Philopapou (Filopappou) heuvel in Athene: Geniet van het mooiste uitzicht over de stad

Volledige reisgids kopen voor € 10

Philopapou (Filopappou) heuvel in Athene: Geniet van het mooiste uitzicht over de stad

10 november 2022 in Athene0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Philopapou (Filopappou) heuvel in Athene + tips

De heuvel Philopapou is misschien wel het beste uitkijkpunt van de stad. In tegenstelling tot de heuvel Lykavittos sta je een stuk lager, op 147 meter, maar je kijkt wel recht op de Akropolis. Bovenop de Philopapou staat een monument ter ere van een Romeinse politicus aan wie de heuvel haar naam te danken heeft. Het is een fantastische plek om originele foto’s te maken en van de zonsondergang te genieten.

Tours & tickets voor je stedentrip Athene online boeken

Wil je graag zoveel mogelijk bezoeken in Athene? Koop je tickets online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan en ben je zeker van je toegang. Er worden bovendien ook verschillende tours en excursies georganiseerd in en vanuit de stad.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Een prachtig uitzicht op de Akropolis

Dé reden om de Philopapou-heuvel in Athene te bezoeken, is voor het onklopbare uitzicht op de Akropolis. De Philopapou mag dan wel niet de hoogste heuvel zijn (dat is de Lykavittos, ook een aanrader!), je hebt er wel het beste uitzicht. Om van dat uitzicht op Athene te kunnen genieten, moet je wel je een inspanning leveren.

Er lopen verschillende wandelpaden over de Philopapou die allemaal naar de top leiden. Kies er eentje uit en wandel gestaag naar boven. De wandeling duurt niet langer dan een half uurtje, maar in de zomerse Griekse hitte kan het wel een beetje lastig worden. Vergeet dan zeker je zonnecrème niet en drink voldoende water.

Eenmaal je op de top bent, ben je bijna even hoog als de Akropolis. Dat levert fantastische kiekjes op. De beste foto’s neem je dichtbij het monument van Filopappos. Deze heuvel staat trouwens bekend als de Muzen-heuvel. De oude Grieken geloofden dat de heuvel bewoond werd door negen muzen en dat de dichter Musaeus hier begraven lag.

BESPAARTIP: Bespaar zoveel mogelijk geld en kostbare tijd met de Athens Pass. Met deze pass heb je toegang tot meerdere topbezienswaardigheden. Zo hoef je enkel en alleen wat extra drinkgeld mee op zak te nemen.
  1. Het monument van Philopapou

Bovenop de heuvel zie je Romeinse ruïnes staan. Het gaat om een monument ter ere van de romeinse senator Philopappos. Het is aan die man dat de heuvel zijn naam te danken heeft.

Dit grafmonument voor Philopappos werd gebouwd in het jaar 119. Philopappos was een verbannen prins afkomstig uit het koninkrijk Commagene, in het huidige Turkije. Hij kwam in Athene terecht en bouwde er een politieke carrière uit. Hij werd op handen gedragen door de Atheense bevolking en kreeg daarom dit monument bovenop de Philopapou-heuvel. Het grafmonument bestaat uit marmer en er staan verschillende vertrouwelingen van Philopappos op afgebeeld. Tegenwoordig is het in ruïnes vervallen, maar het blijft wel een indrukwekkend bouwwerk.

  1. Daal af naar de wijk Koukaki

Nadat je de top van de Philopapou heuvel in Athene bereikt hebt, raden we je aan om af te dalen naar de Koukaki-wijk. Je vindt er heel wat hippe restaurants en cafeetjes, waarvan de meeste ook een zonnig terras hebben. Tussen al die horeca vind je ook leuke winkels en boetiekjes. Het is een erg gezellige wijk om even door te wandelen.

STADSWANDELING: Wie graag de mooiste bezienswaardigheden te voet wilt bezichtigen, kan gebruik maken van onze gratis stadswandeling Athene, zo kom je langs de mooiste en ook veiligste plekken.

  1. Bezoek ook de heuvel Pnyx in Athene

Vlakbij de Philopapou staan nog twee andere heuvels

De drie heuvels vormen tegenwoordig samen een soort groot park waar een wirwar van wandelpaden doorheen loopt. De ene heuvel wordt de Nimfenheuvel genoemd, de andere is de beroemde Pnyx. Die heuvel wordt de geboorteplek van de democratie genoemd. Vanaf het jaar 508 v.Chr. hielden de Atheense burgers hier bijeenkomsten om gezamenlijk belangrijke beslissingen te nemen.

Op de Pnyx kan je de gevangenis van Socrates bezoeken. Het is een enigszins vervallen bouwwerk dat misschien niet indrukwekkend lijkt langs de buitenkant, maar het heeft een rol gespeeld in de geschiedenis. Men vermoedt dat de invloedrijke filosoof Socrates hier gevangen heeft gezeten. Zijn ideeën druisten in tegen de indertijd gangbare denkpatronen en daarvoor werd hij gestraft. Socrates zou als straf uiteindelijk vergiftigd worden. Zijn filosofieën worden tot de dag van vandaag nog gelezen.

  1. Waar bevindt zich de heuvel Philopapou in Athene?

Je ziet de heuvel Philopapou vanuit de hele stad. Je kan de Philopapou vanuit alle kanten beklimmen. Via al die wandelpaden kom je namelijk op hetzelfde punt uit: het grafmonument van Philopappos. Het duurt niet langer dan een half uur om de top te bereiken.

  • De meeste bezoekers vertrekken in de buurt van de voet van de Akropolis. Je volgt dan niet de wandelroute die naar de Akropolis leidt, maar gaat in tegenovergestelde richting naar het Philopapou-park. Er staan bordjes en je kan eigenlijk niet missen.
  • Is je hotel aan de andere kant van de heuvel gevestigd? Wandel dan gewoon vandaar naar de Philopapou en je zal ongetwijfeld op een wandelpad uitkomen.
  • Een andere leuke route is vanuit de tempel van Hephaistos. Daar trek je richting het nationaal observatorium, op de Nimfenheuvel, en wandel je verder naar het monument van Philopappos.
REISGIDS: Mis niets tijdens je stedentrip in de Griekse hoofdstad met onze uitgebreide reisgids Griekenland inclusief stadswandeling in Athene.

Ligging van de Philopapou heuvel in Athene op de kaart

  1. Waar overnachten in Athene?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Athene? Ontdek onze favoriete verblijven in Athene. We hebben een speciale blogpagina met een overzicht van favoriete hotels en appartementen in Athene, per wijk.

Overnachten in Plaka

Onze tips om te verblijven in Monastiraki

  • Mythos Luxury Suites heeft een eersteklas locatie in het hart van Athene en op een steenworp van de bekende winkelstraat Ermou. Het hotel is hypermodern en biedt bovendien uitzicht op de Akropolis.
  • In Let me Athens you!, vlakbij het Monastiraki-plein, kom je niets te kort. Je hebt een slaapkamer, woonkamer, uitgeruste keuken en badkamer. Alles is netjes en modern.
  • Ook het Athens Center Square hotel heeft een strategische ligging op slechts 300 meter van de pleinen Plaka en Monastiraki en vlakbij alle belangrijke archeologische vindplaatsen.
  • Overzicht: bekijk alle accommodaties in Monastiraki.

Onze tips om te verblijven in Koukaki

  • Divani Palace Acropolis heeft als troef een prachtig dakterras met uitzicht op de Akropolis. De ligging is uitstekend en het hotel zelf is heel mooi en modern ingericht. Pure luxe in dit vijfsterrenhotel.
  • Nog zo'n pareltje is het Athenaeum Intercontinental. Hier kan je ontspannen in het zwembad, hot tub, sauna en spa. Daarnaast is dit hotel gunstig gelegen: op 3km van de Akropolis, dichtbij metrostations en de zakenwijk.
  • Heb je liever je eigen appartementje, dan is Urban Stripes Athens iets voor jou. Deze accommodatie ligt in het hartje van Athene, is mooi ingericht en voorziet je van alles wat je nodig hebt!
  • Overzicht: bekijk hier je alle accommodaties in Koukaki.

Onze tips om te verblijven in Syntagma

  • De beste 5-sterrenhotels van Athene, Grande Bretagne en King George, zijn gelegen aan het Syntagmaplein en heel zeker een aanrader, maar hier is wel een prijskaartje aan verbonden.
  • Een uitstekend appartementencomplex in het centrum van Athene, vlakbij de metro, is Voulis Attico Rooms & Apartments. De inrichting is mooi en minimalistisch en je hebt een eigen klein keukentje.
  • Het moderne Electra Metropolis is een echte aanrader gelegen in het hart van Athene, op slechts 200 meter van het Syntagmaplein, met een klein zwembad op het dak en een zonneterras met uitzicht over de stad.
  • Overzicht: bekijk alle accommodaties in Syntagma.

Onze tips om te verblijven in Kolonaki

  • Het Coco-Mat Hotel is een elegant, urban ingericht en chique hotel, gelegen dichtbij de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden. In de omgeving vind je tal van moderne bars, restaurants en luxe boetiek.
  • Het ultramoderne Periscope Hotel is een boetiekhotel met een centrale ligging in het hart van Kolonaki. Het is minimalistisch ingericht en op wandelafstand vind je heel wat exclusieve boetieks, juweliers en kunstgalerijen.
  • Het prachtige vijfsterrenhotel St George Lycabettus biedt een ontbijtruimte met uitzicht op de Akropolis, de Lycabettus-heuvel en de Saronische Golf. Er is ook een zwembad en fitnessruimte.

Onze tips om te verblijven in Psirri

  • Het Perianth Hotel is centraal gelegen in Athene op korte wandelafstand van het levendige plein Monastiráki, het interieur is volledig in retrostijl met moderne accenten.
  • Andronis Athens biedt suites in eclectische stijl heeft een uitstekende locatie: dichtbij het centrale plein Monastiráki, de winkelstraat Ermou, bars en restaurants.
  • Overzicht: bekijk alle accommodaties in Psirri.

Onze tips om te verblijven in Piraeus

  • Het is vanaf Athene slechts 30 minuten met de metro naar Piraeus, dus eigenlijk zouden we aanraden om gewoon in Athene te verblijven.
  • Wil je toch een overnachting in Piraeus, dan is het mooie en moderne Maryflower Premium Apartments Piraeus een aanrader. Gelegen in het centrum van Piraeus, op 10 minuten wandelen van de haven van Piraeus en het metrostation.
  • Het Phidias Piraeus Hotel is ook een aanrader. Gunstig gelegen in het centrum van Piraeus, naast de haven, vind je dit mooie en moderne hotel.
  • Overzicht: bekijk alle accommodaties in Piraeus.
  1. Filmpje: Bekijk alvast de highlights van Athene

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je stedentrip Athene? Bekijk alvast dit filmpje waarin je alle highlights van de stad te zien krijgt. Wil je de wereldberoemde Akropolis en de rest van de topbezienswaardigheden zelf bewonderen? Reis dan zeker eens af naar de Griekse hoofdstad Athene!

  1. Mis niets met onze reisgids Griekenland

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Griekenland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Griekenland. Liever eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Griekenland om reeds in de stemming te komen en ga op pad!

Griekenland

Gratis reisgids Griekenland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?