Suske en Wiske museum in Kalmthout bezoeken? Creëer je eigen stripverhaal

Bestel je gedrukte boek voor € 17,95

Suske en Wiske museum in Kalmthout bezoeken? Creëer je eigen stripverhaal

2 mei 2023 in België0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het Suske en Wiske museum in Kalmthout

Heb jij thuis een hele verzameling Suske en Wiske strips liggen? Of ben je gewoon een mega fan van strips? Dan is een bezoek aan het Suske en Wiske Kindermuseum in Kalmthout zeker aan te raden! Een leuk, interactief stripmuseum in de oude villa van de Belgische striptekenaar Willy Vandersteen.

Benieuwd naar wat het museum allemaal te bieden heeft? Lees gerust verder over ons bezoek aan het Suske en Wiske Museum.

Inhoud artikel

 1. Het Suske en Wiske Kindermuseum

Je hebt ongetwijfeld al eens gehoord van de avontuurlijke verhalen van Suske en Wiske. In het voormalige huis van Willy Vandersteen kan je vandaag de dag het Suske en Wiske Museum bezoeken waar alles in teken staat van het bekende stripduo en de stripwereld.

Het museum opende zijn deuren op 29 november 1997 en werd sindsdien meermaals gerenoveerd. Vandaag de dag is het een hedendaags doe-museum waar zowel jong als oud op een speelse en interactieve manier de wereld van het stripverhaal kunnen ontdekken. Meer info op de website.

 1. Wie was Willy Vandersteen?

Willy Vandersteen is geboren te Antwerpen. Hij was een Belgische striptekenaar die vooral bekend was als de bedenker en oorspronkelijke tekenaar van de stripreeks Suske en Wiske. Zelf wou hij graag een museum rond het komische stripduo oprichten maar dit is hem jammer genoeg niet gelukt. Na zijn overlijden, werd de villa verkocht en was het Paul Geerts die de droom van Willy in vervulling bracht.

Willy had zijn eigen studio in de villa waar hij leefde en werkte in Kalmthout. Het is dan ook niet gek dat het museum gehuisvest zit in de voormalige woning van Willy.

 1. Doe een striptoer in het Suske en Wiske museum

Wat kan je verwachten van je bezoek aan het Suske en Wiske museum?

Het Suske en Wiske Museum is onderverdeeld in negen ruimtes. Vooraleer je deze ruimtes betreed, leggen de museummedewerkers je vol enthousiasme uit hoe de striptoer in zijn werk gaat. Bij het begin van de striptoer, in de eerste kamer, word je begroet door een getekende, digitale versie van Willy Vandersteen. Hij vertelt wat meer over zichzelf en zijn succesvolle carrière en zal je door de verschillende ruimtes begeleiden. De striptoer kan nu écht beginnen!

In de verschillende ruimtes kan je spelenderwijs ontdekken hoe je je eigen strip opbouwt. Willy Vandersteen laat je namelijk in elke ruimte een bepaalde opdracht uitvoeren. Zo moet je in de ene ruimte het spelletje 'Wie is het' spelen, terwijl je in de andere kan puzzelen of het nieuwsbericht voorlezen! Daarnaast maak je in het museum ook een tijdreis door de enige echte teletijdmachine. Dat mag natuurlijk niet ontbreken tijdens dit onvergetelijke avontuur.

Aan het einde van je tour, heb je je eigen stripverhaal gecreëerd waarin jij en je gezelschap een belangrijke rol speelt. Best origineel én een leuk souvenir voor later!

Ook de inrichting van het museum is het vernoemen waard. Iedere ruimte is ingericht met typische stripelementen. Je ziet er striptekeningen op de muren en zelfs de meubels lijken uit een stripverhaal te komen. Wanneer je door het museum wandelt, lijkt het wel alsof je zelf de hoofdrol bent in een stripverhaal.

 1. Studio van Willy Vandersteen

Ga na je striptoer ook eens een kijkje nemen in de voormalige werkkamer van Vandersteen waar het ooit allemaal begon. Met een beetje verbeelding kan je de striptekenaar zo aan zijn tekentafel zien werken.

 1. Praktische info voor je bezoek aan het Suske en Wiske museum

 • Adres: Beauvoislaan 98, 2920 Kalmthout (bekijk de ligging).
 • Parkeren kan op het museumterrein, of in de omliggende straten en is gratis.
 • Een bezoek aan dit museum is vooral geschikt voor kinderen van 8 tot 12 jaar.
 • De striptoer duurt ongeveer 2 uur. Je bent verplicht om je bezoek op voorhand te reserveren.
 • Het kindermuseum is ook rolstoeltoegankelijk.
 • Het museum is enkel te bezoeken met de Striptoer.
 • Meer info en reserveren op de website.

 1. Tip: Weekendje Kalmthoutse Heide

Wist je dat het Suske en Wiske museum op een kleine 10 minuten rijden ligt van de Kalmthoutse Heide? Ideaal dus om er een weekendje weg van te maken en de omgeving ook te ontdekken. De Kalmthoutse Heide is één van de oudste en grootste natuurreservaten van Vlaanderen en heeft heel wat te bieden voor een weekendje weg.

Je vindt er een ruim aanbod aan wandel- en fietspaden maar je kan er bijvoorbeeld ook de dodendraad vinden, ter herdenking aan de Groote Oorlog en het Arboretum Kalmthout bezoeken, één van de oudste bomentuinen van Vlaanderen waar meer dan 7.000 verschillende plantensoorten te bewonderen zijn. Onze favorieten in de buurt van het Suske en Wiske Museum lees je hieronder.

Spoorfietsen van Kapellen naar Brasschaat

Ooit al gefietst op een spoorlijn? In Kalmthout kan het! Smeer je kuiten in en trap met een speciale kar naar Brasschaat en terug. Met deze spoorfiets leg je zo'n 10 km af, een tocht die bestaat uit twee delen. Je moet twee keer afstappen om de barelen open te maken zodat je op een veilige manier kan oversteken. Verder zijn er nog twee plaatsen waar je ook even moet afstappen om de spoorfiets te keren op een draaiplatform.

Wie geluk heeft, kan hier en daar misschien een ree spotten, of vergezeld worden door mooie vlinders die de spoorfiets gebruiken als rustplaats.

Robotland

Bezoek ook eens het gloednieuwe technologiepark waar je op een ludieke en leerrijke manier kennis maakt met de meest innovatie transport- en robottechnieken van vandaag. Robotland geeft je de mogelijkheid om in de cockpit van een vliegtuigsimulator te kruipen, te fietsen over de Grand Canyon in Virtual Reality en een acrobatische toer te maken met een drone. Het is een walhalla voor iedereen die van techniek en transport houdt.

 • Kom je met de wagen? Er is een ruime én gratis parking voorzien.
 • Je fiets kan je kwijt in de fietsenstalling.
 • Robotland is ook makkelijk te bereiken met de trein. Het station van Essen ligt op wandelafstand.
 • Heb je honger of dorst gekregen? In het self-service restaurant zijn er speciale gerechten voorzien. Hier kan je ook even uitrusten met een tas koffie.
 • Vanop het binnenterras kan je bovendien genieten van een uitzicht over Robotland.
 • Ook benieuwd naar wat Robotland allemaal te bieden heeft? Plan snel je bezoek!
 1. Download je gratis stadswandeling Antwerpen

Een weekendje naar Antwerpen? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Antwerpen. Ideaal om Antwerpen volledig te verkennen op eigen tempo.

Wil je graag nog meer zien? Koop onze volledige stadsgids Antwerpen voor € 8,5 met meer dan 100 highlights, leuke weetjes en de beste adresjes om te eten & drinken (+ GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview stadsgids Antwerpen ter voorbereiding van je bezoek.

Fietsgids Antwerpen

Gratis fietsgids Antwerpen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?