Kola schiereiland bezoeken: wat zeker zien en doen op het schiereiland? + foto's

Kola schiereiland bezoeken: wat zeker zien en doen op het schiereiland? + foto's

12 december 2022 in Lapland0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Kola-schiereiland: wat zien en doen?

Het Kola-schiereiland is het uiterste oosten van het Sápmi-gebied, over de grens met Rusland. Verschillende belangrijke bezienswaardigheden wachten hier om ontdekt te worden. Dit is een van de grootste schiereilanden van Europa. Het ligt bijna volledig binnen de poolcirkel en wordt in het noorden begrensd door de Barentszzee en in het oosten en zuidoosten door de Witte Zee. De grootste stad van de regio, waar we je aanraden deze etappe van de rondreis te beginnen, is Moermansk.

Ontdek in deze blogpost alles over je bezoek aan het Kola schiereiland.

Inhoud artikel

  1. Ligging van Kola schiereiland op de kaart

  1. Moermansk

Moermansk heeft twee grote musea: Murmansk Oblast Museum en Murmansk Oblast Art Museum en er zijn ook verschillende kleinere musea die je kan bezoeken. Zodra je de stad zelf hebt verkend, raden we je aan een rondleiding te volgen die je naar een Sámi-dorp brengt (zie hieronder).

De Sámi vormen een minderheid in de oblast Moermansk (een oblast is een Russische bestuurlijke eenheid). Volgens de volkstelling van 1989 maken ze slechts 0,15% van de totale bevolking uit. Ze wonen vooral in de oostelijke delen van de oblast, in de regio Lovozero, maar overal in de oblast Moermansk wonen er kleine groepen Sámi.

  1. Sam Syyt

Sam Syyt is het Sámi-dorp of openluchtmuseum dat je met rondleidingen vanuit Moermansk kan bezoeken. Het ligt ongeveer 110 kilometer ten zuiden van Moermansk, tussen Olenegorsk en Lovozero. Het kleine dorp kan slechts een beperkt aantal bezoekers per dag verwelkomen. Meestal moet vooraf worden gereserveerd en per dag worden slechts twee of drie kleine groepen toegelaten. Het is absoluut een bezoekje waard. Hier kan je de Sámi en hun rendieren ontmoeten en genieten van activiteiten, eten, en de traditionele cultuur van de Sámi in dit gebied.

REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien van Zweeds Lapland? Download je reisgids Lapland en mis niets tijdens deze onvergetelijke reis.

  1. Lovozero

Lovozero wordt ook wel de Sámi-hoofdstad van Rusland genoemd omdat hier elk jaar een aantal verschillende Sámi-festivals worden gehouden. Er is hier ook een interessant museum dat de traditionele Sámi-cultuur laat zien en licht werpt op hun manier van leven. Dit is het hart van de Sámi-gemeenschap op het schiereiland Kola.

  1. Kirovsk

Kirovsk is de toegangspoort tot de ongerepte wildernis en heeft de beste ski- en wandelmogelijkheden van de regio. Van hieruit kan je husky- en sledehondentochten maken, kleine verlaten dorpjes in de regio verkennen en deelnemen aan tal van buitenactiviteiten. Ben je een avontuurlijke ziel? Dan kan je buiten de gebaande paden treden en de oostelijke delen van het schiereiland verkennen. Vergeet dus ook je wandelschoenen niet mee te nemen!

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Lapland

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan het bijzonder mooie Lapland? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. We hebben een complete digitale reisgids Lapland voor je uitgewerkt met de mooiste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden. Download je gratis reisgids Lapland hier.

Lapland

Gratis reisgids Lapland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?