10 x leukste excursies & daguitstappen vanuit Tirana: tours + tickets boeken

10 x leukste excursies & daguitstappen vanuit Tirana: tours + tickets boeken

23 oktober 2023 in Albanië0 reacties

Overzicht met de leukste daguitstappen vanuit Tirana + waar tickets boeken?

Albanië heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een alternatieve reisbestemming in Zuid-Europa. Niet vreemd, want het land heeft ontzettend veel te bieden. De turbulente, recente geschiedenis raakt stilaan weggespoeld, er zijn prachtige natuurgebieden, historische steden en uitgestrekte stranden.

Ook de hoofdstad Tirana heeft veel te bieden. Ben je op zoek naar een leuke daguitstap vanuit Tirana? We geven je graag enkele suggesties + of boek je excursie meteen online.

Tours en tickets voor je bezoek aan Tirana

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de Albanese hoofdstad Tirana bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of tour in Tirana en beleef meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Tirana en omgeving

Inhoud artikel

  1. Krujë, de historische burcht en markt

Afstand tot Tirana: 32 kilometer

Op slechts 32 kilometer ten noorden van Tirana ligt Krujë, een stad doordrenkt van geschiedenis. Het is misschien wel onze favoriete daguitstap vanuit de hoofdstad. Dé trekpleister is hier de indrukwekkende burcht van Krujë, ooit het bolwerk van de nationale held Skanderbeg. Hij verdedigde de stad in de 15de eeuw tegen de Ottomanen. De burcht biedt een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en het platteland verder weg.

De kasteelmuren zelf dateren uit de vijfde en zesde eeuw. Je kan er vandaag het Gjergj Kastrioti Skanderbeg Museum bezoeken, waar je meer leert over de heroïsche strijd tegen de Ottomaanse overheersing en de rol die Skanderbeg speelde in de Albanese geschiedenis. Hier wordt ook een belangrijke nationale vlag bewaard.

Wandel daarna door de oude wijk en koop souvenirs en ambachtelijke producten. In Krujë staan ze bekend om hun Albanese handgeweven tapijten. Je vindt tal van restaurantjes en terrasjes waar je kan neerploffen om even uit te rusten.

TIP: Boek hier een tour naar Krujë vanuit Tirana. Onderweg stop je ook nog in een bijzondere grot.

  1. Durrës, een stad vol zon, zee en archeologie

Afstand tot Tirana: 33 kilometer

Durrës, aan de Adriatische kust, is de ideale bestemming voor een ontspannen dagje strand. De stad ligt bovendien slechts 33 kilometer van de hoofdstad verwijderd. Dat maakt het een populaire bestemming bij locals.

Hier geniet je van de zon op de uitgestrekte zandstranden en neem je een verfrissende duik in de Adriatische Zee. Het hoofdstrand van Durrës is een lang openbaar strand dat zich ongeveer vier kilometer uitstrekt van Ura e Dajlani tot de Rots van Kavaja.

Maar Durrës heeft meer te bieden dan alleen stranden

Er vallen namelijk heel wat historische monumenten en ruïnes te ontdekken. De bekendste trekpleister is ongetwijfeld het Romeins amfitheater, dat dateert uit de 2e eeuw. Het is goed bewaard gebleven en bood ooit plaats aan duizenden toeschouwers. Het amfitheater geldt als een van indrukwekkendste voorbeelden van Romeinse architectuur in Albanië. Breng ook een bezoek aan de Venetiaanse toren, een imposante herinnering aan de Venetiaanse invloed op deze regio.

TIP: Wil je al dat interessants met een gids verkennen? Dan raden we je deze gegidste tour door Durrës aan.

  1. Shkodër, het Venetië van Albanië

Afstand tot Tirana: 105 kilometer

Shkodër, gelegen aan het Shkodërmeer, wordt vaak het "Venetië van Albanië". Het is niet moeilijk om te zien waarom. De architectuur is Venetiaans en het barst hier van de stadspaleizen. Kanalen zijn er niet, maar er stroomt wel een rivier door de stad. Er is hier zelfs een beroemd atelier waar veel maskers voor het carnaval van Venetië gemaakt worden. Je kan ook een rondleiding volgen in dat atelier, een aanrader.

Bezoek in elk geval het Rozafa-kasteel, dat boven de stad uittorent en een panoramisch uitzicht biedt over het meer en de omliggende bergen. De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de oudheid, en het is een belangrijk cultureel monument.

Wil je natuur? Maak dan een ontspannende boottocht op het Shkodërmeer, het grootste meer in de Balkan, en ga vogelspotten. In Shkodër is voor elk wat wils. Kom je met de auto en ben je op zoek naar de beste uitzichten, dan kan je in de buurt ook nog over de Valbona-pas rijden.

TIP: Boek hier je daguitstap Shkoder, Rozafa Castle en het Skadarmeer.

  1. Berat, de Stad van Duizend Ramen

Afstand tot Tirana: 121 kilometer

Berat, ook wel bekend als de "Stad van Duizend Ramen," staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn goed bewaarde Ottomaanse architectuur. Begin je ontdekkingstocht in het kasteelgebied, het bovengedeelte van de stad, waar ook de meeste toeristische trekpleisters liggen.

Ga naar de ruïnes van de rode en de witte moskee en mis het beeld van de Romeinse keizer Constantijn niet. Het is de perfecte plek om rond te dwalen door geplaveide, kronkelende steegjes en terwijl de adembenemende uitzichten over Berat en daarbuiten te bewonderen.

Trek vervolgens naar de wijken Mangalem en Gorica, gelegen aan weerszijden van de rivier Osum. Als je vanop de nieuwe brug (een van de beste fotoplekken in Berat) naar de stad tuurt, zal je snel begrijpen waar de naam "de stad met de duizend ramen" vandaan komt.

TIP: Geen zin om zelf te rijden? Boek dan dezegegidste tour naar Berat vanuit Tirana.

In de omgeving van Berat wordt ook vaak aan canyoning gedaan. Daar kan je hier een tour voor boeken.

  1. Apollonia, archeologische schatten

Afstand tot Tirana: 133 kilometer

Reis terug in de tijd naar het oude Griekenland door een bezoek te brengen aan Apollonia, een oude stad gesticht door Griekse kolonisten. De stad ontwikkelde zich snel en bloeide helemaal op toen het een belangrijke halte werd op de handelsroute Via Egnatia die Rome met Thessaloniki, en verder met het Byzantijnse Rijk, verbond.

Na zware aardbevingen in de 3e en 4e eeuw werd Apollonia verlaten en de overblijfselen werden pas in de 18e eeuw ontdekt. En wat voor overblijfselen! Je wandelt hier vandaag tussen de ruïnes van een amfitheater, een tempel en zuilenrijen. Het hoogtepunt van je bezoek is de tempel van Artemis, een indrukwekkende tempel uit de 2e eeuw v.Chr. Als je tijd over hebt, kan je ook nog het nabijgelegen 13e-eeuwse Byzantijnse klooster bezoeken.

  1. Komanmeer, een onvergetelijke daguitstap vanuit Tirana

Afstand tot Tirana: 124 kilometer

Het Komanmeer is een van de mooiste stukjes Albanië. Dit indrukwekkende meer wordt omringd door torenhoge bergen. De perfecte daguitstap vanuit Tirana, als je bereid bent om vroeg te vertrekken tenminste.

Wat je hier absoluut niet mag missen, is een boottochtje op het meer. Vertrek vanuit Tirana, rijd naar Shkodër en ga van daar naar het stadje Koman. Daar kan je dan een boottocht maken.

Je glijdt over het glinsterende water en ziet fantastische landschappen verschijnen. De boot gidst je langs steile kliffen, weelderige bossen en afgelegen dorpjes die alleen per boot bereikbaar zijn. Het is een geweldige manier om de natuurlijke schoonheid van Noord-Albanië te ervaren.

TIP: Het Komanmeer ligt even rijden van Tirana. (zo'n 4u50 rijden). Wil je zeker zijn van je boottochtje, dan kan je ook met een georganiseerde tour meegaan. Je wordt dan opgepikt in de hoofdstad en hoeft zelf aan niets meer te denken, enkel genieten! Boek hier je dagtour.

  1. Theth, het paradijs van de Albanese Alpen

Afstand tot Tirana: 100 kilometer

Theth wordt beschouwd als een van de mooiste plekken in de Albanese Alpen en is een must voor natuurliefhebbers. Dit afgelegen stadje ligt op ongeveer 100 kilometer van Tirana in een ongerepte omgeving. De grootste trekpleister van Theth is de rust en stilte die je hier kan vinden. Het is een plek om te ontsnappen aan de drukte van het stadsleven en te genieten van de sereniteit van de natuur.

Via wandelpaden kan je de adembenemende landschappen bewonderen. Onze tip is de wandeling naar de beroemde waterval Grunasi (bekijk ligging), die majestueus neerstort in een kristalhelder bergmeer, op een uur wandelen van Theth. Bezoek ook het pittoreske dorpje Thethi en geniet er van de traditionele Albanese architectuur. Cultuurliefhebbers kunnen hier een interessant etnografisch museum bezoeken.

WANDELTIP: Ontdek de Albanese Alpen tijdens deze tweedaagse wandeltour door de Albanese Alpen.

  1. Gjirokastër, de Stad van Steen

Afstand tot Tirana: 193 kilometer

Gjirokastër staat bekend om zijn opvallende stenen bouwwerken en pronkt eveneens op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een wat langere dagtocht, maar zeker de moeite waard voor wie houdt van architectuur en geschiedenis.

Bezoek hier zeker het indrukwekkende Gjirokastër-kasteel, dat hoog boven de stad uittorent en een onklopbaar uitzicht biedt op de omgeving. Het kasteel herbergt ook het nationaal museum van Gjirokastër, waar je meer te weten komt over de geschiedenis en cultuur van de regio.

Wandel door de smalle geplaveide straatjes van de oude stad en bewonder de karakteristieke stenen huizen met hun karaktervolle leistenen daken.

TIP: Deze rondleiding van drie uur door Gjirokastër is ideaal voor wie meer wil leren over de lokale geschiedenis.

  1. Vlora, een leuke kustbestemming

Afstand tot Tirana: 141 kilometer

Vlora, aan de Albanese Rivièra, kan uitpakken met prachtige stranden en een echte vakantiesfeer. Op een afstand van ongeveer 141 kilometer van Tirana is dit eveneens een haalbare dagtrip. Geniet hier van een verfrissende duik in de zee en ontspan op het gouden zandstrand. Kuier daarna rond op de levendige boulevard, kies er een restaurantje uit en proef de lokale specialiteiten (vis natuurlijk!).

  1. Elbasan, de brug tussen culturen

Afstand tot Tirana: 42 kilometer

Elbasan is een andere stad met een bijzondere rijke geschiedenis op korte afstand van Tirana. Ook hier gaat het kasteel met alle toeristen lopen. Je hebt er een panoramisch uitzicht op de bergen. Een andere opmerkelijke bezienswaardigheid in Elbasan is de koning Xhaferr-brug, een prachtige stenen brug die de Ottomaanse en Byzantijnse invloeden van de stad weerspiegelt. De brug is een schoolvoorbeeld van Ottomaanse architectuur en hét symbool van Elbasan.

TIP: Berat, Durres en Elbasan liggen allemaal niet zo ver van elkaar. Vanuit Tirana kan je een dagtrip maken die deze drie bestemming combineert. Een aanrader voor de ultieme dagtrip vanuit Tirana. Boek hier je daguitstap naar Bera, Dürres en Elbasan.

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Albanië met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Albanië? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. We hebben een complete digitale reisgids Albanië voor je uitgewerkt met de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden van het land. Download je gratis reisgids Albanië hier.

Albanië

Gratis reisgids Albanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?