De Rijksdag in Berlijn bezoeken? Tips + info voor gratis bezoek

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

De Rijksdag in Berlijn bezoeken? Tips + info voor gratis bezoek

22 juni 2023 in Berlijn16 reacties

Wie in Berlijn is en een staaltje hoogstaande architectuur wel weet te appreciëren, moet zéker een bezoekje brengen aan het indrukwekkende gebouw van de Reichstag. Naast de politieke rol die het gebouw speelt, heeft het ook een rijke en interessante historiek. De opvallende glazen koepel staat symbool voor het nieuwe Duitsland en biedt je een uniek uitzicht over Berlijn.

Enthousiast? Lees dan zeker mijn tips en info!

Tours & tickets om de Reichstag in Berlijn te bezoeken

Zelfstandig de Reichstag in Berlijn te bezoeken of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours en mogelijkheden online. Je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

  1. De turbulente geschiedenis

Tegen het einde van de negentiende eeuw werd de Reichstag gebouw opgezet. Dat was na de unificatie van Duitsland onder Bismarck om de Reich parlement te kunnen huizen. De bouw van het gebouw begon oorspronkelijk in 1871, maar kon niet doorgaan tot wel 11 jaar later door problemen met de aankoop van de grond en door discussies tussen Bismarck en leden van het parlement over de bouw. Uiteindelijk werd er een akkoord bereikt wat de locatie betreft: het gloednieuwe gebouw ging gebouwd worden aan het huidige Platz der Republik, maar daarvoor moest het Raczynski Paleis dat hier voorheen stond eerst opgekocht en gesloopt worden.

1.1. De wedstrijd

In 1882 werd er een wedstrijd georganiseerd waar maar liefst 200 architecten aan deelnamen. De bedoeling was dat iedereen zijn of haar ontwerp voor het nieuwe Reichstag instuurde. Uiteindelijk werd het idee van architect Paul Wallot gekozen: een project gebaseerd op de Memorial Hall in Philadelphia met een glazen koepel die boven het gebouw uitsteekt. Vervolgens ging alles snel: de bouw van het Neobarokke project werd meteen op poten gezet en in 1894 was het volledig afgewerkt.

1.2. De mysterieuze brand

In 1933, net voordat Hitler aan de macht kwam, brandde het paleis op mysterieuze wijze af. Hitler gaf de schuld hiervan aan de linkse oppositie. Het incident kwam de dictator goed uit, want door het afgebrande gebouw kon Hitler de macht grijpen en meer politie inzetten in Duitsland om communisten te arresteren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef het gebouw in haar afgebrande toestand achter en het werd vervolgens nog verder verwoest tijdens de bombardementen op Berlijn door de Amerikanen en de Britten.

Klik hier om je tickets online te reserveren

1.3. Baumgarten in actie

Tijdens de Koude Oorlog was Reichstag grotendeels een ruïne en aangezien Bonn op dit moment de hoofdstad van West Duitsland was, zou het gebouw ook na een heropbouw toch niet gebruikt worden. Desondanks werd er besloten om het gebouw opnieuw te laten bouwen met ook deze keer een wedstrijd voor architecten. Paul Baumgarten won met zijn project en begon met de herbouw van de Reichstag tussen 1961 en1964. Hierbij haalde hij alle beelden, monumenten en decoraties die refereerden naar Griekse mythen uit het gebouw, waardoor de nieuwe Reichstag behoorlijke kale muren had. Baumgarten besloot ook om de koepel niet opnieuw te bouwen. Tot 1990 werd het gebouw amper gebruikt.

1.4. Bundestag Paleis

De officiële ceremonie van de hereniging van West- en Oost-Duitsland werd bij de Reichstaggebouw gehouden. Vervolgens werd besloten dat het parlement terug zou verhuizen van Bonn naar Berlijn en zijn intrek zou nemen in de Reichstag, wat hierbij de naam ‘Bundestag Paleis’ krijg.

1.5. Laatste renovaties & nieuwe koepel

Het gebouw werd volledig gerenoveerd door de Britse architect Norman Foster. In eerste instantie wilde Foster het gebouw geen nieuwe koepel geven, maar onder druk van het parlement ontwierp hij alsnog een nieuwe glazen koepel die hij baseerde op het ontwerp van Gottfried Böhm die in 1988 al een suggestie voor een nieuwe koepel had gemaakt. Uiteindelijk werd het Bundestag in 1999 officieel heropend, nadat de bouw van de spectaculaire koepel voltooid was.

  1. Reichstag: de koepel

In de Reichstag zijn de kantoren en vergaderzalen van het parlement te vinden, maar het gebouw staat voornamelijk bekend om de koepel die boven het gebouw uitsteekt. Het is ook de enige plaats in het gebouw die zonder begeleide tour te bezoeken is. De koepel van de Reichstag is geheel gemaakt van glas en er loopt een spiraalvormig pad doorheen de koepel die je naar het observatorium kan brengen en je prachtige uitzichten over Berlijn biedt.

2.1. Het ontwerp

De koepel is zo milieuvriendelijk mogelijk ontworpen. In de koepel zijn 360 kleine spiegels geïnstalleerd op de pilaar in het midden om het licht dat binnenkomt te versterken. De generatoren in de koepel werken daarnaast op koolzaad biodiesel en het gebouw gebruikt een systeem waarbij de warmere lucht bovenin gerecycled wordt. Aan de buitenkant beweegt een zonneschild met de zon mee om zo direct zonlicht te blokkeren en mensen in de koepel niet te verblinden.

2.2. Symbolische betekenissen

Vanuit de koepel is het ook mogelijk om naar beneden de parlementskamer in te kijken. Hiermee wordt gesymboliseerd dat het volk boven de overheid staat en dat de overheid zich dus moet verantwoorden aan het volk: iets wat in de oorlogen niet het geval was. Daarnaast is het moderne ontwerp van de koepel een symbool voor het wegtrekken van het Nazi verleden.

  1. Openingstijden

  • De Reichstag is elke dag geopend van 08:00 uur tot middernacht met laatste toegang om 22:00 uur.
  • De toegang verloopt in tijdsloten van 15 minuten.
  • Er zijn verschillende periodes doorheen het jaar heen wanneer het gebouw gesloten is voor maintenance en restauraties. Deze vallen van 7 tot 11 maart, 11 tot 15 juli, 25 tot 29 juli en 10 tot 14 oktober. Hou hier dus zeker rekening mee als je in één van deze periodes van plan bent een bezoekje te brengen.
  1. Tickets om de Reichstag te bezoeken

4.1. Gratis bezoek

  • De tour van het Reichstag gebouw is gratis voor iedereen, maar je moet je wel vooraf registreren om een plaatsje te bemachtigen.
  • De makkelijkste manier is online, maar het kan ook bij het boekingskantoor van het Reichstag gebouw zelf. Je kan bij het boekingskantoor wel enkel een bezoek voor de dag zelf of voor de komende 2 dagen boeken als er nog plaatsjes vrij zijn.
  • Online kan je reserveren voor de huidige en de volgende maand.
  • Let wel op: een bezoek kan op het laatste moment gecanceld worden wanneer het parlement plots besluit te vergaderen, als het weer erg slecht is of om bepaalde veiligheidsredenen.
  • Wil je graag mee met een (betaalde) georganiseerde tour, bekijk de mogelijkheden en boek online.

4.2. Verschillende bezoeken

Bij het reserveren van een plaatsje, moet je kiezen welk soort bezoek je wil doen. Er zijn 3 verschillende bezoeken:

  • De eerste optie is een bezoek aan de galerij met een lezing over de functie van het parlement en de geschiedenis van het gebouw. De lezing duurt zo’n 45 minuten. Daarna mag je nog een bezoek aan de koepel brengen. De lezingen worden niet gehouden op tijden dat het Parlement in sessie is of op feestdagen.
  • Een tweede optie is een begeleide tour van 90 minuten waarin je meer over de geschiedenis en de architectuur van het gebouw te weten komt. Ook deze tour wordt niet gehouden op tijden dat het Parlement in sessie is en ook niet op feestdagen.
  • De laatste optie is een enkel bezoek aan de koepel en het dakterras. Voor een bezoek aan de koepel krijg je een audiogids van 20 minuten mee die je over het gebouw en de koepel vertelt, maar ook over de monumenten van Berlijn die vanaf het dakterras en de koepel te zien zijn. De audiogids is te verkrijgen in 11 verschillende talen en er is een speciale versie voor kinderen die een eenvoudigere taal gebruikt.

4.3. Praktische informatie

Na je reservatie, krijg je een e-mail met een link. Wanneer je op deze link klikt, zal je enkel nog de volledige naam en geboortedatum van iedere bezoeker op moet geven. Pas wanneer je deze informatie hebt doorgestuurd, is de reservering officieel gemaakt. Hierna krijg je een boekingsbevestiging en ben je helemaal klaar voor je bezoek.

  1. Vermijd de wachtrijen

Doordat het systeem werkt met reservaties binnen bepaalde tijdsloten, zijn er geen lange wachtrijen bij de Reichstag. Toch kom je best 30 minuutjes op voorhand voor de beveiligingsprocedures. Wees op tijd, want je kan echt alleen mee met een tour waarvoor je gereserveerd hebt. Aansluiten bij de volgende groep is dus geen optie.

  1. Wegbeschrijving naar Reichstag

6.1. Wandelen

De Reichstag is goed te voet te bereiken vanaf andere bezienswaardigheden in Berlijn. Zo is het nog geen 5 minuten wandelen vanaf de Brandenburg Gate en ongeveer 25 minuten vanaf Checkpoint Charlie. Vanaf Potsdamer Platz is het een kwartiertje te voet en vanaf het Alexanderplatz een halfuur.

6.2. Met het openbaar vervoer

Bus 100 en Bus M41 stoppen allebei bij de Reichstag en ook de U-bahn halte Bundestag is maar op enkele minuten verwijderd van de Reichstag.

6.3. Met de auto

Net zoals alle grote steden van Duitsland heeft Berlijn een milieuzone, waarvoor je een groene milieusticker nodig hebt om binnen deze zone met de auto te mogen rijden. Wanneer je een milieusticker hebt kan je vlakbij de Reichstag parkeren bij Parkhaus Adlon APCOA op Unter den Linden 77, vanwaar het nog 5 minuten lopen naar de Reichstag is.

  1. Praktische info voor je bezoek

  • Kom een halfuurtje te vroeg voor de beveiligingschecks. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je je tour zal missen.
  • Neem de boekingsconfirmatie en je paspoort mee! Zonder deze documenten zal je niet worden toegelaten tot de tour.
  • Het dakterras van de koepel is een open terras, dus zorg dat je warm gekleed bent tegen de wind en de kou. En vergeet vooral niet te genieten van het prachtige uitzicht!
  1. Filmpje: privé rondleiding door de Reichstag

De Reichstag in Berlijn krijgt elk jaar zo'n 3 miljoen bezoekers over de vloer. Om je voor te bereiden op jouw bezoek, kan je in dit filmpje al even rustig meegenieten van een privétour.

  1. Download je gratis stadswandeling Berlijn

Ga je op citytrip naar Berlijn? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Berlijn. Ideaal om Berlijn volledig te verkennen op eigen tempo. In de onze gratis stadsgids Berlijn kan je nog eens 2 stadswandelingen vinden. Nog meer goesting in Berlijn? Koop onze volledige reisgids Berlijn en ontdek alles over deze prachtige stad!

Berlijn

Gratis reisgids Berlijn downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 16 oktober 2023 - Cynthia Jawahier-Bouman

Geweldige tour gehad van Belinda, veel geleerd over de geschiedenis van Berlijn! Een aanrader in iedere stad😍

- 8 maart 2023 - Katrien

Bondige uitleg adhv mooie wandelingen. Aanrader.

- 5 november 2022 - Mia spaey

De reisgids was heel handig. Je kunt er goed mee plannen wat je wil zien en wint tijd.

- 14 mei 2022 - Marliser

Een must om de Reichstag te bezoeken alsje in Berlijn bent. Je kunt mooi via trappen langs de glazen koepel naar boven lopen. Van daaruit hen je een mooi zicht op de vergaderruimte.

- 30 augustus 2021 - Deurinck. Marc

Heel overzichtelijke en volledige reisgids, een aanrader

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?