13 x mooiste bezienswaardigheden in Durrës: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Durrës: wat zien & doen tijdens je bezoek?

8 juli 2024 in Albanië0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Durrës + verblijftips

Durrës, de oudste stad van Albanië, biedt een mix van eeuwenoude geschiedenis en hedendaagse charme. Gelegen aan de Adriatische kust, is Durrës niet alleen de op één na grootste stad van het land, maar ook de thuisbasis van de belangrijkste haven in Albanië.

Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste plekken en bezienswaardigheden van Dürres.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Durrës

Reisgids
Vliegtickets2u30 vliegen naar Tirana, richtprijs € 69 vergelijk prijzen bij TUI, Transavia of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen in Durrës:
HuurautoDaguitstap maken vanuit Durrës? Dan is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten
 • Ontdek de highlights van de stad tijdens een begeleide wandeltour, €50 (boek je rondleiding)
 • Bezoek de wijngaarden en wijnhuizen op het platteland, €89 (boek je wijntour)
 • Verken de prachtige Kaap van Rodon met schitterende uitzichten en wijnproeverij, €85 (boek je dagtour)
 • Daguitstap naar het Theth Nationaal Park, bezoek de iconische kerk en de Blue Eye, €135 (boek je dagtour)

Inhoud artikel

 1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Durrës

De havenstad Durrës bevindt zich in het westen van Albanië, op ongeveer 33 kilometer afstand van de hoofdstad Tirana. Je kan de stad makkelijk te voet verkennen, vooral het stadscentrum. Veel van de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals het Amfitheater van Durrës, het Archeologisch Museum, en de Venetiaanse Toren, liggen dicht bij elkaar. Wil je graag ook de omgeving van Durrës ontdekken, dan kan je best een auto huren.

 1. Wandel door het centrum van Durrës

Het centrum van Durrës kan je niet vergelijken met die van de charmante oude steden als Berat en Gjirokastër, maar toch is het de moeite waard om even door te wandelen. Het hart van het centrum is het Vrijheidsplein (Sheshi "Liria"), waar je meteen enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden te zien krijgt zoals het stadhuis, het byzantijnse forum, het theater en de Grote Moskee van Durrës.

Een andere plek waar het bruist is de Vollga Promenade (Shëtitorja "Vollga"), die zich uitstrekt langs de kustlijn. Deze boulevard is omzoomd met palmbomen die zorgen voor wat schaduw, heel wat cafés, restaurants en winkels en je vindt er ook enkele standbeelden zoals onder andere John Lennon en Tina Turner. Niet alleen toeristen maar ook locals komen naar hier voor een ontspannen wandeling met uitzicht op de Adriatische Zee (door de Albanezen ook wel "xhiro" genoemd). Vooral 's avonds wanneer de zon onder gaat en de straatartiesten hun talenten boven halen is het een aangename plek om te vertoeven.

OVERNACHTINGSTIP: Boek hier je verblijf bij Hotel Boutique Vila 8 vlakbij het centrale plein van Durrës. Meer info en boeken.

 1. Romeins amfitheater van Durrës

Het Romeinse amfitheater werd gebouwd werd in de 1e eeuw n.Chr door de Romeinen en bood ooit plaats aan ongeveer 15.000 tot 20.000 toeschouwers. Met plaats voor zoveel toeschouwers was het amfitheater een van de grootste van de hele Balkan. Vandaag de dag staan er echter op de plaats van het podium een paar bewoonde huizen die in de late middeleeuwen gebouwd werden. Deze herinneren eraan dat het amfitheater pas vrij recent, in de jaren 1960, werd herontdekt en opgegraven.

Naast enkele restanten van het voormalige amfitheater vind je er ook de Byzantijnse kapel met een aantal prachtige mozaïeken. Er is ook een uitkijkpunt (het zogenaamde Balkon van Durrës, bekijk ligging) vanwaar je een goed zicht hebt over de stad en het amfitheater.

WANDELTOUR: Bezoek de hoogtepunten van de stad waaronder het amfitheater tijdens deze begeleide wandeltour door Durrës.

 1. Archeologisch museum van Durrës

Naast het amfitheater vind je het archeologisch museum van de stad (Muzeu Kombëtar Arkeologjik), waar een uitgebreide collectie artefacten uit de Griekse, Romeinse en Byzantijnse tijdperken tentoongesteld wordt. Het museum werd geopend in 1951 door archeoloog Vangjel Toçi en biedt inzicht in de lange en veelzijdige geschiedenis van de stad en de omliggende regio. Je vindt er onder meer grote sculpturen, Romeinse grafsteles en stenen sarcofagen enzoverder.

 1. Kasteelruïnes en de Venetiaanse Toren

Het kasteel van Durrës is het gerestaureerde overblijfsel van de oude vestingstad uit de 5de eeuw, met delen van middeleeuwse muren (van maar liefst 4,5 meter hoog) en wachttorens. Het kasteel speelde een cruciale rol in de verdediging van de stad door de geschiedenis heen, en was getuige van Byzantijnse, Venetiaanse en Ottomaanse overheersing.

Venetiaanse Toren

De Venetiaanse toren (in het Albanees bekend als Torra) is een van de belangrijkste torens die de muren van het kasteel vormen. De robuuste ronde toren werd gebouwd door de Venetianen in de 15de eeuw toen ze de stad beheersten. Dit was een periode van belangrijke versterkingen om de stad te beschermen tegen Ottomaanse invallen. Het heeft een diameter van 16 meter en een hoogte van 9 meter. Het werd voornamelijk gebruikt als wapenmagazijn voor het leger en als basis voor de bewaking van de haven en de baai van Durres.

 1. Ontspannen op de stranden van Durrës

Durrës, gelegen aan de Adriatische Zee in Albanië, heeft ook enkele prachtige zandstranden die zich kilometers ver uitstrekken langs de kustlijn van de stad. Ideaal voor de zonnekloppers onder ons, of als je even nood hebt aan een dagje rust en ontspanning. De stranden zijn bekend om hun zachte zand en heldere, warme water.

Populairste stranden zijn het brede zandstrand Plazhi i Durrësit (bekijk ligging) en Golem Beach (bekijk ligging) met verschillende strandbars, restaurants en ligstoelen die je kan huren. Je kan er ook verschillende watersporten beoefenen zoals jetskiën, windsurfen en beachvolleybal.

OVERNACHTINGSTIP: Op zoek naar een hotel pal aan het strand? Hotel Saly ligt op een steenworp afstand van het strand Plazhi i Durrësit. Na een heerlijke nachtrust, kan je genieten van een kopje koffie op het balkon en een uitgebreid en vers ontbijt. Meer info en boeken.

 1. Bezoek de Grote Moskee

De Grote Moskee van Durrës (ook wel de Nieuwe moskee genoemd) werd gebouwd in 1931 onder het koninkrijk van koning Ahmed Zogu op de plaats van een oudere moskee uit de Ottomaanse tijd. De bouw van de moskee werd gefinancierd door fondsen die door handelaren van de stad werden gedoneerd, en de Italiaanse-Albanese samenwerking. Bij opening was het een van de grootste moskeeën in Albanië.

In 1967 werd de moskee gesloten onder het dictatuur van Enver Hoxha en deed het gebouw dienst als jongerencentrum en restaurant. Direct na de val van het communisme, werd de moskee gerestaureerd en kreeg het weer zijn oorspronkelijke functie als religieuze instelling. Je kan de moskee vinden op het Iliriaplein, het belangrijkste plein van de oude havenstad Durrës.

Boek hier je daguitstap naar Durrës

 1. Byzantijnse forum

Deze archeologische site toont het belang van de stad tijdens het Byzantijnse tijdperk, aangezien het ooit het Romeinse Byzantijnse centrum was van de oude stad Dyrrhachium (het voormalige Durrës). Het Byzantijnse forum werd gekenmerkt door zijn cirkelvormige indeling en centrale binnenplaats omgeven door zuilengangen en was het centrum voor markt- en handelsactiviteiten.

 1. Uitzicht over de stad bij Sfinski

Een verwaarloosde kuststrook, gelegen tussen een klein stukje strand en de boulevard van Durrës, werd omgetoverd naar een gezellige plek bekend als de Cape Square of Durres (Sfinksi). Dit unieke bouwwerk, ontworpen door BOOM Landscape, bestaat uit een reeks betonnen trappen (gemaakt van stenen uit een lokale steengroeve) en markeert het einde van de promenade (bekijk ligging hier). Het is een prachtige plek om even te ontspannen en de lokale sfeer op te snuiven. Bovendien zijn de uitzichten over de haven, de stad en de zee vanaf hier geweldig, zeker bij zonsondergang.

 1. Orthodoxe kerk van Durrës

Een van de mooiste kerken die je kan bezoeken in Durrës is de Kisha e Apostull Pavlit dhe Shën Astit (Orthodoxe kerk van Apostel Paulus en Sint Asti). Je kan de kerk vinden in het stadscentrum vlakbij de Venetiaanse Toren (bekijk ligging). Het kerkgebouw valt meteen op door zijn mooie decoratieve gevel en zijn typische Byzantijnse rode tegels. Neem ook zeker eens een kijkje binnenin.

LEESTIP: Wil je graag nog meer zien? Download hier onze reisgids Albanië en ontdek de mooiste plekjes van het land.

 1. Voormalige zomerresidentie van Koning Zog

Het Koninklijk Paleis van Durrës of het Zog-paleis, diende als zomerresidentie voor Koning Zog I van Albanië (die regeerde van 1928 tot 1939). Het paleis werd gebouwd in de jaren 1920 en toont een mix van neoklassieke en moderne stijlen. Het symboliseert de monarchie en de modernisering van Albanië in het interbellum. Men koos voor een strategische ligging op een heuvel met uitzicht op de Adriatische Zee, wat niet alleen een prominente positie geeft in de omgeving maar ook een panoramisch uitzicht.

Onder het communistische bewind werd de residentie gebruikt door overheidsfunctionarissen en werd het gebruikt als ontvangstgebouw waar onder andere Russische communist Nikita Chroesjtsjov en voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter werden verwelkomd tijdens officiële bezoeken. Na de val van het communistische regime werd het paleis geplunderd, verwaarloosd en raakte het in verval. Je kan het gebouw zelf niet bezoeken maar je kan de architectuur bewonderen en genieten van het schitterende uitzicht over de kust.

 1. Aleksandër Moisiu Museum

In de buurt van het amfitheater kan je het Aleksandër Moisiu Museum bezoeken, gevestigd in een van de overgebleven Ottomaanse huizen in de oude binnenstad. Dit museum is gewijd aan de Albanese acteur die aan het begin van de 20ste eeuw bekend was in Europa. Hij stond onder meer bekend om zijn artistieke temperament en memorabele theaterstukken in onder meer Duitsland, Oostenrijk en Rusland.

In het museum, dat overigens zijn woonhuis was, kom je meer te weten over zijn carrière en persoonlijke leven aan de hand van foto's, documentatie en persoonlijke bezittingen. Daarnaast herbergt het gebouw ook nog etnografische tentoonstellingen met onder andere traditionele kledij, huishoudelijke gebruiksvoorwerpen en andere.

Bekijk ook de mooiste excursies en dagtours vanuit Durrës

 1. Durrës stadshaven

Als grootste en belangrijkste havenstad van Albanië, mag de haven natuurlijk niet ontbreken op deze lijst. Durrës werd in 627 v.Chr. opgericht door de Grieken als "Epidamnos" en heeft altijd een strategische ligging gehad.

Door de eeuwen heen is de havenstad van groot belang geweest voor verschillende rijken, waaronder de Romeinen, Byzantijnen, Venetiaanse Republiek en het Ottomaanse Rijk. Dankzij de gunstige ligging aan de kust en de nabijheid van Italië, speelde de stad een centrale rol in de handel en het maritiem transport in de regio. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds een belangrijk knooppunt voor zowel vrachtvervoer als passagiersschepen.

Weetje: Reis je naar Albanië met de wagen? Dan is het handig om te weten dat er regelmatig veerdiensten reizen naar Durrës van verschillende bestemmingen in Italië, waaronder Bari en Ancona. Boek hier je ferrytickets.
 1. Wijn proeven in Durrës

In het platteland rondom Durres kan je een bezoekje brengen aan enkele prachtige wijngaarden en wijnhuizen. Op zo'n 25 kilometer van de stad liggen de wijnhuizen Kantina Kokomani en Kantina Duka, twee bekende wijnhuizen in Albanië. Beide wijnhuizen produceren verschillende soorten wijnen en bieden rondleidingen aan op de wijngaard, inclusief een proeverij. Boek hier je wijntour op het platteland van Durrës, incl. proeverijen.

Een andere aanrader voor wijnliefhebbers is Agroturizem Gjepali, op 15 kilometer van de stad. Hier kan je naast rondleidingen volgen, ook overnachten op het wijndomein! Deze agriturismo is gelegen aan de rivier Erzeni in het Gjepalaj-dorp Shijak en biedt landelijk ingerichte kamers.

 1. Nog meer mooie daguitstappen vanuit Durrës

De wijngaarden rondom Durrës zijn zeker een bezoekje waard als je je wijnkennis over Albanië een beetje wilt bijschaven, of als je gewoon een namiddagje aan de wijn wilt hangen 😉. Echter zijn er, naast het bezoeken van wijngaarden en wijnhuizen, nog meer daguitstappen die je kan maken vanuit deze badplaats. Zo ligt Durrës bijvoorbeeld op slechts 45 minuten rijden van de Albanese hoofdstad Tirana waar je makkelijk een dag of twee zoet bent. Of je kan ook een van onderstaande tours of excursies boeken:

TIP HUURAUTO: Je kan al deze daguitstappen ook makkelijk zelf doen vanuit Durrës, dan dien je wel in bezit te zijn van een eigen huurauto, deze kan je hier reserveren bij Sunnycars.

 1. Waar overnachten in Durrës?

Of je nu in het bruisende stadscentrum wilt verblijven of liever de rust opzoekt net buiten de stad, Durrës heeft voor elk wat wils. Je kan ervoor kiezen om te overnachten middenin het stadscentrum op wandelafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden zoals het Byzantijnse Forum en het Amfitheater van Durrës, of aan de promenade met uitzicht op zee en vlakbij talloze cafés en restaurants. Hieronder alvast een selectie van onze favoriete verblijven of bekijk meteen het aanbod hotels en appartementen in Durrës bij Booking.com.

 • Het Art Gallery Boutique Hotel, in het stadscentrum, beschikt over smaakvol ingerichte kamers met uitzicht op de stad of het amfitheater. Meer info en boeken.
 • Verblijf je liever in een appartement? Dan is Paradise Coast Apartments misschien wel wat je zoekt. De appartementen zijn ruim, modern ingericht en vlakbij het strand gelegen. Meer info en boeken.
 • Mag het iets meer luxe zijn? Het White Hill Hotel bevindt zich vlakbij het Kallmi-strand Currila-strand. Naast een ideale ligging biedt het viersterrenhotel ook een seizoensgebonden buitenzwembad, wellness en iedere ochtend een heerlijk ontbijt. Meer info en boeken.
 • Net buiten het centrum overnachten? Het La Onda Hotel Durres ligt op een steenworp afstand van het strand Shkëmbi i Kavajës, en biedt moderne accommodatie, een eigen restaurant en gratis privéparkeergelegenheid. Durrës ligt op 15 minuten rijden. Meer info en boeken.
 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Albanië met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Albanië? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Albanië en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in van het land(+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Albanië hier.

Albanië

Gratis reisgids Albanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?