Het Széchenyibad in Boedapest bezoeken: tips + wat kan je er doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Het Széchenyibad in Boedapest bezoeken: tips + wat kan je er doen?

22 april 2021 in Boedapest1 reactie

Boedapest is een populaire bestemming voor een citytrip: je vindt er cultuur, toeristische attracties en lekker eten en drinken tegen een goede prijs. Nog een goeie reden voor een bezoekje aan de stad, zijn de talloze thermische baden. Het Széchenyibad in Boedapest is één van de grootste spa’s en medische zwembaden van Europa en dus ook het hele jaar door drukbezocht.

Je vindt de baden op een unieke locatie en je kan er heerlijk genieten van de warme wateren of tot rust komen met massage. Even uitblazen tijdens je citytrip, dat mag zeker ook!

Tickets voor de Széchenyibaden

Een dagkaart kopen voor de Széchenyibaden voor € 20 waarmee je direct naar binnen kan zonder in de wachtrij te staan (speciale welkomstbalie)? Een volledige dag gebruik maken van het grootste thermische badencomplex van Boedapest (in totaal 18 baden). Er zijn ook combinatie tickets met massage of welness beschikbaar.

Onze tip: Wil je veel zien in Boedepast? Koop een Boedapest Card voor € 21,99 hiermee kan je gratis openbaar vervoer in Boedapest gebruiken + toegang tot het thermale bad Lukács. Kan je ook 2 rondleidingen met een Engelse gids volgen + gratis toegang tot 17 musea en tal van kortingen tot wel 50%.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis

1.1. Turkse spa cultuur

Al sinds de Romeinse tijd wordt er gebruik gemaakt van de ruim 120 heetwaterbronnen die rond de Donau te vinden zijn. Zo waren er bijvoorbeeld publieke baden met warm water bij de bronnen gelegen. Vervolgens werden de heetwaterbronnen in de zestiende eeuw, tijdens de Turkse bezetting van Hongarije, verder uitgewerkt tot een heuse spa cultuur. De Turken bouwden grote bad complexen en zorgden voor een goede infrastructuur.

1.2. Het Artesisch Bad

Tegen het einde van de negentiende eeuw liet de mijningenieur en latere specialist in het drillen van geothermische bronnen Vilmos Zsigmondy water uit de grond boren op een diepte van 970 meter. Hij liet dit boren op een manier waarbij de mineralen in het water mee zouden stromen door de grote druk van het water. Het kostte Zsigmondy 10 jaar om het water onder het stadspark te vinden, waar hij uiteindelijk een bron drilde die zo’n 525 liter water per minuut leverde. Vervolgens werd al snel in 1881 het Artesisch Bad geopend.

1.3. Opening Széchenyibad

Het bad bleek al snel heel populair te zijn en kon niet de grote hoeveelheid bezoekers niet allemaal tegelijk toelaten. Daarnaast raakte de bron al snel uitgeput en werd er door de stadhouders besloten om een groter bad te openen. In 1909 begonnen werkers vervolgens met de bouw van een nieuw bad, waarbij het badhuis volgens een ontwerp van Gyözö Czigler in een neo-barokke stijl werd gebouwd.

Czigler had het ontwerp al in 1896 tijdens het duizendjarig jubileum van het land gepresenteerd, maar tegen de tijd dat de bouw eenmaal kon beginnen, was hij zelf overleden. Hij werd opgevolgd oor Ede Dvorak en Kalman Gerster die het oude ontwerp behielden zonder veel aanpassingen. In 1913 werden de nieuwe baden geopend onder de naam Széchenyibad, vernoemd naar graaf István Széchenyi.

1.4. Verdere uitbreidingen

Ook hierna werd al snel besloten om de baden verder te vergroten door de steeds groter wordende stroom mensen die het Széchenyibad kwamen opzoeken. In 1924 stemde de raad van de stad in met het voorstel voor vergroting. Hierbij werden er volgens de plannen van Imre Francsek nieuwe baden aangelegd en een nieuwe bron opgeboord om de massale hoeveelheid water te kunnen leveren. Deze tweede bron kwam er uiteindelijk in 1938 en was zo’n 1256 meter diep. Het water werd in ongeveer 3500 liter per minuut met een temperatuur van 77°C aangeleverd en vervolgens met koud water gemengd om een betere temperatuur voor de baden te krijgen.

1.5. Laatste updates

In 1963 werden de baden voor het eerst het hele jaar door geopend en dit bleek zo’n groot succes te zijn dat de baden sindsdien altijd het hele jaar lang de deuren openzetten, tot op de dag van vandaag. In het volgende jaar werden de kleedruimtes geïsoleerd tegen de kou. In deze periode werden er ook nieuwe gedeeltes toegevoegd, waaronder het therapeutisch gedeelte en werden er nieuwe filter- en circulatie apparaten in de baden geïnstalleerd.

1.6. Toeristen welkom

In 1981 werden alle baden officieel openbaar voor beide geslachten en werd de scheiding tussen de gedeeltes voor mannen en vrouwen opgeheven. De kleedkamers bleven wel gescheiden. Pas in 1989 werden de baden echter officieel geopend voor de rest van de wereld en werden na de val van het IJzeren Gordijn nu ook toeristen verwelkomd in de baden.

 1. Het Széchenyibad

2.1. Interieur

Het Széchenyibad, gelegen in het stadspark Városliget, is een opvallend geel gebouw in een neo-barokke stijl. Overal in het gebouw zijn watermotieven terug te vinden in de muurschilderingen, fresco’s en andere decoraties. Zo zijn de plafonds van de koepels beschilderd door Miksa Roth met schilderingen van mythes uit Egypte, Griekenland en het Oosten die met water te maken hebben. Ook zijn er vele beelden in het gebouw te vinden van dolfijnen, zwanen, zeemeermannen en waterpaarden die gemaakt zijn door verschillende kunstenaars als Bela Markup en Geza Maroti.

2.2. De verschillende baden & gedeeltes

In totaal zijn er maar liefst 21 baden die allemaal verdeeld liggen over een thermisch gedeelte, een therapeutisch gedeelte en een zwemgedeelte. Er zijn zowel baden binnen in het gebouw als buiten tussen de gebouwen te vinden. Daarnaast zijn er ook massagekamers, sauna’s en stoombaden en een aquafitness bad te vinden in het Széchenyibad.

2.3. Het water

Het water dat in de baden gebruikt wordt, komt uit verschillende bronnen en wordt met koud water tot de juiste temperatuur gemengd. De baden verschillen qua temperatuur tussen de 18°C en de 40°C. In het water zitten veel verschillende mineralen die het een helende kracht zou geven. Zo zit er onder andere calcium, magnesium, waterstofcarbonaat, fluoride, sulfaat en natrium in het water. In het gebouw is ook een waterput met drinkwater te vinden. Dit drinkbare water bevat de mineralen calcium, magnesium, waterstofcarbonaat, chloride en sulfaat en zou ook helend werken.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Wat kan je er doen?

3.1. Het thermische gedeelte

In het thermisch gedeelte zijn 11 verschillende thermische waterbaden te vinden die een diepte tussen de 1 en 1,3 meter hebben en een temperatuur tussen de 28°C en de 40°C. Daarnaast ligt er in dit gedeelte een afkoelbad en een dompelbad: een koud waterbad bedoeld ter afkoeling van het lichaam of voor de liefhebbers van het aangename gevoel van koud water. Alle baden van het thermisch gedeelte zijn binnen te vinden samen met de sauna’s en stoomkamers.

3.2. Het therapeutisch gedeelte

Wil je eventjes zen worden? Dan is dit deel van het Széchenyibad iets voor jou. Het therapeutisch gedeelte bestaat uit 3 verschillende baden. Het eerste bad is een zogenaamd voorbereidingsbad: deze heeft een diepte van 1,1 meter en een temperatuur van 30°C. Het tweede bad is een leerbad met dezelfde diepte en temperatuur als het voorbereidingsbad. Het derde bad is een wellnessbad met waterversnelling onder het water waardoor je je rustig kan laten meezuigen in de stroom.

3.3. Het openbare zwembadgedeelte

Het openbare zwembadgedeelte heeft 1 groot buitenzwembad van 50 meter lang, ideaal om een paar baantjes te trekken. Daarnaast is er een activiteitenbad in dit gedeelte te vinden. Ook is buiten er een thermisch bad met mineraalwater van 38°C te vinden en binnen nog 2 dompelbaden waarvan eentje massagestralen heeft. Ideaal om helemaal tot rust te komen tussen de drukte.

 1. Openingsuren

 • Het Széchenyibad is het hele jaar door geopend.
 • Zowel de buitenbaden, de binnenbaden en de sauna’s zijn van 06:00 uur tot 22:00 uur geopend.
 • De thermische baden zijn echter van 09:00 uur tot 19:00 uur geopend en de fitnessruimtes van 09:00 uur tot 17:00 uur.
 • De drinkwaterput is op Hongaarse nationale feestdagen afgesloten.
 1. Tickets

5.1. Waar tickets kopen?

Er zijn heel veel verschillende tickets die te verkrijgen zijn voor het Széchenyibad.

Alle tickets zijn te koop aan de kassa bij het bad, maar voor sommige tickets, zoals een standaard dagticket, is het mogelijk om die alvast online aan te kopen. Zo bespaar je alvast de wachtrij uit en ben je zeker van je toegang.

5.2. Welke tickets?

Het eerste ticket dat je kan kopen, is een standaard dagkaart met een eigen kleedhokje. Die hebben een vaste prijs van maandag tot vrijdag, maar zijn een beetje duurder in het weekend en op feestdagen.

Verder heb je ook nog een standaard dagticket met een kluisje. Een ticket voor een dagdeel met een eigen kleedhokje of een kluisje is een derde optie. Ook hierbij geldt dat de prijzen wat duurder zijn in weekends en op feestdagen.

5.3. Extra's?

Daarnaast zijn er nog tickets voor verschillende massages en behandelingen te verkrijgen. Zo kan je bijvoorbeeld een thermische massage van 20 minuten of 40 minuten reserveren. Verder heb je nog een modderbehandeling of een wijnbehandeling.

Onze tip: Als je met 2 personen bent, krijg je op veel massages en behandelingen korting! Het is ook mogelijk om handdoeken, zwemkleding en badmutsen te huren. Hierbij moet je wel een borg te betalen.
 1. Vermijd de wachtrijen

 • In weekenden en op feestdagen wordt het Széchenyibad het drukst bezocht en het is dan ook af te raden om in deze periodes een bezoek te brengen.
 • Ook kan je beter in het laagseizoen gaan.
 • Doordeweeks is het rustiger in het bad, en wanneer je rond de lunch of rond het avondeten gaat heb je de grootste kans op een kleine rij en een rustig bad.
 • Ook kan je sommige tickets vooraf online boeken, of eerder op de dag al een ticket reserveren voor later.
 • Op deze manier heb je je ticket al bemachtigd voor je naar het bad zelf gaat en kan je direct doorlopen.
 1. Wegbeschrijving

7.1. Te voet

Het Széchenyibad is gelegen aan de Allatkerti krt 11 in het stadspark van Boedapest, en is vanaf veel plekken in de stad wandelend te bereiken, maar kan wel een lange wandeling worden. Zo is het ongeveer driekwartier lopen vanaf het Parlementsgebouw en een uurtje vanaf het Hongaars Natuurhistorisch museum.

7.2. Met het openbaar vervoer

Het Széchenyibad is te bereiken met de metrolijn 1 en met buslijn 72. Je dient hierbij uit te stappen bij halte Szechenyi Furdo, vanwaar je al binnen enkele minuten bij het Széchenyibad bent.

7.3. Met de auto

Er zijn geen grote parkeerplaatsen gelegen bij het Városliget Park en de parkeerplaatsen die er zijn zijn vaak snel vol. Het is daarom aan te raden om te parkeren bij het EZ Opera House Car Park op Zichy Jenö u. 9, vanwaar het een half uurtje wandelen is. Het is ook mogelijk om vanaf hier de metro te nemen naar het Széchenyibad.

 1. Praktische info

 • Het is mogelijk om ter plaatse een handdoek te huren, maar het is aan te raden om deze zelf mee te nemen.
 • Neem ook je eigen shampoo en andere douche artikelen mee.
 • Neem slippers mee waarmee je van bad naar bad kan wandelen. De stenen vloeren kunnen behoorlijk warm onder de voeten worden (of ijzig koud 's winters!).
 • Voor sommige baden dien je een badmuts te dragen om het bad in te mogen.
 • Vlak bij het buitenbad is een cafetaria gelegen waar je tussendoor wat te drinken en te snacken kan halen.
 • Ben je een echt feestbeest én waterrat? In het begin van augustus wordt er voor het Sziget Festival de Cinetrip Sparty in het Széçhenyibad gehouden met live optredens van dj’s en bijzondere laserprojecties. Zeker de moeite als je van een feestje houdt!
 • Onze tip: koop je tickets online, zo ben je zeker dat je binnen kan en hoef je niet in de wachtrij te staan.
 1. Zien: 360º beeld van de Széchenyibaden

Bereid je helemaal voor op je bezoek! In dit filmpje krijg je een 360º beeld van de Széchenyibaden. Neem een kijkje naar het complex en de buitenbaden door het scherm met je muis te verslepen of gebruik de pijltjes in de linkerbovenhoek.

 1. Nog meer zien? Download je gratis stadswandeling Boedapest

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip Boedapest? Geen zorgen! Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Hongarije met een stadswandeling in Boedapast + volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Hongarije.

Hongarije

Gratis reisgids Boedapest downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?