Kennedy Space Center in Florida bezoeken? Tickets, tips + info

Volledige reisgids kopen voor € 10

Kennedy Space Center in Florida bezoeken? Tickets, tips + info

3 maart 2021 in Florida1 reactie

Een van de grootste en bekendste bezienswaardigheden in Florida is het John F. Kennedy Space Center. Het KSC is gelegen op Merritt Island in Cape Canaveral, aan de oostkust van de staat, in de buurt van de stad Titusville.

Het centrum is de thuisbasis van NASA, maar ook het gewone publiek kan er een rondleiding volgen, raketten aanschouwen, leren over hoe een vlucht wordt voorbereid, en als je heel veel geluk hebt, maak je misschien ook nog de lancering van een raket mee.

Tickets voor het Kennedy Space Center online kopen

Het Kenney Space Center bezoeken zonder wachtrijen? Ontdek hoe de mens de ruimte stap voor stap is gaan verkennen. Bezoek er de verschillende raketten en spaceshuttles, ontmoet astronauten en ontdek wat de toekomstplannen zijn van de NASA.

Boek je tour of ticket online, is minder stress, en binnen zonder aan te schuiven in de wachtrij, je kan annuleren tot 24u voor aanvang annuleren met geld-terug-garantie. Bekijk hier alle mogelijkheden bij GetYourGuide.

Nog meer tours en activiteiten in het Spacecenter

Inhoud artikel

 1. Kennedy Space Center

Het Kennedy Space Center is een van de Amerikaanse lanceerbasissen van NASA. Het gigantische complex is gelegen op Merritt Island bij Cape Canaveral, in het Merritt Island National Wildlife Refuge. In 1949 gebruikte de toenmalige president Harry S. Truman voor het eerst Cape Canaveral als uitvalbasis voor ruimtevaarttesten. Vooral de ligging van het complex was gunstig doordat het dicht bij de evenaar ligt, maar voornamelijk ook doordat het aan zee is gelegen. Hierdoor worden raketten niet boven woongebieden gelanceerd en komen deze niet in gevaar wanneer een test de mist in zou gaan.

Sinds 1968 is het KSC de thuisbasis van NASA en worden hier de meeste ruimtevluchten gelanceerd. Het centrum heeft dan ook een lange geschiedenis en onder andere het Apollo programma en de Space Shuttles werden van hieruit gelanceerd. Tegenwoordig is het terrein maar liefst 580 km2 groot en zijn er zo’n 700 faciliteiten binnen het complex gelegen.

In 1995 werd het Visitor Complex geopend, een klein gedeelte van het KSC dat open werd gesteld voor het publiek. Hier kan je allerlei raketten en ruimtevoertuigen aanschouwen, documentaires bekijken, tentoonstellingen bezichtigen en simulaties uitvoeren.

 1. Hoe het Kennedy Space Center bezoeken?

Tijdens je rondreis Florida is een bezoek aan het Kennedy Space Center niet te missen. Je zal merken, het KSC is ontzettend groot waardoor er heel wat te zien en te doen valt. Het hele park is opgedeeld in verschillende Mission Zones. Dit zijn:

 • Heroes & Legends
 • Behind the Gates
 • Race to the Moon
 • Shuttle: A Ship Like No Other
 • NASA: Now + Next

De verschillende zones bieden allerlei tentoonstellingen over de ruimtevaart, waarnaast er ook eetgelegenheden en winkels, speeltuinen voor kinderen, een bioscoop en educatie- en congrescentra te vinden zijn binnen het complex. Het bezoekersgedeelte omvat uiteindelijk maar een klein deel van het gehele KSC, en de rest van het terrein is alleen te beschouwen met de bus tours.

Heroes & Legends

Zo neemt Heroes & Legends je mee door de geschiedenis van NASA en geeft het je een kijkje in de eerste ruimteprogramma’s. Hier vind je onder andere de Rocket Garden en de Astronaut Hall of Fame. Verderop vind je Shuttle: A Ship Like No Other, gericht op de Space Shuttle Atlantis. Hier kan je ook met simulators verschillende ruimtemanoeuvres uitvoeren. Vervolgens vind je in het bezoekersgedeelte ook nog NASA: Now + Next tentoonstelling waar naar de huidige missies wordt gekeken. Hier kan je onder andere de Journey to Mars vinden en de MRVN vinden.

Mission Zone Behind the Gates

De Mission Zone Behind the Gates neemt je, zoals de naam al doet vermoeden, mee voorbij de poorten. Hier gaat het om de Kennedy Space Center Bus Tour die je meeneemt over het hele terrein en je zicht krijgt op andere faciliteiten binnenin het KSC. Ook zijn er Special Interest Tours die je naar exclusieve haltes meenemen. De Mission Zone Race to the Moon is ook alleen te bereiken vanuit de KSC Bus Tour en leert je meer over de Apollo maanlandingen. Met deze zelfde tour kan je ook de Saturn V aanschouwen.

Onze tip: Wil je tijdens je vakantie in Florida niets missen, download onze reisgids Florida met een compleet uitgewerkte rondreis.
 1. Rocket Garden

Wanneer je het park binnenwandelt, bots je direct tegen de Rocket Garden aan. Hier vind je een aantal replica’s van raketten die door de jaren heen door NASA zijn gelanceerd. De raketten zijn een exacte nabootsing qua grootte en geven een mooi zicht hoe de raketten er vanbinnen uitzien. De meeste raketten staan overeind, behalve de Saturn IB, die horizontaal is gepositioneerd. Bij de verschillende raketten zijn informatieborden te vinden met feitjes en geschiedenis van de raketten, evenals foto’s van de lanceringen.

 1. U.S. Astronaut Hall of Fame

Naast de Rocket Garden ligt Heroes & Legends, waar je de U.S. Astronaut Hall of Fame kan vinden. In deze tentoonstelling worden verschillende astronauten die ooit voor de Verenigde Staten de ruimte in zijn gegaan geëerd met foto’s, verhalen, eerbewijzen en objecten.

In de hal van Heroes & Legends vind je verder ook verschillende artefacten, zoals capsules, controlecentra en ruimtepakken gedragen door de astronauten.

 1. Universe Theater

Voorbij de Rocket Garden bevindt zich het eerste theater van het Kennedy Space Center, het Universe Theater. Hier kan je de documentairefilm Mission Control: The Unsung Heroes of Apollo bekijken, eveneens de multimediapresentatie Mission Status Briefing.

 • Mission Control: The Unsung Heroes of Apollo duurt 45 minuten en brengt het team achter Project Apollo in beeld. Hiermee zie je het Project Apollo vanuit het perspectief van de mission control. Je volgt op de voet mee vanaf het begint van het programma tot aan de maanlandingen.
 • Mission Status Briefing is een 20 minuten-durende multimediapresentatie waarin je meer verteld wordt over NASA’s partners, de astronauten en de onderzoeken die gedaan worden in het ISS, het International Space Station. Ook krijg je een blik op de toekomstplannen van de ruimtevaart.

Klik hier om je tickets online te reserveren

 1. Mars Rover Vehicle Navigator

Na het Universe Theater loop je de NASA: Now + Next zone in. Het eerste wat je hier tegenkomt, is MRVN, de Mars Rover Vehicle Navigator. Dit is het nieuwste conceptvoertuig om het landschap van Mars te kunnen navigeren. Wanneer MRVN niet op een missie is, is het voertuig in het bezoekerscentrum te aanschouwen.

 1. Journey to Mars

De tentoonstelling tegenover MRVN is Journey to Mars: Explorers Wanted. In deze tentoonstelling wordt uitgebreid ingegaan op de plannen van NASA om het verdere universum te onderzoeken, maar ook de Marslandingen en maanlandingen komen aan bod.

Via multimediapresentaties, objecten en informatie wordt er verteld over waar NASA zich op dit moment allemaal mee bezig houdt. Er zijn verschillende replica’s van Marsrovers te zien, waarnaast het ook mogelijk is om interactieve spellen te spelen en simulators uit te proberen die een beeld geven van verschillende onderzoeken die uitgevoerd worden op Mars.

TIP: Wil je graag zonder zorgen op rondreis door Florida? Download onze reisgids Florida met een complete route door de Sunshine State.

 1. NASA now

Achter Journey to Mars wordt er in de tentoonstellingsruimte NASA Now verder ingegaan op de huidige bezigheden van NASA. In NASA Now zijn verschillende raketten, satellieten, voertuigen, schaalmodellen en prototypes te zien.

 1. IMAX Theater

In hetzelfde gebouw als NASA Now vind je ook het IMAX theater, het tweede theater van het Kennedy Space Center. Hier worden regelmatig verschillende films getoond, zoals Journey to Space, een documentairefilm van ongeveer 1 uur.

In deze film wordt een overzicht gegeven van de historische ruimtevaarten van NASA, de huidige activiteiten en de toekomstplannen onder begeleiding van bijzondere beelden en interviews met astronauten Chris Ferguson en Serena Aunon. De documentaire wordt verteld door niemand minder dan Sir Patrick Stewart.

Toegang tot de films zit inbegrepen in je ticket, maar plekken zijn beperkt. First come, first served. Zalen gaan 15 minuten voor aanvang open, dus zorg dat je op tijd in de rij staat.

 1. Atlantis Shuttle Exhibit

Het achterste deel van het bezoekerscentrum bestaat uit de Shuttle: A Ship Like No Other Mission Zone. Deze zone focust zich vooral op de Space Shuttle Atlantis die hier ook tentoongesteld staat. De Space Shuttle werd jarenlang ingezet.

Met een palmares van ruim 30 ruimtemissies werd het na de laatste vlucht op 21 juli 2011 opgesteld in het Kennedy Space Center tentoongesteld. Het schip dat je hier kan beschouwen is dus geen replica maar de enige echte Atlantis. De Space Shuttle is voorzien van informatieborden over de bouw van het schip, de geschiedenis en de missies van de Atlantis.

In de tentoonstelling kan je verder ook de Hubble ruimtelescoop zien, deze keer wel een replica, een astrovan en een shuttle prototype. Ook vind je hier verschillende simulators die je kan gebruiken, en vind je displays over het leven in de ruimte.

 1. Forever Remembered

Tijdens de tentoonstelling kan je ook de Forever Rememberd memorial bezichtigen. Deze memorial is ter nagedachtenis van de 14 astronauten die zijn omgekomen bij de Challenger en Columbia rampen. Naast resterende onderdelen van de shuttles zijn er ook persoonlijke artefacten tentoongesteld. Ook wordt er verteld hoe NASA na de rampen te werk ging.

 1. Shuttle Launch Experience

Bij de Atlantis Shuttle Exhibit kan je een echte ruimtelancering meemaken alsof je zelf in een shuttle zit. Op een videoscherm voor je krijg je informatie over de lancering te zien, waarna je plaatsneemt in een shuttle flight simulator waarin een lancering van 8,5 minuut zo goed mogelijk wordt nagebootst.

 1. Space Mirror Memorial

In het park achter het Atlantis paviljoen staat de Space Mirror Memorial. Dit monument is een herdenkingsplaats voor alle ruimtevaartmedewerkers die zijn omgekomen tijdens verschillende ruimtevaarten. De glanzende steen weerkaatst de lucht, maar de namen van 24 astronauten van de Challenger, de Columbia en de Apollo 1 worden vanuit de achterzijde belicht en daardoor in de weerspiegeling te zien.

 1. Kennedy Space Center Bus Tour

Het terrein buiten het bezoekerscentrum is alleen te bezoeken met een van de bus tours die worden aangeboden. De standaard tour is de Kennedy Space Center Bus Tour. Hierbij maak je een tocht door het verdere terrein waarbij je onderweg informatie krijgt over onder meer het complex en de geschiedenis.

Er worden video’s over NASA getoond maar er wordt ook aandacht besteed aan het Merritt Island National Wildlife Refuge, waarbinnen het Kennedy Space Center is gelegen. Tijdens de tour rijd je onder andere langs het Vehicle Assembly Building en Launch Complex 39. De standaard tour duurt ongeveer 40 minuten en brengt je naar het Apollo/Saturn V Center. Ben je een echte fan van NASA en wil je dieper duiken in hun faciliteiten dan kan je kiezen voor een meer uitgebreidere tour.

De wachtrij voor de Kennedy Space Center Bus Tour kan gedurende de dag erg lang worden. Daardoor is het aan te raden om dit vroeg op de dag te doen. Wanneer je zo’n half uur voor het vertrek van de eerste tour aanwezig bent heb je ook daadwerkelijk de kans om met de eerste of de tweede tour mee te gaan. Tourbussen vertrekken elke 15 minuten.

 1. Apollo/Saturn V Center

Het Apollo/Saturn V Center is een stuk verder binnen het terrein van het Kennedy Space Center gelegen en is alleen te bezoeken met de bus tour. In dit centrum vind je een uitgebreide tentoonstelling over het Apollo programma. Daarbij is hier de echte, gerestaureerde Saturn V raket te zien, de grootste raket ooit gelanceerd.

Er zijn verschillende interactieve tentoonstellingen te zien, waarbij ook de Apollo 14 command module en andere objecten te zien zijn. Je kan er zelfs een stuk maansteen zien en aanraken en een replica van de maanrover vinden.

 1. Een lancering meemaken

Er worden regelmatig raketten en shuttles gelanceerd vanuit het Kennedy Space Center. Dit zijn grote evenementen die ook heel wat bezoekers aantrekken. Je kan bij een lancering plaats nemen op een van de tribunes die hier speciaal voor gemaakt zijn op het terrein, of buiten het terrein vanaf het strand of een parkeerplaats.

Op lanceringsdagen worden tours van het Kennedy Space Center ingekort of soms volledig geannuleerd. Het is dus aangeraden om voor een bezoek de lanceringskalender te bekijken. Wil je een lancering meemaken, dan is het aan te raden om vroeg naar het KSC te gaan om files te vermijden.

 1. Openingsuren Kennedy Space Center

 • Het Kennedy Space Center is het hele jaar door geopend. Het park opent dagelijks om 9u00. Voordat de deuren van het park geopend worden, klinkt het nationaal volkslied van de Verenigde Staten door de speakers.
 • De sluitingstijd is afhankelijk van het seizoen maar ligt tussen 18u00 en 20u00.
 • Op dit moment zijn de toegangstijden helaas wel verkort in verband met COVID-19.
 • Het KSC is nu dagelijks tussen 10u00 en 16u00 te bezoeken.
 1. Tickets Kennedy Space Center

Tickets voor het Kennedy Space Center zijn ter plaatse te koop bij de loketten en ticketautomaten. Wil je lange wachtrijen vermijden? Bestel je ticket dan online. Hier zijn, net zoals in het park zelf, verschillende formules beschikbaar.

Standaard ticket

Een standaard toegangsticket kost ongeveer €51 voor volwassenen en €42 voor kinderen tussen 3 en 11 jaar. Deze tickets geven je onder andere toegang tot de Rocket Garden, de Atlantis Shuttle Exhibit, de bustour, de verschillende theaters en meer.

Om niks gemist te hebben en alle weetjes mee te pikken, kan je voor nog geen 20 extra met een expert doorheen het complex wandelen, weliswaar in groep.

Full Experience tour

Verder is het ook mogelijk om een uitgebreider bezoek aan het Kennedy Space Center te boeken. Vanaf 132 kan je een een ticket online kopen waarmee je niet alleen meegaat met een busritje en rondleiding door het complex, maar ook verschillende simulatoren kan uitproberen, een uitgebreide rondleiding krijgt door de Rocket Garden met een gids van NASA en een bezoek brengt aan de Virtual Shuttle Launch Experience.

Daarnaast heb je met dit ticket ook de mogelijkheid om te lunchen met een echte astronaut, aan wie je vragen mag stellen en met wie je op de foto kan gaan.

Ga all the way met de Space Pass

Een laatste optie is de Space Pass, waarmee je het uitgebreidere bezoek combineert met retourvervoer vanaf verschillende punten in Orlando, Kissimmee, Lake Buena Vista en Disney. Deze tickets zijn te boeken vanaf €155.

Tickets voor het Kennedy Space Center online boeken

 1. Astronaut Training Experience

Wil je een nog spectaculairdere ervaring? Dan is het ook mogelijk om een Astronaut Training Experience te boeken. Hierbij heb je de keuze uit verschillende trainingen. Zo kan je voor $30 een Spacewalking Training meemaken waarbij je in een gesimuleerde omgeving een ruimtewandeling kan gaan maken. Ook kan je kiezen voor een Mars Exploration Simulator voor $40, waarbij je met een shuttle op Mars land, een stuk rijdt en een wandeling kan maken.

Daarnaast zijn er nog twee langere en uitgebreidere ervaringen.

 • Mars Base 1: een ervaring die ’s ochtends om 09:30 begint en de hele dag duurt. Je bevindt jezelf een hele dag op Mars, in simulatie helaas, waar je onderzoeken uitvoert, met robots samenwerkt, plantjes verzorgt en zo veel meer. Je waant je als een echte astronaut op de planeet Mars. Je kan deze ultieme ervaring boeken voor $150.
 • Astronaut Training Experience: deze ervaring kost $175 en wordt twee keer per dag gehouden, om 08:30 en 16:30. De training neemt 5 uur in beslag. En zoals de naam al doet vermoeden, bereid je je tijdens deze ervaring voor op een missie naar Mars door middel van verschillende simulaties, waarbij je onder andere een Rover bestuurd en een wandeling door de ruimte maakt.

Klik hier om je tickets re reserveren

 1. Bereikbaarheid Kennedy Space Center

Het Kennedy Space Center is gelegen op Merritt Island bij Cape Canaveral, aan de oostkust van Florida. Het wordt aangeraden om in Titusville te verblijven wanneer je het KSC wilt bezoeken. Vanaf daar is het maar een kwartier rijden naar KSC.

Indicatie afstanden naar het KSC

 • vanaf Orlando een klein uurtje rijden
 • vanuit Jacksonville is het iets meer dan 2 uur rijden
 • vertrekken uit Miami neemt zo'n 3 uur in beslag

Bij het complex is een grote parking gelegen waar je de auto voor $10 kwijt kan. De parkeerplaats wordt 30 minuten voor openingstijd geopend. Het is aan te raden om zo vroeg mogelijk naar het KSC te komen om een plek dicht bij de ingang te kunnen bemachtigen.

Ligging Kennedy Space Center

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Er is zo ontzettend veel te zien en te doen bij het Kennedy Space Center dat je er gemakkelijk een hele dag kan rondlopen. We raden aan om hier voldoende tijd voor vrij te maken en dus op tijd te komen.
 • Iets wat je niet mag vergeten meebrengen: een verrekijker. Zeker wanneer er een lancering ingepland staat.
 • Cape Canaveral is ook militair gebied, waardoor er in het gebied geen gsm- of internetverkeer mogelijk is.
 • Er zijn verschillende restaurants en kraampjes te vinden op het terrein van het Kennedy Space Center. Hou er wel rekening mee dat door de vele toeristen die het centrum aantrekt de prijzen relatief hoog liggen.
 1. Filmpje: Ontdek Kennedy Space Center

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan het Kennedy Space Center? In onderstaand filmpje kan je de sfeer alvast een beetje opsnuiven! Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Florida!

 1. Mis niets tijdens je vakantie naar Florida met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie naar Florida? Goed nieuws: wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Florida met een uitgewerkte rondreis die je langs alle bezienswaardigheden brengt + kaart! Verken Florida op eigen tempo. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids en ga zelf op rondreis door Florida.

Florida

Gratis reisgids Florida downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 11 februari 2023 - Chantal Delava

Goede basis om eigen reisprogramma te vervolledigen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?