Het Christoffelpark bezoeken in Curaçao: alle info over het grootste natuurpark van Curacao

Volledige reisgids kopen voor € 10

Het Christoffelpark bezoeken in Curaçao: alle info over het grootste natuurpark van Curacao

4 mei 2023 in ABC-eilanden0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het Christoffelpark + Christoffelberg op Curaçao

De noordkust van Curaçao is erg rotsig en ruig. Daardoor zijn er prachtige natuurparken gelegen. Het Christoffelpark is het grootste nationaal park van Curaçao en ligt helemaal in het Noordwesten van het eiland. De weg naar Westpunt loopt dwars door het park.

Het is een prachtig natuurpark met mooie planten en dieren. Het park is meer dan een bezoekje waard tijdens je verblijf op Curaçao. Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste plekjes in het natuurpark en wat je er allemaal kan doen.

Praktische info & tickets voor je reis naar Curaçao

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets10u vliegen naar Curaçao, richtprijs € 875 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Skyscanner
VerblijvenAan te raden verblijven op Curaçao zijn:
PakketreizenJe reis Curaçao als pakketreis boeken? Boek bij Corendon (va. € 599) of boeken bij Prijsvrij (va. € 1245)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. De Christoffelberg beklimmen

De Christoffelberg is 375 meter hoog. Het is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van je bezoek aan het park. 375 meter lijkt misschien niet hoog, maar onderschat de beklimming niet. Het is een zware tocht. De paden zijn steil en de temperatuur is tropisch. Daarom mag je alleen in de ochtend tussen 6u en 10u de berg beklimmen; dan ben je de ergste hitte voor.

  • Zorg dus dat je vroeg op pad bent en dat je stevige wandelschoenen aantrekt.
  • De klim naar de top duurt zo een 1,5 uur.
  • Het begin is vrij rustig en nog niet zo steil maar hoe verder je komt, hoe steiler het wordt. Het laatste stukje moet je echt klimmen.

Uiteindelijk wordt de moeite beloond met een schitterend en weids uitzicht over het eiland. Bij helder weer kan je zelfs nabijgelegen eilanden Aruba en Bonaire zien liggen. Daarna begin je weer aan de afdaling. Het is hoe dan ook een tocht om nooit meer te vergeten!

TIP: Om bij het startpunt te komen, kan je het beste de Mountain Route nemen met je auto en onderaan de berg parkeren. Wanneer je vanaf de ingang van het park te voet naar de berg wil is dat nog een flink stuk wandelen, namelijk 7,5 kilometer. Download onze wandeling naar de Christoffelberg hier.

Wil je veilig de christoffelberg beklimmen? Kies er dan voor om met een gids te gaan. Dit kan elke zondagochtend om 6u. De gids vertelt ook over de geschiedenis van het park wat het een hele leuke ervaring maakt. Je moet wel vooraf reserveren.

  1. Het Christoffelpark bezoeken

Er zijn verschillende manieren om het park te verkennen. Er zijn 2 leuke autoroutes door het park en er zijn maar liefst 8 wandelroutes. De meest populaire wandelroute is de route die naar de top van de Christoffelberg gaat. Natuurlijk kun je de wandelroutes en autoroutes ook combineren. Let wel op dat je niet te veel op 1 dag doet. Sommige wandelroutes zijn erg vermoeiend, zeker in de tropische temperaturen.

  1. Met de auto het Christoffelpark ontdekken

Er zijn 2 autoroutes die je de diversiteit van dit park laten zien

Het is wat ons betreft de beste manier om het park te ontdekken. Je kan kiezen tussen de Mountain Route en de North Coast Route. Beide routes zijn erg leuk en divers. Je kan ze natuurlijk ook beide doen. Zodra je de entreeprijs hebt betaald en een muntje voor de slagboom hebt gekregen, ga je zelf op pad. Op de map die je krijgt bij de entree, staat een routekaart van beide autoroutes. Dit is erg leuk want er staat namelijk ook achtergrondinformatie op over de stops die er zijn.

Wij vonden de autoroutes heel mooi en een fijne manier om het park te bezoeken. Je hoeft de berg niet te beklimmen en hebt toch mooie uitzichten. Dit is omdat de mountain route langs de hogere gedeeltes van het park gaat. De wegen in het park zijn prima te doen met een standaard huurauto, er is geen 4x4 voor nodig. Soms gaat de weg steil omhoog of omlaag maar dat maakt het ook wel weer leuk. Verder zijn er ook mogelijkheden om een jeeptour met gids door het park te boeken. Boek je jeepsafari door het Christoffelpark hier.

HUURAUTO: Wie toch liever het Christoffelpark op eigen houtje verkent, kan best op voorhand een auto huren. Huur je auto online bij Sunnycars.

Mountain Route

De Mountain route is 12 kilometer lang. Een van de punten langs deze route is de start van de klim naar de top van de Christoffelberg. Wil je zo snel mogelijk naar dit punt? Dan kun je een afkorting in de autoroute nemen en is de route nog 7,5 kilometer. Dat is wel zo handig als je zo vroeg mogelijk wilt beginnen. Je kan je auto onderaan de berg parkeren of er langsrijden wanneer je de berg niet wilt gaan beklimmen.

Je kan vanaf een ander punt in deze route ook een detour doen naar de orchideeën route (duur van twee uur). Deze route kan je gedeeltelijk met de auto afleggen, daarna ga je wandelen.

North Coast Route

De North Coast Route is 9 kilometer lang en is erg leuk om te rijden. Er zijn prachtige uitzichtpunten op deze route, mooie grotten en je ziet Boka Grandi dat eigenlijk tot het nabijgelegen natuurpark Shete Boka behoort. Bij een aantal stops in deze route starten ook wandelroutes. Deze staan aangegeven op de map die je krijgt bij de entree. De kortste wandelroute is 30 minuten en de langste 90 minuten.

TIP: Omdat het erg warm is op Curaçao kan je tijdens je autorondrit de airco het beste niet volop laten draaien om te voorkomen dat de auto oververhit raakt.
  1. Of maak een mooie wandeling door het Christoffelpark

In totaal zijn er 8 wandelroutes in het park

  • Je kan een route van een half uurtje doen maar er zijn ook langere routes, tot wel 3 uur.
  • Let op dat je niet te veel wandelt want het kan erg warm zijn.
  • Wil je wel een lange wandeling doen, zorg dan voor stevige wandelschoenen en voldoende water.
  • De wandelpaden zijn onverhard en zeker niet ingericht op kinderwagens. Reis je toch met kleine kinderen? Sla dan de wandelroutes over en kies ervoor om met de auto het park in te gaan of de wandeling voor kinderen te boeken onder begeleiding van een gids.
  1. Bezoek het Manor Savonet Museum

Voor of na je bezoek aan het Christoffelpark kan je een kijkje nemen in het museum savonet. Het museum geeft je informatie over de geschiedenis van het park. Het begint bij de indianen; de eerste bewoners van dit gebied. Ook geeft het informatie over de slaven die hier gewerkt hebben op de plantages en het leven van de eigenaren van de plantages. Het is een leuk klein museum dat je na je bezoek even kort kan bezoeken.

TIP: Overnachten in de buurt van het Christoffelpark? Bekijk hier het volledige aanbod hotels en appartementen op Curaçao.
  1. Fauna en flora in het Christoffelpark

Het park omvat ongeveer 2000 hectare en biedt een verscheidenheid aan flora en fauna. Wat betreft flora, Christoffelpark heeft een diversiteit aan unieke plantensoorten, waaronder verschillende soorten cactussen, struiken en bomen. Enkele van de bekendste plantensoorten in het park zijn de divi-divi boom, de watapana boom en de aloë vera plant. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten orchideeën en bromelia's te vinden in het park.

Het natuurpark is ook de thuisbasis van verschillende inheemse diersoorten, waaronder de kleine Curaçaose herten, de Curaçaose whiptail hagedis en de geelvleugelamazone. Daarnaast kan je in het park ook de groene leguanen en schattige kolibries spotten.

  1. Wat nog meer zien in de buurt van het Christoffelpark?

Shete Boka Park

Dit natuurgebied grenst aan het Christoffelpark. Ook dit park kan je het beste met een huurauto verkennen. In dit park zijn 7 inhammen die allemaal met de huurauto te bereiken zijn. "Shete Boka" betekent letterlijk 'zeven inhammen'. Bij elk van de 7 inhammen is de zee zo ruw dat het indrukwekkend is om te zien hoe krachtig het water is. Het zijn natuurlijke attracties.

Je ziet een grot, een natural bridge, een strand begroeit met mangrovebos en het punt waarbij het water hard in de smalle baai knalt en metershoog opspat. Ook tijdens je bezoek aan dit park kan je best een paar stevige schoenen aantrekken en voldoende eten en drinken meenemen. Zorg ook dat je goed beschermd bent tegen de zon. Het is er erg warm en er is bijna geen schaduw. De entreeprijs is 10 Antilliaanse gulden per persoon en het park is dagelijks tot 17u open. Lees meer over het Shete Boka Nationaal Park.

De Grote Knip

Dit strand is het favoriete strand van de meeste vakantiegangers op Curaçao. En gelijk hebben ze, wij vonden het er ook heerlijk. Het strand is groot en breed en de zee is prachtig helderblauw. Je parkeert je auto bovenaan het strand (bekijk ligging) en vanaf die plek heb je een panoramisch uitzicht over de baai.

Via een brede trap kom je op het strand. Je hoeft geen entree te betalen terwijl er toch fijne voorzieningen zijn zoals een snackbar en toiletten. Het is een perfect strand om de hele dag door te brengen en lekker af te koelen en te relaxen na je beklimming van de Christoffelberg of je bezoek aan het Christoffelpark.

Playa Piskado

Maak een korte stop op deze bijzondere plek; je kan hier namelijk schildpadden van heel dichtbij zien. Aan het einde van de ochtend maken de vissers hun vangst schoon en gooien het afval terug in zee. Hier komen ontzettend veel schildpadden op af. Ook pelikanen en andere vogels kan je hier goed spotten. Je kan met je snorkel het water in gaan om tussen de schildpadden te zwemmen, maar je kan ze ook prima vanaf de steiger zien.

  1. Hoe bereik je het Christoffelpark?

  • Het park is vanaf Willemstad en Jan Thiel in ongeveer een uurtje rijden te bereiken via de Weg naar Westpunt. Je komt vanzelf bij het park uit als je deze weg volgt.
  • Aan de rechterkant van de weg zie je het bezoekerscentrum van het park.
  • Bij het bezoekerscentrum betaal je de entreeprijs en krijg je een muntje voor de slagboom die toegang biedt tot het park aan de andere kant van de weg. Je krijgt ook een map van het park met de verschillende routes.
  1. Tips & info voor je bezoek aan het Christoffelpark

  • Openingsuren: Het park is dagelijks geopend van 6u tot 14u.
  • Starten met het beklimmen van de Christoffelberg is mogelijk tot 10u in de ochtend.
  • De entreeprijs voor volwassen is 25 Nafl. / 15 dollar. Kinderen tot 12 jaar betalen 8,75 Nafl. / 5 dollar.
  • Neem je eigen eten en drinken mee. Behalve bij het bezoekerscentrum zijn er verder geen mogelijkheden voor het kopen van eten en drinken in het park.
  • Er zijn verschillende plekken waar je kan genieten van een gezellige picknick met een adembenemend uitzicht.
  • Zorg dat je goed bent ingesmeerd met zonnecrème.
  • Draag je beste paar wandelschoenen wanneer je het park bezoekt.
  1. Filmpje: Droom alvast over een vakantie op Curaçao

Ben je benieuwd naar een vakantie op het kleurrijke Curaçao? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Curaçao.

  1. Download onze gratis reisgids ABC-eilanden

Mis niets tijdens je vakantie op de ABC-eilanden met onze gratis reisgids. Deze bevat info over de belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlights + leuke weetjes en uitleg. Koop onze reisgids ABC-eilanden met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids ABC-eilanden.

ABC eilanden

Gratis reisgids ABC-eilanden downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?