12 x mooiste bezienswaardigheden op La Palma: wat zeker zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 x mooiste bezienswaardigheden op La Palma: wat zeker zien en doen?

De mooiste bezienswaardigheden op La Palma + verblijftips

La Palma is het groenste eiland van de Canarische Eilanden, en is ongetwijfeld de ideale vakantiebestemming voor wie houdt van natuur en wil genieten van een ongerepte locatie om fauna en flora te ontdekken. Het hele eiland is bovendien ook een UNESCO-biosfeerreservaat.

Wijk af van de toeristische paden en geniet van het groene regenwoud, rustgevende dennenbossen en het ongelooflijke woestijnlandschap met zijn vulkanische kraters en gebogen rotsformaties. In dit blogartikel lees je meer over dé mooiste bezienswaardigheden op La Palma.

Tours en tickets voor je bezoek aan La Palma

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes op La Palma bezoeken met een georganiseerde tour? Ga mee met een lokale gids of tour in La Palma en zie meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit La Palma

Inhoud artikel

Wat is de ligging van La Palma op de kaart?

Het groene eiland La Palma is het meest noordwestelijk gelegen van de Canarische eilanden en op zo'n 200 kilometer voor de kust van Marokko. De naburige eilanden zijn Tenerife en La Gomera en El Hierro.

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden op La Palma

  1. De spectaculaire kloof van het Parque Nacional de la Caldera de Taburiente

Parque Nacional de la Caldera de Taburiente is de nummer één bezienswaardigheid van La Palma. Het staat symbool voor het eiland en is een van de regio’s die aantonen waarom dit eiland ook bekend staat als ‘La Isla Bonita’, het mooie eiland. Zelfs de fotografen slagen er niet in om de schoonheid en grootsheid van deze spectaculaire 8 km wijde kloof die tot een diepte reikt van 1,5 km te vatten.

Paradijs voor wandelliefhebbers

Bedekt door de Canarische dennenbossen en doorkruist door enkele diepe ravijnen, vraagt dit landschap erom ontdekt te worden. Het herbergt een rijke geologische en biologische diversiteit. Er zijn tal van aangegeven paden langs het beschermd gebied voor wandelliefhebbers. De wandelpaden zijn altijd duidelijk aangegeven en zijn makkelijk bereikbaar. Het dragen van comfortabele wandelschoenen raden we erg aan!

Je kan ook een bezoekje brengen aan in het bezoekerscentrum in El Paso en bekijk het landschap vanop de rand van de Caldera de Taburiente (de erosiekrater), of geniet van het sublieme uitzichtpunt bij La Cumbrecita. Bekijk de ligging.

  1. Spot de verborgen Cascada de Los Colores

Een van de populaire plekken in het Parque Nacional de la Caldera de Taburiente is de Cascada de Los Colores. De wandeling hiernaartoe is ongeveer 6 kilometer lang en brengt je langs mooie uitzichten. De wandeling naar deze waterval is echter de moeite waard. De waterval is niet zo groot maar het heeft wel een prachtige kleur. Een must-see in het beschermde natuurgebied en een erg fotogenieke plek op het eiland. Bekijk de ligging.

  1. Wandel door de hobbelige straatjes in Santa Cruz de la Palma

Santa Cruz de La Palma is de hoofdstad van het eiland La Palma en staat bekend om haar hobbelige straatjes, mooie architectuur en bedrijvige haven. Het is een compacte en goed bewaarde stad met een aantal boeiende bezienswaardigheden.

Zo vind je tegenwoordig in een voormalig klooster het Museum van het Eiland La Palma, met etnografische collecties, kunst en tentoonstellingen over de natuurgeschiedenis. Een ander interessant museum is het Maritiem Museum, gebouwd in een replica van Christoffel Columbus’ schip, de Santa Maria.

VERBLIJFTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan de hoofdstad in het Hotel Emblemático Holiday Time op wandelafstand van het strand en de mooiste bezienswaardigheden. Meer info en boeken.

  1. Sterren en astronomie in het Roque de los Muchachos Astronomisch Observatorium

AstroExperiencia La Palma benut ten volle het unieke en goede zicht op de nachtelijke sterrenhemel van La Palma, onaangetast door lichtvervuiling. Je kan een astronomische tour meevolgen naar het hart van het eiland. Of je kan ook een uitstap maken naar het Roque de los Muchachos Astronomisch Observatorium. Voor fotografen bestaan er ook tours om prachtige foto’s te maken van de schitterende sterrenhemel.

Roque de los Muchachos is trouwens de grootste berg van het eiland. Beklim de berg naar het hoogste punt vanwaar je een prachtig uitzicht krijgt over het eiland. Bij mooi en helder weer kan je zelfs de naburige eilanden Tenerife, La Gomera en El Hierro zien schitteren.

Ontdek hieronder nog meer leuke daguitstappen en tours op La Palma

  1. Weelderig groen en pittoreske dorpjes in Pinar de Garafía

De Pinar de Garafía is een deel beschermd gebied in de Garafía-regio in het noorden van La Palma. Garafia is een van de mooiste wandelgebieden van La Palma door zijn karakteristieke landschap. Dit is opnieuw een prachtige regio om te wandelen, met dennenbossen, weelderig groen, spectaculaire landschappen en kleine dorpjes.

Je vindt er naast de amandelbomen ook de heel merkwaardige bomen die tot wel 12 meter kan groeien, de drakenbloedbomen. Deze bijzondere soort komt enkel en alleen voor op de Canarische eilanden, Madeira en Kaapverdië.

Wil je graag zoveel mogelijk ontdekken van La Palma? Download je gratis preview reisgids Canarische Eilanden en ontdek de mooiste plekjes tijdens je verblijf
  1. De spectaculaire kustlijn van de Costa de Hiscaguán

Weinig kustlijnen zijn zo spectaculair als de Costa de Hiscaguán. Deze uitstekende kliffen rijzen majesteitelijk uit boven het schitterend blauwe water langs de noordkust van La Palma. Op de kliffen en kliftoppen wonen een aantal bedreigde dier- en plantensoorten.

  1. Wandelen langs de actieve vulkaan Cumbre Vieja

Cumbre Vieja, of “oude top”, ten zuiden van Caldera de Taburiente, is een vulkanische top. Parque Natural Cumbre Vieja is, geologisch gezien, actief. Mocht de vulkaan uitbarsten, dan zou dit volgens sommige wetenschappers een mega-tsunami kunnen veroorzaken die een grote bedreiging zou zijn voor de zuidelijke Britse Eilanden en de oostkust van Amerika.

Maar niets is minder waar, op 19 september 2021 barstte de vulkaan uit, de lava bereikte binnen de week de zee. Zo is La Palma alvast enkel honderden vierkante meter groter geworden, na het afkoelen van de lava is het terug genieten van de mooie uitzichten en prachtige natuur.

BOOTTOCHT: Met deze leuke boottocht Cumbre Vieja ontdek je het onderwaterleven van La Palma, waaronder speelse dolfijnen, prachtige zeeschildpadden en serene walvissen. Je komt ook dichter bij de lavastromen van de Cumbre Vieja-vulkaan en je komt enkele anekdotes te weten over deze actieve vulkanische bergrug. Boek je boottocht.

  1. Laurierbossen van Parque Cultural La Zarza

De laurierbossen van La Zarza zijn een van de mooiste bezienswaardigheden op La Palma en mogen zeker niet ontbreken op dit lijstje. De sprookjesachtige laurierbossen zijn gelegen in het noordoosten en bieden mooie wandelroutes op verschillende hoogtes van 500 tot 1200 meter. De wandelroutes gaan door dichtbegroeide kloven met betoverende laurierbomen.

Wandel naar de Nogaleskloof of ga op zoek naar de diverse warmwaterbronnen Marcos en Cordero. Verder zijn ook de rotstekening hier erg bijzonder. De rotstekening zijn getuigenissen van de oorspronkelijke bewoners.

  • Parkeer je wagen bij het bezoekerscentrum La Zarza.
  • Op zoek naar meer informatie over dit gebied en de oerbewoners? Ga dan zeker even langs in het bezoekerscentrum.
  • Comfortabele wandelschoenen zijn aangeraden.
  1. Het bijzondere landschap en de vulkaan van Teneguía

De Vulkaan van Teneguía is een nationaal monument van La Palma. Het landschap hier is drastisch verschillend van het weelderig groene noorden van het eiland. Hier beleefde La Palma in 1971 zijn meest recente uitbarsting. De vulkaan spuwde toen duizenden kubieke meter gloeiend magma uit, dat een groot deel van het zuidelijke uiteinde van het eiland bedekte en zich voegde bij de lavastroom van de San Antonio vulkaan uit de 18de eeuw.

Het bezoekerscentrum van de San Antonio Vulkaan vertelt het fascinerende verhaal van de seismische geschiedenis van dit gebied. Vanuit het bezoekerscentrum kan je te voet of per kameel dit prachtige stukje La Palma verder verkennen.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels op La Palma.
  1. Dolfijnen en walvissen spotten op La Palma

Altijd al eens dolfijnen of walvissen willen spotten? Tijdens je bezoek op La Palma kan dat zeker. Er worden verschillende boottochten georganiseerd waarbij je de kans krijgt om dolfijnen en/of walvissen van allerlei soorten, van ver en soms van dichtbijt te bezichtigen. Boten mogen vaak niet te dichtbij komen zodat de prachtige dieren genoeg plaats hebben om vrij te bewegen. Het is een onvergetelijke ervaring die we alleen maar kunnen aanraden!

  1. Geniet van het uitzicht vanaf Mirador del TIme

Op zoek naar het mooiste en meest adembenemende uitzicht op het eiland? Dan moet je bij het uitkijkpunt Mirador del Time zijn. Bekijk de ligging. Het uitkijkpunt kan je terugvinden langs de weg van Los Llanos naar Tijarafe. Eens je de plek hebt bereikt, geniet je van een panoramisch zicht over de Aridane vallei, de Caldera de Taburiente en de Atlantische Oceaan in de verte.

  1. Ontspannen op de mooiste stranden van La Palma

La Palma wordt gezien als het groenste eiland van de Canarische eilanden, maar dat wil niet zeggen dat je hier geen mooie (zand)stranden kan terugvinden! Hoe dan ook, je kan er perfect een dagje doorbrengen op een van de stranden. De een al wat toeristischer en mooier dan de andere. Meeste stranden zijn natuurlijk deels lavastrand. Schrik dus niet als je opeens zwart zand tegenkomt. Benieuwd naar dé mooiste stranden? Wij hebben alvast de mooiste stranden op La Palma voor je opgelijst.

  • Playa de Puerto Naos is het drukste en favoriete strand op La Palma. Naast zonnen op dit lavastrand kan je ook verschillende watersporten ondernemen. Verder kan je er ook wandelen over de boulevard met prachtige palmbomen of genieten van de lokale keuken in een van de restaurantjes.
  • Playa de Nogales, in het dorpje Puntellana is ook een absolute aanrader. Op dit zwarte zandstrand vind je alles waar La Palma voor staat: bergen, wandelpaden, lava, spectaculaire rotspartijen, vulkanisch zand en veel groen. Je kan ook je auto makkelijk parkeren op wandelafstand van het strand.
  • Playa Tazacorte is ideaal voor wanneer je met kinderen op vakantie bent. Het strand is gelegen aan de westkust van La Palma bij het gezellige dorpje Tazacorte.
Ben je van plan om een hele middag op het strand te vertoeven? Vergeet je dan zeker niet in te smeren met goede zonnecrème.
  1. Hoe kom je in La Palma?

Er zijn verschillende directe vluchten te boeken naar La Palma vanuit een aantal Europese luchthavens of vanuit Tenerife. Je kan er ook voor kiezen om een ferry te nemen vanuit Tenerife, ofwel van Los Cristianos of vanuit Santa Cruz de Tenerife, de hoofdstad van Tenerife.

EILANDHOPPEN: Wil je graag eilandhoppen tussen de Canarische eilanden? Dat kan ook. Bekijk alvast onze tips om te eilandhoppen op de Canarische Eilanden.

  1. Waar overnachten op La Palma?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie op La Palma? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete accommodaties opgelijst. Leuke plaatsen om te verblijven op La Palma zijn Puerto Naos en Tazacorte. Maar sowieso ligt alles overal op het eiland binnen handbereik. Bekijk het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen op La Palma.

  • Verblijf tijdens je bezoek aan de hoofdstad Santa Cruz de la Palma in het Hotel Emblemático Holiday Time op wandelafstand van het strand en de mooiste bezienswaardigheden. Meer info en boeken.
  • Hotel Benahoare is gelegen in een rustige straat in het centrum van Los Llanos de Aridane en biedt comfortabele accommodatie met een dakterras met uitzicht op de bergen. Meer info en boeken.
  • Of verblijf in het Lighthouse on La Palma Island. Het hotel is gelegen aan de rand van Barlovento en biedt moderne accommodatie. Je verblijft in ruime kamers en je geniet van een prachtig uitzicht op de omgeving. Na een heerlijk ontbijtje kan je een verfrissende duik nemen in het overloopzwembad. Meer info en boeken.
  1. Waar best een auto huren op de Canarische eilanden?

Welk eiland je ook kiest, een huurauto raden we zeker aan. Zonder een auto kom je namelijk niet op de mooiste verborgen plekjes en de veelzijdige landschappen. Bovendien heb je ook gewoon meer vrijheid met een auto. Je durft al eens sneller van de toeristische bestemmingen afwijken. Zo kan je ook onderweg naar je eindbestemming stoppen wanneer en waar jij dat wilt.

Begin meteen aan je vakantie met een huurauto

Je kan ter plekke een auto huren, maar het is natuurlijk wel handiger als je dit vooraf al doet. Zo kan je kiezen uit een breder gamma aan wagens en heb je vaker interessante kortingen dan wanneer je bij aankomst nog moet boeken. Bovendien staat je auto dan voor je klaar zodra je het vliegtuig uitstapt. Hoe handig is dat? Je kan onmiddellijk aan je vakantie beginnen.

  • Je kan bij de grote maatschappijen zoals Sixt, Europcar en Avis een wagen huren.
  • Bij het kleinere Sunnycars zijn alle verzekeringen inbegrepen in de prijs. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
  • Ben je op zoek naar de goedkoopste huurwagen? Kijk dan zeker eens bij EasyTerra.
  • Er is ook een Nederlandstalig noodnummer voorzien. Handig!

HUURAUTO: Nog meer tips voor het huren van een auto? Lees ons uitgebreid blogartikel met dé tips voor het huren van een auto op reis: zonder zorgen

  1. Download je gratis reisgids Canarische eilanden

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Canarische Eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Canarische Eilanden met meer dan 140 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Download je gratis preview reisgids Canarische Eilanden.

Canarische Eilanden

Gratis reisgids Canarische Eilanden downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 5 januari 2019 - claire huyse

Het is altijd een plezier de reisgids aan te krijgen en te ontdekken wat er van nut is voor ons volgende reis, zoals La Palma in dit geval... Hartelijk dank! Claire

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?