13 x mooiste bezienswaardigheden in Schouwen-Duiveland: wat te zien & doen? + verblijftips

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Schouwen-Duiveland: wat te zien & doen? + verblijftips

12 januari 2024 in Zeeland0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Schouwen-Duiveland + verblijftips

Schouwen-Duiveland is een schilderachtig eiland gelegen in de provincie Zeeland. Het heeft alles om uit te groeien tot een populaire vakantiebestemming. Je vindt er historische steden, uitgestrekte stranden, natuur en fantastisch eten. Zierikzee en de mosselen van Bruinisse ken je misschien, maar er valt nog veel meer te beleven.

Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste bezienswaardigheden in Schouwen-Duiveland.

Inhoud artikel

  1. Schouwen-Duiveland: vakantiebestemming dichtbij huis

Schouwen-Duiveland, omringd door de wateren van de Oosterschelde, de Noordzee en het Grevelingenmeer, heeft een rijke geschiedenis. Het eiland was van oudsher afhankelijk van landbouw, visserij en handel, en dat heeft zich vandaag vertaald in een unieke cultuur en heel wat landelijk erfgoed.

Het eiland staat in Nederland vooral bekend om de beruchte Watersnoodramp van 1953, die grote delen van Zeeland trof. Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk herdenkt dit tragische evenement en vertelt het aangrijpende verhaal van de overstroming en de daaropvolgende wederopbouw.

Er valt heel wat te beleven op Schouwen-Duiveland, van historische stadjes tot natuurparken, je vindt het hier allemaal. En het beste nieuws: het eiland ligt op minder dan twee uur rijden van Brussel.

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Schouwen-Duiveland

  1. Monumentenstad Zierikzee

Zierikzee is een charmant stadje op Schouwen-Duiveland. De geschiedenis van Zierikzee gaat terug tot de middeleeuwen en de stad heeft een rijk maritiem verleden. De stad was ooit een welvarende handelsplaats en lid van de Hanze, een middeleeuws handelsverbond.

  • Bezoek tijdens onze stadswandeling door Zierikzee zeker de imposante Sint-Lievensmonstertoren. Deze kerktoren is een van de hoogste in Nederland en biedt een spectaculair uitzicht over de stad. De toren staat bekend om zijn gotische architectuur en is de trots van Zierikzee.
  • Zierikzee heeft ook meerdere stadspoorten, waarvan de Noordhavenpoort en de Nieuwe Havenpoort de meest opvallende zijn. Deze poorten zijn stille getuigen van de middeleeuwse geschiedenis van de stad.
  • Musea liefhebbers moeten het Stadhuismuseum bezoeken, gehuisvest in het historische stadhuis van de stad. Het herbergt een schat aan culturele en historische artefacten.

OVERNACHTINGSTIP: De Zeeuwse Hemel is een charmant pension gevestigd in één van de oudste monumentale panden. Verblijf in de Damkamer met uitzicht op de gezelligste winkelstraatjes van Zierikzee of in de Kastanjekamer, met zicht op de Zeeuwse Hemeltuin en de prachtige 100 jaar oude kastanje boom. Meer info en boeken.

  1. Wandelen en fietsen op Schouwen-Duiveland

De mooie natuur maakt Schouwen-Duiveland de ideale locatie om te wandelen of fietsen. Ga zeker naar "De Kop van Schouwen" met hoge duinen, stranden en het grootste bos van Zeeland: Boswachterij Westerschouwen. Rust staat hier centraal.

Natuurlijk kan je ook gewoon op eigen houtje langs de uitgestrekte kustlijn van Schouwen-Duiveland wandelen. Het is de perfecte manier om te ontsnappen aan de alledaagse drukte en te genieten van de frisse zeelucht. Download onze reisgids Zeeland met tal van leuke wandelingen.

Het spreekt voor zich dat Schouwen-Duiveland ook een fietsvriendelijk eiland is. Er zijn uitstekende fietspaden die de stadjes op het eiland met elkaar verbinden, zoals overal in Nederland!

FIETSTIP: Zelf gaan fietsen in Zeeland? Download onze gratis fietsgids Zeeland met tal van leuke fietsroutes

  1. Renesse

Het bruisende stadje Renesse is een populaire badplaats op Schouwen-Duiveland. Het staat bekend om zijn prachtige stranden en levendige sfeer.

Renesse heeft kilometerslange zandstranden, perfect om te zonnebaden, te zwemmen en watersporten uit te proberen. In de zomer kan je hier een verfrissende duik in de Noordzee nemen. Avontuurlijke zielen kunnen kitesurfen, windsurfen, zeilen en nog veel meer.

Maar ook het centrum van Renesse bruist van activiteit. Hier vind je talloze restaurants, bars en winkels. Het is de ideale plek om te genieten van lokale gerechten. Wandel door de straatjes, bewonder de architectuur en geniet van de vakantiesfeer die hier hangt.

  1. Het slot van Burgh-Haamstede

Burgh-Haamstede is een van de mooiste dorpjes in Zeeland, en is vooral bekend om het middeleeuwse Slot Haamstede. Dit kasteel daterend uit de 18de eeuw is een prachtig voorbeeld van Nederlandse kasteelarchitectuur. Tijdens Open Monumentendag en elke woensdag (van half juni tot oktober) kan je het slot bezoeken om 11u30. De aangrenzende Zeepeduinen zijn wel het hele jaar toegankelijk.

Een ander leuke bezienswaardigheid is het Museum de Burghse Schoole, gevestigd in een een authentiek oud schoolgebouw vol nostalgie. Een van de klaslokalen is ingericht als een klas uit 1920: van de tafeltjes en stoeltjes tot het schoolbord en prenten aan de muur. Meer info op de website.

Maar Burgh-Haamstede is ook een uitstekend vertrekpunt voor avonturen in de natuur. Rondom het dorpje liggen namelijk uitgestrekte bossen en duinen, perfect voor wandel- en fietstochten.

  1. Mosselhoofdstad Bruinisse

Bruinisse is een pittoresk vissersdorp en staat bekend als de mosselhoofdstad van Nederland. De mosselvisserij is hier een lange traditie. Je mag Bruinisse dus niet bezoeken zonder de heerlijke mosselen te proeven in een van de lokale restaurants zoals Restaurant De Meeuw of Brasserie de Cleenne Mossel.

Nog meer bezienswaardigheden in Bruinisse zijn

  • Mossel- en Visserijmuseum: hier leer je meer over de geschiedenis en het proces van de mosselvangst. Het museum biedt inzicht in de traditionele visserij in de regio. Meer info op de website.
  • De haven van Bruinisse: een prachtige plek om te wandelen, boten te spotten en verse vis te kopen.
  • Bruinisse biedt prachtige uitzichten op het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van West-Europa. De rustige wateren van het meer zijn een uitstekende plek om te ontspannen en te genieten van de natuur. Er vallen hier veel vogels te spotten.

LEESTIP: Download onze gratis reisgids Zeeland en ontdek de mooiste plekjes van Schouwen-Duiveland zelf.

  1. Watersporten in Brouwersdam

Schouwen-Duiveland is een watersportparadijs en Brouwersdam is een van de meest populaire bestemmingen voor liefhebbers van watersport. Zin om iets nieuws te proberen? De Brouwersdam staat bekend als een van de beste plekken in Nederland om te kitesurfen.

De constante wind en ondiepe wateren maken het ideaal voor beginners en ervaren kiters. Dankzij het grote wateroppervlak en de constante wind is Brouwersdam ook een toplocatie voor windsurfers. Verder zal je hier veel zeilbootjes zien. Keuze genoeg dus voor een spannend avontuur!

  1. Plompe Toren beklimmen

De Plompe Toren in Burgh-Haamstede is een iconisch bouwwerk op Schouwen-Duiveland. Deze 23 meter hoge middeleeuwse kerktoren is het laatste overblijfsel van het verdronken dorp Koudekerke, dat werd verzwolgen door de golven van de Oosterschelde. De toren heeft een fascinerend verhaal en biedt nu inzicht in de geschiedenis van het eiland. Je kan de toren beklimmen en genieten van een panoramisch uitzicht over de omliggende wateren.

Praktische info over de Plompe Toren

  • De toren is onbemand en elke dag open van 9u - 18u
  • Koudekerkseweg 12, 4328 NP Burgh-Haamstede
  • Zie ligging hier
  1. Havenstad Brouwershaven

Brouwershaven is de oudste en mooiste stad aan de Grevelingen, het grootst zoutwatermeer van West-Europa. De authentieke binnenstad en de historische markt met haar smalle zijstraatjes en mooie monumenten (Brouwershaven telt er maar liefst 59) maken een stadswandeling meer dan de moeite waard. Bijzonder zijn de authentieke boerderijen en schuren in het oude stadscentrum, maar ook het oude stadhuis, De Waag en de imposante Grote of Sint Nicolaaskerk.

  1. Zeehonden spotten op Schouwen-Duiveland

Een onvergetelijke ervaring in de wateren rondom Schouwen-Duiveland is het spotten van zeehonden. Je kan deelnemen aan georganiseerde boottochten en naar de Roggenplaat varen (bekijk ligging), waar je die schattige zeezoogdieren in hun natuurlijke habitat kan aanschouwen. Kom je met kinderen, dan raden we je absoluut een boottochtje aan. Meer info over boottochten vind je hier

  1. Watersnoodmuseum bezoeken in Ouwerkerk

Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, het aangrijpende verhaal van de Watersnoodramp van 1953, die een groot deel van Zeeland trof. Het museum biedt inzicht in de verwoestende impact van de ramp en de heldhaftige reddingsoperaties die daarop volgden. Het is een ontroerende herinnering aan de kracht van de zee, maar ook aan de weerstaand van de mens. Meer info op de website

FIETSTIP: Rijd onze fietsroute in lus vanuit Zierikzee naar het Watersnoodmuseum, rondje Schouwen en Duiveland oost

  1. Duiken bij de Zeelandbrug

Wanneer je naar Schouwen-Duiveland rijdt met de auto, is de kans groot dat je over de Zeelandbrug rijdt, een andere iconische bezienswaardigheid in Schouwen-Duiveland. De indrukwekkend Zeelandbrug is ruim 5 km lang en verbindt sinds 15 december 1965 Schouwen-Duiveland (Zierikzee) en Noord-Beveland (Colijnsplaat). De toenmalige Oosterscheldebrug was de langste brug van Europa (inmiddels niet meer). Vanaf de brug heb je natuurlijk een indrukwekkend uitzicht op de omliggende wateren van de Oosterschelde.

Duiken in de nabije omgeving van de Zeelandbrug

Iets minder bekend is dat de Zeelandbrug onder water minstens zo indrukwekkend is als daarboven. Het gebied rond de Zeelandbrug herbergt namelijk een rijke diversiteit aan onderwaterleven. De brugpijlers en stenen zijn door de jaren heen begroeid waardoor je hier onder andere zeebaarzen, anemonen, schelpdieren maar vooral ook zeepaardjes en paaiende sepia’s (een inktvissoort) kan bewonderen.

  1. Vaartocht door Nationaal Park Oosterschelde

Heb je wat meer tijd over? Dan kan je ook altijd een onvergetelijke vaartocht maken in het Nationale Park Oosterschelde. Heb je thuis een verrekijker? Neem die dan zeker mee, want tijdens je vaartocht ga je op zoek naar zeehonden. Je weet natuurlijk nooit of je zeehondjes zal tegenkomen, maar de kans is toch wel heel groot. Erg schattig om de zeehonden in hun natuurlijke habitat te zien zonnen of ronddobberen.

De Nederlandse dolfijn 'de bruinvis' kan je soms ook ontmoeten in het park. Het is aan te raden om je boottrip op voorhand te reserveren. Dat kan via de officiële website van het Nationale Park Oosterschelde. Daar vind je ook meer informatie over de openingsuren.

  1. Waar overnachten op Schouwen-Duiveland?

Schouwen-Duiveland heeft heel wat te bieden. Je kan er leuke activiteiten doen, bezienswaardigheden bezoeken maar vooral even heerlijk tot rust komen. Daarom is één dagje vaak niet genoeg en maak je er best een weekendje weg van. En dan heb je natuurlijk een verblijfplaats nodig! Hieronder vind je alvast enkele leuke adresjes om te overnachten tijdens je bezoek aan Schouwen-Duiveland.

Onze favoriete verblijven op Schouwen-Duiveland

  • De Zeeuwse Hemel is een charmant pension gevestigd in één van de oudste monumentale panden in Zierikzee. Verblijf in een van de gezellig ingerichte kamers met uitzicht op de winkelstraatjes of op de Zeeuwse Hemeltuin met de prachtige 100 jaar oude kastanje boom. Meer info en boeken.
  • Bij Roompot Beach Resort Brouwersdam geniet je van de rust en een prachtig uitzicht op het strand dat vlakbij ligt! Na een dagje uit is het zalig om tot rust te komen in je gezellig ingerichte lodge. Er zijn lodges beschikbaar met een sauna en een hottub voor extra ontspanning. Meer info en boeken.
  • Center Parcs Port Zélande is een waar paradijs voor water- en strandliefhebbers. Vanuit je cottage loop je zo naar het Grevelingenmeer en het Noordzeestrand. Het vakantiepark beschikt ook over een subtropisch zwemparadijs. Meer info en boeken.
  • Vakantiepark Landal Port Greve is gelegen in Brouwershaven aan het Zeeuwse Grevelingenmeer. Meer info en boeken.
  1. Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

  1. Download je gratis reisgids Zeeland en mis niets!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zeeland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Zeeland met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zeeland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?