Wat te doen in Valletta? Reisgids met dé 12 bezienswaardigheden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wat te doen in Valletta? Reisgids met dé 12 bezienswaardigheden

22 maart 2021 in Malta10 reacties

Valletta, de hoofdstad van Malta is de meest zuidelijk gelegen hoofdstad van Europa. Dit kleine stadje is erg gemakkelijk om te voet te ontdekken, en heeft heel wat te bieden. Het oude gedeelte van de stad is UNESCO-werelderfgoed en heeft een rijke geschiedenis en cultuur, maar ook heel wat hedendaagse architectuur.
Onze favoriete bezienswaardigheden in Valletta? Je ontdekt ze hier.

Een week op reis naar Malta, all in formule + vlucht heen en terug van Brussel naar Malta, kan al vanaf €650 bij TUI. Bekijk de aanbiedingen.

Enkel vliegticket nodig? Heen en terug vluchten zijn er al vanaf € 81

Inhoud artikel

Bijzondere excursies en uitstappen op Malta

 1. Het beste uitzicht over Valletta vanaf de tuinen van Barrakka

De tuinen van Barrakka (Upper Barrakka Gardens en Lower Barrakka Gardens) geven een mooi uitzicht over de haven van Valletta en de 3 achterliggende steden. Ze zijn een aangename plek om rond te struinen en te genieten van de rustige omgeving. Voor mensen op zoek naar schaduw en rust in de stad, is dit dan ook de ideale bezienswaardigheid in Valletta.

De tuin met bogen, die allemaal in 1661 gebouwd werden door de Italiaanse ridder Fra Flaminio Balbiani. Deze hadden oorspronkelijk ook een dak, maar dit werd verwijderd na de opstand van de priesters in 1775. De Upper Barrakka Gardens is ook de plaats waar er vanaf de vestingwal dagelijks om 12u en 16u kanonschoten worden afgevuurd.

 1. Het paleis met de tuin, Casa Rocca Piccola

Casa Rocca Piccola werd gebouwd ten tijde van de Ridders van St.-Jan in 1580. Dit soort paleizen dienden als prestigeobjecten en hielpen Valletta om te kunnen wedijveren met steden zoals Parijs of Venetië. Casa Rocca Piccola is één van de twee paleizen in Valletta die gebouwd werden voor Admiraal Don Pietro la Rocca. Tijdens de bouw stond het bekend als “het paleis met de tuin” omdat huizen in Valletta in die tijd normaal gezien geen tuinen mochten hebben.

Casa Rocca Piccola is een groot paleis, met meer dan vijftig kamers, twee bibliotheken, twee eetzalen, heel veel salons en een eigen kapel. Een groot deel ervan kan tegenwoordig bezocht worden, met onder meer de grootste collectie van Maltezer kant die er bestaat. Dat maakt het één van de populairdere bezienswaardigheden in Valletta.

 1. Geschiedenis en bezienswaardigheden van Malta

Het Nationaal Museum voor Archeologie wordt vaak overgeslagen, maar indien je de tijd hebt is het wel degelijk een bezoek waard. Het bezit een schat aan archeologische vondsten die teruggaan tot de prehistorie. Een bezoek aan het museum is een goede opwarmer als je ook de andere historische gebouwen in Valletta wilt bezoeken. Je kunt er onder andere leren over hoe de mensen hier in Valletta tijdens de neolithische periode leefden.

 1. De gezellige drukte van Valletta Waterfront

De buurt rond Valletta Waterfront werd ontwikkeld onder het bewind van grootmeester Manuel Pinto de Fonseca in 1752. Heel wat gebouwen zijn opgetrokken in barokstijl, waarvan de meest opvallende de centrale kerk, de Pinto winkels en Pinto werf aan de linkerzijde en de Forni winkels aan de rechterkant. Deze winkels en pakhuizen zijn ontworpen door Andrea Belli. Naast de historische waarde is de Valletta Waterfront ook een drukke cruise terminal en zijn er vele gezellige restaurantjes, bars en winkels te ontdekken.

 1. Sint-Janscokathedraal, dé bezienswaardigheid van Valletta

De Sint-Janscokathedraal werd gebouwd door de Maltezer Orde tussen 1572 en 1577 en in gebruik genomen door de grootmeester Jean de la Cassière als de kloosterkerk van Sint-Jan. De kathedraal werd ontworpen door de Maltese architect Girolamo Cassar, van wie ook een aantal andere bouwwerken in Valletta te zien zijn. In de kapel van de Sint-Janscokathedraal vind je één van Caravaggio’s beroemdste schilderijen, “de onthoofding van Johannes de Doper”.

De Sint-Janscokathedraal wordt beschouwd als één van de mooiste kathedralen van Europa en als één van de beste voorbeelden van hoogbarokke architectuur. Het is de meest populaire bezienswaardigheid in Valletta, niet te missen dus!

 1. Het Grandmaster Palace: het hart van Valletta

Al sinds de inwijding van Valletta als hoofdstad, is het Grootmeesterspaleis de plek waar de Maltese regering huist. Toen de Fransen van het eiland verdreven werden, werd het eerst het Britse Gouverneurspaleis en later het Presidentieel Paleis van Malta. In 1571 gaf Grootmeester Pietro del Monte opdracht voor de bouw van het Grootmeesterspaleis in Valletta. Latere grootmeesters hebben het paleis laten renoveren, verfraaien en uitbreiden zodat het majestueuze en imposante gebouw met een al even imposante binnentuin, na al die jaren nog steeds een belangrijke bezienswaardigheid is in Valletta.

 1. Maak kennis met het beeldige Teatru Manoel

Teatru Manoel is één van de oudste nog voor theater gebruikte theaterzalen in Europa en is zeker één van Valletta’s belangrijkste podia voor dramatische kunsten. Dit maakt het een echte bezienswaardigheid is voor liefhebbers van theater. Teatru Manoel werd genoemd naar de grootmeester van de Maltezer Orde, Fra António Manoel de Vilhena, die opdracht gaf voor de bouw in 1731.

Teatru Manoel plek wordt gezien als het nationaal theater van Malta en is de thuisbasis van het Filharmonisch Orkest van Malta. De buitenkant van het gebouw is in laat-renaissance stijl, terwijl het interieur rococo is en nog steeds veel originele elementen bezit. De twee waterreservoirs onder de vloer creëren een adembenemende en kraakheldere akoestiek.

 1. Lascaris War Rooms brengt je terug naar de Tweede Wereldoorlog

De indrukwekkende Lascaris War Rooms bestaan uit een ondergronds complex van tunnels en kamers die tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier huisvestten van de verdediging van Malta. De werken waren in het geheim begonnen in 1940 in opdracht van de Britten en waren begin 1943 klaar. Voor de werken werden een aantal tunnels die gebruikt werden als huisvesting voor slaven ten tijde van de hospitaalbroeders, uitgebreid.

Na de oorlog werd de Lascaris War Rooms het hoofdkwartier van de middellandse zeevloot van de Royal Navy, die actief heeft deelgenomen aan conflicten zoals de Suezcrisis en de Cubaanse rakettencrisis. De NAVO heeft dit complex vanaf 1967 gedurende 10 jaar als hoofdkwartier gebruikt om duikboten te onderscheppen.

Ben je een liefhebber van oorlogsgeschiedenis, dan mag je deze bezienswaardigheid in Valletta absoluut niet missen.

 1. Bezoek The Three Cities (Drie Steden) met een Dgħajsa

Bezoek The Three Cities in de Grand Harbour van Valletta met een traditionele Maltese Dgħajsa boot.
Alle info op Maltaboattours.com

 1. Het uiterste punt van Valletta, Fort St. Elmo

Fort St. Elmo ligt op het uiterste punt van het Sciberras schiereiland en waakt over de twee havens langs beide kanten van deze landtong. Deze strategische positie werd al sinds de middeleeuwen ten volle benut: reeds voor de constructie van het fort in het midden van de 16de eeuw, stonden hier al verdedigingswerken. De overwinning van de Maltezer Orde op het Ottomaanse leger, die het fort aanvielen in 1565, heeft geleid tot een uitbreiding van het fort en de bouw van een versterkte stad – Valletta.

Fort St. Elmo werd door de eeuwen heen meermaals uitgebreid en verbeterd en speelde een belangrijke rol in tal van conflicten tot en met de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien werd het omgetoverd tot een van dé bezienswaardigheden in Valletta. Nu kan je in het fort het Nationaal Oorlogsmuseum van Malta terugvinden.

 1. Het nachtleven induiken in Valletta, leuke adresjes

Strait Street

Wil je graag het lokale nachtleven leren kennen? Dan moet je in Strait Street zijn. Ooit de buurt van de dames van lichte zeden, nu de hotspot van Valletta. Trendy café's, terrasjes en restaurants waar locals en toeristen ‘s avonds komen eten. Deze lange smalle straat is de place to be dezer dagen.

Bridge Bar

Niet zover van Strait Street kan je ook Bridge Bar vinden. De naam zegt het zelf, bar op de brug. Leuke en gezellige setting, tussen Upper en Lower Barrakka Gardens.

 1. Waar overnachten in Valletta? (met korting)

Het aanbod aan hotels in het stadscentrum van Valletta is gezien de kleine oppervlakte beperkt waardoor de prijzen al snel kunnen oplopen. Aan de rand is het aanbod groter en betaalbaarder en dit meer bepaald in de plaats voor Floriana.

Op een viertal kilometer van Valletta kan je Saint Julians terugvinden waar het aanbod aan hotels nog veel ruimer is.

Booking.com

 1. Touroperators & reisaanbieders Malta

Eliza Was Here

Verblijven in onontdekte vakantieadresjes op Malta? Alle vakanties bij Eliza Was Here zijn inclusief vlucht, verblijf en huurauto.
Bekijk Aanbiedingen

TUI vakanties

Een all-inlcusive vliegvakantie naar Malta? TUI heeft een mooi aanbod aan zonvakanties naar deze parel in de Middellandse Zee.
Bekijk aanbiedingen TUI

 1. Mis niets tijdens je verblijf op Malta met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Malta? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Malta met een volledige uitgestippelde rondreis van Malta, en 61 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Malta.

Malta

Gratis stadswandeling Valletta downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 31 maart 2021 - Georgette Lesage

Ik Ben heel tevreden dit van Malta te kunnen douwnloden , maar heb tot heden nog altijd niet kunnen gaan naar Malta , ik hoop dat dit ons lukt want zijn voor de derde maal ingeschreven en voor de zekerheid hebben we geboekt naar het einde van het jaar toe ,hopelijk derde maal goede keer

- 29 januari 2020 - De Grave Ivan

De reisgids is een prima document. Een aanrader om je reis uit te stippelen en zo Malta te ontdekken.

- 29 december 2019 - Nadine Senave

Superhandige gids

- 23 augustus 2019 - Ruud

Super handige gids, veel bruikbare info - we zullen er zeker gebruik van maken bij onze volgende reis naar Malta

- 19 augustus 2019 - DeRaedt Gino

zeer goede gids. Goede uitleg over de bezienswaardigheden en goede routeplanner. We zullen hem zeker gebruiken op onze reis. Bedankt

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?