15 x mooiste bezienswaardigheden in Lier: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

15 x mooiste bezienswaardigheden in Lier: wat zien & doen tijdens je verblijf?

21 januari 2024 in Antwerpse Kempen0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Lier + verblijftips

Lier is een gezellige stad in de provincie Antwerpen, gelegen in het noorden van België. De stad heeft een rijke geschiedenis en werd al bewoond in de Romeinse tijd. In de middeleeuwen was Lier een belangrijke handelsstad en een lid van de Hanze. Tegenwoordig is Lier vooral bekend om zijn pittoreske stadskern met gezellige pleinen, smalle straatjes en historische gebouwen. Oh ja, laten we de Lierse vlaaikes natuurlijk niet vergeten!

Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Lier.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Antwerpen

Duur1 - 5 dagen ()
BereikbaarheidMet de trein naar Antwerpen € 21, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in Antwerpen zijn:
PakketreizenWil je ook op stedentrip naar Antwerpen? Boek je reis bij Euroreizen (va. € 49), Voordeeluitjes (va. € 82) of ANWB 3-daagse (va. € 179)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Grote Markt van Lier

De Grote Markt is hét centrale plein van de stad en wordt omgeven door prachtige historische gebouwen, waaronder het Stadhuis, de Sint-Gummaruskerk en de oude gevangenis. De Grote Markt is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Lier en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. In die tijd was de Grote Markt een belangrijk handelscentrum, tegenwoordig is het een bruisend plein vol met gezellige cafés, restaurants en terrassen.

Mis niets tijdens je bezoek aan deze verrassend mooie stad met onze stadswandeling door Lier.
 1. Stadsmuseum Lier

Verdiep je in het verhaal van Lier en zijn inwoners in het boeiende Stadsmuseum. Aan de hand van getuigenissen en verhalen krijg je een beter beeld over de geschiedenis en het dagelijkse leven in deze stad. Uiteraard illustreren schilderijen, meubelen, tekeningen, foto's en ander materiaal de rijke geschiedenis van Lier.

Ook kan je de collectie van het Timmermans-Opsomerhuis hier bezichtigen. Die geeft vooral aandacht voor leven en werk van enkele belangrijke figuren die uit Lier afkomstig waren. Denk maar aan auteur Felix Timmermans, kunstschilder Isidoor Opsomer, kunstsmid Louis Van Boeckel en nog heel wat andere. Meer info op de website.

 1. Het stadhuis en belfort van Lier

Het Stadhuis annex belfort beheerst al eeuwenlang de Grote Markt. Tot in de 15de eeuw deed het stadhuis dienst als lakenhalle, maar die functie werd toen overgebracht naar het Vleeshuis (links achter het stadhuis). Het huidige uitzicht dateert grotendeels van 1740, toen er een grondige verbouwing in rococostijl plaatsgreep.

Het meest bijzondere onderdeel van het stadhuis is de prachtige eiken wenteltrap in de hal. Ook de raadszaal met zijn fraaie beschilderde plafond is beslist een bezoek waard. Het bijhorende belfort is nog ouder, het dateert uit 1369. Nu huist er een automatische beiaard.

 1. Sint-Gummaruskerk

Toen men in 1378 in Lier aan de bouw van de imposante Sint-Gummaruskerk begon besefte niemand dat het werk twee eeuwen zou aanslepen. Vandaar ook de verschillende bouwstijlen in het eindresultaat: van onder naar boven achtereenvolgens gotisch, barok en rococo. De meest opmerkelijke kunstwerken in dit gebedshuis zijn de eeuwenoude glasramen, waarvan sommige dateren uit de 16de eeuw.

TIP: Zin in een typisch Liers biertje of een lekker kopje koffie tijdens je wandeling door Lier? Wandel dan even het Café St.-Gummarus binnen, een van de gezelligste cafés in de stad.
 1. Sint-Pieterskapel

De Sint-Pieterskapel bevindt zich tegenover de Sint-Gummaruskerk. Deze kapel zou het enige Romaanse gebouw in Lier en dateert oorspronkelijk van rond 1225. Na de verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de voormalige houten kapel in 1922 heropgebouwd. Hier rustte ooit Sint-Gummarus: zijn lege graf bevindt zich achter het altaar in barokstijl.

 1. Het Begijnhof van Lier

In 1258 werd het Begijnhof van Lier gesticht onder impuls van enkele rijke weduwen en ongehuwde vrouwen. Verspreid over 11 straatjes staan er 162 huisjes in uiteenlopende toestand van bewaring. Samen met de andere Vlaamse begijnhoven werd ook dat van Lier in 1998 erkend als Werelderfgoed van de UNESCO.

 • De begijnhofkerk is toegewijd aan de H. Margaretha van Antiochië, patrones van het begijnhof.
 • Na de inwijding in 1671 duurde het nog een eeuw eer de kerk helemaal voltooid was, vandaar ook het verschil in stijl tussen kerk (barok) en klokkentoren (rococo).
 • Kijk ook even naar de torenuurwerken: de enige wijzer duidt hier alleen het uur aan.

Als je een goed beeld wilt krijgen van het leven in het Lierse begijnhof vroeger is de historische thriller “Toevluchtsoord” van stadsgids Lydia Verbeeck een aanrader. Ook de auteur Felix Timmermans haalde veel inspiratie bij het begijnhof. Zijn novelle "De zeer schoone uren van Juffrouw Symforosa, begijntjen" (1918) speelt zich grotendeels hier af. Het begijnhof is dagelijks geopend tot 22u.

 1. Zimmertoren

In de Zimmertoren wordt het levenswerk tentoongesteld van Louis Zimmer (1888-1970), ooit de knapste kop van de stad. Deze toren uit de 14de eeuw, een onderdeel van de eerste stadsomwalling, werd in 1930 omgebouwd om de “Astronomische Studio” om enkele klokken van Louis Zimmer onder te brengen. De bewegingen in ons zonnestelsel, inclusief de aswentelingen van planeten, worden er getoond. De bekendste klok in de toren is de “Wonderklok”, waarin de tijd op diverse wijzen wordt voorgesteld.

 1. Gevangenenpoort

Een ander bijzonder gebouw dat je kan vinden op het Zimmerplein, is de Gevangenenpoort. In 1375 maakte de Gevangenenpoort deel uit van de stadsomwalling, toen weliswaar onder de naam "Eeckelpoort". Pas vanaf de 16de eeuw (en tot in 1930) werden er gevangenen opgesloten. Rond 1728 werd deze poort deels verbouwd in classicistische stijl.

VERBLIJFTIP: Hotel Hof van Aragon, een voormalig meisjesweeshuis, werd omgetoverd tot een modern hotel op wandelafstand van de Grote Markt. Iedere ochtend geniet je van een gratis ontbij en na je stadsverkenning kan je ook heerlijk dineren in het restaurant. Meer info en boeken.

 1. Deense Poort

De Deense Poort is al wat rest van het “Hof van Denemarken”. De Deense koning Christiaan II, die van zijn troon was gezet, verbleef hier een zestal jaren in ballingschap was in de 16de eeuw. Naar verluidt konden de Lierenaars het goed vinden met hem, maar die wisten dan ook niet dat deze adellijke schoonbroer van keizer Karel bekend staat als “Christiaan de Tiran”, omwille van een bloedbad dat hij aanrichtte in Stockholm.

 1. Schapenkoppenmonument

Wist je dat Lierenaars ook wel schapenkoppen worden genoemd? Deze bijnaam is verder gekomen uit de legende waarbij Hertog Jan II in de 14de eeuw de inwoners wilde bedanken voor hun bijdrage in de strijd tegen de Mechelaren. Als beloning, kon het stadsbestuur kiezen uit een universiteit en een veemarkt. Omwille van de verwachte belastinginkomsten koos het stadsbestuur voor de veemarkt. De universiteit kwam er wat later in Leuven.. De hertog zou op basis van die keuze iets gezegd hebben als "O, die schapenkoppen".

Tegenwoordig is "schapenkop" dus de bijnaam van de inwoners uit Lier. Ooit was dit spottend bedoeld, maar tegenwoordig dragen ze het met trots. Het logo van Lier laat zelfs een schapenkop zien. In de Schapenkoppenstraat (bekijk ligging) vind je een indrukwekkend monument dat refereert naar bovenstaande legende. Bewonder de door de Lierse kunstenaar Bertro ontworpen beeldengroep, die een herder met zijn schapen voorstelt.

 1. Wandel langs de Binnennete

Bij mooi weer is het zalig om een wandeling te maken langs het water van de Binnennete. De Binnennete is een van de meest schilderachtige plekjes in de stad. Geen zin in een wandeling? Dan kan je ook gewoon kiezen voor een gezellige boottocht door de stad, de ideale manier om de stad te ontdekken. De Moedige Bootvissers, varen met plezier door de stad en vertellen je onderweg alles over Lier, de geschiedenis van Lier en een aantal leuke anekdotes.

 1. Lierse Stadsvesten

Lier wordt volledig omgeven door “vesten”, een 5 km lange groene rand, langsheen de Afleidingsvaart, de Kleine en de Grote Nete. Waar nu deze vesten zijn, lag ooit de tweede stadsomwalling. Vandaag de dag vormen ze een ideaal traject voor wie op zoek is naar nog meer wandelgenot in een heerlijke omgeving.

TIP: Maak er een weekendje weg van en ontdek nog meer van Lier en omgeving, download onze reisgids Antwerpen en mis niets!
 1. Spot de street art werken

Ga jij ook altijd op zoek naar de mooiste, verborgen street-art werken in de stad? Dan is onze uitgestippelde street-art wandeling door Lier iets voor jou! Deze wandeling neemt je mee langs enkele van de street art werken van het Project Lier UP. Met deze route ontdek je een groot deel van Lier en kom je langs mooie en populaire plekken waar je naast street art genoeg andere bezienswaardigheden kan zien.

Zo loop je bijvoorbeeld langs de beroemde Zimmertoren, zie je een paar van Liers historische gebouwen en wandel je over de stadsvest. Het is natuurlijk volledig aan jou waar je even wilt stoppen en hoe lang je over deze wandeling wilt doen. Alle kunstwerken die je zal bekijken, zijn met goedkeuring van de bewoners gemaakt en ieder kunstwerk verwijst naar de Lierse cultuur.

 1. Proef een Liers Vlaaike

Wanneer je op bezoek bent in Lier, proef dan zeker eens van het Liers Vlaaike, een kruidig gebakje op basis van kandijstroop en vierkruiden. Het gebak bestaat al meer dan 300 jaar en is daarmee een van de oudste streekgebakken. In 1999 werd er zelfs een “Orde van het Liers Vlaaike” opgericht, die een oogje in het zeil houdt op de kwaliteit van het product. In 2007 werd het erkend als Vlaams streekproduct en vervolgens in 2013 als Europees. Voor meer info over waar je een Liers Vlaaike kan kopen: www.visitlier.be

Onze tip: proef het Liers Vlaaike samen met een echte Lierse koffie. Superlekker!
 1. Waar overnachten in Lier?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in dit gezellige Antwerpse stadje? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Lier.

 • Zimmerhof Hotel is gevestigd in een monumentaal gebouw en combineert dit met een moderne inrichting. Het hotel biedt designkamers met kamerhoge ramen, een uitgebreid ontbijt en een grote binnentuin. De Zimmertoren bevindt zich aan de overkant van de straat. Meer info en boeken.
 • Hotel Hof van Aragon, een voormalig meisjesweeshuis, werd omgetoverd tot een modern hotel op wandelafstand van de Grote Markt. Iedere ochtend geniet je van een gratis ontbij en na je stadsverkenning kan je ook heerlijk dineren in het restaurant. Meer info en boeken.
 • Of verblijf in de charmante B&B Castellier - Soetemin, in de buurt van Lier. De B&B staat bekend om de vriendelijke service, de huiselijke sfeer, het lekkere eten en de elegante kamers. Meer info en boeken.
 1. Optioneel: wat nog meer doen in de buurt van Antwerpen?

Heb je nog tijd over of wil je graag je stedentrip Antwerpen uitbreiden? Dan raden we aan om ook de regio rond de stad te verkennen.

Hieronder vind je alvast enkele leuke suggesties die de moeite waard zijn:

 1. Download je gratis stadswandeling Antwerpen

Een weekendje naar Antwerpen? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Antwerpen. Ideaal om Antwerpen volledig te verkennen op eigen tempo.

Wil je graag nog meer zien? Koop onze volledige stadsgids Antwerpen voor € 8,5 met meer dan 100 highlights, leuke weetjes en de beste adresjes om te eten & drinken (+ GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview stadsgids Antwerpen ter voorbereiding van je bezoek.

Antwerpen

Gratis reisgids Antwerpen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?