Waar uitgaan in Berlijn? De beste 14 x alternatieve Clubs + tips

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Waar uitgaan in Berlijn? De beste 14 x alternatieve Clubs + tips

17 maart 2020 in Berlijn0 reacties

Berlijn is een fantastische stad, en zeker om te feesten en uit te gaan. Heb je het graag met een hoekje af en iets ruiger? Dan kan je in de grootste uitgaansstad van Europa zeker je ding vinden. Uitgaan in Berlijn is een wezenlijk onderdeel van het leven van de (jonge) inwoners. Toeristen komen van heinde en verre om het intense clubben in de Duitse hoofdstad te ervaren.

We lijsten de beste en alternatieve clubs op waar je tot lang na zonsopgang kan feesten. Trek je dansschoenen aan en go!

Wil jij ook alternatief Berlijn ontdekken met een tour?

Wil je graag het ruigere en alternatieve Berlijn ontdekken? Ga mee met een van de street-art tours, en ontdek zo de meest bijzondere plekjes van de stad. Dit kan zowel te voet als per fiets. Je kan je tour online boeken.

Inhoud artikel

 1. Berghain & Panorama Bar

Berghain is de bekendste club in heel Berlijn, maar ook één van de meest bekende clubs ter wereld. Het wordt dan ook wel gezien als de kerk van techno en het is een ontmoetingsplek voor de clubfanaten van de stad. De club is gelegen in een verlaten elektriciteitscentrale waarin twee verschillende clubs te vinden zijn: Berghain, en de Panorama Bar. In Berghain klinkt de techno muziek uit het beste audiosysteem die te krijgen is. In de Panorama Bar is de sfeer wat lichter en wordt er over het algemeen house muziek gedraaid. Je kan gemakkelijk van de ene naar de andere club.

 • Berghain en de Panorama bar zijn gelegen aan de Am Wriezener Bahnhof in Berlin Friedrichshain. Zie op kaart
 • De beste tijd om te stappen bij Berghain is de zondagochtend vroeg en zondag nacht.
 • De bouncers zijn erg strikt bij de deur en de kans is groot dat je niet binnen komt.
 • Kijk voor het programma op de website http://berghain.de.
 1. Cassiopeia

Cassiopeia is, in tegenstelling tot de andere genoemde clubs, een plek waar veel feesten en concerten gehouden worden waarbij men kan genieten van punkrock, reggae, hiphop electro en hardcorde muziek. De club is gelegen op een oud industrieterrein en gaf de lokale feestgangers, bikers en skaters een plek om te feesten. In de zomer worden er tiki fakkels en hangmatten buiten gezet en kan iedereen van de warme zomernachten genieten. Ook worden er in deze maanden regelmatig openlucht filmavonden gehouden.

 1. Süss War Gestern

In het centrum van Friedrichshain kan je deze bijzondere bar vinden, met een authentieke Berlijnse sfeer. Dit is een soort van café met DJ waar je vanaf vrijdagavond 22u leuk kan gaan dansen. De zetels en stoelen gaan dan letterlijk aan de kant en je kan dan naar hartenlust de beentjes strekken. Geniet er van de cocktails en elektronische muziek.
"Süß war gestern" (sweet was yesterday) wat in het Duits betekent dat de vorige avond echt memorabel was. Hier weinig toeristen, waar nog de typisch Berlijnse sfeer kan vinden.

 1. ://aboutblank

://aboutblank is een groot complex, met verschillende soorten muziek. In de lente wordt de buitenarea geopend waar in een grote tuin met een klein bos twee verschillende dansvloeren te vinden zijn met bedden en banken. Omdat er verschillende stijlen worden gedraaid, kan iedereen er zijn gading wel vinden. Zo wordt in ://aboutblank ook Homopatik georganiseerd, het grootste homofeest in de stad, en de twaalf-uur durende Staub feesten in de tuin.

 • ://aboutblank is gelegen aan de Markgrafendamm 24c in Berlin Friedrichshain. Zie op kaart
 • De beste tijd om naar ://aboutblank te gaan is in het weekend.
 • Deze club is ook weer lastig om in te komen en de wachtrijen zijn dan ook vaak erg lang.
 • Kijk voor het programma op de website http://aboutparty.net.
 1. Salon zur Wilden Renate

Salon zur Wilden Renate is eerder wild en kitschy. Het gebouw heeft meerde dansvloeren en in de zomer wordt er buiten gefeest (in kleine plastic zwembadjes). Daarnaast is er een echt labyrinth te vinden in de club. Het is niet de meest bekende club van Berlijn en elke nacht is weer anders, maar dat maakt deze club juist zo leuk.

 • Salon zur Wilden Renate is gelegen aan de Alt-Stralau 70. Zie op kaart
 • De beste tijd om naar deze club te gaan zijn de vrijdag en zaterdag nacht.
 • Het is redelijk makkelijk om binnen te komen, beantwoord eventuele vragen zo veel mogelijk in het Duits.
 • Kijk voor het programma op de website http://www.renate.cc.
 1. Chalet (gesloten)

In 2010 werd deze club geopend in een oud decadent gebouw uit de 19de eeuw, waar het lijkt alsof je terug de tijd gaat. DJ’s draaien er op twee verschillende verdiepingen die aangekleed zijn met antiek behang, oude stoelen en vintage lampen. In de tuin worden regelmatig kampvuren gehouden. In de club vind je een mainstream publiek en veel toeristen. Het wordt ook vaak als een goed alternatief gezien voor Berghain of Tresor.

 • Chalet is gelegen aan de Vor dem Schlesische Tor 3 in Berlin Kreuzberg. Zie op kaart
 • Beste tijd om naar Chalet te gaan op maandagen voor de Secret Line Up en op donderdagen.
 • Aan de deur zijn ze niet erg strikt, vrij gemakkelijk om binnen te kunnen.
 • Kijk voor het programma op de website http://chalet-berlin.de.
 1. Watergate

Watergate ziet er helemaal niet bijzonder uit aan de buitenkant, maar binnen is het zeer luxe met een LED paneel op de eerste verdieping en grote ramen die uitkijken op de Spree. DJ’s zoals Erich Morillo, Adam Freeland en Chicken Lips spelen hier vaak house, drum and bass en break-beat, al wordt er door de weeks evenementen gehouden die van klassiek tot jazz gaan. Watergate heeft ook een eigen platenlabel, Watergate Records, onder wie DJ’s als Get Physical, MANDY en Mobilee hun muziek uitbrengen. Begin jaren 2000 was dit ook een bakermat van minimal techno.

 • Watergate is gelegen aan de Fackensteinstrasse 49 in Berlin Kreuzberg. Zie op kaart
 • De beste tijd om te stappen bij Watergate is zaterdag nacht.
 • Je dient ouder te zijn dan 21 jaar om toegelaten te worden tot de club, en je dient een identiteitsbewijs te laten zien bij de toegang.
 • Kijk voor het programma op de website http://water-gate.de.
 1. Tresor

Tresor is de grootste en bekendste technoclub van Berlijn. Al snel na de val van de Berlijnse muur startte de club als het platenlabel Interfish, wat gehuisd werd bij Ufo, het centrum voor de Berlijnse house en techno muziek. Nadat het label gesloten werd bedachten de medewerkers van het label om hun eigen club te starten. Al snel werden ze zeer populair en moesten ze verschillende keren over een paar jaar tijd de club uitbreiden.
In oktober 1991 werd het platenlabel Tresor Records opgericht, waarbij veel grote Berlijnse Dj’s hun carrière begonnen, waaronder Jeff Mills en Robert Hood.

De club is te vinden in een oude elektriciteitscentrale, wat de club de impressie van een horrorfilm geeft. Er zijn verschillende dansvloeren en een groot buitengebied, en in de club vind je een groot scala aan vriendelijke technofans.

 • Tresor is gelegen aan de Kopenicker Strasse 70 in Berlin Mitte. Zie op kaart
 • De beste tijd om naar Tresor te gaan is vrijdag en zaterdag nacht.
 • De buitenwippers zijn net als bij veel andere clubs erg strikt.
 • Kijk voor het programma op de website http://tresorberlin.com.
 1. Kit Kat Club (expliciet)

Berlijn is de stad van verboden passies, en dit komt terug in KitKat. In deze club van Oostenrijkse p*rn* regisseur Simon Thaur en zijn partner Kirsten Krüger kan je zijn wie je wil zijn en kan je je eigen fetisjen beleven. In de club zelf zijn verschillende dansvloeren te vinden, maar ook een lounge, een massagekamer en een zwembad. Er draait bijna altijd techno en trance muziek en er is een elektronische maandag elke week.

 • KitKat is gelegen aan de Köpenicker Str. 76. Zie op kaart
 • De beste tijd om naar deze club te gaan is op vrijdag nacht en zaterdag nacht.
 • Het is aan te raden om je beste ondergoed aan te trekken en wees bereid om je kleding in de garderobe achter te laten. Dit hoeft niet per se, maar ga hier enkel naartoe als je zéér open-minded bent.
 • Kijk voor het programma op de website http://kitkatclub.org.
 1. Golden Gate Club

Golden Gate Club kan je vinden in het ondertussen chiquere Berlin Mitte. Wie houdt van een rauwere en donkere met harde techno is hier op het juiste adres. De Golden Gate Club ligt tussen Alex en Jannowitzbrücke. Een echte underground sfeer in een soms wel (voor mij) iets te vuile setting, waar je nog kan dansen tot in de late namiddag. Hier proef je nog de echte Berlijnse technoclub sfeer, waar het gaat om dansen en niet om "zien en gezien worden".

 • Golden Gate Club is gelegen aan de Schicklerstraße 4, 10179 Berlin. Zie op kaart
 • De beste tijd om naar deze club te gaan is op donderdag nacht en zaterdag namiddag.
 • Kijk voor het programma op de website http://www.goldengate-berlin.de
 1. Stattbad

Stattbad werd in 1907 ontworpen door Ludwig Hoffman als staatszwembad. In 2001 werd het zwembad getransformeerd in een ruimte voor kunst en muziek. Er worden naast feesten dan ook regelmatig kunsttentoonstellingen gehouden.
Het gebouw bestaat uit de lege zwembaden, een hoop kleine kantoren en een aantal ateliers en studio’s. Tijdens de zomermaanden wordt het terras met uitzicht over de Panke geopend. DJ’s als Boiler Room en Acid Pauli komen regelmatig draaien, maar vooral de Stattnacht is gekend.

 • Stattbad is gelegen aan de Gerichtstrasse 65 in Berlin Wedding. Zie op kaart
 • De beste tijd om hier te feesten is op de zaterdag nacht.
 • Hier kom je er sowieso in en hoef je je geen zorgen te maken over de regeltjes om binnen te kunnen.
 • Kijk voor het programma op de website http://stattbad.net.
 1. Simon Dach Straße

In de Simon Dach Straße heerst een aangename drukte en het kan er haast niet kleurrijker zijn. Hier komen de locals samen om te genieten van een drankje of hapje. De mensen die hier komen zijn heel divers, dat gaat van typische old-school locals, tot hipsters, punkers of zelfs echte fijnproevers.

Die diversiteit wordt ook weerspiegelt in de cafés en restaurants, want er is echt voor elk wat wils. Denk maar aan cocktailbars, gourmetrestaurants, alternatieve ketens, gezellige pubs... Wil je graag Duitse vrienden maken? Dan is dit dé place to be! Zie ligging van de Simon Dach Staße op de kaart.

 1. Oranienburger Straße

Oranienburger Straße is wellicht de bekendste uitgaansbuurt onder toeristen, daarom is er hier altijd wat te beleven en kan het erg druk zijn. De sfeer kan omschreven worden als erg levendig: je vindt er mooie graffiti op de gevels, veel eetgelegenheden, dichtgetimmerde panden, speciale winkeltjes, een prachtige synagoge, noem maar op. Kortom zal je je hier zeker niet vervelen.

In deze straat vind je ook talloze leuke terrasjes of cocktailbars, maar ook heel wat verborgen bars in de zijstraatjes zoals de Auguststraße en Torstraße waar je ongetwijfeld op nog een paar verrassingen zal botsen. Ga dus zeker eens op verkenning in deze buurt. Zie ligging op de kaart.

 1. Oranienstraße

Oranienstraße is ook een populaire straat om uit te gaan. De wijk rond de Oranienstraße in Kreuzberg had bovendien ooit de reputatie van een van de wildste feestwijken in het oude West-Berlijn. In de Oranienstraße ben je vooral aan het juiste adres voor een alternatieve vibe, want er zijn hier heel wat unieke plekjes.

Wandel door de straat en je komt het ene na het andere tegen: kleine restaurantjes, internationale keukens, designwinkels, oude pubs, gezellige bars, buurtwinkels... en natuurlijk allemaal met de bijhorende dunne trottoirs die overvol staan met stoelen, tafeltjes en enthousiaste mensen. Zie ligging op de kaart.

 1. Tips als je uitgaat in Berlijn

 • Weet wie er speelt. Bij de deur van de clubs kan er gevraagd worden naar welk feest je gaat of welke DJ er speelt die avond, en als je deze vraag niet kan beantwoorden zal je in de meeste gevallen niet toegelaten worden. (dus check even de website voor je naar binnen wil)
 • Kom laat. Ondanks dat de meeste clubs al open gaan rond een uur of 23:00 start het echte feest pas veel later.
 • Zorg dat je er nog gewoon uitziet. Draag geen extreme outfits maar zorg ook dat je niet te net bent.
 • Zorg dat je niet dronken bent voor je naar binnen wil.
 • Indien mogelijk geef antwoord in het Duits, wekt altijd de nodige sympathie op, al is je Duits niet zo goed.
 • Kom niet in te grote groepen van mannen. De meeste clubs proberen een gelijk aantal mannen en vrouwen in de club te houden. Grote groepen vrouwen is vaak ook geen goed idee, al worden vrouwen gemakkelijker binnen gelaten dan mannen.
 • Nog meer clubs in Berlijn kan je hier vinden.
 1. Kaartje met de clubs in Berlijn

 1. Ga mee Alternatief Berlijn ontdekken met een tour

Wil je graag het ruigere en alternatieve Berlijn ontdekken? Ga mee met een van de street-art tours, en ontdek zo de meest bijzondere plekjes van de stad. Dit kan zowel te voet als per fiets. Je kan je tour online boeken.

 1. Download je gratis stadswandeling Berlijn

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Berlijn. Ideaal om Berlijn volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Berlijn kan je 2 stadswandelingen vinden. Nog meer goesting in Berlijn? Koop onze volledige reisgids Berlijn en ontdek alles over deze prachtige stad.

Berlijn

Gratis reisgids Berlijn downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?