9 x top bezienswaardigheden Saint-Émilion: Wat zeker zien tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

9 x top bezienswaardigheden Saint-Émilion: Wat zeker zien tijdens je bezoek?

3 maart 2022 in Gironde0 reacties

Saint-Émilion, hooggelegen in het hart van één van de meest prestigieuze en beroemde wijngaarden van Bordeaux. Het befaamde dorpje staat natuurlijk bekend om zijn heerlijke wijn maar wist je ook dat dit als het ware een echt openluchtmuseum is? Talloze imposante wijnkastelen, steile straatjes vol historische herenhuizen, prachtige landschappen en opvallende windmolens, je vindt het hier namelijk allemaal!

Saint-Émilion zou zomaar eens de oudste actieve wijnproducerende appellatie uit de Bordeauxstreek kunnen zijn. Met een geschiedenis die dateert uit de tijd van het oude Rome prijkt dit charmante stadje ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Kortom, een stad dat je niet zal teleurstellen. Lees hier meer over de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van Saint-Émilion!

Inhoud artikel

Tours en excursies boeken in Saint-Émilion

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in de wijnstreek Saint-Émilion bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

 1. Geschiedenis van Saint-Émilion

De geschiedenis van Saint-Émilion gaat terug tot in de prehistorie, maar het waren de Romeinen die al rond de 2de-eeuw na Christus wijngaarden begonnen aan te planten in de regio. Ascumbas, zoals het dorp toentertijd nog heette, werd al snel een belangrijke wijnproducent, en in de 4de-eeuw werden de wijnen geprezen door de Latijnse dichter Ausonius.

Monnik Émilion

In de 8ste-eeuw trok een monnik genaamd Émilion naar de regio. Hij stichtte de monolieten kerk in het centrum van het dorp en vestigde zich hier. Hij stierf vervolgens in 767, maar zijn volgelingen maakten hem onsterfelijk door vervolgens de commerciële wijnproductie in het gebied op te startten. Het dorpje Ascumbas werd vervolgens omgedoopt tot Saint-Émilion.

Jurade de Saint-Émilion

In 1199 werd de eerste wijnvereniging van Frankrijk gesticht in het dorp, de Jurade de Saint-Émilion. Zij zorgen er al ruim 800 jaar voor dat de wijnen van Saint-Émilion verspreid worden over de wereld. Door de ligging aan de Dordogne, vlakbij waar de rivier samenkomt met de Garonne in de Gironde, konden de wijnen namelijk gemakkelijk verscheept worden. Zo werden de Saint-Émilion wijnen in de 14de-eeuw al veel naar Engeland verscheept op verzoek van koning Edward. Nog steeds komt de Jurade regelmatig samen om de tradities en het erfgoed van de wijnen in leven te houden.

UNESCO

Het rechtsgebied Saint-Émilion werd in 1999 uiteindelijk op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Dit is grotendeels door de wijnbouw in de regio en het landschap dat daarop ingericht is, maar ook door de historische monumenten in Saint-Émilion en de omliggende plaatsen. De inschrijving omvat een gebied van maar liefst 7847 hectare, een gebied dat groter is dan alleen de wijngaarden die binnen de regio vallen.

 1. Wandelen langs de wijngaarden van Saint-Émilion

Wil je graag een wandeling maken door de wijngaarden van Saint-Émilion? Groot gelijk heb je! In de toeristische dienst kan je terecht voor wandelkaarten die je doorheen de wijngaarden leiden. Ga dus niet zomaar in het wilde weg tussen de wijngaarden wandelen want dat is alleen toegelaten via uitgestippelde wandelpaden! De afstanden liggen ongeveer tussen de 6 en 10 km.

Tijdens je wandelingen kom je uiteraard ook langs indrukwekkende wijnkastelen waarvan je sommigen ook kan bezoeken. Houd er wel rekening mee dat je voor sommige kastelen een reservering moet maken. Dus best al bij de toeristische dienst een kijken hoe een bezoekje geregeld kan worden.

 1. Palais Cardinal

Ooit was dit het grote paleis van Saint-Émilion maar veel van het grote paleis van de kardinaal blijft er jammer genoeg niet meer over. Hier heeft paus Clemens V zijn invloed laten gelden en zou het paleis uitgebreid hebben in de 14de eeuw. Doch veel is er niet geweten over dit vroegere paleis en dat betekent dat er nogal wat verhalen de ronde doen. Het hotel/restaurant heeft dezelfde naam maar dat heeft niets te maken met het originele gebouw dat dateert van de 12de eeuw.

Wil jij ook graag Saint-Émilion ontdekken aan de hand van een rondreis? Download dan nu onze uitgestippelde rondreis Gironde: langs Bordeaux en Saint-Emilion! Zo ontdek je alle mooie plekjes van de Gironde.

 1. Maison Guadet

Op zich is Maison Guadet niet echt een opvallend huis maar wel de vroegere woning van zeer invloedrijke inwoners, de familie Guadet. De Guadet's hadden in de 18de eeuw heel wat wijndomeinen in eigendom in Saint-Emilion. Maar het was echter Marguerite-Elie Guadet die de krantenkoppen haalde.

Hij was volksvertegenwoordiger tijdens de Franse Revolutie. Maar omdat hij zich nogal gematigd opstelde werd hij een 'vijand van het volk'. In 1793 moest hij Parijs ontvluchten en via Normandië kwam hij in Saint-Emilion, zijn thuishaven, terecht. Hij verschool zich hier maar werd algauw opgepakt. Samen met zijn vader, broer en nog een paar familieleden stierf hij op de guillotine in Bordeaux (1794). Het huis is nu eigendom van de gemeente die het park opengesteld heeft voor het publiek.

 1. La Grande Muraille

La Grande Muraille is het enige overblijfsel van een 13de eeuwse kloosterkerk die amper een eeuw later tijdens de Honderdjarige oorlog werd vernietigd. Hij werd opzettelijk vernietigd vanwege de nabijheid van de ommuurde. Dit elegante overblijfsel zou een reusachtig grote kloosterkerk geweest zijn. Ze had een lengte van 26 meter en wat 20 meter hoog. Dit gedeelte van de muur van het imposante Dominicaanse klooster kan je vandaag de dag ook nog bezoeken.

 1. Eglise Collégiale de Saint-Emilion

De meest indrukwekkende kerk van Saint-Emilion is de Eglise Collégiale. Het klooster van de collegiale kerk bestaat uit vier ingelijste galerijen van ongeveer 30 meter lang. De collegiale kerk dateert van de 12de eeuw maar werd verschillende malen verbouwd. Origineel had ze een romaanse bouwstijl maar als je naar het koor wandelt, merk je dat dit de gotische bouwstijl is, vooral uit de 14de eeuw en later.

Het klooster, waarvan de pandgang of kloostergang zeer mooi bewaard is gebleven, dateert van de 14de eeuw. In het decanaat dat grensde aan het klooster is nu de toeristische dienst ondergebracht. Ga ook zeker eventjes naar de binnenplaats, de kloostertuin. Het zou een spirituele omgeving zijn. Het klooster is geclassificeerd als een historisch monument (1840).


 1. Eglise Monolithe

De monolitische kerk of de Eglise Monolithe, wil zeggen dat de ruimte uitgehouwen is uit één rots. Het is zowat de grootste kerk van zijn soort in Frankrijk en werd gebouwd tussen de 9e en 12e eeuw. Omdat de toegangspoort niet prestigieus genoeg was, heeft men deze vervangen in de 14e eeuw. Jammer genoeg werd de kerk gebruikt als opslagplaats van salpeter tijdens de Franse Revolutie en zijn alle fresco’s sindsdien verdwenen.

 • Je kan de toren beklimmen tegen een lage toegangsprijs, maar dat is het zeker waard want je wordt beloond met een prachtig uitzicht.
 1. Chapelle de la Trinité, catacombes en grotte de l'Ermitage

Met de Ermitage keer je terug naar het ontstaan van Saint-Emilion. Een zeker Emilius kwam zich hier in een grot met bron terugtrekken, weg van het drukke bestaan. Zijn volgelingen bouwden een klooster bovenop de grot en zo ontstond het Saint-Emilion. De originele grot is er nog steeds maar ze werd wel vergroot in de 18de eeuw. Aan het water van de bron zouden er nogal wat mirakels toegeschreven zijn.

De catacomben zijn een begraafplaats die pas na zijn dood werden uitgehouwen door zijn volgelingen. Hun kleine begraafplaats bovengronds lag overvol en de volgelingen wilden graag dichtbij de heilige begraven worden. Daarnaast vind je er ook nog de 13e-eeuwse kapel die nog enkele originele muurschilderingen bevat en waar Heilige Emilius vereerd werd.

 • Net zoals de Eglise Monolithe zijn de kapel, de catacomben en de grot alleen te bezichtigen met gids.
 1. Tour du Roy

Voor het bezoek aan deze toren dien je wel de 118 treden te beklimmen maar ook hier word je beloond met een uniek uitzicht. Deze toren van 32 meter hoog is het enige deel van een groot kasteel dat men wou bouwen. Het bouwwerk zou dateren uit de eerste helft van de 13de eeuw. Verder dan de toren kwamen ze niet.

Tot 1720 was deze toren in gebruik als stadhuis en nu is het vooral de locatie waar de Jurade zijn evenementen heeft. De Jurade is een congregatie die de wijnen gaat jureren (3de zondag van juni) en de start van de wijnoogst aankondigt (3de zondag van september). Dit is weliswaar een zeer kleurrijk evenement.

 1. Cloître des Cordeliers

Een van de bijzonderste wijnhuizen die je kan bezoeken in Saint-Émilion is het Cloître des Cordeliers. Dit bouwwerk is een voormalig Franciscaans klooster dat in de 14de-eeuw werd gesticht, ma tijdens de Franse revolutie werd het klooster verlaten, waarna het complex in verval raakte. In de 19de-eeuw werd het complex opgekocht en werd besloten om de ondergrondse ruimtes van het complex te gaan gebruiken om bruisende wijnen te produceren.

 • Een bezoek aan het klooster gaat samen met een wandeling tussen de ruïnes en door de prachtige tuinen.
 • Er is een bar en restaurant, waar je de bijzondere bruiswijnen kan proeven, waarnaast het ook mogelijk is om een bezoek te brengen aan de ondergrondse groeves. Hierbij krijg je meer te weten over het productieproces van de wijnen.
 • De tours duren 1 uur en kosten €20.
 • Meer info op de website!
 1. Waar overnachten in Saint-Emilion?

Tijdens je bezoek aan het charmante Saint-Émilion heb je natuurlijk ook een aangenaam hotel of verblijf nodig. Onderstaande hotels zijn alvast onze favorieten! Of bekijk ook het volledige aanbod hotels in Saint-Émilion.

Château Hôtel Grand Barrail

Saint-Emilion telt genoeg mooie wijnkastelen die je kan bezoeken. Maar wat zou je er van vinden, mocht je ook in zo'n Château kunnen overnachten? Het is natuurlijk iets prijziger dan een standaard hotel of B&B maar het is zeker een extra meerwaarde aan je bezoek. Verblijf in Château Hôtel Grand Barrail. Dit 19e-eeuwse kasteel ligt aan de oever van de rivier de Dordogne, op 3 km van Saint-Emilion. Hier overnacht je in echte charme kamers en sommige kamers hebben uitzicht op de omringende wijngaarden. Heerlijk wakker worden is dat.

Voor ontspanning moet je in de spa met sauna en hamam zijn en voor een heerlijk diner in het gastronomisch restaurant dat regionale gerechten serveert. Het wordt aanbevolen om een tafel te reserveren! Meer info en boeken.

La Gomerie Chambres d'Hotes

La Gomerie Chambres d'Hotes is een gezellige en sfeervolle B&B in het hart van de wijngaarden van Saint-Emilion. De Bed & Breakfast ligt op 15 minuten wandelen van de stad en beschikt over vijf gastenkamers en een prachtige bloementuin. Hier kan je na een vermoeiende dag even tot rust komen en 's avonds je dorst te lessen met een heerlijk drankje. Meer info en boeken.

Auberge de la Commanderie

Het hoeft natuurlijk niet altijd duur en chique te zijn. Dit tweesterrenhotel biedt namelijk evenveel comfort. Auberge de la Commanderie is gevestigd in een voormalig tempeliershuis, in het hart van deze middeleeuwse stad Saint-Emilion. Overnachten doe je in moderne kamers die sinds 2017 volledig gerenoveerd zijn. Verder heb je ook nog een prachtig uitzicht op de stad en de wijngaarden. Het hotel ligt op slechts 9 km afstand van Libourne. Meer info en boeken.

 1. Ontdek Bordeaux met onze stadswandeling

Download onze gratis wandeling door Bordeaux die je langs de mooiste plekjes van de stad Bordeaux brengt. Kom alles te weten over de Bordeaux wijnen, en zie de meest merkwaardige bezienswaardigheden van de stad. Nog meer zien van Zuidwest-Frankrijk? Koop onze volledige reisgids Zuidwest-Frankrijk en mis niets van deze bijzondere regio.

Gironde en Zuidwest-Frankrijk

Gratis reisgids Zuidwest-Frankrijk downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?