20 x alternatief Berlijn: Hippe wijken, buurten & bezienswaardigheden

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

20 x alternatief Berlijn: Hippe wijken, buurten & bezienswaardigheden

19 januari 2024 in Berlijn6 reacties

Geen zin om de traditionele toeristische bezienswaardigheden in Berlijn te zien? Dan zit je hier aan het goede adres! Naast de typische bezienswaardigheden, kent Berlijn ook enkele alternatieve spotjes.

Wij hebben een overzicht gemaakt van de bezienswaardigheden in Berlijn die je moet gezien hebben als je Berlijn op een alternatieve manier wilt bezoeken.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Berlijn

Duur1 - 5 dagen ()
Bereikbaarheid
Openbaar vervoerJe kan je Berlin WelcomeCard online kopen € 25
VerblijvenAan te raden verblijven in Berlijn zijn:
PakketreizenWil je ook op citytrip naar Berlijn? Deze reis kan je boeken bij Euroreizen (va. € 289)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Badeschiff, zwemboot

Een voormalige rivierboot vormt nu een uniek decor aan de oevers van de Spree. De romp van het schip meet 8 op 30 meter en werd blauw geschilderd. Het is dagelijks opend van 8:00 uur tot middernacht. Met een cocktail in de hand, zwemmen "in de Spree" op de tonen van DJ's, unieke ervaring !

 1. Friedrichshain & Boxhagener Platz

Friedrichshain is een wijk vol contrasten. Na de val van de Muur heeft de hereniging de wijk grondig door elkaar geschud. Toch is het een plek met veel tegenstellingen gebleven. Het typische Berlijnse aspect, vermenging van het residentiële en commerciële, is duidelijk aanwezig, en het is iets waarover de oorspronkelijke, alternatieve wijkbewoners vandaag wel eens over durven te morren.

Of de typische huurkazernes uit het begin van de 20e eeuw of de gerenoveerde woningen uit de jaren ‘70 oorzaak of gevolg zijn dat deze buurt dichtbevolkt blijft, is niet altijd even duidelijk. Wat wel opvalt is dat de buurt zeer weinig groene ruimtes herbergt. Boxhagener Platz, gelegen in het hart van Friedrichshain, is de uitzondering op de regel.

De gebouwen rondom het plein zijn inmiddels bijna allemaal opgeknapt en in het weekend wordt er (vlooien)markt gehouden. Maar we moeten eerlijk toegeven dat de charme en flair van de lokale en spontane handel stilaan, onder druk van de meerwaarde-zoekende reiziger, begint te verdwijnen.
Toch blijven er in de buurt van Boxhagener Platz nog pareltjes te ontdekken waar de juiste voedingsbodem bestaat voor kunst, cultuur en alternatieve gastronomie.

 1. Kreuzberg

Kreuzberg is een buurt zonder grote winkelcentra. De buurtbewoners hechten veel waarde aan familiebedrijfjes en onafhankelijke start-ups. Kreuzberg is ook een district waar door middel van demonstraties, protesten en burgerlijke ongehoorzaamheid de lokale cultuur werd verdedigd. Maar meer en meer merk je dat gentrificatie ook deze buurt beïnvloed.

De oorspronkelijke bewoners zien met lede ogen hun buren vertrekken wegens de toenemende kosten. De vrijgekomen huizen worden vaak opgekocht door mensen die zich aangetrokken voelen tot de Kreuzberg-cultuur, maar deze cultuur niet met dezelfde passie verdedigen. Eén zaak is zeker: als Kreuzberg haar cultuur verliest, wordt het terug een lelijke buurt.

 1. Viktoriapark

Midden in de Kreuzberg-wijk vind je ook het Viktoriapark. In het Viktoriapark ligt de berg waar deze wijk zijn naam aan heeft te danken: de Kreuzberg. Met een hoogte van 66 meter is de Kreuzberg bijna de hoogste natuurlijke berg van Berlijn. Naast deze berg, kan je ook een mooie waterval terugvinden in het aangename park. Ook wandel je er langs bloembedden en grote grasvelden. Het is een populaire hotspot in de zomer, dan komen er heel wat mensen relaxen, voetballen of de berg beklimmen om te genieten van het uitzicht.

 1. KunstRaum Kreuzberg/Bethanien

Op het einde van de negentiende eeuw gaf Friedrich Wilhelm IV de opdracht om een diaconessen ziekenhuis te bouwen, en voor meer dan 120 jaar behield het gebouw deze functie. In 1970 begon de „Kampf um Bethanien“. Het ziekenhuis werd gesloten en er werd een grootschalige sloop gepland. De stad wenste hier een project van sociale huisvesting neer te poten. Dit laatste werd door een burgerinitiatief verijdeld. De actiegroep opteerde voor een artistieke invulling van de oorspronkelijke gebouwen.

De KunstRaum Kreuzberg/Bethanien toont voornamelijk hedendaagse kunst. Het biedt ook zo’n 450 m² aan voor thematische tentoonstellingen omtrent hedendaagse sociale en culturele processen. Zo worden er jaarlijks een zestal tentoonstellingsprojecten gerealiseerd, vaak in samenwerking met lokale instellingen, curatoren of kunstenaarsgroepen.
Het gastronomische aanbod in Bethanien wordt sinds mei 2010 verpacht aan The Three Sisters, een café-restaurant uitgebaat door Michael Böhl en Wolfgang Sinhart.

 1. Reichsbahn-Ausbesserungs-Werk

'Reichsbahn-Ausbesserungs-Werk', kortweg RAW, werd in 1867 opgericht als een onderhoud en herstelplaats voor treinen. Tot 1994 werden op deze plek herstellingen uitgevoerd. Het duurde niet lang vooraleer dit DDR-complex werd gekraakt. Na deze eerste obscure tags, kwamen prachtige graffiti-kunstwerken en de onvermijdelijke terrasjes.

De laatste 10 jaar ondergaat deze nostalgische en anarchistische plek opnieuw een metamorfose. Het krijgt meer en meer aandacht in de pers. Er is dan ook ontzettend veel te doen. Vooral in de zomer zijn er veel activiteiten. Terrasjes, een skatebaan, een klimmuur, de vlooienmarkt op zondag, street art, ’s avonds een openluchtbioscoop en feesten, enorm veel feesten (tot in de vroege uurtjes).

 1. Young African Art Market

Young African Art Market (kortweg YAAM) vormt al jarenlang een onderdeel van de Berlijnse cultuur. Je kan er terecht voor een basketbaltoernooi, een Reggae concert, een Afrikaanse diner. Maar je kan er ook gewoon mensen ontmoeten, want YAAM wil een multiculturele ontmoetingsplaats voor iedereen, ongeacht zijn of haar levenssituatie.

Profiteer nu het nog kan. Je merkt aan de (bouw)bedrijvigheid dat grote bedrijven en projectontwikkelaars de voormalige strook van de Berlijnse muur als interessante investering hebben ontdekt. Een ontwikkeling die niet in het voordeel van YAAM zal evolueren.

 1. Tempelhof Luchthaven

Tempelhof was ooit de grootste luchthaven van Berlijn. Gebouwd in 1923, werd de luchthaven vooral tijdens het Nazi-regime verder uitgebreid. De terminal is opgetrokken in de typische Nazi-architectuur en was toen één van de grootste gebouwen ooit gebouwd. Van juni 1948 tot mei 1949 speelde Tempelhof een grote rol tijdens de luchtbrug die West-Berlijn tijdens de blokkade van de Sovjets bevoorraadde. De gebouwen kan je bezoeken onder begeleiding.

Op 30 oktober 2008 sloot de luchthaven, onder protest van heel wat Duitsers. Brussels Airlines voerde er op 25 oktober 2008 de laatste internationale lijnvlucht uit naar Brussel.
De vroegere landingsbanen zijn nu een groot park waar bezoekers vrij kunnen fietsen, wandelen en urban gardening.

 1. Het graf van Marlène Dietrich

Vlakbij het metrostation Bundesplatz light het kerkhof van Friedhof Schöneberg, waar je het graf van Marlene Dietrich (1901-1992) kan bezoeken. Het Friedhof an der Stubenrauchstraße is een klein kerhof in het midden van de stad.

 1. Baumhaus an der Mauer

De Berlijnse Muur stond niet helemaal op de grens. Officieel maakte de muur deel uit van Oost-Berlijn. Als gevolg hiervan ontstond voor de muur een strook zonder bestemming, een niemandsland als het ware. Voor de West-Duits graffitispuiters een Walhalla zonder weerga. De Oost-Duitse politie trad niet op in deze zone, en de West-Duitse politie durfde het niet aan om te interveniëren.

De Turkse immigrant, Osman Kalin, maakte dankbaar gebruik van deze juridische impasse. Hij bouwde in het niemandsland een constructie die aan een boomhut doet denken, met errond een moestuin. Strikt genomen had hij voor dit alles geen vergunning nodig.

Na de val van de muur claimde de St.-Thomas-Kirche dit stukje land op, maar Osman wou zijn “guerrilla garden” niet opgeven en besloot dan maar om al zijn meubelen in beton te gieten. Mede door de aandacht van de media, wenste de stad geen verdere juridische stappen te ondernemen. De constructie staat daarom als boomhut geregistreerd.

Voor de val van de muur trof je enkel graffiti-tekeningen aan om de westkant van de muur. De oostzijde was over de gehele lengte een grijze bedoening.

Na de val van de muur in 1989 kwamen kunstenaars uit heel de wereld naar Berlijn. Zij lieten hun creativiteit los op de oostelijke zijde van de muur aan de Mühlenstraße, de East Side Gallery. Op het 1316 meter lange origineel overblijfsel van de muur trachten ze aan de bezoekers het “ab sofort-gevoel” meegeven dat op 9 november 1989 heerste in Oost-Berlijn. Gunther Schabowski, DDR politicus, had namelijk die avond tijdens een interview al dan niet bewust met “Ab Sofort” (“met onmiddellijke ingang”) geantwoord op de vraag wanneer de grenspost bij de Berlijnse muur zou worden opengesteld. De rest is geschiedenis…

 1. MODULOR

Voor de creatievelingen is MODULOR op de Moritzplatz een MUST. We durven zelfs beweren dat op deze 3.000 vierkante meter de meer dan 30.000 artikelen op elke bezoeker een onvergetelijke indruk zal nalaten. Slenter door de winkel, voel aan stoffen, neem een origineel item in de hand, test die kalligrafische pen, ruik aan het onbekende product of print jezelf in 3D.

 1. Het Kunsthaus Tacheles (Gesloten)

Op zoek naar experimentele of alternatieve kunst? Dan is Kunsthaus Tacheles de place to be! In dit voormalige warenhuis vind je kunstenaars van over de hele wereld. Kunstgalerijen, tentoonstellingen en veel graffiti in de Oranienburger Straße 54, 10117 Berlijn. (is ondertussen permanent gesloten en wordt waarschijnlijk afgebroken)

 1. Ostkreuz

Al in 1882 lag er op dezelfde plek al een station. Oorspronkelijk heette het: Stralau-Rummelsburg, maar in 1933 werd het omgedoopt in Ostkreuz. Vandaag de dag is het een station met twee niveaus. Je kan hier namelijk makkelijk overstappen van de Ringbahn op de S-bahn. Het is, met dagelijks meer dan 100.000 Berlijnse overstappers, één van de het drukste kruispunten van de Stadtbahn.

Vroeger spraken de buurbewoners wel eens smalend over “Rostkreuz” wanneer ze naar het station verwezen. In 2010 startte men daarom met een project van verbouwing/renovatie. Met een investering van zo’n 63 miljoen euro, tracht men deze bijzondere plek opnieuw allure te geven.

 1. Het verlaten Spreepark pretpark

Wil je graag aan wat UrbenEx doen in Berlijn, dan is het verlaten pretpark Spreepark een niet te missen plaats. Je kan het voormalige DDR pretpark dat in 2001 gesloten werd, vinden nabij het Treptower Park. Je kan het pretpark bezoeken met een begeleide wandeling (meer info hier), of zelf op (illegale manier) door de oude afsluiting gaan en het pretpark verkennen.

Wil je graag naar het park? Neem de S-Bahn naar station Plänterwald of Treptower Park. Bezoek ook de website van het Spreepark voor meer info.

 1. Heissa Holzmarkt

Op je weg naar de East Side Gallery vind je de Heissa Holzmarkt. Het lijkt wel alsof je een terrein op loopt van een stelletje krakers. Het is een gezellig complex met een prachtige ligging aan het water waar je kan ontspannen, eten, drinken en dansen! Cultuur en gezelligheid staan hier centraal!

Strandbar Holzmarkt

De strandbar doet haar naam zeker eer aan want je vindt hier overal hout! Je vindt er namelijk houtsnippers op de grond en een terras van hout met houten palletten die multifunctioneel worden ingezet. Het heeft de sfeer van een gezellige strandbar maar door het gebrek aan zand is dat het eigenlijk niet echt. Door de aanwezigheid van strandstoelen en houten biertafels, kan je de Holzmarkt beter omschrijven als een kruising tussen een biertuin en een strandbar. In de zomerperiode worden er hier ook verschillende evenementen georganiseerd.

 1. Insel der Jugend

Niet ver van de drukte van de stad, gelegen tussen Treptower Park en Forst Plänterwald, vind je 'Insel der Jugend' oftewel 'het eiland van de jeugd'. Vooral in de zomer ben je hier aan het juiste adres voor een hoop cultuur en plezier.

 • Denk maar aan een openluchtbioscoop, poëzie-slams, concerten, open air feestjes, theater...
 • 's Winters kan je er ook terecht, dan zijn er namelijk drie zalen die worden ingericht en waar tal van evenementen plaatsvinden
 • Ook leuk: vrijwel het hele Insel is een groen park, groener dan groen! Open grasvelden, bomen, gezellige plekjes... en geen verkeer, wat je misschien niet meteen zou verwachten in een stad als Berlijn.
 • Er is een vrije toegang langs alle kanten van het eiland. Meer informatie en de kalender vind je op hun (Duitstalige) website.
 1. Ga mee Alternatief Berlijn ontdekken met een tour

Wil je graag het ruigere en alternatieve Berlijn ontdekken? Ga mee met een van de street-art tours, en ontdek zo de meest bijzondere plekjes van de stad. Dit kan zowel te voet als per fiets. Je kan je tour online boeken.

 1. Hotspots om te lunchen

Naast de alternatieve bezienswaardigheden in Berlijn, zijn er ook een aantal leuke, alternatieve hotspots in Berlijn waar je iets kan eten of drinken. Hieronder vind je alvast enkele leuke adresjes om je bezoek aan Berlijn nóg beter te maken.

 • Ga lunchen bij House of Small Wonder: Verscholen tussen de hoge moderne gebouwen in Berlijn vind je deze unieke hotspot House of Small Wonder. Het interieur van dit sfeervolle restaurant bestaat vooral uit natuurlijke producten, het eten is veelal organisch en de gerechten zijn allemaal home made kunstwerkjes. Vergeet zeker geen foto te maken op de fotogenieke trap van het restaurant.
  Adres: Auguststraße 11-13, 10117 Berlin - meer info op de website
 • Café am Neuen See: Dit leuke cafeetje zit verstopt in de Tiergarten. In de zomer kan je genieten van het prachtige uitzicht op het water.
  Adres: Lichtensteinallee 2, 10787 Berlin - meer info op de website
 1. Waar uitgaan in Berlijn

Wil je graag de beentjes losschudden tijdens je verblijf in Berlijn? Ga dan zeker eens naar een van de leuke clubs die de stad rijk is. We maakten een overzichtje van de beste clubs in Berlijn. Partyyyy time!

 1. Waar overnachten in het alternatieve Berlijn?

Voor je vakantie in Berlijn, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in de Berlijn online bekijken.

Michelberger Hotel (Friedrichshain-Kreuzberg)

Het Michelberger Hotel staat bekend om zijn kwaliteit en persoonlijke aanpak. Zo vind je in het eigen restaurant enkel biologische maaltijden met lokale ingrediënten, en je kan op verzoek ook veganistische en vegetarische gerechten verkrijgen. 's Zomers kan je buiten in de mooie binnentuin eten. Voor sfeer moet je in de café-bar zijn, daar is er regelmatig livemuziek.

Het hotel ligt midden in de levendige wijk Friedrichshain en op een steenworp afstand van East Side Gallery. Meer info en prijzen via deze link.

25hours Hotel Bikini Berlin (Tiergarten)

Na je verblijf in het 25hours Hotel, heb je inderdaad het gevoel dat een dag meer is dan een dag. Een uitzicht op de apen uit de dierentuin Zoologischer Garten, recht vanuit je hotelkamer. Klinkt dit interessant voor je? Wat dacht je van de mogelijkheid om in een hangmat te slapen? Avontuurlijk!

Voor nog meer spanning moet je absoluut een bezoek brengen aan het restaurant Neni, waar je van pittige oosterse gerechten kan smullen. Vergeet ook niet de fijne skybar Monkey Bar. Geniet ten slotte ook van het prachtige uitzicht op de stad vanop het dakterras. Meer info en prijzen via deze link.

 1. Download je gratis stadswandeling Berlijn

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Berlijn. Ideaal om Berlijn volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Berlijn kan je 2 stadswandelingen vinden. Nog meer goesting in Berlijn? Koop onze volledige reisgids Berlijn en ontdek alles over deze prachtige stad.

Berlijn

Gratis reisgids Berlijn downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 10 juli 2024 - Maarten Stoop

Leuke gids met nuttige informatie. Tip Is Judische Viertel bij Hackische Markt. Voormalige Oost-Berlijn

- 24 februari 2024 - Desender Monique

Beste, De gids biedt een leuk algemeen overzicht, zeker voor een eerste reis naar Berlijn. De wandelingen met afstand en stops zijn prima. Ik had graag nog wat tips gekregen van locals over hippe wijken, dat blijft te vaag in de gids. Groeten, Monique

- 19 mei 2023 - Helma Munsterman

De wandelingen zijn goed en interessant. Viel op dat er fouten in de beschrijving staan. Regelmatig stond er links terwijl het rechts was. Het was goed opletten.

- 14 september 2020 - Carina van der Sluis

Up-to-date, auf dem neuesten Stand reisgids! Alles klopt! Wij zijn vroeguh vaak naar Berlijn geweest en hebben nog oude reisgidsen (10 jaar oud) staan maar die zijn niet meer te gebruiken. Dit is een leuke reisgids om even bijgespijkerd te worden! Vooral alternatief Berlijn is erg leuk! Tip; Insel der Jugend, iets uit de route maar dan heb je (vooral en eigenlijk alleen zomers) ook wat..,over alternatief gesproken!

- 20 september 2019 - Marius

Kunsthals Tafeles is inmiddels ontruimd en wordt gesloopt

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?