Premium

Duinenwandeling Blankenberge - De Haan, langs knooppunten

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze wandeling is onderdeel van de betalende reisgids

Duinenwandeling Blankenberge - De Haan, langs knooppunten

 • Startpunt: Koning Albert I Laan 2, Blankenberge
 • Eindpunt: Koning Albert I Laan 2, Blankenberge
 • Type: Wandelroute
 • Afstand: 11,3 km
 • Duur: 4 uur
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Wandelknooppunten (zie kaart in reisgids)
 • Rolwagens: Toegankelijk

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Promoties Vlaamse kust 2 tot 5 dagen

Promoties Vlaamse kust 2 tot 5 dagen

Verschillende promoties in Oostende en Nieuwpoort van 2 tot 5 dagen. Bijzondere arrangementen zoals een shopping 2-daagse met butlerservice. een 3-daagse Oostende met ontbijt en streekbierenpakket voor € 99 p.p.

Wandelroute door de duinen van de Belgische kust, van Blankenberge tot De Haan.

Ontdek enkele bijzondere plekjes van Blankenberge tot De Haan!

De kust heeft de toerist heel wat te bieden. Daar moeten we geen doekjes om winden. Maar desondanks zoeken de meeste bezoekers nog steeds alleen het strand, de zee en de wandeldijk op. Wie even genoeg heeft van het obligate strandplezier, kan zijn zinnen verzetten met een interessante en aangename wandeling door de duinen!

Je start in Blankenberge en wandelt via het Schelpenpad naar Wenduine om van daaruit via de duinenbossen in De Haan te eindigen. Natuurgebieden, badplaatsen, duinen met bossen, rust, villawijken en uiteraard horecazaken zijn de ideale ingrediënten van deze aangename duinenwandeling. De rode draad of beter de gele draad is de Kusttram.

Wandeling op basis van de Kusttram

We maken bij deze wandelroute gretig gebruik van de Kusttram met zijn vele haltes. In de zomer bedraagt de frequentie om de 10 à 15 minuten, buiten het seizoen elke 20 minuten. Op alle bijgevoegde kaarten zie je de tramhaltes en hun bijhorende haltenaam aangegeven met een H. Zo kan je op een 8-tal plaatsen de wandeling onderbreken en met de tram terugkeren. De wandeling is beschreven met als startplaats Blankenberge station en gaat tot de tramhalte De Haan aan Zee. Meer info over de Kusttram.

Wil je graag je verblijf in Blankenberge uitbreiden? Dan ga je best op zoek naar een aangenaam verblijf om je vakantie zorgeloos te doen verlopen. Bekijk alvast onze favoriete hotels en B&B's in Blankenberge!

Belgische kust

Download gratis preview reisgids Belgische Kust

Nog meer in de volledige reisgids Belgische Kust

Ontdek de Belgische kust via 5 uitgewerkte stadswandelingen, 4 luswandelingen in de natuur die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden.  Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks fietsroutes Duinenwandeling Blankenberge: we hebben de GPS-tracks van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Enkele hoogtepunten tijdens deze wandeling

Wenduine bezit het op één na hoogste duin van de Kust. Boven op een 31 meter hoge duin staat de Spioenkop. Deze kom je ook tegen tijdens je wandeling. Vanaf dit paviljoentje heb je een prachtig panorama over de omliggende duinen, het hinterland, het strand en de zee. De Spioenkop werd gebouwd in 1902 en kende een bewogen geschiedenis.

Het eigenaardige molentje dat je langs de Leopold II-laan tegenkomt, is de Hubertmolen. Deze werd in 1880 gebouwd door molenaar Jan Hubert. In 1946 werd de molen en de omgeving beschermd als landschapsgezicht. In 1992 werd het molentje door een voorjaarsstorm ernstig beschadigd, waarbij het wiekenkruis verdween. Het gemeentebestuur van De Haan besliste om de molen aan te kopen en hem in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

Je gaat ook een stukje door de Duinbossen die zich uitstrekken tussen Wenduine en Bredene. Deze vormen een wandel- en natuurgebied van 152 ha. De bomengordel werd oorspronkelijk aangelegd als schermbos, om de achterliggende vruchtbare poldergronden te beschermen tegen overstroming en stuifzand. Nu zijn ze vooral in trek als wandelgebied. Zet die wandelschoenen al maar klaar!

Tijdens je bezoek aan De Haan, kan je niet anders dan eens langsgaan bij de ConcessiewijkEen historische villawijk in Anglo-Normandische stijl, die de tand des tijds moeiteloos doorstond. De ondernemers hadden grootse plannen met het gebied dat ze voor 90 jaar in concessie kregen. De bedoeling was om er een romantische belle epoque-wijk aan te leggen. In deze villawijk moet je zeker volgende panden bezichtigen:

 • Villa Savoyarde: verblijfplaats van Albert Einstein in 1933 (Shakespearelaan).
 • De villa's van Vaerwyck (o.a. in de Rembrandtlaan).
 • Het huidige gemeentehuis, ooit het eerste luxehotel met stromend warm water (Leopoldlaan 24).

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde

83 ervaringen

- 8 augustus 2023 - Roose - De Kee

Wij gaan pas in september een weekend naar zee en zal er dan pas maar van genieten. Alvast bedankt . Mvg Ingrid

- 2 januari 2023 - jan standaert

alles zeer goed weergegeven. De duinenenwandeling was super, zeker aanbevelenswaardig!

- 27 juni 2022 - Marleen PAREWIJCK

Was een mooie wandeling. Een aanrader!!!!

- 17 november 2021 - vandenberghe nina

Absolute aanvulling op je weekendplannen .

- 9 juni 2021 - Veronique LOETERS

Mooie afwisselende wandeling, zowel langs het strand als door de bossen. We waren aangenaam verrast door de vele bossen waar we door gewandeld zijn. Bij de knooppunten die op de site vermeld staan, staat er wel een kleine vergissing. Knooppunt 1 kom je ergens tussen 50 en 51 tegen en niet helemaal in het begin. Wij zijn niet vertrokken in het centrum van Blankenberge, maar wel aan de nieuw aangelegde brug over de grote baan. Heel mooie brug, ideaal vertrekpunt, waar je gratis kan parkeren.

Download gratis preview reisgids Belgische Kust

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze wandeling is onderdeel van de betalende reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?