7 x mooiste bezienswaardigheden in Fins Lapland: wat zien en doen tijdens je verblijf?

7 x mooiste bezienswaardigheden in Fins Lapland: wat zien en doen tijdens je verblijf?

12 juli 2023 in Lapland1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Fins Lapland: wat zien en doen?

Fins Lapland/Sápmi is waar enkele van de bekendste en drukst bezochte Sámi-bezienswaardigheden liggen. Er is ontzettend veel te zien en te doen hier. Geniet van de imposante (besneeuwde) landschappen met een hondenslee of een sneeuwscootertocht. En probeer het noorderlicht te spotten om je vakantie compleet te maken!

Benieuwd naar wat het noordelijke deel van Finland te bieden heeft? Bekijk hier alle bezienswaardigheden in Fins Lapland.

Inhoud artikel

  1. Utsjoki

Utsjoki is de noordelijkste gemeente van Finland en de enige stad in het land waar de Sámi in de meerderheid zijn. Hier krijg je de kans om de moderne, alledaagse Sámi-cultuur te ervaren. De Sámi zijn hier springlevend. Je kan de cultuur hier als het ware zien, horen, proeven én voelen.

In de drie dorpen Utsjoki, Karigasniemi en Nuorgam kan je bovendien ook de middernachtzon of het noorderlicht ervaren. In deze steden wordt nog steeds traditionele klederdracht gedragen voor veel festivals en evenementen en er zijn tal van rondleidingen en evenementen die je kennis laten maken met de Sámi.

LEESTIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien van Fins Lapland? Download je reisgids Lapland en mis niets tijdens deze onvergetelijke reis.

  1. Inari

Het dorpje Inari is het hart van de Sámi-cultuur in Finland. Je vindt er authentiek handwerk en ambachtelijke winkels. Hier hangt een echt dorpsgevoel en dat maakt van Inari, samen met de verbazingwekkende natuur eromheen, een intrigerende en interessante bestemming die je het hele jaar lang kan bezoeken.

Ook hier leeft de Sámi-cultuur sterk. Bezoekers worden uitgenodigd om de cultuur te verkennen via een aantal door Sámi gerunde bedrijven. Je komt er meer te weten over het rendierhoeden, de taal en de ambachten van de Sámi. Bezoek zeker het Sámi Educatief Instituut. Ook het Sámi Cultureel Centrum Sajos en Siida, het Sámi-museum en het Natuurcentrum Noord-Lapland zijn aanraders.

Noorderlicht spotten in Inari

Naast het feit dat het een belangrijke plek voor de Sámi is, is Inari ook beroemd als een toplocatie om het noorderlicht te ervaren. Inari ligt namelijk net onder de poollicht-ovaal. Enkele niet-te-missen bezienswaardigheden in de buurt zijn het meer van Inari, het eiland Ukonsaari, de zogenaamde wilderniskerk Pielpajärvi en de berg (fjell) Otsamo vanwaar je een onklopbaar uitzicht hebt op het dorp. Je kan ook op tal van manieren de natuur intrekken en zo de noordelijke landschappen bewonderen.

  1. Enontekiö

Enontekiö is een plaats waar rendieren rondlopen en de enige bergen van Finland hoog oprijzen. Hier kan je het noorderlicht en de authentieke Sámi-cultuur ervaren in een afgelegen arctische omgeving die wild en ongerept is. De naam Enontekiö betekent "geboorteplaats van rivieren" en al die rivieren bieden veel mogelijkheden voor avonturiers.

Op de Ounasjoki-rivier kan je in de zomermaanden op rustige of wilde wateren peddelen en er zijn ook tal van wandel- en fietspaden te verkennen in dit deel van het land. In deze prachtige en fascinerende regio kan je dorpen, valleien en rotsige heuvels zien, veel wilde dieren spotten en de gerestaureerde Järämä-forten uit WO II bezoeken. In de winter kan je skiën, sneeuwscooteren, rodelen en andere activiteiten beoefenen.

Ontdek hieronder alvast enkele onvergetelijke tours en excursies in Lapland

  1. Kilpisjärvi-meer

Kilpisjärvi is een klein dorp met slechts een honderdtal inwoners. Dit Sámi-stadje is beroemd om de Saana-waterval (een heilige plaats voor het Sámi-volk, het Kilpisjärvi-meer en het monument dat de driehoekige grens tussen Finland, Zweden en Noorwegen markeert. In de buurt van Kilpisjärvi ligt het hoogste punt van het Finse wegennet, met een hoogte van 565,8 meter.

Volgens de legende werd Kilpisjärvi lang geleden bewoond door reuzen

Een reus, Saana, werd verliefd op de maagd Malla. Op hun bruiloft riep een jaloerse rivaal boze heksen op die ijzige winden opstookten. Op het nippertje sloot Saana zijn bruid in zijn armen voordat ze bevroren werden. De tranen van de rouwende bruid vormden wat nu het Kilpisjärvi-meer is. Vele eeuwen later smolt het ijs en herleefden de reuzen.

  1. Nationaal Park Pallas-Yllästunturi

Het Nationaal park Pallas-Yllästunturi is het op twee na grootste nationaal park van Finland maar qua bezoekersaantallen wel het populairste. Het park wordt gedomineerd door een keten van bergkammen van ongeveer 100 kilometer lang en uitgestrekte taigabossen. Er zijn tal van wandel- en skiroutes, die geschikt zijn voor mensen die op zoek zijn naar verschillende moeilijkheidsgraden. De paden bieden een geweldige kans om de gevarieerde natuur van het landschap te bewonderen.

Net buiten het park liggen het niet-te-missen meer van Äkässaivo en de heilige rots Seitakivi. Het meer was heilig voor de Sámi, en ernaast staat een oude Sámi-offerrots die een plaats van aanbidding was. Net buiten de parkgrenzen ligt nog Pakasaivo, een ander meer dat heilig was voor de Sámi. Er vallen nog veel andere natuurwondertjes te ontdekken in en rond deze bergen.

  1. Luvattumaa Levi

Het ijshotel, de ijsgalerij en het ijsrestaurant van Luvattumaa Levi vormen een andere belangrijke attractie die je moet bezoeken op weg door Fins Sápmi. Dit hotel is volledig uit ijs gehouwen en is erg populair tijdens de feestdagen. Iets verder naar het zuiden ligt het sneeuwdorp Lainio, waar bezoekers gebouwen van ijs en sneeuw kunnen bezoeken, in een ijsrestaurant kunnen eten en in een ijshotel kunnen overnachten.

VERBLIJFTIP: Maak je vakantie in het noorden van Finland onvergetelijk en verblijf in het Levi Ice Hotel. Geniet van een lekker warm kopje soep in het skicafé, een koud drankje in de ijsbar. Nadien trek je even terug in de spa van Luvattumaa dat beschikt over een houten hot tub en een sauna. Meer info en boeken.

  1. Rovaniemi

Rovaniemi was ooit gewoon een groep dorpjes op de rand van de poolcirkel waar de plaatselijke inheemse Sámi-bevolking afhankelijk was van landbouw, foerageren en houtkap om hun families in leven te houden tijdens de strenge wintermaanden. Later groeide Rovaniemi echter uit tot een goudmijnstad en transportknooppunt. Dat betekende helaas dat de Duitsers aanvielen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Slechts 10% van de stad bleef overeind.

Een nieuwe start voor Rovaniemi

Na de oorlog kreeg Alvar Aalto, een van Finlands beroemdste architecten, de opdracht om een nieuw Rovaniemi te ontwerpen. Hij ontwierp de stad in de vorm van een rendier vanuit de lucht gezien. De Amerikaanse first lady Eleanor Roosevelt kwam op bezoek en voor haar bezoek, dat veel persaandacht kreeg, werd een nieuwe hut opgetrokken. Het nieuwe Rovaniemi werd zo op de kaart gezet.

De hut waarin zij verbleef werd daarna het hart van het kerstmandorp dat nu over de hele wereld bekend is. Dit themapark is gevuld met alle denkbare kerstversieringen en sinds de opening van het postkantoor van de kerstman sturen honderdduizenden kinderen hier elk jaar hun brief naartoe. Rovaniemi is zeker niet meer het rustige dorpje dat het ooit was, maar net als vroeger maken rendieren nog steeds een belangrijk deel uit van het leven hier.

Boek je tours of excursies naar Rovaniemi, het dorp van de kerstman

Wil jij ook graag de woonplaats van de kerstman bezoeken? Bekijk het aanbod daguitstappen naar Santa Claus Village en bestel je tickets online! Er worden verschillende tours en excursies georganiseerd zoals een avontuurlijke sleetocht met husky's, een sneeuwscootersafari, kanoën, authentieke rendierboerderijen bezoeken en het dorp van de kerstman bezoeken.

  1. Waar overnachten in Fins Lapland?

Voor je bezoek aan Fins Lapland, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels in Fins Lapland online bekijken.

  • Voor een unieke ervaring moet je bij Lapland Hotels SnowVillage zijn! Je overnacht er in kamers gemaakt van sneeuw en ijs, en kan er drankjes drinken uit echte ijsglazen. Deze bar is gelegen in een gigantische iglo. Om toch voor wat verwarming te zorgen krijg je een fleecedeken, warme bessendrank en kan je gebruik maken van de warme gedeelde badkamer. Ook kan je smullen van heerlijke soep of andere warme maaltijden in het houten restaurant. Meer info en boeken.
  • Bij Wilderness Hotel Nangu en Igloos overnacht je in betoverende blokhutten aan het meer van Inari. Elke kamer is in Lapse stijl ingericht met houten wanden, waardoor er een zeer gezellige en warme sfeer wordt gecreëerd. Vanuit de verschillende kamers en hutten kan je genieten van het exclusieve landschap. Meer info en boeken.
  • Het Arctic Treehouse Hotel biedt suites met een fantastisch uitzicht in Rovaniemi. Het hotel is gelegen in een bos en wordt gekenmerkt door het traditioneel Scandinavisch design. Je verblijft er in luxueuze en comfortabele kamers met een panoramisch uitzicht vanuit je bed. Sommige suites zijn bovendien voorzien van een sauna, waardoor je er volledig kan ontspannen. Meer info en boeken.
  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Lapland

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan het bijzonder mooie Lapland? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. We hebben een complete digitale reisgids Lapland voor je uitgewerkt met de mooiste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden. Download je gratis reisgids Lapland hier.

Lapland

Gratis reisgids Lapland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 8 februari 2024 - Trude Kordewinders

Fijne reisgids om te bepalen wat je in Lapland wilt bezichtigen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?