Dé 15 x top bezienswaardigheden van Tarragona: wat te zien & doen

Koop de volledige reisgids voor € 10

Dé 15 x top bezienswaardigheden van Tarragona: wat te zien & doen

20 juni 2022 in Catalonië0 reacties

De middeleeuwse stad Tarragona is zonder twijfel een van de hoogtepunten van de Costa Daurada. De mooie historische gebouwen vertellen het verhaal van het fascinerende verleden van de stad. Tarragona is een zonnige havenstad met veel charme, met bovendien enkele van de mooiste stranden in de buurt. Je kan er lekker eten en drinken, wedden dat Tarragona als snel bij een van je favoriete bestemmingen in Spanje zal behoren?

Benieuwd naar deze stad? Ontdek hieronder onze favoriete bezienswaardigheden in deze verborgen parel van Catalonië.

Tickets & tours voor je bezoek aan Tarragona

Tarragona bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Tarragona.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Romeins Amfitheater

Het grote Romeinse amfitheater met uitzicht op de zee werd gebouwd aan het einde van de 2e eeuw. Het is 109,5 meter lang, 96,5 meter breed en kan plaats bieden aan 14.000 toeschouwers. Als je naar beneden kijkt over de ruïnes, is het moeilijk om niet te denken aan de gruwelijke gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden.

Gladiatoren moesten het hier opnemen tegen wilde dieren of tegen elkaar. Ook openbare executies vonden hier plaats zoals in het jaar 259 wanneer een bisschop en zijn diakenen levend werden verbrand in dit amfitheater. In de 6e eeuw werd hier een Visigotische basiliek gebouwd, die later in de Middeleeuwen werd vervangen door de kerk van Santa María del Miracle.

 1. Rambla Nova

Bezoek ook zeker de Rambla Nova, de hoofdstraat die door Tarragona loopt. Font del Centenari, de grote fontein in het midden van de rotonde, werd in 1954 gebouwd om de honderdste verjaardag van de rambla te vieren. Het is het werk van beeldhouwer Josep Viladomat.

Van hieruit is het ook zeker de moeite om te wandelen naar het Balcón del Mediterráneo, een observatiedek. Neem hier zeker wat extra tijd om te genieten van het prachtige uitzicht over de helderblauwe zee.

Tarragona bezoeken met een gids? Bekijk hier de mogelijkheden bij GetYourGuide.

 1. Monument als Castellers

Het Monument als Castellers is een kunstwerk ter ere van de traditie van de castells (kastelen) in Tarragona. Hierbij staan mensen op elkaars schouders om zo een menselijke toren te vormen. Dit opvallende bronzen beeld van 219 figuren, dat een toren van atletische artiesten vormt werd onthuld in 1999. De locatie voor het kunstwerk werd gekozen omdat het de plek is waar 14 lokale groepen van castellers hebben opgetreden. Het kunstwerk is van de Catalaanse kunstenaar Francesc Anglès. Het is gemaakt als een bijna levensgrote weergave van deze bijzondere traditie en cultureel erfgoed.

Hoe dichter je bij dit indrukwekkend sculptuur komt, hoe meer details je kan zien. Als je goed kijkt kan je in de personages rond de basis de gezichten van enkele beroemde figuren herkennen, zoals Pablo Picasso, Antonia Gaudi, Pau Casals en Joan Miro. Boven hen stijgen vijf niveaus van mensen uit, deze staan op de schouders van de personen onder hen, en zijn verbonden met hun armen.

Aan de top van de toren staan twee personen tegenover elkaar en boven hen zit een kind. In totaal bereikt de toren een hoogte van zo’n 11 meter en heeft een kolossaal gewicht van 12 ton. Buiten dit belangrijkste 'castell' zijn nog een paar andere figuren te zien, waaronder muzikanten, en de 'cap de colla' die instructies naar het team roept.

 • De traditie van castells bestaat in Tarragona en omgeving al meer dan 200 jaar. Het is door UNESCO uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed en neemt een belangrijke plaats in in de lokale cultuur en in de harten en geesten van de lokale bevolking.
 • De traditie is ontstaan uit de Valenciaanse Dans in Valls, vlakbij Tarragona, en werd voor het eerst gedocumenteerd in 1712. Het verspreidde zich in de 18e eeuw naar andere steden, waaronder Tarragona.
 • Oorspronkelijk was het een activiteit enkel voor mannen, maar de sinds vrouwen in de castells in de jaren 1980 werden toegelaten, luidde dit “de gouden eeuw” voor de castells in. Met vrouwen erbij konden torens lichter en sterker worden gebouwd, en castells van 9 en zelfs 10 verdiepingen werden gevormd, wat ervoor onmogelijk was.
 • De hoogste gemaakte toren bevat tien niveaus, met vier personen per niveau.
 1. Kathedraal van Tarragona

Een van de grootste trekpleisters in Tarragona is ongetwijfeld de kathedraal. De rooms-katholieke Santa Maria kathedraal werd gebouwd tijdens de 12e tot 14e eeuw, maar de geschiedenis van deze site is vele malen ouder. De kathedraal staat waar vroeger een Romeinse tempel uit de tijd van Tiberius stond. Daarna werd het een Visigotische kathedraal en nog later zelfs een Moorse moskee. De kathedraal is nu een mix van gotische en romaanse bouwstijlen,.

Neem ook zeker eens een kijkje binnenin. Wanneer je de kathedraal binnenwandelt, kom je meteen in de grote hoofdzaal waar ja kan zien dat twee rijen van gigantische pilaren de kathedraal ondersteunen. Verder kan je in deze ruimte ook een enorm orgel en een magnifiek gouden altaar. Wandel nadien ook even door naar de ridderzaal en de prachtige binnentuin met meerdere fonteinen en versierde forums. Tickets voor de kathedraal van Tarragona boek je hier voor slechts €5.

WANDELTIP: Met onze stadswandeling door Tarragona kom je langs de topbezienswaardigheden van de stad.
 1. Poort van Sant Antoni

Vlakbij de kathedraal zie je de monumentale poort van Sant Antoni. Deze is in een barokke stijl, en, zoals de gravering ons vertelt, werd ze in 1737 gebouwd als een toegang tot de oude stad.

 1. Archeologische Passage

De Archeologische Passage of Passeig Arqueològic is een gezellig wandelpad door een park dat tussen de oude Romeinse muren en de middeleeuwse muren loopt. De Romeinse muur werd rond Tarragona gebouwd in de 2e eeuw voor Christus. Ooit was de muur ongeveer 3.500 m lang, vandaag is ze korter maar telt ze toch nog steeds 1.100 meter. Ontdek de Archeologische Passage met onze uitgestippelde stadswandeling.

Deze muren zijn de oudste Romeinse constructie die buiten Italië bewaard zijn gebleven. De modernere middeleeuwse muren werden tussen de 16e en 18e eeuw gebouwd om de verdediging van de stad te versterken. Let vooral op de Aartsbisschoppentoren en de Minerva-toren (hier ontdek je het oudste Romeinse beeldhouwkunst en de oudste inscripties op het Iberisch schiereiland).

 1. Museu d’Art Modern de Tarragona

Het Museu d'Art Modern de Tarragona werd opgericht in 1976. Dit museum voor moderne kunst heeft een indrukwekkende collectie 20ste eeuwse schilderijen en beeldhouwwerken van onder meer Julio Antonio, Salvador Martorell, Santiago Costa, Josep Sancho, José Nogué en Lluís Saumells.

Je kan er ook de werken van verschillende tweejaarlijkse prijswinnaars voor schilder- en beeldhouwkunst bewonderen. De collectie is gehuisvest in drie afzonderlijke 18de eeuwse huizen die samengevoegd en gerenoveerd zijn in een authentieke stijl.

 1. Romeinse Forum

Het Romeinse forum was het religieuze en sociale centrum van de Romeinse gemeenschap. Dit Romeinse forum in Tarragona is een van de belangrijkste van de koloniale Romeinse ruïnes in het UNESCO-werelderfgoed. Het forum was een van de eerste Romeinse structuren die hier werden gebouwd. Het dateert van rond de 1ste eeuw.

Hier zie je de ruïnes van oude straten, fragmenten van zuilen, enkele fundamenten, een deel van de portiek van een oude basiliek, de overblijfselen van de voormalige stadsschatkist en de belangrijkste tempel van de kolonie die gewijd was aan Jupiter, Juno en Minerva.
 1. Romeinse wagenrenbaan

Het Circ romà de Tàrraco of Romeinse wagenrenbaan is een verbazingwekkende Romeinse site die op sommige plaatsen ongelooflijk goed bewaard is gebleven. Het werd gebouwd tijdens de heerschappij van keizer Domitianus (81-96) en was in gebruik tot de 5e eeuw.

Tarragona bezoeken met een gids? Bekijk hier de mogelijkheden bij GetYourGuide.

 1. Mercado Central

De Mercado Central is de grote markthal van Tarragona. Hier kan je verse producten kopen of lekker lunchen. Niet alleen de binnenkant van de markt is indrukwekkend, ook de buitenkant mag er zeker zijn.

 1. Stranden

Tarragona ligt vlakbij het strand en daar moet je dan ook gebruik van maken uiteraard! Twee van onze favoriete stranden zijn Altafulla Beach en Wikiki Beach.

Altafulla Beach

Altafulla Beach is een kilometerslang, ongerept, wit zandstrand, gelegen in een afgezonderde baai, die genesteld is onder de ruïnes van een Romeins fort. Het is een van de juweeltjes van de Costa Daurada. Als je zin hebt in een pauze tijdens je citytrip en een beetje zon, zee en strand, dan kan dit de ideale plek zijn om even uit te rusten.

Waikiki Beach

Waikiki Beach is een van de meest afgelegen zandvlaktes langs de hele Catalaanse kust. Je bereikt dit strand door zo’n 20 minuten te wandelen door een prachtig bosgebied. Maar wees voorzichtig: de bossen zijn berucht voor exhibitionisten. Het is misschien geen goed idee voor een vrouwelijke reiziger om alleen te wandelen door dit bos. De naam van het strand is duidelijk ontleend aan het beroemde strand in Hawaï, waar dit strand verschillende kenmerken mee deelt.

 1. Plaça de la Font

Het centrale middelpunt van Tarragona is het plein Plaça de la Font. Er zijn hier verschillende cafés en restaurants en dit is dé plek waar je naartoe moet als je op zoek bent naar gezelligheid. Bij veel restaurants aan het plein kan je een ‘menu del dia’ als lunch kiezen waarbij je voor €10 tot €15 per persoon kunt genieten van een voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht en drankje. Perfect dus als je een beetje geld wilt besparen op je citytrip.

Tarragona bezoeken met een gids? Bekijk hier de mogelijkheden bij GetYourGuide.

 1. Aqüeducte de les Ferreres

Midden in de Costa Dorada vind je een van de grootste aquaducten van Spanje. Het aquaduct (Les Ferreres) wordt ook wel de duivelsbrug (Pont del Diable) genoemd en voerde destijds het water aan vanuit de Francoli rivier naar de stad. De brug is tegenwoordig onderdeel van een natuurpark en is in totaal 217 meter lang en tot wel 27 meter hoog. Je kan over de brug wandelen terwijl je geniet van een prachtig zicht over de vallei.

HUURAUTO: Ben je van plan om zoveel mogelijk te zien van de Costa Dorada? Dan beschik je best over een eigen auto. Wij raden je aan om een auto te huren via Sunny Cars.

 1. Monasterio de Santa María de Poblet

Als je je even buiten de stad wilt begeven is het op de UNESCO-lijst geplaatste Monasterio de Santa María de Poblet, gelegen aan de voet van het Prades-gebergte, een aanrader. Het werd in 1151 door de Cisterciënzers gesticht en ligt op zo’n 40 minuten van Tarragona.

Het is een van de grootste en meest complete cisterciënzer kloostercomplexen ter wereld. De monniken vestigden het op land dat ze veroverd hadden van de Moren en het werd al snel een belangrijke christelijke religieuze plaats. Het complex vertoont een unieke mix van architecturale stijlen en omvat niet alleen een 12e-eeuwse kerk, maar ook een versterkte koninklijke residentie en het pantheon van de koningen en koninginnen van Catalonië en Aragón.

 • Het klooster bestaat uit drie afzonderlijke delen, die omgeven zijn door een verdedigingsmuur. In de eerste buitenomheining bevinden zich een aantal 16de-eeuwse gebouwen, zoals pakhuizen, werkplaatsen en huizen voor leken, maar ook de gotische kapel van Sant Jordi, die dateert uit 1452.
 • Een grote gouden deur leidt van hieruit naar het tweede deel van het klooster, dat bestaat uit het hoofdplein, de Plaça Major. Op dit plein vind je de overblijfselen van een ziekenhuis voor de armen, de romaanse kapel van Santa Caterina en een schatkamer.
 • In de derde en binnenste omheining kan je de kerk, het klooster en de kloosteraccommodatie bezichtigen.
 • Dit klooster is niet alleen van religieus belang: het speelde ook een belangrijke rol in de herbevolking en het agrarisch gebruik van dit Nieuwe Catalonië onder de Kroon van Aragon.
 • Het diende als bewaarplaats van de geschiedenis van de dynastie en de koninklijke overblijfselen - de bibliotheek en het scriptorium hier werden befaamd vanaf de 13e eeuw en bevatten veel belangrijke werken over recht en geschiedenis.
 • Het klooster was vanaf haar oprichting een centrum voor zowel het religieuze als het culturele leven in de omgeving, en dat is het tot op de vandaag nog steeds.
 1. PortAventura Park

Zin in een leuke daguitstap? Breng dan een bezoekje aan het themapark PortAventura World van Universal Studios, een van de belangrijkste attracties in de regio van Tarragona. Dit is het grootste water- en pretpark van de Costa Dorada en biedt ongetwijfeld een dag plezier voor zowel jong als oud.

Het park is onderverdeeld in verschillende wereldregio’s, zoals Mediterrània, Far West, México, China en Polynesia. Er zijn verschillende attracties: zoef in 3 seconden van 0 naar 135 km/u in de adembenemende Furius Baco of zoek verkoeling in de waterattracties in Far West. Daarnaast kan je ook verschillende shows, optredens en licht- en watershows bijwonen. Vooral als je met kinderen reist, is het misschien de moeite om hier een extra dag voor te voorzien!

 • PortAventura is gelegen in Vila-Seca, aan de rand van Salou.
 • Het park is dagelijks geopend van 10u tot 19u. De openingsuren kunnen afwijken naar gelang het seizoen, weekenddagen of feestdagen. Raadpleeg de website voor actuele openingsuren.
 • In de zomermaanden is het park geopend tot middernacht.
 • Meer info op de website.

TICKETS: PortAventura trekt jaarlijks heel wat bezoekers, vooral in de zomermaanden. We raden je dan ook aan om je tickets op voorhand te boeken. Boek je tickets voor PortAventura hier.

 1. Filmpje: bekijk hier de menselijke torens van Tarragona

 1. Mis niets: download onze gratis reisgids Catalonië

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Catalonië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Catalonië met meer dan 70 bezienswaardigheden, 3 wandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Catalonië en ga op pad!

Catalonië

Gratis reisgids Catalonië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?