Op zomervakantie naar IJsland: Alle highlights + onbekende plekjes

Volledige reisgids kopen voor € 10

Op zomervakantie naar IJsland: Alle highlights + onbekende plekjes

18 januari 2022 in IJsland0 reacties

IJsland is een land dat steeds in verandering is. De vulkanische kraters, warmwaterbronnen, borrelende geisers en enorme ijskappen getuigen daarvan. Op slechts 3 uurtjes vliegen van Brussel waan je je even op een volledig andere planeet.

Op zomervakantie naar IJsland? Dan is de Golden Circle een vanzelfsprekende route. De klassieker komt voor in elke reisgids, en dat is volledig terecht. De route van 250 kilometer brengt je op relatief korte tijd naar 3 van IJslands hoogtepunten: þingvellir Nationaal Park, Geysir en Gullfoss. Een prima optie dus om de buitenaardse natuur van het land te leren kennen.

Heb je wat meer tijd of wil je liever een vakantie weg van het gebaande pad? De Travel Designers van Nordic geven je graag wat tips voor een unieke zomervakantie in IJsland.

Inhoud artikel

  1. Ga watervallen jagen

Watervallen op IJsland, je kan ze niet op twee handen tellen. Welke regio van het land je ook doorkruist, je mag er zeker van zijn dat je er een aantal zal zien. De meest bekende waterval is ongetwijfeld de Gullfoss, gelegen langs de Golden Circle. Deze ‘gouden waterval’ zorgt voor heel wat kleur: door de grote hoeveelheid verneveld water komen hier vaak regenbogen voor.

Laat je de Golden Circle achterwege? Dan zijn er nog heel wat minder bekende parels de moeite waard. Dettifoss, in het noordoosten, is bijvoorbeeld de krachtigste waterval van IJsland én van Europa. Het water dat woest naar beneden dondert is oorverdovend. Ben je in de buurt van Dettifoss? Dan kan je meteen ook nog twee kleinere watervallen bewonderen: Hafragilsfoss en Selfoss, een prachtig exemplaar omgeven door basaltkolommen.

  1. Spot de clown van de zeevogels

Met hun clowneske manier van voortbewegen en gekleurde snavel is het niet onlogisch dat papegaaiduikers ook wel eens ‘de clowns van de zeevogels’ genoemd worden. Reizigers van over de hele wereld zakken ’s zomers af naar IJsland om de schattige beestjes te bewonderen, het land is thuis voor meer dan de helft van de wereldpopulatie papegaaiduikers.

Waar kan je best de papegaaiduikers spotten en fotograferen? De Westmaneilanden! Hier vind je de grootste kolonie papegaaiduikers van IJsland. Wil je ze van nóg dichterbij bewonderen? Bij de vogelrots Hafnarhólmi kan je letterlijk tussen de vogels wandelen.

  1. Ontmoet de IJslandse elfjes

Een bestemming als IJsland gaat altijd gepaard met een vleugje magie: in de winter kan je het wondermooie noorderlicht aanschouwen, vulkanen doen de grond daveren en ijs gaat hier hand in hand met vuur. Toch is er weinig zo magisch als de folklore rond elfen of huldufólk zoals de IJslanders ze noemen, ‘verborgen mensen’.

Ze mogen nog zo verborgen zijn, IJslanders behandelen de traditie en cultuur rond de wezentjes met heel veel respect. Of je er nu in gelooft of niet, er zijn een aantal plaatsen op IJsland die je toch even een magisch gevoel geven. Zo kan je de elfenhuisjes spotten bij Hellisgerði, een betoverend park dicht bij de hoofdstad Reykjavik: in de Elf Garden vind je kleine huisjes en zelfs een elfenkerk.

  1. Zeelucht inademen op zwarte zandstranden

Op IJsland krijgt alles een unieke toets. Zo zijn ook de stranden helemaal anders dan hoe wij ze kennen. Bij Vík vind je bijvoorbeeld een gitzwart strand, met zand dat voornamelijk uit vulkanisch gesteente bestaat. Het strand is betoverend mooi, maar niet meteen een plek om urenlang te zonnebaden. De verraderlijke golven, die vaak onverwacht heel dichtbij komen, kunnen heel gevaarlijk zijn. Ga daarom nooit met je rug gericht naar de golven staan.

Laat dat je echter niet afschrikken: zolang je de golven goed in de gaten houdt en niet te dichtbij komt, kan je genieten van fenomenale uitzichten op de rotsformaties en de oneindige zee.

  1. Ontspannen in helderblauwe geothermische baden

Het vulkanische eiland is thuis voor heel wat natuurfenomenen: geisers die heet water de lucht inspuwen, ijsmeren, gletsjergrotten en warmwaterbronnen. De traditie om te baden in de warmwaterbronnen is vergelijkbaar met de Finse saunacultuur. Om tot rust te komen, om vrienden en familie te ontmoeten, of om te werken aan de gezondheid: een bezoek aan de thermale baden is een vaste waarde voor IJslanders.

De Blue Lagoon staat steevast op de bucketlist van reizigers die het mysterieuze IJsland ontdekken. We kunnen ze geen ongelijk geven: de heerlijke warme, helderblauwe poelen met zo’n uitzicht… Een onvergetelijke ervaring! Maar er zijn nog meer aanraders weg van het gebaande pad: GeoSea in het noorden, Vök Baths in het oosten en Krauma Spa in het westen.

  1. Stedentrip in het land van contrasten

Reykjavík, de meest noordelijke hoofdstad van Europa, is thuis voor meer dan twee derde van de totale bevolking. Reykjavík is echter geen grootstad in de letterlijke zin van het woord: de stad is klein van formaat, maar gaat niet gauw vervelen: hippe bars, trendy shops, koffiehuizen en kustgalerieën loeren om elke hoek. En bovendien is de IJslandse hoofdstad, gelegen aan de Golden Circle, de perfecte uitvalsbasis om de indrukwekkende natuur van het land te leren kennen. Kosmopolitische stad midden in de natuur… IJsland maakt de bijnaam ‘land van contrasten’ weer eens waar.

  • Naast de hoofdstad zijn er nog een aantal steden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.
  • Akureyri is er eentje van. Gelegen op een steenworp van de poolcirkel en aan de kop van Eyjafjörður, de langste fjord van IJsland, is deze stad de perfecte uitvalsbasis om je rondtrip door Noord-IJsland aan te vatten.
  • Of breng een bezoekje aan Húsavík, een van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten.

Wil jij IJsland ontdekken? Nordic is al jarenlang gespecialiseerd in IJslandreizen: onze Travel Designers kennen de verschillende regio’s als hun broekzak en helpen je graag met een reisvoorstel op maat. Met Nordic ontdek je alle windstreken van deze onaardse bestemming, met hoogtepunten langs de Golden Circle én weg van het gebaande pad. Nordic is nu ook actief in Nederland, via www.nordic.nl.

  1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?