De top 16 x bezienswaardigheden van de Gironde: info & tips voor je vakantie

Volledige reisgids kopen voor € 10

De top 16 x bezienswaardigheden van de Gironde: info & tips voor je vakantie

15 februari 2023 in Gironde2 reacties

Wijn, natuur, gastronomie en middeleeuwse steden, dat is zowat waarvoor Gironde staat. Een prachtig departement in het zuiden van Frankrijk aan de Atlantische Oceaan. Gironde staat vooral bekend om haar schitterende hoofdstad Bordeaux, de vele wijnen uit dit gebied en om haar eindeloze bezienswaardigheden. De combinatie van de gunstige ligging van deze streek, direct aan de kust, de cultuur en de mooie bezienswaardigheden maken van het departement een ideale vakantiebestemming voor een veelzijdige vakantie.

Wij maakten alvast een lijstje van de must-see bezienswaardigheden in Gironde die je zeker niet mag overslaan!

Inhoud artikel

 1. Rimons

Rimons is een van de zovele kleine en charmante dorpjes in Frankrijk. Met amper 200 inwoners heeft het dorpje een kerk en zelfs een heus park. De 12e eeuwse kerk Saint-Hilaire zal wellicht het meest je aandacht trekken. Het werd ondertussen al enkele keren verbouwd en heeft de godsdienstoorlogen goed doorstaan. Daarnaast vind je er ook enkele landbouwbedrijven met een grote schuur waar men vroeger tabakbladeren liet drogen en twee wijnkastelen met een wijngaard.

 1. Duras

Maandagvoormiddag is het marktdag in Duras, dan vind je er heel wat gezellige kraampjes met kruiden. Zeker een aanrader! Maak er een wandeling door de wijngaarden, waar je een prachtig zicht hebt op het kasteel van Duras.
Het kasteel kijkt uit over de vallei van de Dropt en het heeft vele periodes in de Franse geschiedenis overleeft. Dit aparte monument is eigenlijk een mengeling van de middeleeuwen, de 17e eeuw en de revolutie (lees verder).

 1. Monségur

Monségur is van origine een vestingdorp en heeft zijn originele structuur wel weten te behouden. Getuige hiervan zijn de arcaden en de markthal op het centraal gelegen marktplein waar eind 19e eeuw een gietijzeren hal werd gebouwd.

De Onze-Lieve-Vrouwekerk grenst aan het marktplein en was gelegen op de bedevaartweg naar Santiago-de-Compostela. Vanop het andere pleintje, Place des Tilleuls, kan je een smal straatje zien met de breedte van een steekkar wat je doet terugdenken aan de middeleeuwse periode van de stad.

 1. Saint-Macaire

Saint-Macaire is een ander mooi middeleeuws stadje dat reeds in de 5e eeuw gesticht werd. Gelegen aan de Garonne ging het Saint-Macaire voor de wind. Het breidde uit en in de middeleeuwen werd Place Mercadiou gebouwd, de getuige van een rijk verleden door de combinatie van haven en wijnbouw. Vandaag de dag is het een charmant stadje dat veel aandacht heeft besteed aan het bewaren van zijn verleden.

Kerk en priorij Saint-Saveur

Deze kerk behoorde toe aan de gelijknamige priorij en werd gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw. In de kerk moet je zeker aandacht besteden aan de versierde kapitelen en goed bewaarde muurschilderingen die dateren van bij de afwerking van de kerk.

Achter de kerk bevinden zich restanten van een voormalig romaans klooster van de Benedictijnen. Een deel van de pandgang met aanpalende refter en bovengelegen cellen zijn nagebouwd op de originele funderingen en zuilen.

Place du Mercadiou

In het hart van Saint-Macaire vind je Place du Mercadiou, een vroegere marktplaats gesitueerd tussen de haven, de kerk en verschillende huizen. Van hieruit werden tonnen wijn naar de boten gebracht om te worden verscheept naar de hoofdstad van Gironde: Bordeaux.

Tegenwoordig is het plein compleet verscholen tussen de huizen die dateren uit de 14e tot de 16e eeuw. Opvallend zijn de arcades van de huizen die de handelaars een droog onderkomen bezorgden tijdens de marktdagen. De naam ‘Mercadiou’ is dan ook niet ver te zoeken, het is lokaal dialect voor ‘merchands’ of handelaren.

 1. Saint-Emilion

Een dagje Saint-Emilion kan heel gevarieerd zijn. Saint-Emilion heeft zoveel toeristische troeven dat duizenden mensen per dag naar deze kleine stad komen afgezakt. Een afwisseling tussen waardevol erfgoed, lekkere wijnen, unieke vergezichten, verrassende wijnkastelen en charmante pleintjes!

Bij de toeristische dienst kan je gratis wandelkaartjes krijgen die je doorheen de wijngaarden loodst. Of maak een rondrit langs de Grands Crus van Saint-Emilion met het treintje vanuit het centrum. Het treintje brengt je dwars door de wijngaarden, langs hellingen en beroemde wijndomeinen. Bij mooi weer loont het écht de moeite!

Maison Guadet

Maison Guadet is op zich geen opvallend huis maar wel de vroegere woning van zeer invloedrijke inwoners, de familie Guadet. De Guadet’s hadden in de 18e eeuw heel wat wijndomeinen in eigendom in Saint-Emilion. Maar het was echter Marguerite-Elie Guadet die de krantenkoppen haalde in die tijd. Hij was een volksvertegenwoordiger tijdens de Franse Revolutie maar omdat hij zich nogal gematigd opstelde, werd hij aanzien als ‘een vijand van het volk’.

In 1793 ontvluchtte hij Parijs en kwam zo in Saint-Emilion terecht, zijn thuishaven. Hier heeft hij zich even kunnen verschuilen maar werd al gauw opgepakt. Een jaar later stierf hij op de guillotine in Bordeaux waardoor het huis nu eigendom is van de gemeente.

La Grande Muraille

La Grande Muraille is het enige overblijfsel van een 13e-eewse kloosterkerk die amper een eeuw later tijdens de Honderdjarige oorlog vernietigd werd. De kerk moet reusachtig groot geweest zijn in verhouding tot het aantal inwoners. Ze had maar liefst een lengte van 26 meter en was zo’n 20 meter hoog. Op het einde van de 14e eeuw werd er een nieuw klooster opgetrokken binnen de muren van de stad.

Eglise Monolithe

De monolitische kerk of de Eglise Monolithe, wil zeggen dat de ruimte uitgehouwen is uit één rots. Het is zowat de grootste kerk van zijn soort in Frankrijk en werd gebouwd tussen de 9e en 12e eeuw. Omdat de toegangspoort niet prestigieus genoeg was, heeft men deze vervangen in de 14e eeuw. Jammer genoeg werd de kerk gebruikt als opslagplaats van salpeter tijdens de Franse Revolutie en zijn alle fresco’s sindsdien verdwenen.

Chapelle de la Trinité, catacombes en grotte de l’Ermitage

Met de Ermitage keer je terug naar het ontstaan van Saint-Emilion. Een zeker Emilius kwam zich hier in een grot met bron terugtrekken, weg van het drukke bestaan. Zijn volgelingen bouwden een klooster bovenop de grot en zo ontstond het Saint-Emilion.

De catacomben zijn een begraafplaats die pas na zijn dood werden uitgehouwen door zijn volgelingen. Hun kleine begraafplaats bovengronds lag overvol en de volgelingen wilden graag dichtbij de heilige begraven worden. Daarnaast vind je er ook nog de 13e-eeuwse kapel die nog enkele originele muurschilderingen bevat en waar Heilige Emilius vereerd werd.

Cloître des Cordeliers

Deze restanten moet je zeker bezocht hebben! De ruïnes van de kloostergang zijn prachtig en maakten deel uit van een klooster van de Franciscanen. Als je daar nog even verder doorstapt, kom je aan een trap die je leid naar een mooi grasplein dat rust en genot uitstraalt.

 1. Entre-Deux-Mers

Bezoek het grootste wijngebied van de Bordeauxstreek: Entre-Deux-Mers. De naam 'Entre-deux-Mers' is niet ver te zoeken. Het betekent letterlijk 'tussen twee zeeën', wat voorkomt uit het feit dat de eb- en vloedbewegingen van de Atlantische Oceaan nog ver stroomopwaarts in de Garonne en Dordogne te merken zijn.

Abbaye de la Sauve-Majeur

De Abbaye de la Sauve-Majeur is een prachtig klooster in het dorp La Sauve. Het begon allemaal in 1709 maar is momenteel niet meer in gebruik waardoor de abdij gedeeltelijk vervalt. Laat dat je niet afschrikken want het is nog steeds een bezoekje waard! Je zal versteld staan van de bijzondere romaanse architectuur en het geeft je een kijk terug naar de middeleeuwen.

De abdij was een tussenstop voor de bedevaarders naar Santiago de Compostela. Er was zelfs een route naar hen vernoemd. Bovendien boden de monniken hier onderdak en waren ze zeer gul voor de armen. Dit alles deed de lokale economie, in handen van de abdij, enorm bloeien. Niemand had dan ook het gevoel dat de monniken gierig waren, integendeel maar de macht en rijkdom was wel een doorn in het oog.

Tijdens de Franse Revolutie werd alles in beslag genomen en werden de gebouwen afgebroken om de stenen te hergebruiken. In 1960 werd dit complex stilaan gerestaureerd en behoort nu tot het Werelderfgoed van de Unesco. De ruïnes zijn goed beschermd en je kan zelfs op de toren klimmen voor een prachtig zicht over de omgeving.

 1. Sauternes

De Sauternes is een wijnregio die bekend staat voor zijn zoete wijnen. Ze omvat slechts vijf gemeenten: Sauternes, Fargues, Barsac, Bommes en Preignac. Het zijn goudgele, zoete wijnen waarin je smaken ontdekt van honing, abrikoos en perzik.

Weetje: De basis bij de productie van deze wijnen is de edele rotting van de druif veroorzaakt door een onschuldige schimmel die in deze regio van nature aanwezig is. Ze zorgt voor de verkleining van de druif met als gevolg een verhoogd concentratie van suikers.

 1. Uzeste

Uzeste is een kleine gemeente op een kwartiertje rijden van Sauternes. Hier ligt een heel bijzondere kerk die je zeker moet gezien hebben: de Collegiale kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Uzeste. Paus Clemens V was van deze streek afkomstig en hij was diegene die deze collegiale kerk liet bouwen.

Toen hij paus werd in Avignon koos hij Uzeste uit als zijn laatste rustplaats. Zijn graftombe in zwarte marmer werd in het koor geplaatst in 1359 en is nu nog steeds in relatief goede staat. Ooit was dit anders met de kerk. Ze werd eerst door de Hugenoten in de 16de eeuw geplunderd. Daarbij werd het graf van Clemens V opengebroken en zijn lichaam verbrand. In de 19de eeuw werd ze evenwel grondig gerestaureerd en in al haar glorie hersteld.

 1. Barsac

De zoete witte wijnen van Barsac gebruiken ook de benaming ‘Sauternes’ omdat ze dezelfde eigenschappen hebben en op dezelfde manier worden geproduceerd. Er zijn hier meer dan tien wijndomeinen terug te vinden. In het Maison des Vins de Barsac vind je alle informatie die je maar kan wensen. Of verblijf hier in het unieke kasteel Château de Camperos Vignes & Spa! Te midden van een groot park versierd met grasvelden en vele honderden jaar oude bomen, kan je overnachten in de elegante kamers van dit sterrenhotel. Wil je liever wat ontspannen na een hele dag ontdekken? Dan kan je altijd even terugtrekken in de wellnessruimte met sauna en hamam.

 1. Cadillac

Wanneer je de naam ‘Cadillac’ hoort, denk je wellicht aan het automerk Cadillac. Alhoewel dit stadje aan de Garonne ligt, heeft het toch iets te maken met het automerk uit Detroit. Het is een inwoner uit Cadillac die namelijk de stad Detroit gesticht heeft in 1700. Althans dat is toch wat de legende ons verteld. Als eerbetoon gaf General Motos de naam aan een van zijn wagentypes die we vandaag de dag nog kennen. Van die auto’s merk je weinig, maar er worden wel talrijke activiteiten georganiseerd rond dit merk!

Vestingmuren en Porte de la Mer

Cadillac werd gesticht in 1280 als een nieuw vestingdorp of ‘bastide’, omgeven door een verdedigingsmuur met toegangspoorten. Das was de periode waarbij deze regio toebehoorde tot aan Engeland. Zo’n vestingdorp werd gebouwd in de middeleeuwen om een territorium af te breken, de inwoners een veilig onderkomen te geven en de regio economisch te ontwikkelen.

 1. Bordeaux

Bordeaux is de hoofdstad van Gironde en een prachtige stad om te bezoeken. Je komt oog in oog met religieus erfgoed in de historische binnenstad maar ook met moderne nieuwigheden van de stad zoals La Cité du Vin.

Tip: Lees ook ons uitgebreid artikel over de 24 mooiste bezienswaardigheden in Bordeaux en bekijk alle daguitstappen en tours in Bordeaux!

Place de la Bourse

Het oude Bordeaux straalt de rijkdom van weleer uit. Vele huizen zijn meer dan 200 jaar oud en werden door de jaren heen prachtig gerestaureerd. Sedert 2007 behoort deze historische wijk met als kern het Beursplein, tot het Werelderfgoed van de Unesco.

Het beursplein is aangelegd tussen 1730 en 1755 aan de rivier de Garonne. Een prachtig architecturaal geheel met aan de noordzijde het Palais de la Bourse en aan de zuidzijde het bekende ‘Gabriël’ restaurant.

Wat dit beursplein zo bijzonder maakt, is de Miroir d’Eau, de grootste waterspiegel ter wereld aangelegd op een granietplaat. Het is eigenlijk niets meer dan een vlakke wateroppervlakte van 3400 m² waarrond vrij veel poeha wordt gemaakt. Soms is het gewoon onbeweeglijk, soms creëert het een laag hangend mistgordijn. Wanneer de zon schijnt en het windstil is, levert het een mooie weerspiegeling van het tegenoverliggende Palais Gabriël.

Basiliek Saint-Michel

Onderaan de bocht van de Garonne ligt de Basiliek van Saint-Michel, een gotische basiliek die tussen het einde van de 14de eeuw en de 16de eeuw werd gebouwd. De mastodont behoort ook de Werelderfgoed van de Unesco. De losstaande klokkentoren van de basiliek, de Flêche Saint-Michel, is met een hoogte van 114 m de op-een-na hoogste stenen toren van Frankrijk. Je kan de toren dan ook al van ver zien.

Grand Theâtre

Het Grand Théâtre wordt gezien als 1 van de mooiste 18de eeuwse bouwwerken van Europa. Het theater werd opgericht tussen 1773 en 1780 door Victor Louis op restanten van een Gallo-Romeinse tempel. Het moest een tempel van kunst en licht worden gelegen aan het kloppende hart van Bordeaux, de Place de la Comédie. We kunnen wel zeggen dat het classicistische gebouw, het pronkstuk is van Bordeaux! Bovendien is het de thuisbasis van de Opéra National de Bordeaux en de Ballet National de Bordeaux waar je regelmatig prachtige voorstellingen kan bijwonen.

Porte Cailhau

De Porte Cailhau was ooit een van de belangrijkste bouwwerken van de stad. De poort werd in 1495 gebouwd als onderdeel van de stadsmuur, en deed toen dienst als de hoofdtoegang tot de stad. Tegelijkertijd was het ook een triomfboog ter ere van de overwinning van koning Karel VIII in Fornovo, Italië. In de toren boven de poort kan je een tentoonstelling bezoeken over de geschiedenis van Bordeaux.

Mooiste pleinen van Bordeaux!

Je hoeft in Bordeaux niet lang rond te stappen om op een pleintje uit te komen. Je hebt ze in alle maten en vormen! Zo heb je de Place du Parlement omringt door gebouwen met uniforme gevels wat men de Bordelese Rocaille stijl noemt, het Gambetta plein gekenmerkt door een eenvormige architectuur met huizen in Louis XV stijl en het Quinconcesplein, het grootste plein van West-Europa met het het majestueuze Monument aux Girondins.

TIP: Op vakantie in Bordeaux? Download dan zeker onze gratis stadswandeling Bordeaux en ontdek de mooiste plekjes van de stad.
 1. Soulac-sur-Mer

Soulac-sur-Mer bevindt zich in de regio tussen de Atlantische kust en de Gironde. Hier kan je genieten van de prachtige villa's uit de 19e eeuw in Belle Epoquestijl. Maar ga zeker ook eens kijken naar de basiliek. Schrik echter niet als je de basiliek ziet. Je zal al snel denken ‘Wat een lelijk gebouw’ maar aan de achterzijde oogt ze net iets mooier.

Basilique Notre-Dame de la Fin des Terres

Het is een romaanse kerk die dateert van de 12de eeuw. Toen konden ze nog geen grote ramen in gebouwen plaatsen omwille van de stabiliteit, dus zie je hier kleine ramen en krijg je een donker en somber interieur. De basiliek kreeg de naam Notre-Dame de la Fin des Terres, O.L.Vrouw van het einde van de wereld. En om deze basiliek nog meer bijzonder te maken beweert men dat er onder het gebouw nog een kerk en priorij ligt.

In de middeleeuwen en later kwamen de Engelse bedevaarders naar Santiago de Compostela hier aan land. Bij deze basiliek begonnen ze hun bedevaart, daardoor werd deze kerk ook een basiliek.

 1. Lac d’Hourtin-Carcans

Wil je graag even ontspannen in de natuur? Maak dan een wandeling in het Réserve naturelle nationale des dunes et marais d'Hourtin! Een ganse mond vol voor een bosrijk maar soms drassig natuurgebied. Hier kom je vooral voor de flora en de rust. Er zijn heel wat wandelwegen en hoe verder van de parking hoe rustiger het is. Wandelen langs het meer kan jammer genoeg niet om de broedplaatsen niet te storen.

 1. Phare de la pointe de Grave

De Vuurtoren van Cordouan staat op een rotseilandje in de Gironde, een estuarium in Frankrijk dat wordt gevormd door de samenvloeiing van de rivieren Garonne en Dordogne. Gebouwd in 1860, gelegen aan de Pointe de Grave, is deze zeer karakteristiek met zijn vierkante, witte toren en zijn zwarte hoekkettingen.

Bovenaan de vuurtoren stelt een oriëntatietafel je in staat om de omliggende monumenten en natuurlijke ruimtes beter te bewonderen en identificeren. Aan de voet van de vuurtoren bevindt zich ook een museum met een interessante collectie oude en moderne voorwerpen die verband houden met de vuurtoren van Cordouan.

 1. Bazas

Geniet van een mix van rust, culinaire verwennerij en cultuur tijdens je verblijf in het charmante Bazas. Als je het grote marktplein van Bazas aanschouwt dan weet je dat dit vroeger een zeer belangrijke stad was. Het plein is gedomineerd door de kathedraal Saint-Jean Baptiste die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Bezoek ook zeker naast de kathedraal de middeleeuwse tuin. Daar kan je genieten van een uniek uitzicht en krijg je een mooi beeld van de versterkte muren van Bazas. Er zijn ook nog archeologische vondsten te zien want de bewoning van Bazas gaat terug tot de Romeinse periode, bijna 2000 jaar geleden. Bij de toeristische dienst kan je terecht om wandelingen te maken in de omgeving waarvan de vallei van de Brèche zeer populair is.

Proef de lokale specialiteit!

Als je hier wilt eten, dan moet je zeker de lokale specialiteit proeven: Boeuf de Bazas, zeer mals rundsvlees met een fijne smaak.

 1. Ontdek de kastelen van Gironde

Ben jij een kasteelliefhebber? In Gironde staan er enkele mooi verspreid over het departement. Vaak kan je binnenin nog het originele meubilair bekijken wat niet altijd zo evident is gezien de verwoestingen die tijdens de Franse Revolutie plaatsvonden.

Château de Duras

Het kasteel van Duras kent zijn oorsprong in 1137. Het was de toekomstige paus Clemens V die in 1308 hier een indrukwekkend fort met 8 torens liet bouwen. Later in de 16e eeuw verloren de vestingen hun functie en werd het fort omgebouwd tot een prachtig residentieel verblijf. Jammer genoeg is er van die 8 torens maar één intact gebleven, de anderen zijn tijdens de Franse Revolutie gesneuveld of vernietigd.

Het origineel meubilair is niet meer aanwezig, maar de trap, de keuken en het dakgebinte maken je bezoekje echt de moeite waard.

Château de Roquetaillade

Reeds in de 12e stond hier een kasteel maar daar blijft nog maar weinig van over. Het was officieel de neef van paus Clemens V die het nieuwe kasteel liet bouwen in 1306. Het moest prestigieus zijn en tegelijkertijd ook militair goed te verdedigen. Later, eind de 19e eeuw, werd de beroemde architect Violet-le-Duc aangezocht om het kasteel te renoveren en bewoonbaar te maken.

Wanneer je in het kasteel een rondleiding maakt, zal je opmerken dat er nog veel origineel meubilair aanwezig is. Het werd grotendeels gespaard tijdens de Franse Revolutie doordat de eigenaar zijn wijnkelders openstelde voor de revolutionairen. Andere bronnen beweren dat de revolutionairen werden omgekocht om het kasteel te besparen...

Château de Cadillac

Château de Cadillac is wel de grote blikvanger van de stad Cadillac. Dit kasteel werd gebouwd ter vervanging van een middeleeuwse burcht. Het was de hertog van Epernon die begin de jaren 1600 hier een kasteel bouwde met koninklijke allures en een tuin.

Tijdens de Franse Revolutie werd het geplunderd en heeft daarna dienst gedaan als vrouwengevangenis en inrichting voor meisjes die moeilijk behandelbaar waren. Uiteindelijk kwam het in de handen van de Franse staat en werd het volledig gerestaureerd. Alhoewel het niet meer bemeubeld is loont het toch de moeite om de rijke decoraties te bezichtigen.

 1. Ontdek Bordeaux met onze stadswandeling

Download onze gratis wandeling door Bordeaux die je langs de mooiste plekjes van de stad Bordeaux brengt. Kom alles te weten over de Bordeaux wijnen, en zie de meest merkwaardige bezienswaardigheden van de stad. Nog meer zien van Zuidwest-Frankrijk? Koop onze volledige reisgids Zuidwest-Frankrijk en mis niets van deze bijzondere regio.

Gironde en Zuidwest-Frankrijk

Gratis reisgids Zuidwest-Frankrijk downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 23 mei 2024 - Nancy Claes

Zoals steeds handige gidsen die ik jaarlijks gebruik om onze zomervakantie te plannen. Ook jullie hoteltips zijn steeds zeer goed. Helaas deze keer elke keer al volzet voor de periode dat wij gaan. Natuurlijk een bewijs dat ze goed zijn.

- 3 mei 2021 - Luc Brisard

Super! Mooie publicatie met voldoende informatie! Een aanrader.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?