10 x leuke daguitstappen vanuit Lissabon: Complete lijst + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x leuke daguitstappen vanuit Lissabon: Complete lijst + tips

24 november 2020 in Lissabon0 reacties

Wist je dat je vanuit de bloeiende hoofdstad van Portugal, Lissabon, ook andere interessante plekjes kan bezoeken? Plaatsen zoals Fatima, Batalha, Nazare en Obidos liggen slechts op een steenworp van Lissabon verwijderd.

Of wat dacht je van een combinatie van verschillende leuke plekken tijdens een dagexcursie? Hieronder verzamelen we alle info en tips voor je bezoek!

Tours, tickets voor je bezoek aan Lissabon

Lissabon en omgeving bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in en rond Lissabon.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Fatima

Fatima ligt in Ourém, een dik uur rijden van Lissabon. De stad werd vernoemd naar een Noorse prinses. Fatima is nog maar sinds oktober 1917 een populair bedevaartsoord, nadat Onze-Lieve-Vrouw van Fátima verscheen aan enkele herderskinderen. Ze zou tussen mei en oktober maar liefst zes keer zijn verschenen aan Lucia, Francisco en Jacinta. Pas in 1930 werden de verschijningen door de bisschop van Leiria officieel erkend en in 1944 werd om die reden een basiliek gebouwd op de plek waar ze zou zijn verschenen.

Twee van de drie herderskinderen, Francisco Marto en Jacinta Marto, broer en zus, stierven aan de Spaanse griep, op 13 mei 2017 werden ze door paus Franciscus heilig verklaard. Het derde kind, hun nichtje Lucia dos Santos ging in het klooster en schreef haar herinneringen aan de verschijningen op.

 • Tegenwoordig is het Sanctuarium van Fátima een van de belangrijkste pelgrimsoorden voor Mariaverering, waar pelgrims van over de hele wereld samenkomen.
 • De plaats waar het zich bevindt, Cova da Iria, was ooit slechts een klein ingeslapen gehucht in Fatima, tot de wonderbaarlijke gebeurtenissen van 1917.
 • De bekenheid van de stad nam voornamelijk toe na de aanstelling van paus Johannes Paulus II, hij was een openlijke vereerder van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima. In 1982 kwam hij naar de stad om zijn dank te betuigen aangezien hij een jaar eerder een aanslag had overleefd.

Pelgrimsroutes

De duizenden pelgrims komen uit verschillende landen en de meesten leggen hun reis naar Fatima te voet af. Ze zijn vaak verschillende weken of zelfs maanden onder weg om hun bestemming te bereiken. Om dit mogelijk te maken, zijn er 4 bewegwijzerde routes met wegmarkeringen voorzien. De routes zijn:

 • de Taag-route
 • de Noordelijke route
 • de Kustroute
 • de Nazaréroute.

Wie de binnenplaats van het Sanctuarium betreedt, de Recinto das Orações, zal de Basílica de Nossa Senhora do Rosário de Fátima zien. De 65 meter hoge toren valt onmiddellijk op. In het midden bevindt zich het Monumento ao Sagrado Coração de Jesus. Aan een van de zijkanten zie je de verschijningskapel Capela das Aparições, op die plek vroeg Maria de herderskinderen een kapel te bouwen. Tegenover de kapel is de kerk Igreja da Santíssima Trindade gebouwd, die plaats biedt aan 8700 pelgrims.

 • Eén van de hoogdagen van Fatima is 12 mei, dan is er de Procissão das Velas, de kaarsenprocessie. Duizenden kaarsen van gelovigen verlichten dan het imposante plein voor het Sanctuarium. De sfeer van samenhorigheid en religieuze eenheid is er duidelijk voelbaar.
 • Even buitengewoon is de Afscheidsprocessie op 13 mei. Zelfs wie niet gelovig is, zal niet onverschillig blijven bij de immense spiritualiteit die van deze plek uitgaat.
 1. Batalha

Batalha is een freguesia in de Portugese gemeente Batalha, op een kwartier rijden van Fatima. De bekendste plek van Batalha is klooster Mosteiro de Santa Maria da Vitória of Mosteiro da Batalha. Koning Juan I gaf opdracht tot de bouw ervan, als dank aan de inwoners omdat de Portugezen het jaar ervoor de Castillianen hadden overwonnen tijdens de slag bij Aljubarrota. Koop je ticket €7,5 voor het klooster op voorhand hier en vermijd de wachtrij!

De bouw van het klooster duurde zo’n 150 jaar, vanaf 1388 woonden een aantal Dominicanen in het klooster. Het gebouw bevat elementen van de laatgotische stijl, ook wel de manuelstijl genoemd. Sinds 1910 is het een nationaal Portugees monument en sinds 1983 maakt het klooster deel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst. In 2007 werd het uitgeroepen tot een van de zeven wonderen van Portugal.

Capelas Imperfeitas

Bezoek hier zeker de Capela do Fundador, de stichterskapel. Dit is het belangrijkste gebouw van het klooster. Je vindt er de graftombes van koning Juan I en zijn vrouw Filippa. Helaas werden een aantal elementen van de kapel verwoest door de aardbeving van 1755.

Er zijn ook verschillende onvoltooide kapellen te bezoeken, de zogenaamde Capelas Imperfeitas. Die kapellen worden ook wel het ‘pantheon van Batalha’ genoemd, aangezien het gebouw nooit een dak kreeg en dus veel gelijkenissen vertoont met het Pantheon in Rome. Momenteel vind je er de grafmonumenten van koning Edouard en koningin Eleonora. Let vooral op de koninklijke wapenschilden en de symbolische pelikaan en het visnet, die de koning en koningin symboliseren.

 1. Nazaré

Nazaré ligt in het district Leiria, op een half uurtje van Batalha. Het is een kustgemeente met een mooi en uitgestrekt strand. De kustlijn is hier erg populair bij surfers, want de onderzeese ravijn Canhão da Nazaré veroorzaakt hier metershoge golven. De kloof is op sommige plaatsen wel 500 meter diep. De Hawaiiaanse surfer Garrett McNamara surfte hier in 2011 op een 30 meter hoge golf, waarmee hij het wereldrecord van de de hoogste golf ter wereld verbrak.

De gemeente bulkt van kleurrijke visserstradities. Hier zie je nog traditioneel geklede vissersvrouwen, die de vangsten van de dag proberen te verkopen. Ten noorden van de zee, op een heuvel, zie je de oude stadskern van Sitio liggen, die op een 318 meter hoge rots boven de zee oprijst. Je kan die te voet beklimmen, maar dan ben je wel even onderweg. Met de wagen moet je een hele omweg nemen om de top te bereiken. Een goede optie is gewoon de kabeltram naar boven nemen!

Mariamirakel

Sitio bestaat uit verschillende pittoreske straatjes gecentraliseerd aan het grote plein met daarop een kathedraal. Vanop de balkons langs de heuvel zie je Nazaré dan liggen. Sitio is bekend om de kapel Ermida da Memória, die gebouwd werd in herinnering van het verhaal van ridder D. Fuas Roupinho. Hij reed door de mist en zijn paard kon aan de rand van de kliffen net op het nippertje gestopt worden door de Heilige Maagd. Bij de uitkijkpost Miradouro do Suberco kan je de (vermeende) sporen zien die de hoefijzers van het paard achterlieten in de rots.

Santuário de Nossa Senhora da Nazaré

Naast de kapel kan je hier ook het heiligdom Santuário de Nossa Senhora da Nazaré bezoeken. Deze huidige 17de eeuwse kerk is het resultaat van de renovatie en uitbreiding van een bestaande 14de eeuwse kerk, die te klein werd om alle pelgrims op te vangen die het beeld van Maria van Nazareth (of Nazaré in het Portugees) kwamen bewonderen. Het beeld zou voortkomen uit het verhaal dat Sint-Jozef een beeld van Maria in hout uitsneed, waarna Lucas (de evangelist) het beschilderde. Via verschillende omzwervingen zou het uiteindelijk in Nazaré zijn beland. Let hier op de Nederlandse tegels die het schip decoreren, en ook de schilderijen in de sacristie zijn de moeite waard.

 • Het beeld van Nossa Senahora da Nazaré bevindt zich bij het altaar en trekt vooral op 8 september, het jaarlijkse feest van Maria, veel bezoekers.
 • Het heiligdom met twee klokkentorens beschikt ook over twee gebouwen aan de zijkanten. Eentje daarvan was het ziekenhuis van Sitio, de andere was het paleis, waar hoogwaardigheidsbekleders verbleven als ze op bedevaart kwamen.
 • Niet ver hiervandaan bevindt zich het Museu Dr. Joaquim Manso, geheel gewijd aan de tradities van Nazaré.
 • Vanaf Sitio kan je door het Parque da Pedralva tot in Pederneira wandelen, daar heb je de beste uitzichtpunten over de kust van Nazaré.
 1. Obidos

Het middeleeuwse stadje Óbidos is een van de best bewaarde oude Portugese vestigingssteden, het bevindt zich op een uurtje van Lissabon. Obidos bevindt zich bovenop een berg nabij de Atlantische kust. Ooit was de stad van groot strategisch belang voor de verdediging van het gebied van de provincie Leiria. Ze werd al bevolkt nog voordat de Romeinen het gebied bezetten.

Koning Dinis schonk in de 13de eeuw Obidos aan zijn vrouw Isabel, zo werd Obidos de stad van de koninginnen, die doorheen de eeuwen de stad verrijkten en opfleurden. Hierdoor zijn er nog vele historische plekken en kerken bewaard gebleven.

In het centrum van de stad kom je in het labyrint van smalle steegjes en authentieke witte huizen een goed bewaard kasteel tegen, Castelo de Óbidos. Maar eigenlijk zijn er overal in de stad leuke bezienswaardigheden te ontdekken, die een goed beeld geven van de burgerlijke en religieuze cultuur uit de gouden tijden van de stad.

Zo zijn de kerken Igreja Matriz de Santa Maria en Igreja de Sao Pedro zeker een bezoek waard. Ook de Pelourinho (de schandpaal) uit de middeleeuwen en het aquaduct zijn de moeite. Je vindt hier ook het heiligdom Santuário do Sr. Jesus da Pedra, dat gebouwd werd nadat een herder een stenen kruis van Christus vond in een veld en het daarna begon te regenen na een erg lange droogte.

Tips!

 • In het museu Municipal kan je onder andere de werken van Josefa de Óbidos bewonderen. Deze werken van de beroemde schilderes uit de 17de eeuw tonen de invloed van Spaanse schilders zoals Francisco de Herrera.
 • Er zijn het hele jaar door evenementen in Obidos, zoals het chocoladefestival, de middeleeuwse markt en de Kerstmarkt. Tijdens de zomermaanden zijn er openluchtspektakels.
 • Bezoek hier ook het grote zandstrand Praia d’El Rey, waar je kan golfen met zicht op de oceaan.
  Geniet hier van een van de bekendste gerechten: de ‘caldeirada de peixe da Lagoa de Obidos’, kortweg een visstoofpotje. Daarnaast zijn de zeevruchten en verse vis zijn een absolute aanrader.
 • Probeer zeker ook de wijn uit de Oeste streek of de de kersenlikeur ginja.
 1. Combineer Fatima, Batalha, Nazare en Obido in een daguitstap!

Met een dagexcursie bezoek je het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima, maar ook de kloosters van Batalha en Alcobaça en het UNESCO Werelderfgoed in het romantische Óbidos. Achteraf geniet je van de lokale bessenlikeur ginja. Boek hier de dagexcursie vanuit Lissabon. Deze tour start om 8 uur 30 en is in het Spaans, Engels en Portugees beschikbaar. De excursie is inclusief ophaalservice bij je hotel of accommodatie, hou bij het instappen zeker je geprinte of mobiele voucher klaar. De tour kan gratis geannuleerd worden tot 24 uur voor de aanvang ervan.

Verloop van de dag

 • Je wordt ’s ochtends opgehaald in je hotel in Lissabon, waarna je in een pick-up busje met airco en maximum 8 zitplaatsen naar het Heiligdom van Fatima wordt gebracht.
 • Daarna vervolgt je je route richting Batalha-klooster, een van de meest indrukwekkende gotische bouwwerken van Europa.
 • Na de lunch bezoek je Sítio, een bergdorp met een prachtig uitzicht over de weidse omgeving. In Nazaré zie je dan weer het standbeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Nazaré, een van de oudste christelijke monumenten.
 • Vervolgens gaat de weg naar het sprookjesachtige Obidos, waar de kronkelende straten, de middeleeuwse gebouwen en de vele ambachtswinkels je onmiddellijk laten verliefd worden op dit kleine dorp. Je hebt er ook de kans om het typische regionale drankje ter proeven,de ginja.

Goed om te weten

 • Er is een kindertarief beschikbaar, per kind onder toezicht van een betalende volwassene. Baby’s en kinderen bezetten sowieso een stoel. Kinderzitjes zijn beschikbaar indien gevraagd bij de boeking.
 • Er wordt behoorlijk wat gewandeld tijdens de tour. Draag geschikt, stevig schoeisel en neem flessenwater en zonnecrème mee in de zomer. In de winter neem je best een jas mee.
 • Controleer je mail een dag voor de datum van de tour. Per mail wordt je op de hoogte gesteld mochten er wijzigingen zijn wat de ophaaltijd betreft.
 • In deze excursie is de ophaalservice, het voertuig met airconditioning, de persoonlijke en ongevallenverzekering en 1 ginja-likeur Inbegrepen. Niet inbegrepen zijn de lunch en de toegangsprijzen voor de verschillende bezienswaardigheden.

Onze tip: Boek je tour hier vanaf €100 bij GetYourGuide! Of bekijk de andere mogelijkheden op de website.

 1. Sintra

Op zo’n 30km gelegen van Lissabon vind je Sintra. Het stadje zelf lijkt misschien wel klein, maar het natuurgebied dat in de regio strekt maakt ook deel uit van de stad.

 • Met zijn kleine rustieke straatjes, de gekleurde gebouwen en vele ambachtelijke winkeltjes straalt het stadje een gezellige sfeer uit zowel in de zomer als in de winter.
 • Door zijn kleurrijke verleden en huidige sprookjesachtige uitstraling heeft de stad dan ook een plekje op de UNESCO Werelderfgoed lijst.

Geschiedenis en Kastelen in Sintra

Restanten vanuit het paleolithische tijdperk gevonden in Penha Verde, wijzen erop dat deze regio al sinds lang bezet is en dus de thuisbasis is van een rijke geschiedenis. De stad is bezet geweest door de Romeinen van de 1ste à 2de eeuw voor Christus tot de 5de eeuw A.D. Een overblijfsel van hun bezetting is te vinden in de vorm van een weg langs de zuidoostelijke kant van de bergen en volgt de huidige route da Ferraria. V

erder werd de stad ook bezet door de moren die hun kasteel, Castelo dos Muoros, bouwden op het hoogste punt van de stad en het gebergte. Dit kasteel biedt je een panoramisch uitzicht over de regio en is bereikbaar voor een bezoek of een wandeling langs de indrukwekkende verdedigingsmuren en wachttorens.

Onze tip: Sla de wachtrij over en verzeker je van je toegang, koop je tickets online vanaf € 9. Bekijk het volledige aanbod hieronder.
Liever mee met een tour? Dan kan je online gemakkelijk een tour boeken vanuit Lissabon naar Sintra.

Ben je in Lissabon en wil je meerdere attracties bezoeken, koop dan een Lisboa Card, hiermee krijg je gratis toegang tot tal van attracties in Lissabon + gratis treintickets naar Sintra. Losse treintickets van Lissabon naar Sintra kun je hier boeken.

In de 9de eeuw nam Alfonso VI het kasteel en de omgeving in. Daarna, in 1154 werd Sintra verklaard als een stad. Tot de 17de eeuw bleef het koninklijk paleis in bezit van de koning en werd het grotendeels gebruikt als zomerverblijf van het koninklijke hof. Dit Palacio Nacional de Sintra is gebouwd in de Moorse stijl en huist een museum.

Tijdens deze periode werd de stad zelf ook een centrum voor vele religieuze groepen, dit is te zien aan de vele restanten van oude kloosters zoals het Convento da Penha Longa of het Convento de dos Capuchos.

In de 18de eeuw werd de stad, dankzij zijn vele kastelen en romantische uitstraling, een hotspot voor romantieke kunstenaars en schrijvers zoals Lord Byron. Een van die paleizen is het Palácio de Queluz, een koninklijke residentie. Tegenwoordig dient het paleis als een museum van decoratieve kunst. De meeste zalen in het paleis zijn rijkelijk versierd met sierlijke decoratie, zoals de Sala do Trono, waar je fijn houtsnijwerk kan bewonderen en de muren vol spiegels bekleed zijn. Wandel ook zeker door de tuinen van het paleis van Queluz en bewonder al het pracht en praal.

De geografie van Sintra

Het eerste wat je misschien opvalt als je in Sintra terecht komt zijn de vele kleurrijke kastelen. De regio telt namelijk 6 kastelen die allemaal open zijn voor bezoek. Het kasteel dat je meteen ziet wanneer je de stad binnenwandelt is echter wel die in het midden, namelijk Palácio Nacional da Pena. Andere kastelen die je er kunt vinden zijn Quinta de Penha Verde, Palácip Nacional de Queluz, Palácio da Vila, Palácio Pombal, Palácio Monserrate en Seteais Palace.

Palácio Nacional da Pena bestaat uit verschillende gekleurde gebouwen, decoratieve versterkingen en mythologische afbeeldingen. Je vindt er verschillende architectonische stijlen zoals Neo-Gotisch, Neo-Manuelino, Neo-Moorse en Neo-Renaissance.

In het paleis van bevinden zich de kamers van verschillende monarchen, galerijen met kunstwerken die iets vertellen over het leven van koning Fernando II en vele grote ruimtes met imposante decoratie. Rondom het paleis bevindt zich een groots park met een bosgebied van zo’n 85 hectare groot. In het park zijn er verschillende soorten tuinen met inrichtingen voor de koningin.

 • Het paleis is van april tot en met oktober geopend van 09:45 uur tot 19:00 uur
 • Het park is open van 09:30 uur tot 20:00 uur.
 • Laatste tickets voor het paleis worden om 18:15 uur verkocht
 • De laatste toegang is om 18:30 uur.
 • Voor het park is de laatste verkoop en laatste toegang om 19:00 uur.
 • Van november tot maart zijn het paleis en het park van 10:00 uur tot 18:00 uur geopend.
 • Het paleis is gesloten op 25 december en op 1 januari.

Daarnaast vind je in de stad nog een heel aantal gebouwen uit de middeleeuwen en moderne tijd zoals Quinta da Regaleira, een bouwwerk uit de 20ste eeuw van vier hectare gevuld met mysterieuze symbolen verbonden met alchemie, de Tempeliers en de Rozenkruisers.

De architectuur van het gebouw zelf is een mengeling van Romeinse, Gothische, Renaissance- en Manuelijnse stijlen. Hoewel het kasteel zelf een zicht om te zien is, zijn de tuinen die het kasteel omcirkelen de grootste attractie. Een bezoekje aan dit domein kost je tussen de €5 en €10 euro en geeft je toegang tot zowel het kasteel als de tuinen.

Verdere interessante monumenten die de stad heeft te bieden zijn het Aguas Livres-Aquaduct, verschillende Dolmen (Adrenunes, Agualva, Estria, Monte Abraão), Praia das Maças (een prehistorisch monument) en de Tholos tombe.

De stad begeeft zich aan het Sintra Gebergte, een granieten massief van 10km lang, ook wel de Monte da Lua of Berg van de Maan genoemd. Het bevindt zich aan de Tagus Rivier en slingert tot aan de Atlantische Oceaan. Het einde van het gebergte rijkt het meest westerlijke punt van Europa en is ook wel gekend als Cabo da Roca. Dit mooi stukje natuur kun je bezoeken met een hop-on-hop-off bus die rijdt tussen Sintra en Cascais.

 1. Cascais

Met een busverbinding tussen Sintra en Cascais sta je in een uurtje rijden in het kuststadje Cascais. De jachthaven van de stad huist jaarlijks de Amerikaanse cup, en je vindt er maar liefst 17 stranden. De stad is ideaal voor een dagje aan het strand of een wandeling door de kleine straatjes of voor een bezoekje aan een van de vele musea.

Ook in deze stad vinden we zowel sporen van het romeinse tijdperk alsook de bezetting van de moren die je vooral ziet in benamingen van bepaalde lokaliteiten. In 1364 kreeg de stad zijn onafhankelijkheid van Sintra en in diezelfde periode werd het kasteel van Cascais gebouwd.

Verder vind je er ook de Santa Casa de Misercórdia de Cascais, een middeleeuwse burcht die later door Koning Filip II van Spanje werd omgebouwd naar een Renaissance citadel. Deze citadel zorgde voor een militaire versterking aan de kust.

De vele villa’s en zomerhuizen tekenen het landschap van de kuststad

Dit komt doordat de stad heel wat rijke mensen onderbracht die van het stadje hun vakantieoord maakten. De impressionante gebouwen hebben een vrij eclectische stijl die men benoemt als ‘zomer architectuur’.

Voor een dagje op het strand kun je terecht op een van de zeventien stranden die de kustlijn van Cascais te bieden heeft. Hiervan zijn Guincho Beach en Carcavelos Beach onder meer bekend als dé beste surfspots van de stad. Verder kun je ook de ruwe rotsen gaan ontdekken die uitmonden op de Boca do Inferno, waar Aleister Crowley zijn dood in scène zette met hulp van de poëet Fernando Pessoa.

Maak je keuze uit de talloze musea

De stad heeft ook een overvloed aan musea, zoals The Exiles Memorial Centre, die getuigt over de geschiedenis van koninklijke leden over heel Europa die gevlucht zijn naar Cascais tijdens de tweede wereldoorlog. Andere musea die zeker een bezoekje waard zijn, zijn Het Vuurtorenmuseum, Casa Sommer, Het Zeemuseum en Het Cascais Citadel Paleismuseum. Veel van deze zijn te vinden in parkland, ook gekend als de museumwijk.

Voor een snuifje cultuur kun je ook terecht in Het Cascais Experimentele Theater alsook verschillende kunstgalerijen zoals Casa das Histórias Paula Rego, het Cascais Culturele Centrum, Casa Duarte Pinto Coelho en het Cidadela Arts Centre.

 1. Setúbal

Met maar zo’n 50km tussen Lissabon en Setúbal, is dit een gemakkelijke dagtrip om te maken met de trein of auto.

In het begin van de 20ste eeuw was de stad vooral een belangrijke industriële zone voor de visvangst, in bijzonder sardientjes. Hoewel tegenwoordig heel deze industrie verleden tijd is, zorgt de haven voor een snelle verbinding met de hoofdstad van het land.

Opmerkelijk is dat de stad twee kustlijnen verbindt, namelijk die van de Sado rivier met de Atlantische Oceaan. Het leuke hieraan is dat er een dolfijnencolonie te vinden is in de Sado rivier en die durven dus al eens gespot te worden vanaf het strand. Aan de overkant van de Sado rivier ligt Troía, een klein eilandje met verscheidene luxehotels en resorts.

Ook in deze stad kun je terecht op een van de vele stranden voor een zonnig dagje aan zee, of voor een wandeling langs het strand en fossielkliffen kun je terecht in een van de drie natuurgebieden die de stad omringen zoals het Natuurpark van Arrábida.

Cultuur

De stad zelf heeft ook een aantal culturele bezienswaardigheden, waaronder de bekendste het Klooster van Jezus is. Dit is een 15de à 16de eeuwse kerk gebouwd als een van de eerste in zijn Portugees laatgotische stijl, ook wel gekend als Manueline.

Bij de tempel vind je ook het Jezusplein met in het midden een kruis. De tempel is vanbinnen gedecoreerd met tegels die het leven van de Heilige Maagd Maria vertonen, verder huist het ook nog een collectie schilderijen van lokale artiesten gedateerd uit de 15de en 16de eeuw.

Als je door de stad wandelt is een bezoekje aan Mercado do Livramento zeker ook aangeraden. Deze openluchtmarkt, gelegen vlakbij het Luis Todiplein is opgedeeld in verschillende categorieën die elk aangegeven worden met traditionele portugese tegeltjes van meer dan honderd jaar oud. De markt beschikt over een openbaar toilet en is gesloten op maandag.

Het kasteel van Sint Filip is een must-visit in Setúbal! De vesting heeft een zeer vreemde vorm, namelijk dat van een vijfpuntige ster. Men geloofde dat dit ervoor zorgde dat het gebouw beter beschermd was tegen aanvallen. Ook deze ruimte is vanbinnen gedecoreerd met de typische tegeltjes uit de 18de eeuw. Na een crisis in 1755 is het gebouw gerestaureerd en huist nu een hotel.

Een ander interessant gebouw om te bezoeken is de São Julião Kerk, met zijn opzichtige Manueline doorgangen.

 1. Coimbra

Coimbra, een stad die ook dienstdoet als een belangrijke verbinding tussen Porto in het Noorden en Lisbon in het Zuiden van het land, is ook de oude hoofdstad van Portugal. In 1255 werd Lisbon de nieuwe hoofdstad. Het is echter wel nog een grote stad als 4de grootste stedelijk centrum van het land.

Voor je nog maar de stad in rijdt, passeer je tussen Lisbon en Coimbra de eerste tekens van het verleden van de stad, namelijk oude romeinse ruïnes. Conimbriga, waar Coimbra deel van uitmaakte, ligt op 18km van de stad en toont de funderingen van oude Romeinse gebouwen. Het is de best bewaard gebleven ruïne van die tijd in het land.

Coimbra zelf is natuurlijk ook rijk aan geschiedenis en daarom kwamen de vele historische gebouwen die te vinden zijn in de stad dan ook terecht op de UNESCO lijst van Werelderfgoed.

Dit zijn onder meer de romeinse aquaduct en cryptoportieken (onderaardse gallerijen), maar ook de gebouwen van de Universiteit van Coimbra waarvan de oudste uit 1290 stammen.

Een van de mooiste bibliotheken vind je dan ook terug in de universiteit. Gebouwd in de 18de eeuw is de Joanina Bibliotheek is een barokgebouw. Ook de Torre da Universidade is een barokgebouw daterend uit 1728 dat zeker een bezoekje waard is.

Paleizen, Kerken en Parken

De romeinse stad Conimbriga werd aangevallen door de Seuben en Visigoten rond 570 en werd daarna verlaten. In 714 kwamen de moren de stad bezetten en werd het een deel van de Al-Andalus. Van deze bezetting zien we nog restanten in de Almedina, Arrabalde en het paleis van de gouverneur, die later het koninklijke paleis zou worden. Ze namen ook twee andere kastelen over in Miranda da Beira en Santa Eulália.

Enkele gebouwen in de stad dateren ook uit de middeleeuwen zoals het Klooster van Santa Clara-a-Velha (het oude klooster) waarvan enkel nog ruines te zien zijn aan de linkeroever van de Mondego rivier. Het nieuwe kasteel werd wat verder hogerop gebouwd en is nog steeds open voor bezoek, het is nu wel een kerk geworden, dus stilte is te allen tijde aangeraden.

Ook het oudmoorse kasteel Montemor-o-Velho, een middeleeuwse vestiging, is een opvallend gebouw in de stad.

Er zijn heel wat kerken en kloosters in de stad aanwezig waardoor de stad een historische feel heeft. Maar ook Cidade da Mata do Antanhof, een oudmoorse buurt, geeft je dat gevoel alsof je door de geschiedenis wandelt.

In de buurt van Coimbra vind je ook heel wat natuurgebieden die goed zijn voor een stevige wandeling. Daarom ligt de stad ook op de weg van de Camino de Santiago.

De stad wordt omringd door natuurreservaten zoals de Reserva Natural do Paul de Arzila, maar in de stad zelf vind je ook heel wat groene plekjes. Zo heeft de universiteit zijn eigen botanische tuin en wordt de Quinta das Lagrimas omringd door grote tuinen.

erder zijn er ook nog parken zoals de Parque Verde do Mondego en Parque Manuel Braga.

 1. Évora

Évora is een klein stadje gelegen op zo’n 140km rijden van Lisbon. De stad is vooral bekend om zijn historische gebouwen waarvan sommigen dateren uit de 1ste eeuw. De stad staat op de UNESCO lijst van Werelderfgoed en is ook lid van de The Most Ancient European Towns Network, samen met Tongeren en acht andere oude steden.

De geschiedenis van deze stad loopt door maar liefst vijf millennia. De stad, origineel gekend als Ebora bij de Kelten bestond uit een aantal stammen gelegen ten zuiden van de Lusitanen.

In 57 voor Christus veroverden de Romeinen de stad, restanten van deze periode zijn nog steeds te vinden in de stad zoals de stadsmuren en ruïnes van badhuizen.

De Korintische of Romeinse tempel te vinden in het stadcentrum dateert uit de 1ste eeuw en werd opgedragen aan de cultus van Keizer Augustus. Doordat het bouwwerk werd opgenomen als deel van een middeleeuws gebouw werd de structuur intact gehouden. Het gebouw bestaat uit 7,68m aan Korintische zuilen en veertien granieten zuilen met voetstukken van marmer.

Stad vol Historie

In 715 werd de stad, zoals vele steden in die tijd, veroverd door de moren. Ook zij drukten hun stempel op de stad met impressionante architectuur zoals in het Paço de São Miguel da Freiria die later het dienst deed als paleis van de Alfonsine dynastie.

 • Zaterdag en zondag is het paleis gratis open tussen 15:00 en 18:00u.
 • Van dinsdag tot vrijdag kun je een tour boeken voor maar €3,50.
 • Het paleis ligt in de buurt van de Romeinse tempel.

Tijdens de Avis dynastie, van 1385 tot 1580, was de stad een belangrijke stad en een centrum voor de humane wetenschappen. De stad trok artiesten, schrijvers en kunstenaars aan. In 1559 startten de Jezuieten de universiteit van Évora waar Vlaamse geleerden ook lesgaven.

De stad huist een aantal imposante religieuze gebouwen zoals de kathedraal gebouwd tussen 1280 en 1340. Zijn hoofdingang is versierd met grote standbeelden van de apostelen. Een van de kapellen is gedecoreerd in barokke stijl, terwijl een andere in Manuelstijl is.

Een andere interessante kerk herbergt zijn geheimen in een kapel gevuld met botten. De Capela dos Ossos (de bottenkapel) is te vinden in de Sint Franciscuskerk.

Ook van het prehistorische tijdperk zijn er een aantal monumenten overgebleven in de stad, zo kun je er ook dolmens vinden. De megalithen bevinden zich op respectievelijk 10km en 15km van de stad.

De Cromeleque dos Almendres kun je ook wel zien als ‘het stonehenge van Portugal’. Daartegenover heb je de dolmen nabij Valverde in Santiago do Escoural, dit is de dolmenkapel van Sao Brissos. Ooit een neolithische tombe, werd deze structuur omgebouwd tot een gekleurde kapel.

 1. Peniche

Peniche is een klein kuststadje gelegen op een 100tal km van Lisbon. De stad is gebouw op een schiereiland die een overblijfsel zou zijn van het vroege jura tijdperk. De stad zelf is vooral bekend voor zijn lange stranden als populaire watersportplaats.

Het Fort van Peniche is gebouwd bovenop de ruïnes van het Atouguia da Baleia kasteel. Het gebouw heeft doorheen de eeuwen verschillende doelen gehad, waaronder een politieke gevangenis tijdens het Estado Novo regime.

Voor de avonturiers onder ons is er ook een afdaling langs de kliffen naar de Furninha grot langst de zuidkust van het schiereiland. Deze is een prehistorische grot die onder meer dienstdeed als een beschutte plaats alsook een begraafplaats.

Een andere natuurlijke spot om te aanschouwen is de Cabo Carvoeiro waar de je Farol do Cabo Carvoeiro (vuurtoren) vindt.

Op beide van deze plaatsen kun je de zee zien slaan op de rotsen en genieten van een magische zonsondergang. Ook in Papôa, gelegen langs de noordkust van de stad kun je vulkanisch gesteente aanschouwen in combinatie met de zee op de achtergrond.

De Berlenga Eilanden

De Berlenga eilanden is een eilandgroep gelegen langs de kust van Peniche. Deze drie eilanden, door de Britten “the Burlings” genoemd, werden al bewoon sinds de antieke oudheid. Het eiland is bewandeld geweest door zowel moslims, Vikings alsook piraten.

Op het grootste eiland, Berlenga Grande, vinden we het Fort van São João Baptista. Het fort werd gebouwd in de 16de eeuw met de overblijfselen van het Klooster van de Misercórdia da Berlenga van de orde van de Heilige Hiëronymus. Het fort is enkel bereikbaar langs de stenen brug en heeft een octogonale vorm.

 • Voor €22 euro per persoon kun je de eilanden bezoeken
 • Voor €30 euro kun je ook een boottocht door de grotten erbij boeken
 1. Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Lissabon downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?