Wandeling langs de rotsformaties in Echternach en Berdorf: alle info & topbezienswaardigheden + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 12

Wandeling langs de rotsformaties in Echternach en Berdorf: alle info & topbezienswaardigheden + foto's

Praktische info en hoogtepunten op je wandeling van Echternach naar Berdorf

Echternach is gelegen aan de Sûre en is hét toeristische hoogtepunt van Luxemburg. Dankzij de mooie ligging in 'Klein Zwitserland' en de vallei van de Sûre, leent de omgeving zich uitstekend voor prachtige wandelingen te maken.

Lees in dit blogartikel alvast meer over de wandeling van Echternach naar het dorpje Berdorf.

Praktische info voor je bezoek aan Groothertogdom Luxemburg

Reisgids
Afstand3u rijden vanuit Brussel (220 km) of vanuit Utrecht doe je er 4u15 (360 km) over
Met de camperZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Groothertogdom Luxemburg:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. €185)

Inhoud artikel

Wandeling van Echternach naar Berdorf

Lokale wandelroute E1

Een van de populaire wandelingen die in Echternach start, is de wandeling van Echternach naar Berdorf. Je kan de wandelroute eventueel ook omdraaien en beginnen in Berdorf. De wandelroute volgt voor een groot deel van de Mullerthal Trail 2. In totaal is deze wandelroute vanuit Echternach ongeveer 13,5 km lang. We beschrijven hieronder kort de wandeling en geven je wat meer uitleg over enkele bezienswaardigheden die op je route liggen.

De wandeltocht begint in het hart van het centrum Echternach, bij de Basiliek. Na een korte klim, kom je bij de eerste stop op je wandeling: het uitzichtpunt Trooskneppchen (bekijk de ligging). Houd hier even halt want je geniet hier van een indrukwekkend uitzicht op het centrum van Echternach. Het is meteen een mooi begin van je wandeling.

VERBLIJFTIP: Au Vieux Moulin is gelegen in het hart van een landelijke, bergachtige omgeving. Het hotel beschikt over een aangename tuin en terras waar je kan genieten van een goed glaasje wijn en zicht op het prachtige landschap. Meer info en boeken.

Nadien wandel je verder naar de eerste trekpleister van deze prachtige omgeving: de Wollefsschlucht (Gorges du Loup), een indrukwekkende kloof waar je een stukje doorheen moet wandelen. Wist je dat wolven hier vroeger hun toevluchtsoord vonden? (Bekijk de ligging).

Loop daarna verder door naar de spectaculaire rotsformaties zoals de indrukwekkende Perekop en Malakoff. Houd even halt bij deze bizarre rotsformaties waar deze streek onder meer bekend om staat. Via een bijzondere brugconstructie bij de Chipkapass zet je de wandeling verder naar de Huel Lee, ook wel gekend als de holle rots waar vroeger molenstenen voor de regio werden uitgehold.

Net naast de Huel Lee neem je de trappen naar het amphitheater Breechkaul (bekijk de ligging) dat vandaag de dag gebruikt wordt als openluchttheater. Hier kan je pauzeren en eventueel je lunch op eten. Je zal namelijk niet de enige zijn. Nadien zet je de wandeling weer verder door de sprookjesachtige bossen. Na tien minuten wandelen, bereik je dorpje Berdorf dat onder meer bekend staat om zijn kaas, de beroemde Berdorfer Kéiss. Hier eindigt je wandeling.

Berdorf wordt gezien als het hart van het Klein Zwitserland, ook wel gekend als het Müllerthal. Na deze indrukwekkende wandeling kan je de dag afsluiten met een lekkere maaltijd in een van de gezellige restaurantjes die hier gevestigd zijn.

Wanneer je in het Müllerthal gaat wandelen, zal je versteld staan van de prachtige rotsen en de bijzondere natuur. Lees ook zeker meer in onze blogpost over de wandelen inhet Müllerthal.

Wandel door het centrum van Echternach

Echternach is gelegen aan de Sûre rivier en is de oudste van Luxemburg. De stad ontstond in 698 rondom het klooster van Echternach. De stad werd deels verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen was Echternach namelijk het front tijdens de Slag om de Ardennen. Na de oorlog werd een groot deel van de stad goed gerestaureerd. In 2010 werd de stad zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet.

Wat zeker zien tijdens je bezoek aan Echternach?

  • In de stad kan je de oude basiliek van St Willibrordus, die onderdeel was van het oude klooster, bezoeken, waar de restanten van de heilige Willibrordus liggen. Hier zal je ook aan je wandeling beginnen.
  • Ook een bezoek aan de kerk van St Peter en Paulus is de moeite.
  • Je kan ook langs de overblijfselen van de oude stadsmuur lopen of een bezoek brengen aan de restanten van de Romeinse Villa die buiten de stad te zien zijn.
  • Bij mooi weer is het ook de moeite om eens een bezoekje te brengen aan het meer van Echternach. Dit recreatiemeer is vrij toegankelijk, ideaal om even te zonnebaden en heerlijk te wandelen door het park eromheen.

WANDELTIP: Bekijk hier onze uitgestippelde stadswandeling in Echternach hier!

Praktische info voor je wandeling

  • Vertrekpunt in Echternach: Willibrordusbasiliek in Echternach (bekijk de ligging). Er zijn verschillende parkeerterreinen in de buurt van het vertrekpunt.
  • Vertrekpunt in Berdorf: Parkeerplaats van het Amfitheater Breechkaul. Bekijk de ligging.
  • De wandelroute is 13,5 km lang en duurt ongeveer 4 uur.
  • Draag stevige wandelschoenen voor deze wandeling met hoge moeilijkheidsgraad.
  • De route is erg gevarieerd met hier en daar een stevige klim.
  • Op warme zomerdagen vergeet je best je zonnecrème niet.
  • De wandeling is erg populair onder toeristen. Bij mooi weer kan je dan ook een grote groep wandelaars tegenkomen onderweg.

Waar overnachten in Luxemburg?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats tijdens jouw vakantie in Luxemburg? Voor het grootste aanbod moet je dan natuurlijk in Luxemburg-Stad zijn. Hier heb je met voorsprong het grootste aanbod aan hotels. Andere steden waar je eventueel kan overnachten zijn Vianden en Echternach. Hieronder vind je alvast onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Luxemburg.

  • Voor je bezoek aan Luxemburg-Stad raden we een overnachting aan in het familie Hotel Le Chatelet in het historisch stadscentrum en op wandelafstand van het station. Het 3* hotel heeft een eigen restaurant en kreeg in de Gault Millau 2019 een notering van 12/20. Een ideale plek om culinair te genieten en zalig te overnachten. Meer info en boeken.
  • Au Vieux Moulin is gelegen in het hart van een landelijke, bergachtige omgeving in Echternach. Het hotel beschikt over een aangename tuin en terras waar je kan genieten van een goed glaasje wijn en zicht op het prachtige landschap. Meer info en boeken.
  • Hostellerie Stafelter ligt op 15 minuten rijden van het centrum van Luxemburg in de vallei van de Alzette. Het hotel heeft ruime luxekamers en een eigen gastronomisch restaurant waar je heerlijk kan dineren. Meer info en boeken.

Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Luxemburg?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Luxemburg? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Luxemburg met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Luxemburg.

Groothertogdom Luxemburg

Gratis reisgids GH Luxemburg downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 8 november 2023 - Myriam Iserman

We hebben er goed gebruik van gemaakt. Topwandeling

- 18 augustus 2022 - Marcel Hoydongs

Wandeling van Berdorf naar Echternach. Volg route E1 tot Echternach en je kan eventueel met de bus (=gratis) terug naar Berdorf.

- 8 juli 2022 - Vanessa

De wandeling ad perekop gedaan. Heel mooi. Een andere in mullerthal bleek helaas afgesloten.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?