4 x leuke daguitstappen vanuit Lissabon: Fatima, Batalha, Nazare en Obido

Volledige reisgids kopen voor € 10

4 x leuke daguitstappen vanuit Lissabon: Fatima, Batalha, Nazare en Obido

4 juni 2020 in Lissabon0 reacties

Wist je dat je vanuit de bloeiende hoofdstad van Portugal, Lissabon, ook andere interessante plekjes kan bezoeken? Plaatsen zoals Fatima, Batalha, Nazare en Obidos liggen slechts op een steenworp van Lissabon verwijderd. Of wat dacht je van een combinatie van verschillende leuke plekken tijdens een dagexcursie? Hieronder verzamelen we alle info en tips voor je bezoek!

Tours, tickets voor je bezoek aan Lissabon

Lissabon en omgeving bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in en rond Lissabon.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Fatima

Fatima ligt in Ourém, een dik uur rijden van Lissabon. De stad werd vernoemd naar een Noorse prinses. Fatima is nog maar sinds oktober 1917 een populair bedevaartsoord, nadat Onze-Lieve-Vrouw van Fátima verscheen aan enkele herderskinderen. Ze zou tussen mei en oktober maar liefst zes keer zijn verschenen aan Lucia, Francisco en Jacinta. Pas in 1930 werden de verschijningen door de bisschop van Leiria officieel erkend en in 1944 werd om die reden een basiliek gebouwd op de plek waar ze zou zijn verschenen.

Twee van de drie herderskinderen, Francisco Marto en Jacinta Marto, broer en zus, stierven aan de Spaanse griep, op 13 mei 2017 werden ze door paus Franciscus heilig verklaard. Het derde kind, hun nichtje Lucia dos Santos ging in het klooster en schreef haar herinneringen aan de verschijningen op.

 • Tegenwoordig is het Sanctuarium van Fátima een van de belangrijkste pelgrimsoorden voor Mariaverering, waar pelgrims van over de hele wereld samenkomen.
 • De plaats waar het zich bevindt, Cova da Iria, was ooit slechts een klein ingeslapen gehucht in Fatima, tot de wonderbaarlijke gebeurtenissen van 1917.
 • De bekenheid van de stad nam voornamelijk toe na de aanstelling van paus Johannes Paulus II, hij was een openlijke vereerder van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima. In 1982 kwam hij naar de stad om zijn dank te betuigen aangezien hij een jaar eerder een aanslag had overleefd.

Pelgrimsroutes

De duizenden pelgrims komen uit verschillende landen en de meesten leggen hun reis naar Fatima te voet af. Ze zijn vaak verschillende weken of zelfs maanden onder weg om hun bestemming te bereiken. Om dit mogelijk te maken, zijn er 4 bewegwijzerde routes met wegmarkeringen voorzien. De routes zijn:

 • de Taag-route
 • de Noordelijke route
 • de Kustroute
 • de Nazaréroute.

Wie de binnenplaats van het Sanctuarium betreedt, de Recinto das Orações, zal de Basílica de Nossa Senhora do Rosário de Fátima zien. De 65 meter hoge toren valt onmiddellijk op. In het midden bevindt zich het Monumento ao Sagrado Coração de Jesus. Aan een van de zijkanten zie je de verschijningskapel Capela das Aparições, op die plek vroeg Maria de herderskinderen een kapel te bouwen. Tegenover de kapel is de kerk Igreja da Santíssima Trindade gebouwd, die plaats biedt aan 8700 pelgrims.

 • Eén van de hoogdagen van Fatima is 12 mei, dan is er de Procissão das Velas, de kaarsenprocessie. Duizenden kaarsen van gelovigen verlichten dan het imposante plein voor het Sanctuarium. De sfeer van samenhorigheid en religieuze eenheid is er duidelijk voelbaar.
 • Even buitengewoon is de Afscheidsprocessie op 13 mei. Zelfs wie niet gelovig is, zal niet onverschillig blijven bij de immense spiritualiteit die van deze plek uitgaat.
 1. Batalha

Batalha is een freguesia in de Portugese gemeente Batalha, op een kwartier rijden van Fatima. De bekendste plek van Batalha is klooster Mosteiro de Santa Maria da Vitória of Mosteiro da Batalha. Koning Juan I gaf opdracht tot de bouw ervan, als dank aan de inwoners omdat de Portugezen het jaar ervoor de Castillianen hadden overwonnen tijdens de slag bij Aljubarrota. Koop je ticket €7,5 voor het klooster op voorhand hier en vermijd de wachtrij!

De bouw van het klooster duurde zo’n 150 jaar, vanaf 1388 woonden een aantal Dominicanen in het klooster. Het gebouw bevat elementen van de laatgotische stijl, ook wel de manuelstijl genoemd. Sinds 1910 is het een nationaal Portugees monument en sinds 1983 maakt het klooster deel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst. In 2007 werd het uitgeroepen tot een van de zeven wonderen van Portugal.

Capelas Imperfeitas

Bezoek hier zeker de Capela do Fundador, de stichterskapel. Dit is het belangrijkste gebouw van het klooster. Je vindt er de graftombes van koning Juan I en zijn vrouw Filippa. Helaas werden een aantal elementen van de kapel verwoest door de aardbeving van 1755.

Er zijn ook verschillende onvoltooide kapellen te bezoeken, de zogenaamde Capelas Imperfeitas. Die kapellen worden ook wel het ‘pantheon van Batalha’ genoemd, aangezien het gebouw nooit een dak kreeg en dus veel gelijkenissen vertoont met het Pantheon in Rome. Momenteel vind je er de grafmonumenten van koning Edouard en koningin Eleonora. Let vooral op de koninklijke wapenschilden en de symbolische pelikaan en het visnet, die de koning en koningin symboliseren.

 1. Nazaré

Nazaré ligt in het district Leiria, op een half uurtje van Batalha. Het is een kustgemeente met een mooi en uitgestrekt strand. De kustlijn is hier erg populair bij surfers, want de onderzeese ravijn Canhão da Nazaré veroorzaakt hier metershoge golven. De kloof is op sommige plaatsen wel 500 meter diep. De Hawaiiaanse surfer Garrett McNamara surfte hier in 2011 op een 30 meter hoge golf, waarmee hij het wereldrecord van de de hoogste golf ter wereld verbrak.

De gemeente bulkt van kleurrijke visserstradities. Hier zie je nog traditioneel geklede vissersvrouwen, die de vangsten van de dag proberen te verkopen. Ten noorden van de zee, op een heuvel, zie je de oude stadskern van Sitio liggen, die op een 318 meter hoge rots boven de zee oprijst. Je kan die te voet beklimmen, maar dan ben je wel even onderweg. Met de wagen moet je een hele omweg nemen om de top te bereiken. Een goede optie is gewoon de kabeltram naar boven nemen!

Mariamirakel

Sitio bestaat uit verschillende pittoreske straatjes gecentraliseerd aan het grote plein met daarop een kathedraal. Vanop de balkons langs de heuvel zie je Nazaré dan liggen. Sitio is bekend om de kapel Ermida da Memória, die gebouwd werd in herinnering van het verhaal van ridder D. Fuas Roupinho. Hij reed door de mist en zijn paard kon aan de rand van de kliffen net op het nippertje gestopt worden door de Heilige Maagd. Bij de uitkijkpost Miradouro do Suberco kan je de (vermeende) sporen zien die de hoefijzers van het paard achterlieten in de rots.

Santuário de Nossa Senhora da Nazaré

Naast de kapel kan je hier ook het heiligdom Santuário de Nossa Senhora da Nazaré bezoeken. Deze huidige 17de eeuwse kerk is het resultaat van de renovatie en uitbreiding van een bestaande 14de eeuwse kerk, die te klein werd om alle pelgrims op te vangen die het beeld van Maria van Nazareth (of Nazaré in het Portugees) kwamen bewonderen. Het beeld zou voortkomen uit het verhaal dat Sint-Jozef een beeld van Maria in hout uitsneed, waarna Lucas (de evangelist) het beschilderde. Via verschillende omzwervingen zou het uiteindelijk in Nazaré zijn beland. Let hier op de Nederlandse tegels die het schip decoreren, en ook de schilderijen in de sacristie zijn de moeite waard.

 • Het beeld van Nossa Senahora da Nazaré bevindt zich bij het altaar en trekt vooral op 8 september, het jaarlijkse feest van Maria, veel bezoekers.
 • Het heiligdom met twee klokkentorens beschikt ook over twee gebouwen aan de zijkanten. Eentje daarvan was het ziekenhuis van Sitio, de andere was het paleis, waar hoogwaardigheidsbekleders verbleven als ze op bedevaart kwamen.
 • Niet ver hiervandaan bevindt zich het Museu Dr. Joaquim Manso, geheel gewijd aan de tradities van Nazaré.
 • Vanaf Sitio kan je door het Parque da Pedralva tot in Pederneira wandelen, daar heb je de beste uitzichtpunten over de kust van Nazaré.
 1. Obidos

Het middeleeuwse stadje Óbidos is een van de best bewaarde oude Portugese vestigingssteden, het bevindt zich op een uurtje van Lissabon. Obidos bevindt zich bovenop een berg nabij de Atlantische kust. Ooit was de stad van groot strategisch belang voor de verdediging van het gebied van de provincie Leiria. Ze werd al bevolkt nog voordat de Romeinen het gebied bezetten.

Koning Dinis schonk in de 13de eeuw Obidos aan zijn vrouw Isabel, zo werd Obidos de stad van de koninginnen, die doorheen de eeuwen de stad verrijkten en opfleurden. Hierdoor zijn er nog vele historische plekken en kerken bewaard gebleven.

In het centrum van de stad kom je in het labyrint van smalle steegjes en authentieke witte huizen een goed bewaard kasteel tegen, Castelo de Óbidos. Maar eigenlijk zijn er overal in de stad leuke bezienswaardigheden te ontdekken, die een goed beeld geven van de burgerlijke en religieuze cultuur uit de gouden tijden van de stad.

Zo zijn de kerken Igreja Matriz de Santa Maria en Igreja de Sao Pedro zeker een bezoek waard. Ook de Pelourinho (de schandpaal) uit de middeleeuwen en het aquaduct zijn de moeite. Je vindt hier ook het heiligdom Santuário do Sr. Jesus da Pedra, dat gebouwd werd nadat een herder een stenen kruis van Christus vond in een veld en het daarna begon te regenen na een erg lange droogte.

Tips!

 • In het museu Municipal kan je onder andere de werken van Josefa de Óbidos bewonderen. Deze werken van de beroemde schilderes uit de 17de eeuw tonen de invloed van Spaanse schilders zoals Francisco de Herrera.
 • Er zijn het hele jaar door evenementen in Obidos, zoals het chocoladefestival, de middeleeuwse markt en de Kerstmarkt. Tijdens de zomermaanden zijn er openluchtspektakels.
 • Bezoek hier ook het grote zandstrand Praia d’El Rey, waar je kan golfen met zicht op de oceaan.
  Geniet hier van een van de bekendste gerechten: de ‘caldeirada de peixe da Lagoa de Obidos’, kortweg een visstoofpotje. Daarnaast zijn de zeevruchten en verse vis zijn een absolute aanrader.
 • Probeer zeker ook de wijn uit de Oeste streek of de de kersenlikeur ginja.
 1. Combineer Fatima, Batalha, Nazare en Obido in een daguitstap!

Met een dagexcursie bezoek je het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima, maar ook de kloosters van Batalha en Alcobaça en het UNESCO Werelderfgoed in het romantische Óbidos. Achteraf geniet je van de lokale bessenlikeur ginja. Boek hier de dagexcursie vanuit Lissabon. Deze tour start om 8 uur 30 en is in het Spaans, Engels en Portugees beschikbaar. De excursie is inclusief ophaalservice bij je hotel of accommodatie, hou bij het instappen zeker je geprinte of mobiele voucher klaar. De tour kan gratis geannuleerd worden tot 24 uur voor de aanvang ervan.

Verloop van de dag

 • Je wordt ’s ochtends opgehaald in je hotel in Lissabon, waarna je in een pick-up busje met airco en maximum 8 zitplaatsen naar het Heiligdom van Fatima wordt gebracht.
 • Daarna vervolgt je je route richting Batalha-klooster, een van de meest indrukwekkende gotische bouwwerken van Europa.
 • Na de lunch bezoek je Sítio, een bergdorp met een prachtig uitzicht over de weidse omgeving. In Nazaré zie je dan weer het standbeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Nazaré, een van de oudste christelijke monumenten.
 • Vervolgens gaat de weg naar het sprookjesachtige Obidos, waar de kronkelende straten, de middeleeuwse gebouwen en de vele ambachtswinkels je onmiddellijk laten verliefd worden op dit kleine dorp. Je hebt er ook de kans om het typische regionale drankje ter proeven,de ginja.

Goed om te weten

 • Er is een kindertarief beschikbaar, per kind onder toezicht van een betalende volwassene. Baby’s en kinderen bezetten sowieso een stoel. Kinderzitjes zijn beschikbaar indien gevraagd bij de boeking.
 • Er wordt behoorlijk wat gewandeld tijdens de tour. Draag geschikt, stevig schoeisel en neem flessenwater en zonnecrème mee in de zomer. In de winter neem je best een jas mee.
 • Controleer je mail een dag voor de datum van de tour. Per mail wordt je op de hoogte gesteld mochten er wijzigingen zijn wat de ophaaltijd betreft.
 • In deze excursie is de ophaalservice, het voertuig met airconditioning, de persoonlijke en ongevallenverzekering en 1 ginja-likeur Inbegrepen. Niet inbegrepen zijn de lunch en de toegangsprijzen voor de verschillende bezienswaardigheden.

Onze tip: Boek je tour hier vanaf €100 bij GetYourGuide! Of bekijk de andere mogelijkheden op de website.

 1. Filmpje: Ontdek Fatima!

Benieuwd hoe het bedevaartsoord Fatima eruit ziet? In dit filmpje nemen we je mee naar deze mooie plek! Als je wilt weten hoe magisch Fatima echt is, zal je natuurlijk zelf naar Portugal moeten afreizen!

 1. Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Lissabon downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?