische Italiaanse gerechten.
  1. Palazzo di Brera

Het paleis van Brera is vooral bekend als de thuis van de Pinacoteca di Brera, maar dit 17e-eeuwse architecturale pareltje heeft nog meer te bieden. Ooit stond hier een 12e-eeuws klooster en daar zijn nog delen van bewaard gebleven. In de middeleeuwen deed het lang dienst als jezuïetencollege.

Vandaag vind je er naast de Pinacateca de Brera ook nog de Accademia di Belli Arti, een sterrenwacht en een botanische tuin. Extra bijzonder is de bibliotheek van Brera, een van de belangrijkste van het land.

  1. De Ponte delle Gabelle

Het vreemdste stukje van Brera is het drooggelegd kanaal dat zich in het noorden van de wijk Brera bevindt. Het kanaal verbond het centrum van Milaan ooit met de rivier de Adda en was een belangrijke commerciële ader van de stad. In Brera zie je daar het belangrijkste overblijfsel van: de Ponte delle Gabelle. Dit was de plek waar de boten tolgeld moesten betalen. Vandaag zie je nog de houten poorten in het kanaal. Ze vormden de sluis en zijn ontworpen door de enige echte Leonardo da Vinci.

  1. Botanische tuin in Brera

Vanuit de Accademia di Brera kan je de Orto Botanico di Brera bereiken. Het is een eeuwenoude botanische tuin waar vooral kruiden en struiken groeien. Het is een erg pittoresk stukje Milaan. Hier bevindt zich ook de sterrenwacht.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien van de topbezienswaardigheden tijdens je stedentrip Milaan? Bestel dan zeker de Milaan City Card en geniet van toegang tot highlights van Milaan.
  1. Chiesa San Marco

De kerk van San Marco is naast het Palazzo di Brera het belangrijkste gebouw van de wijk. De kerk zou er al staan sinds de 13e eeuw, maar werd grotendeels gerenoveerd en verbouwd in de 17e eeuw. Sindsdien is het na de dom van Milaan de grootste kerk van de stad. Het interieur is barok van stijl, maar je ziet ook nog enkele oudere elementen. De roodkleurige gevel werd aangebracht in 1871.

  1. En plof neer op een van de beste terrasjes in Brera in Milaan

Nadat je de Pinacoteca di Brera bezocht hebt en de kloostergangen van het paleis doorwandeld hebt, is het tijd voor een hapje en een drankje. Brera staat bekend als de culinaire hotspot van Milaan. Aan tafel!
We zetten onze favoriete adresjes in Brera op een rijtje:

  • Wijnliefhebbers moeten absoluut naar wijnbar N’Ombra de Vin (Via San Marco 2). Je zit er tussen de wijnflessen in een kloosterrefter en krijgt bijzondere en minder bekende wijnen voorgeschoteld. Vraag vooral naar de suggesties en laat je verrassen.
  • Goedkoop en snel lunchen kan in Tramé (Piazza San Simpliciano 7). Je krijgt er zogenaamde Venetiaanse sandwiches.
  • Vegetarisch en veganistisch lunchen kan je dan weer in Flower Burger (Corso Garibaldi 34), vlakbij Tramé. De recepten zijn origineel en prikkelen al je zintuigen. Prijzen zijn redelijk. Ook in de rest van de Corso Garibaldi vind je leuke adresjes.
  • Zin in wijn en Italiaanse charcuterie- of kaasplanken? Dan is er maar 1 adresje: Taglieri e Bicchieri (Via Anfiteatro 4).

CULINIAIRE TOCHT: Ben je geïnteresseerd in de Italiaanse keuken en de gezellige wijk Brera? Combineer ze allebei op deze gezellige foodtour door Brera. Je verkent Brera met een gids en bezoekt 6 leuke adresjes waar je de specialiteiten voorgeschoteld krijgt. Boek je foodtour in Brera hier.

  1. Tip: bezoek de wijk Brera én de Pinacoteca met een gids

Kunstliefhebbers kunnen de Pinacoteca ook met een gids bezoeken. Je bezoekt eerst de Pinacoteca en krijgt een deskundige uitleg bij de beroemdste werken. Daarna trek je de straten van Brera in. Je wandelt voorbij de mooiste plekjes en komt meer te weten over de boeiende geschiedenis van deze kunstenaarswijk.

Boek je begeleide tour door de Brera wijk in Milaan

  1. Waar bevindt zich de wijk Brera in Milaan?

  • De wijk Brera behoort tot het historische centrum van Milaan en ligt dus middenin de stad.
  • De wijk strekt zich uit vanaf het Castello Sforzesco tot aan het Palazzo Orsini.
  • Je bereikt Brera makkelijk met de metro. Stap uit aan de halte Lanza (lijn 2) of kies voor de halte Montenapoleone (lijn 3), aan de andere kant van Brera.
Je kan de Brera kunstenaarswijk ook verkennen tijdens onze stadswandeling door Milaan.

Ligging van de Brera wijk in Milaan op de kaart

  1. Waar overnachten in Milaan?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's appartementen in Milaan.

  • Liever wat minder uitgeven tijdens je verblijf in Milaan? Het Babila Hostel bevindt zich in de wijk ‘Porta Monforte’ en ligt in het centrum van de stad. Het hostel is gevestigd in een gerenoveerd historisch gebouw, waar gasten kunnen overnachten in een slaapzaal of privékamer. Meer info en boeken.
  • Maison Borella ligt op anderhalve kilometer van het centrum van Milaan in een hippe buurt vol bars en restaurants. Het viersterrenhotel is prachtig afgewerkt en heeft een gezellig binnenplein met terras. Sommige kamers hebben een balkon met uitzicht op het water. Meer info en boeken.
  • Hotel Magville is een 4*hotel in de ‘Zona Risorgimento’ in het centrum van Milaan. Deze accommodatie heeft een bar, een lounge en een gezellige tuin voor alle gasten. De tramhalte ‘P.za Tricolore’ ligt op 5 minuten wandelen en is je verbinding met de rest van de stad. Meer info en boeken.
  1. Download ook je gratis stadswandeling Milaan

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Milaan en ga op pad! Ideaal om Milaan volledig te verkennen op eigen tempo. Download onze gratis reisgids Milaan, dé ideale start voor je bezoek aan Milaan.

Milaan

Gratis reisgids Milaan downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?