Dune du Pilat bezoeken in Frankrijk? Hoe grootste duin van Europa beklimmen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dune du Pilat bezoeken in Frankrijk? Hoe grootste duin van Europa beklimmen?

27 februari 2023 in Gironde0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Dune du Pilat in Frankrijk: de hoogste duin van Europa + tips

De Dune de Pilat bevindt zich in Frankrijk en is met zijn 107 meter hoogte, de hoogste duin van Europa. Vanaf de duin heb je een adembenemend uitzicht over de baai van Arcachon en het omliggende bosrijke gebied. Vandaag de dag is de Pilat-duin een populaire toeristische attractie en een bijzondere plek om te genieten van de natuur en het landschap van deze regio.

Ontdek hier alle info voor je bezoek aan de duinen van Pilat.

Tours en tickets voor je bezoek aan de baai van Arcachon

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de baai van Arcachon bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Gelijk heb je. Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in Arcachon.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in de baai van Arcachon en omgeving

Inhoud artikel

  1. Dune du Pilat bezoeken

Dune du Pilat is de hoogste zandduin in Europa, gelegen in de baai van Arcachon, in Zuidwest-Frankrijk. De duin wordt soms ook wel eens de Dune de Pyla genoemd, vanwege de ligging nabij de kleine badplaats Pyla-sur-Mer. Echter komt de spelling Pilat van het Gasconse pilàt wat "hoop" of "heuvel" betekent.

De zandduim is ongeveer 110 meter hoog en 3 kilometer lang en is vandaag de dag een beschermd natuurgebied. De exacte afmetingen van de duin kunnen echter variëren omdat de vorm en grootte voortdurend veranderen als gevolg van wind en weersomstandigheden. Je kan de top van de duin beklimmen voor een panoramisch uitzicht over de oceaan. De place to be voor een mooie zonsondergang te spotten, sandboarden of kitevliegen.

RONDREIS: Verken de Dune du Pilat tijdens onze rondreis door Zuidwest-Frankrijk en ontdek nog meer van deze verrassend mooie regio.

  1. Hoe is de Pilat-duin ontstaan?

De Dune du Pilat kent een lange geschiedenis van natuurlijke vorming en menselijke interactie. De duin is ontstaan uit het zand van de Atlantische Oceaan en de rivier de Génissiat, dat is zich miljoenen jaren geleden begonnen te vormen. De zandduin heeft zich door de jaren heen steeds verder naar het binnenland verplaatst, en dat door wind en de golven. In het verleden heeft de duin ook heel wat bomen, een kruispunt en zelfs een hotel opgeslokt.

De dag van vandaag maakt men zich zorgen dat de duin zich sneller verplaatst dan ooit tevoren, en de invloed dat dit zal hebben op de omringende gebieden. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar manieren om de duin te stabiliseren en te beschermen tegen de natuurelementen. Het een populaire toeristische attractie en wordt het beschermd als natuurgebied. Lees hier meer

  1. Wat valt er allemaal te beleven op de Dune du Pilat?

Het is een populaire bestemming voor een leuke daguitstap in deze regio. Op warme zomerdagen lijkt het wel alsof je in de Sahara rondloopt. Geen zorgen, het is niet per se moeilijk om de zandduin te beklimmen, want er is een trap van 160 treden niet zo ver van de parking.

De leukste manier om te duin te beklimmen is echter door gewoon in het zand naar boven te klauteren. Hiervoor hoef je niet sportief te zijn, iedereen kan de beklimming naar boven op eigen tempo doen. Ook kinderen hebben geen probleem om er te komen, integendeel zij zullen vaak als eerste de top bereikt hebben.

Wat kan je doen eenmaal je de top van de duin bereikt hebt?

Na 160 treden of na een "zware" beklimming, heb je de top van de zandduin bereikt. Geniet van het prachtige uitzicht op de omgeving en nadien de duin te verkennen. Hieronder vind je alvast enkele populaire activiteiten die je op de zandduin kan doen:

  • Leg je dekentje uit en geniet van een gezellige picknick in een bijzondere omgeving.
  • Sandboarden is een leuke activiteit voor jong en oud. Je kan sandboards huren bij de zandduin.
  • De Dune du Pilat is ook een populaire locatie om te kitesurfen, aangezien de wind hier erg sterk is.
  • Je kan er ook zwemmen.
  • Er zijn ook verschillende wandel- en fietspaden rond de Dune du Pilat, waar je kan genieten van de omgeving en het spotten van fauna en flora.

VERBLIJF: Camping De la Forêt du Pilat ligt op een wel héél bijzondere plek: aan de voet van het Dune du Pilat, een prachtig pijnbomenbos. Meer info en prijzen

  1. Wat is de beste periode om Dune du Pilat te bezoeken?

De beste tijd om de duinen te bezoeken, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur

  • De zomerperiode is de meest populaire tijd om Dune du Pilat te bezoeken, vanwege de aangename temperaturen. We raden je echter af om in de maanden juli en augustus te gaan omwille van de drukte.
  • De lente en het begin van de herfstperiode zijn een betere periode. De temperatuur is nog steeds aangenaam en het is er iets minder toeristisch.
  • In de winterperiode zal je het minste toeristen tegenkomen. De duin kan dan ook afgesloten zijn voor bezoekers vanwege slechte en onveilige weersomstandigheden.
  • Op regenachtige dagen is de Dune du Pilat meestal geopend maar houd er wel rekening mee dat de wandelpaden best glad kunnen zijn. Wees dus extra voorzichtig.
Ben je van plan om bepaalde activiteiten te doen zoals sandboarden of kitesurfen? Check dan op voorhand even of de weersomstandigheden goed zijn.

Geniet van de zonsondergang vanaf de duin

Een van de mooiste momenten om de Dune du Pilat te bezoeken is bij zonsondergang. We raden je aan om rond de middag aan te komen, de zandduin te beklimmen en naar de avond toe te genieten van een gezellig picknick met de zonsondergang op te achtergrond. Het uitzicht bovenop de duin is dan des te spectaculairder. Een bijzondere ervaring op zich.

  1. Hoe bereik je Dune du Pilat?

De Dune du Pilat ligt aan de kust van de Gironde, ten zuiden van het Bassin d'Arcachon en is gemakkelijk te bereiken met de auto, vanuit verschillende plaatsen in Frankrijk. Vanuit Bordeaux is het een klein uurtje rijden en vanaf Arcachon duurt de reis slechts een kwartier. Er zijn verschillende parkeerplaatsen beschikbaar bij de duin.

Tijdens onze rondreis door Zuidwest-Frankrijk kom je zeker en vast langs de Dune du Pilat, en tal van andere topbezienswaardigheden.

Wat is de ligging van Dune du Pilat op de kaart?

  1. Waar kan je parkeren bij de Dune du Pilat?

Bij de zandduin kan je zowel gratis als betalend parkeren. Het wordt echter aangeraden om de betalende parking 'Dune du Pilat' te nemen aangezien deze dichter bij de duin ligt (400 meter afstand). Er zijn ongeveer 950 parkeerplaatsen beschikbaar. In de zomerperiode kan deze parking snel volzet zijn. Je komt dus best op tijd naar de duin als je files wilt vermijden.

  • Het eerste half uur mag je gratis parkeren, nadien moet je betalen. € 2 voor 4 uur.
  • Er wordt onderscheid gemaakt tussen de prijs in het seizoen (vanaf de 1e dag van de wintervakantie tot de laatste van de Allerheiligenvakantie) en de prijs buiten het seizoen.
  • De opbrengsten hiervan worden gebruikt om de natuur te onderhouden.
  • Toch liever gratis parkeren? Dan kan je parkeren op de kleinere parkeerterreinen in de buurt van de duin.
  1. Wanneer best de Dune du Pilat bezoeken?

  • Je kan de zandduin het hele jaar door bezoeken, afhankelijk van de weersomstandigheden.
  • De toegang tot op de top van de duin is gratis.
  • In het weekend kan je de meeste toeristen verwachten, doordeweeks zal je er minder tegenkomen.
  • Wil je graag de massa toeristen vermijden? Dan kan je best zo vroeg mogelijk in de ochtend of aan het einde van de dag de zandduin bezoeken.
  1. Praktische tips voor je bezoek aan Dune du Pilat

  • Je kan Dune du Pilat het hele jaar door bezoeken. In de zomerperiode kunnen er soms files zijn door de massa toeristen. Je komt dus best vroeg genoeg als je er wat tijd wilt doorbrengen.
  • Ben je van plan om te picknicken? Vergeet dan niet om je afval achter mee te nemen.
  • Op de top zelf zijn geen voorzieningen aanwezig. Aan de voet van het duin vind je wel een veelvoud aan bezoekersfaciliteiten zoals watertappunten, toiletten, eetkraampjes, souvenirwinkels etc.
  • Je draagt best goede wandelschoenen of sneakers mee met grip. Eenmaal in het zand kan je ervoor kiezen om op blote voeten verder te gaan.
  • Honden zijn toegelaten maar moeten aangelijnd zijn.
  • Aarzel niet om een beetje verder weg te wandelen van de toeristenstroom. De duin is zo’n 3 kilometer lang en 600 meter breed, ruimte genoeg om een beetje rust te vinden.
  • Breng voor alle zekerheid een trui mee. Ook in de zomerperiode kan het bovenop de top soms fris zijn.
  • Smeer je in met zonnecrème en voorzie voldoende water bij warme temperaturen.
  • Picknicken is toegelaten, maar vuurtjes stoken is verboden.
LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Gironde en Zuidwest-Frankrijk.
  1. Wat is er nog meer te zien in de omgeving?

Je kan ook meerdere dagen doorbrengen in de buurt van Dune du Pilat. De omgeving heeft namelijk heel wat te bieden voor een gezellig weekendje weg. Hieronder vind je alvast enkele leuke uitstappen die je in de buurt van de zandduin kan maken.

  • Maak een boottocht naar het nabijgelegen Île aux Oiseaux, waar je een vogelreservaat en de vuurtoren kan bezichtigen.
  • Vogelliefhebbers kunnen vogels spotten in Parc ornithologique du Teich. In dit vogelreservaat zitten heel veel vogels waaronder ook enkele zeldzame, die je via een wandelroute van 4km kan bewonderen. Er zijn zo'n 20 observatiepunten en 4 panoramapunten waar je even kan halt houden om een vogel te spotten!
  • Bezoek het Musée de l'Ecole d'Arcachon en verdiep je in het verhaal van de stad Arcachon en haar geschiedenis.
  • Combineer je bezoek aan Dune du Pilat met een stedentrip naar Bordeaux. De stad ligt op een uurtje rijden van de zandduin.
  • Maak een uitstap naar de oesterdorpen in het Bassin d'Arcachon. Bezoek de oesterkwekerijen, maak een rondvaart door het Bekken van Arcachon en proef zelf van de lekkere oesters.
  1. Waar overnachten in de buurt van de Dune du Pilat?

Ben je op zoek naar een aangenaam verblijf in de buurt van de Dune du Pilat? Er zijn verschillende opties. Arcachon is een uitstekende uitvalbasis maar in Pyla-sur-Mer, Biganos en Gujan-Mestras vind je enkele betaalbare accommodaties. Hieronder alvast enkele leuke adresjes om te verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels bij de Dune du Pilat.

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van de Dune du Pilat

Ben je benieuwd naar je bezoek aan de hoogste duin van Europa? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Dune du Pilat in de Gironde.

  1. Mis niets met onze reisgids Zuidwest-Frankrijk

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Zuidwest-Frankrijk wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Zuidwest-Frankrijk. Liever eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Gironde en Zuidwest-Frankrijk om reeds in de stemming te komen en ga op pad!

Gironde en Zuidwest-Frankrijk

Gratis reisgids Zuidwest-Frankrijk downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?