15 x mooiste bezienswaardigheden Willemstad: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden Willemstad: wat zien & doen tijdens je bezoek?

26 december 2023 in ABC-eilanden0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Willemstad + verblijftips

Willemstad is de belangrijkste stad en ook hoofdstad van het eiland. Het historische centrum kan uitpakken met pastelkleurige gebouwen, fotogenieke straatjes, enkele boeiende musea over het verleden van Curaçao, drijvende marktjes en meer dan genoeg restaurantjes en bars waar je lekker kan eten.

Geen wonder dat er jaarlijks heel wat toeristen naar deze bruisende Nederlands-Caribische stad trekken. Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Willemstad.

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Willemstad

Aangezien Curaçao niet zo'n groot eiland is, kan je de hoofdstad makkelijk bezoeken, ongeacht waar je verblijft in Curaçao. Je kan Willemstad dus makkelijk als daguitstap bezoeken wanneer je zou eilandhoppen op de ABC-eilanden. Willemstad is niet bijzonder groot, waardoor je de belangrijkste bezienswaardigheden makkelijk in één dag kan bezoeken. De meeste plekken liggen bovendien op wandelafstand van elkaar.

Is Willemstad jouw uitvalbasis en wil je de rest van het eiland verkennen? Dan raden we aan om een auto te huren, bij Sunnycars.

Ontdek hieronder alvast de mooiste bezienswaardigheden op de kaart:

  1. Punda, de levendige wijk van Willemstad

Het historische centrum van Willemstad bestaat uit vier wijken: enerzijds zijn er de wijken Punda en Otrobanda, die gescheiden worden door de Sint Annabaai, een inham die uitmondt in de grote natuurlijke haven die het Schottegat heet, en anderzijds de wijken Scharloo en Pietermaai Smal, die tegenover elkaar liggen aan de kleinere Waaigat-haven. Dit gebied is, dankzij zijn unieke architectuur en haven, benoemd tot UNESCO-werelderfgoed

Punda

De wijk Punda is een van de meest toeristische wijken van Curaçao. Punda is een van de oudste delen van de stad en is bekend om zijn kleurrijke architectuur, smalle straatjes en historische gebouwen. Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden hier zijn de Handelskade, het Fort Amsterdam en de Koningin Emmabrug die Punda verbindt met de wijk Otrobanda.

Het Wilhelminaplein

Wilhelminaplein ligt in het hart van de stad en is vernoemd naar Koningin Wilhelmina der Nederlanden, die van 1898 tot 1948 regeerde. Het plein wordt omringd door historische gebouwen, gezellige cafeetjes en kleurrijke huizen in de typische Caribische stijl. Neem plaats op een van de gezellige terrasjes en bewonder de bijzondere architectuur van de gebouwen.

TIP: Maak een daguitstap en bezoek de levendige wijk Punda met openluchtmarkten, koloniale winkelgebouwen en unieke souvenirwinkels. Nadien kan je lekker ontspannen op Kokomo Beach met een cocktail. Boek je uitstap Willemstad en Kokomo Beach.

  1. Wandel over de Koningin Emmabrug, de Pontjesbrug

Wanneer je Willemstad bezoekt, is de kans groot dat je eens langs de Pontjesbrug passeert of er zelfs een paar keer over wandelt. De drijvende Pontjesbrug, officieel gekend als de Koningin Emmabrug verbindt verbindt de wijk Punda met Otrabanda. Vanaf de brug heb je een mooi zicht over de stad en de felgekleurde huizen aan de Handelskade.

Het is een unieke bezienswaardigheid in de stad vanwege het feit dat het een draaibrug is, die op verzoek kan worden geopend om schepen door te laten. Als er een schip aan komt varen, draait de brug helemaal open naar de kade en kan je er ook niet meer over wandelen. Wil je toch graag naar de overkant? Dan kan je gratis gebruik maken van de veerboot vlakbij de brug.

Punda Love Heart

In de Punda-wijk zal je aan het einde van de brug, een enorm hart vol slotjes zien staan. Dit is een kunstwerk van Carlos Blaaker, een Surinaamse kunstenaar die op Curaçao woont. Verliefde stelletjes kunnen hier met hangsloten hun liefde vereeuwigen.

  1. Bekijk de kleurrijke gebouwen aan de Handelskade

Een van de meest iconische en herkenbare plekken in Curaçao, is ongetwijfeld de handelskade in Willemstad. De handelskade ligt langs de oever van de Sint-Annabaai en wordt gekenmerkt door een prachtige rij historische gebouwen in felgekleurde pasteltinten.

Deze gebouwen werden gebouwd in de Nederlandse koloniale stijl en dateren uit de 18e eeuw. Ze werden oorspronkelijk gebruikt als pakhuizen en handelskantoren door de Nederlandse West-Indische Compagnie, die in die tijd de handel in de regio domineerde. Dit was het centrum van de slavenhandel.

Inmiddels zijn de meeste gebouwen omgetoverd tot gezellige restaurants, cafés of boetiekjes. 's Avonds is de Handelskade verlicht en weerspiegeld het in het rustige water van de Sint Annabaai. Het is een erg romantische en schilderachtige plek om te wandelen en te genieten van het uitzicht.

Beste uitzicht op de handelskade heb je vanaf de pontjesbrug (bekijk ligging).
  1. Het Kura Hulanda Museum bezoeken

Het Kura Hulanda Museum is een cultureel museum dat zich in een voormalige slavenwijk, genaamd Kura Hulanda, bevindt. Niet zo gek dus dat dit museum volledig gewijd is aan de slavenhandel die hier plaatsvond. Je ziet er een uitgebreide collectie artefacten, beelden en documenten die de geschiedenis van slavernij en de trans-Atlantische slavenhandel in de regio illustreren. Zo krijg je een duidelijk beeld over hoe de slaven hier werden behandeld.

Verder bevat het museum ook exposities over de Afrikaanse diaspora, de culturele praktijken en het leven van de Afrikaanse afstammelingen in Curaçao. Naast de permanente tentoonstellingen worden er ook tijdelijke tentoonstellingen, educatieve programma's en culturele evenementen georganiseerd. Volg een rondleiding door het museum en breng nadien nog een bezoekje aan de museumwinkel waar je boeken, souvenirs en kunstvoorwerpen kan kopen. Meer info op de website.

Klik hier om je tickets te reserveren

  1. Boodschappen doen bij de Floating Market

Hongertje gekregen? Wandel dan even naar de Floating Market in de haven van Willemstad! Dit is een van de bekende attractie op Curaçao waarbij Venezolaanse handelaren met hun boten naar de eilanden varen om verse producten zoals fruit, groenten en vis te verkopen.

De handelaren komen uit het nabijgelegen Venezuela en varen 's nachts naar Curaçao om de volgende dag hun producten te verkopen. Oorspronkelijk werd de Floating Market opgericht als een manier om lokale bewoners van de eilanden van verse producten te voorzien die niet op het eiland zelf worden verbouwd. De handelaren verkopen hun goederen vanaf hun boten, en soms verkopen ze ook andere items zoals souvenirs.

Enkele andere plekken waar je lekker kan eten zijn bij de overdekte markt Plasa Bieu (bekijk ligging). Deze markt is ideaal als je op zoek bent naar een authentieke Curaçaose eetervaring. Op de markt vind je verschillende kraampjes die traditionele gerechten serveren, zoals stoba (stoofpot), keshi yena (gevulde kaas), en sòpi di pisca (vissoep). Elk kraampje heeft zijn eigen specialiteit en unieke smaken
  1. Nog meer geschiedenis in het Curaçao Museum

Het Curaçao Museum is een ander interessant museum dat zich vooral richt op de geschiedenis, cultuur en kunst van het eiland. Het is gehuisvest in een prachtig architectonisch monumentaal pand uit 1853, het voormalige Quarantaine Hospitaal. Het museum herbergt een uitgebreide collectie van artefacten en objecten die de geschiedenis van Curaçao aantonen, van de prehistorie tot het heden.

Het bevat onder andere exposities over de oorspronkelijke bewoners van het eiland, de Arawak indianen, en over de Europese kolonisatie en de slavernij op het eiland. Het museum toont ook de invloed van de verschillende culturele groepen op het eiland, zoals de Afrikaanse, Spaanse, Nederlandse en Joodse gemeenschappen. Verder kan je er ook een indrukwekkende kunstcollectie bezichtigen, met werken van Curaçaose kunstenaars en internationale kunstenaars die op het eiland hebben gewerkt of geleefd. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Boho Bohemian Boutique Hotel is een knus boetiekhotel in het Pietermaai wijk. Het hotel beschikt over een knusse tuin, een klein zwembad met jacuzzi, en ruime kamers in boho-stijl. Meer info en boeken.

  1. Relaxen bij Mambo Beach

Mambo Beach is een echte toeristische hotspot

Het is een lang zandstrand dat verdeeld is over 7 verschillende beach clubs. Het is een plek waar je van houdt of niet. Het is er erg druk en commercieel en ook hier wordt een entreeprijs gevraagd om het strand te betreden. Het is het enige strand met een boulevard omringd door leuke winkels en lekkere restaurants met verschillende keukens.

Tijdens je diner geniet je hier van een prachtig uitzicht over de zee. Op de woensdag, vrijdag en zondag hebben verschillende beach clubs happy hours en feestjes. Regelmatig worden er optredens gegeven van bekende Nederlandse artiesten. Op Mambo Beach is altijd iets te beleven en dat maakt het dé hotspot van Curaçao.

TIP: Ga zeker eens langs bij Bar ‘Chill’, neem plaats onder de palmbomen met je voetjes in het zand en geniet van de lekkerste cocktails.
  1. Fort Amsterdam, het oudste fort van Curaçao

Fort Amsterdam is een historisch monument, in de oude wijk Punda. Het fort deed ooit dienst als verdedigingswerk en hoofdkwartier voor de directie van de West Indische Compagnie (WIC). Vandaag de dag huisvest het de Antilliaanse regering en kan je er de oudste kerk van Curaçao bezoeken. Breng zeker eens een bezoekje aan het fort en wandel over de binnenplaats.

Er zijn in totaal acht forten verspreid over het eiland, Fort Amsterdam is het oudste fort op Curaçao.
  1. Mikvé Israel-Emanuel-synagoge

De Mikvé Israel-Emanuel-synagoge is een van de oudste synagogen in het Caribisch gebied en werd ingewijd in 1732. De synagoge is gevestigd in een prachtig 18e-eeuws gebouw dat is opgetrokken in Nederlandse koloniale stijl en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De synagoge heeft een minaret, marmeren vloeren en het interieur is eenvoudig maar elegant. Je ziet er veel historische elementen, waaronder de originele banken, kandelaars en gebedsrollen. De synagoge geeft een indruk van de rijke, eeuwenoude Joodse geschiedenis van Curaçao.

Naast de synagoge bevindt zich het Joods Cultureel Historisch Museum, dat gewijd is aan de geschiedenis en cultuur van de Joodse gemeenschap op Curaçao. Het museum heeft een uitgebreide collectie van objecten, foto's en documenten die de geschiedenis van de Joodse gemeenschap op het eiland laten zien. Wil je graag nog meer te weten komen over de Joodse gemeenschap? Boek dan deze rondleiding in Willemstad.

PAKKETREIS: Maak het jezelf gemakkelijk en boek een pakketreis naar Curaçao met TUI. Verblijf in een van de prachtige resorts, met de mogelijkheid tot een all-in formule en kies voor een onvergetelijke vakantie.

  1. Spot de kleurrijke street art in Willemstad

Niet alleen zorgen de kleurrijke huizen voor een vrolijk straatbeeld, ook de kleurrijke en indrukwekkende muurschilderingen verspreid over de stad dragen hun steentje bij. De street art is een mix van lokale en internationale kunstenaars en is te vinden in verschillende wijken, maar vooral in Otrobanda en Punda.

Veel van de muurschilderingen zijn geïnspireerd op de rijke geschiedenis en cultuur van Curaçao, met afbeeldingen van lokale iconen en symbolen zoals de Pontjesbrug, de Tula-revolte en de drijvende markt. Andere muurschilderingen zijn meer abstract en bevatten opvallende kleuren en patronen.

Enkele plekken waar je street art werken kan spotten:

  • Wandel naar de Kuiperstraat (bekijk ligging) om prachtige schilderingen te zien van kleurrijke Antilliaanse jongens en meisjes.
  • De Passaatstraat (bekijk ligging) is een smal straatje vol straatkunst en een echte hotspot die je niet mag missen. De muren en zelfs de bankjes zijn beschilderd en de kunstenaars werken hier gewoon op straat.
  • In een zijstraat van de Passaatstraat zie je de mooiste muurschildering van de stad, de Dushi-muurschildering (bekijk ligging). Dit is er zeker een voor je Instagram.
  • Ook bij de Bitterstraat en Parke Leyba (bekijk ligging) kan je enkele mooie street art werken bewonderen.
  1. Landhuis Chobolobo, likeurstokerij bezoeken

Een van de echte must sees tijdens een vakantie op Curaçao: zijn de oude landhuizen op het eiland. Je kan ze heus niet allemaal bezichtigen want in totaal zijn er maar liefst 87 nog in tact. Vroeger, in de 16e, 17e en 18e eeuw, werden slaven hier gedwongen om hard te werken op de omringende plantages.

Inmiddels zijn de oude landhuizen omgetoverd tot musea waar je meer te weten komt over hun geschiedenis, restaurants of kunstgalerijen. Landhuis Chobolobo is een van de bekendste landhuizen die je vandaag kan bezoeken. Vandaag is zit er een likeurstokerij gehuisvest waar je een rondleiding kan volgen, de likeur proeven en shoppen in de souvenirwinkel.

Of boek je enkele leuke tours en excursies in Willemstad

  1. Struisvogelboerderij van Curaçao

De Struisvogelboerderij van Curaçao is een dierentuin met een Zuid-Afrikaans thema in een prachtig natuurgebied. Tijdens de safaritour wordt je door het park gegidst en verdiep je je als het ware in het leven van de struisvogels. Je hebt zelf de mogelijkheid om de struisvogels te voederen. De rondleidingen duren 45 minuten en vinden elk uur plaats. Behalve struisvogels zijn er nog veel meer dieren te zien, waaronder emoes, alligators, pauwen, varkens en geiten.

Na de rondleiding kan je nog een authentiek souvenirtje kopen in de souvenir shop en nagenieten in het restaurant op het terrein terwijl de kinderen zich uitleven op de voorziene speeltuin. Kortom, een dagje plezier voor het hele gezin! Meer info op de website.

  1. Zingende vogels bij Plaza Jo-Jo Correa

Tegenover de drijvende markt ligt een klein gezellig plein met 3D-kunst: Plaza Jo-Jo Correa. Hier zie je drie grote kleurrijke vogels met muziekinstrumenten in hun vleugels. Er is ook een grote muurschildering met een prachtige adelaar op dit plein.

LEESTIP: De grote muurschildering op dit plein is slechts één van de vele voorbeelden van de street-art werken in de Otrobanda wijk.
  1. Winkelen bij Rif Fort

Rif Fort is een historisch fort gelegen aan de ingang van de St. Anna-baai. Het fort werd oorspronkelijk gebouwd in 1828 als onderdeel van de verdedigingswerken van het eiland en diende als bescherming tegen invasies van buitenaf. In de loop der jaren heeft Rif Fort verschillende functies gehad.

  • Zo werd het fort in de jaren '60 van de vorige eeuw gebruikt als gevangenis en later als opslagplaats voor olie.
  • In de jaren '90 werd het fort gerenoveerd en omgebouwd tot een winkelcentrum en een entertainmentcomplex met restaurants, bars en winkels.

Tegenwoordig is het een populaire plek waar je kan genieten van het historische karakter van het fort en winkelen in de vele winkels en boetieks die er gevestigd zijn. Ook zijn er diverse eetgelegenheden waar je lokale specialiteiten kan proeven. Oh ja, vanaf het fort heb je ook een prachtig uitzicht op de kleurrijke Handelskade en de beroemde pontjesbrug.

TIP: Na al dat shoppen toe aan een vieruurtje? Ga dan zeker eens langs bij The Pancake Sensations en proef de lekkerste pannenkoeken, hartig of zoet, er is voor ieder wat wils.
  1. Leuke excursies en daguitstappen boeken vanuit Willemstad

Zin in een leuke daguitstap of excursie?

  1. Waar overnachten in Willemstad?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Willemstad? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Willemstad.

  • Boho Bohemian Boutique Hotel is een knus boetiekhotel in het Pietermaai wijk, het opkomende deel van de stad. Geniet in van het heerlijke zonnetje in de knusse tuin, neem een duik in het zwembad met jacuzzi, sip van je cocktail en geniet van een heerlijke nachtrust in de Boho style kamer. Meer info en boeken.
  • Een ander leuk verblijf in Willemstad is het Renaissance Wind Creek Curaçao Resort. Vanuit het hotel wandel je zo langs de winkels richting de pontjesbrug en de kleurrijke handelskade. 's Ochtends geniet je van vers gebakken pancakes, nadien is het heerlijk relaxen in de infinity pool. Boek je verblijf.
  • Scuba Lodge & Ocean Suites bieden overnachting in een van de historische pastelkleurige panden. De authentieke handelshuizen zijn omgetoverd tot hotelkamers met een hip interieur en voorzien van alle hedendaagse moderne en luxe. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Droom alvast over een vakantie op Curaçao

Ben je benieuwd naar een vakantie op het kleurrijke Curaçao? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Curaçao.

  1. Download onze gratis reisgids ABC-eilanden

Mis niets tijdens je vakantie op de ABC-eilanden met onze gratis reisgids. Deze bevat info over de belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlights + leuke weetjes en uitleg. Koop onze reisgids ABC-eilanden met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids ABC-eilanden.

ABC eilanden

Gratis reisgids ABC-eilanden downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?