Premium

Zuid-Picardië rondreis langs kastelen, bossen en charmedorpjes

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze route is onderdeel van de betalende reisgids

Zuid-Picardië rondreis langs kastelen, bossen en charmedorpjes

  • Startpunt: Gerberoy
  • Eindpunt: Noyon
  • Type: Rondreis
  • Afstand: 213 km
  • Duur: 3 dagen
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Volg route op kaart met GPS-tracker

Download de route van Beauvais tot Compiègne, 3 dagen door Zuid-Picardië

Gotiek en sprookjeskastelen

De autoroute door het zuiden van Picardië is er één om van te snoepen. We loodsen je in het vaak te miskende departement van de l’Oise langs kleine en grotere steden en laten je er de mooiste bezienswaardigheden zien van Picardië. Picardië staat in de cultuurgeschiedenis gekend als de bakermat van de gotiek.

Wegdromen doe je vast en zeker te midden veel luxe en praal in de kasteeldomeinen van Chantilly en Compiègne. We bezoeken een sprookjesachtige kasteel in Pierrefonds.

Op heel wat plekken zal je oog in oog komen te staan met religieus getinte gebouwen. Het thema ‘oorlog’ komt ook aan bod. Op de ene locatie midden in het bos van Compiègne kom je op een plek waar geschiedenis letterlijk geschreven is, al past het woord ondertekend hier beter. De andere locatie zal je dan weer doen huiveren omdat hier het gruwelijke van wat oorlog doet met een mens wordt getoond.

Met deze route kom je langs 2 van de mooiste dorpjes in Frankrijk

Starten doen we met een wandeling in Gerberoy, een van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Nog zo'n uniek dorpje verken je met onze wandelroute: Crépy-en-Valois. Typische stadswandelingen langs bekende en onbekende plekjes maak je nog in Compiègne en Senlis. Maar ook in Beauvais en Noyon maken we je wegwijs naar de bezienswaardigheden. Onze gratis reisgids van Zuid-Picardië is een kant-en-klare route boordevol informatie, foto's en kaarten. Gewoon printen of op je tablet zetten en dan genieten in het zuiden van Picardië.

Noord-Frankrijk

Stuur me de reisgids Noord-Frankrijk

Nog meer in de volledige reisgids Noord-Frankrijk

Ontdek Noord-Frankrijk met onze complete reisgids: 7 autoroutes + 22 wandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids uniek.
Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Zuid-Picardië: we hebben de GPS-tracks (GPX - ITN) van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Waarom 3 dagen naar Zuid-Picardië? Dit is wat je zal zien:

In deze pdf-gids van Zuid-Picardië vind je twee wandelroutes in de mooiste dorpjes van Frankrijk. De rondreis start in Gerberoy met een wandeling van amper één kilometer maar onvergetelijk. Alle straatjes en steegjes ademen één en al historie. Je ziet huizen, de meeste uit de 17de en 18de eeuw, vakwerkhuizen, maar wat méér is. Bijna allemaal zijn ze heel knap bebloemd, de meeste met rozen, wat een extra aangenaam gevoel bezorgt tijdens het wandelen. Elk jaar in juni vindt er la Fête des Roses plaats.

Crépy-en-Valois is een totaal ander dorpje in Zuid-Picardië. Een versterkt stadje op een helling en dat zal je wel meteen merken bij de start van de wandeling. Je vindt er een oud stadsdeel met geplaveide steegjes, stadswallen, de abdijruïnes van Saint-Arnoul, de kerk Saint-Denis, het Musée de l’Archerie et du Valois en de kerktoren Saint-Thomas. Heel aangenaam is de afwisseling tijdens de wandeling. Nu eens volledig in stilte, dan in levendige straten om na een paar afslagjes plots opnieuw geconfronteerd te worden met de kalmte zelve.

Niet ver van Compiègne staat een pracht van een kasteel in Pierrefonds. In deze pdf-gids Zuid-Picardië vind je een uitvoerige beschrijving, ook van de manier hoe je er best komt. Eveneens geven we een vleugje geschiedenis mee om het tijdperk te kaderen. Het kasteel van Pierrefonds is één van de meesterwerken van de architect Viollet-le-Duc. Wat een ruïne geworden was, liet hij ombouwen en renoveren tot een pracht van een kasteel. Een voorsmaakje met foto's kan je al krijgen als je de pdf-gids Zuid-Picardië gaat downloaden.

Wat dan gezegd van het kasteel van Compiègne dat wereldwijd bekend is. Het behoort tot één van de mooiste neoklassieke kastelen van Frankrijk. Het begon met een 'eenvoudige' versie ergens in de 14de eeuw. Elke vorst die er woonde liet er wel iets aan wijzigen. Wat je vandaag ziet dateert van de verbouwing in opdracht van Lodewijk XV tijdens de 18de eeuw. Het interieur biedt veel pracht en praal en je komt in de vele salons, eetkamers tot zelfs in de slaapkamers.

Ben je fan van prachtige kastelen en tuinen, dan mag je het kasteeldomein van Chantilly niet overslaan. Pronkzalen vol schittering in de kleine en grote appartementen, overal schilderijen, standbeelden, miniaturen, de bibliotheek, de kapel, enz. Je ogen zullen pijn doen van al die glitter. Buiten wandel je in uitgestrekte tuinen met strak afgelijnde bloemperken. Bovendien kan je kiezen uit verschillende bezoekformules met een paardenspektakel er bovenop. 

Zuid-Picardië telt flink wat kerken met aanzien. Deze pdf-gids van Zuid-Picardië laat je er enkele zien. De kathedraal van Beauvais heeft een unieke geschiedenis, letterlijk met vallen en opstaan. Het resultaat is verbluffend zowel langs de buitenzijde als binnenin. Je zal er diverse keren verrast worden door de manier waarop de kathedraal van Beauvais onderhouden wordt de dag van vandaag. Mis er trouwens ook niet de twee bijzondere uurwerken.

Mogelijk heb je al kennis gemaakt met Senlis. Althans op je tv-scherm, want dit met fraai cultureel erfgoed gevulde stadje wordt vaak gebruikt als filmdecor. De kathedraal Notre Dame is een unieke kerk waar ruim vier eeuwen aan gebouwd is. Logisch dat je hier dus kan 'proeven' van heel wat bouwgeschiedenis. Eenmaal binnen, word je nog eens overdonderd door de kleuren en de hoogte. Moet je dus zeker eens gaan zien in Senlis.

De kathedraal in Noyon was relatief vlug klaar in minder dan een eeuw. Het prachtig binnenvallende licht in het transept kleurt er je bezoek. Veel vroeggotische schoonheid is je beloning als je binnentreedt in de kathedraal van Noyon. 

Schoonheid kan ook zitten in wat ooit geweest is. Dat bewijzen de ruïnes van de abdij in Fontaine-Chaalis. Ook in Crépy-en-Valois staan nog muren overeind van de abdij van Saint-Arnoult.

Natuurliefhebbers zullen verwend worden in Zuid-Picardië. Als je de pdf-gids van Zuid-Picardië doorneemt zal je vaak lezen over het vele groen dat de regio kleurt. Het bos van Compiègne bevat 1500 km aan wandelpaden. Daar ben je al een tijdje zoet mee. Maar zoals je elders kan lezen bij de redenen waarom 3 dagen op weekend naar Zuid-Picardië vind je ook heel wat wandelmogelijkheden in de kasteelparken van Chantilly, Compiègne, het filosofisch park in Ermenonville en ook in de trajecten van de stadswandelingen van Gerberoy, Senlis, Crépy-en-Valois hebben we gezorgd voor af en toe een 'groene' adempauze. En het uitzicht vanop Les Beaux Monts biedt ook wel iets speciaals.    

Carrefour de l'Armistice en het Mémorial de l'Internement et de la Déportation in Compiègne, zijn beide unieke en beklijvende herinneringen aan de twee Wereldoorlogen. Het hoogtepunt vormt wellicht het bezoek aan de plaats waar de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog werd getekend, de l'Armistice, in de bossen van Compiègne. Je vindt er de (weliswaar nagebouwde) buffet treinwagon waar de ondertekening gebeurde.

Wat tijdens de Tweede Wereldoorlog een interneringskamp is geweest voor duizenden burgers en politieke gevangenen en vanaf maart 1942 vele joden, is nu omgevormd tot een bezoekerscentrum, het Mémorial de l'Internement et de la Déportation. Ruim 45 000 mensen zijn hier geïnterneerd en later gedeporteerd. Aangrijpende beelden, unieke documenten, tekeningen, ... gruwel en dood. Wat je ziet en leest gaat door merg en been.  

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

44 ervaringen

- 11 februari 2023 - Joseph Goetschalckx

in het voorjaar gepland om een week in Picardië door te brengen. Het gedeelte van Noord Frankrijk hiervan gaan we volgen. Zoals altijd zeer veel en duidelijke informatie.

- 12 augustus 2022 - maurice Vrysen

Prima reisgids, duidelijk en overzichtelijk.

- 24 april 2022 - Guido Reunes

Zeer goeie gids om de streek te verkennen.

- 15 februari 2022 - Jan De vylder

Een zéér uitgebreide gids boordevol handige wetenswaardigheden! Eindelijk een reisgids die echt bruikbaar is!

- 12 juli 2021 - Els

Een zeer overzichtelijke en bruikbare gids. De stadswandelingen zijn duidelijk beschreven. Maar vooral de autoroutes zijn zeer mooi en de moeite waard!

Stuur me de reisgids Noord-Frankrijk

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze route is onderdeel van de betalende reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?