Op citytrip naar Wenen? Wat te doen en zien in Wenen? Mijn 10 tips!

Koop de volledige gids voor € 5

Op citytrip naar Wenen? Wat te doen en zien in Wenen? Mijn 10 tips!

16 december 2023 in Wenen4 reacties

Bij Wenen denk je wellicht in de eerste plaats aan muziek en opera, maar de stad is veel meer dan dat. Het heeft tal van prachtige oude en moderne gebouwen, musea en talloze ontspanningsmogelijkheden.

Het spreekt dan ook voor zich dat er in deze bruisende stad heel wat te beleven valt. Ik zocht 10 dingen uit die je zeker moet doen of bezoeken tijdens je citytrip naar Wenen!

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Wenen

Duur2 - 7 dagen ()
Vliegtickets1u40 vliegen naar Wenen, richtprijs € 77 vergelijk prijzen bij Connections of Cheaptickets
Met de autoDe afstand tot Wenen is 1100 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12u rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Oostenrijk.
Met de nachttreinVanuit Brussel of Amsterdam met de nachttrein naar Wenen, duur is 13u45, aankomst om 9u 's morgens (boek je tickets online)
VerblijvenOvernachtingen in Wenen:
PakketreizenEen stedentrip Wenen als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 365), Euroreizen (va.€ 124)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Amusement in Praterpark & Riesenrad

De Prater in Wenen is een kermisachtig pretpark in de stad dat al meer dan 100 jaar bestaat. Het Praterpark is héél groot en heeft als beroemdste attractie het Riesenrad of reuzenrad dat al rondraait sinds 1896. Als jouw cabine haar top bereikt, zit je op 67 meter hoogte en kan je genieten van een prachtig panorama over de stad.

Een ritje duurt zo’n 20 minuten, wat meteen het vrij dure ticket compenseert. Hier vind je ook de oudste houten achtbaan van Europa. Toegangsprijzen en openingstijden vind je op de website van het Praterpark en het Riesenrad.

Onze tip: Boek je ticket voor het reuzenrad online, er zijn Flexpassen beschikbaar waardoor je korting hebt op meerdere attracties.
  1. Shoppen in Wenen

De Kärtnerstrasse is dé shoppingstraat van Wenen bij uitstek tijden je citytrip en die loopt van de Staatsopera tot aan de Stephansdom. Er zijn uiteraard ook veel winkeltjes te vinden in de zijstraten van deze winkel/wandelstraat. In Wenen vind je veel goedkope winkels, maar ook heel exclusieve zaken.

Één ding moet je zeker doen wanneer je een shoppingsmomentje inlast tijden je citytrip naar Wenen: het Haas Haus. Dit is een complex met mode, maar ook een hotel en restaurant. In de binnenstad zijn er ook nog andere plaatsen om te shoppen.

  • Zo is er het Altes Rathaus met een winkelcomplex en ook Graben in de binnenstad.
  • Aan de andere kant van de binnenring ligt de Mariahilferstrasse voor de goedkopere winkels.
  • Boetiekjes kan je dan weer vinden in de omgeving van Spittelberg.
  1. Romantiek in het Belvederepark

Het Belvederepark is één van de mooiste parken van Wenen. Vijvers, watervallen en de vele romantische hoekjes laten je hier volledig tot rust komen tijdens je citytrip in Wenen. Wandel hier zeker eens tot het hoogste punt van het park voor een knap uitzicht op het paleizencomplex en de contouren van de stad.

Er staan 2 paleizen en het zijn beiden parels van barok: Oberes en Unteres. Bedenk hierbij dat het Unteres-paleis het woongedeelte was en het Oberes-paleis gebruikt werd voor allerhande recepties en officiële plechtigheden. Beide paleizen zijn gescheiden door een grote tuin in Franse stijl, ontworpen door Johann Lukas von Hildebrandt.

  1. Rondneuzen op de Naschmarkt

De Naschmarkt mag je zeker niet vergeten tijdens je bezoek. Deze grote markt aan de Karlsplatz heeft naast het klassieke aanbod van vele marktjes ook een Vlooienmarkt. Je vindt hier vooral een ruime keuze aan groenten, fruit en zuivelproducten.

  • De winkels zijn geopend van maandag tot vrijdag tussen 9 en 18 uur.
  • Op zaterdag zijn de winkels alleen open in de voormiddag, behalve één zaterdag in de maand.
  1. Bewondering voor de Spaanse rijschool

Ben je op citytirp in Wenen probeer dan zeker een bezoekje te brengen aan de Spaanse rijschool in Wenen. Je kan er naar de sierlijke witte Lippizanerpaarden gaan kijken die hier allerlei soorten dansen uitvoeren op de tonen van de muziek en dit onder het strakke gezag van de mooi uitgedoste ruiters. Het mooiste moment om de galavoorstelling bij te wonen is op zondag.

Tijdens de week zijn de repetities ook opengesteld voor het publiek. Let wel op, want de Spaanse Rijschool is maar een paar maanden per jaar actief.

Onze tip: Boek je tickets voor een voorstelling voor de Spaanse Rijschool Wenen zeker online. Kijk hier om tickets te boeken.
  1. Zonnekloppen in de Burggarten

De Burggarten was de voormalige privétuin van de keizerlijke familie. De tuin lijkt zeer natuurlijk en is rustgevend. In de zomer is het een populaire plek voor zonnekloppers en lanterfanters. Je kan hier rustig een wandeling komen maken en passeert dan onder andere het standbeeld van Franz Joseph I, het standbeeld van Goethe en het populairste standbeeld van het namelijk, namelijk dat van Mozart.

Tijdens je wandeling kan je ook eens binnengaan in het Palmenhuis aan de andere kant van het park. Het in Jugendstil opgericht gebouw, eerder een soort van serre, en herbergt een vlindertuin en een café.

  1. Kunsthistoriches Museum

Het Kunsthistorisches Museum wordt het derde belangrijkste museum van beeldende kunsten ter wereld genoemd. Het bevat immers de kunstcollectie van de Habsburgers. Voor wel 6 eeuwen lang heeft deze familie geregeerd over een deel van Europa en over Oostenrijk, dat toen een zeer machtig en welvarend land was. De Habsburger-dynastie trok kunstenaars aan uit alle hoeken van Europa en het Oosten.

Het interieur van het museum is prachtig en de grote trappenhuizen springen meteen in het oog. Alle belangrijke kunstschilders uit de geschiedenis vind je hier terug. Deze collectie kan maar gedeeltelijk worden tentoongesteld, dus bezoek daarom zeker de werken van Pieter Breugel de Oude, de grootste verzameling van hem ter wereld. Verder kan je hier ook terecht voor beeldhouwwerken, meer dan 2000 voorwerpen uit de periode vanaf de middeleeuwen tot de baroktijd, plus ook nog een afdeling met alleen maar munten en bankbiljetten. Alle info vind je op de website.

  1. Weingut Cobenzl tasting tour

Wist je dat er binnen de stadsgrenzen van Wenen 700 hectare aan wijngaarden te vinden zijn? Lichte, frisse en fruitige Oostenrijkse wijnen zijn één voor één heerlijk en je kan ook zelf de selectie van Weingut Cobenzl eens gaan proeven tijdens een speciale proeverijtour. De wijngaard is een bezoekje waard en makkelijk te bereiken met de tram en bus, dus je hoeft je alvast geen zorgen te maken over wie er terugrijdt!

Wil je graag tijdens je citytrip in Wenen een wijn tasting tour doen? Voor ongeveer €20 per persoon kan je gaan proeven en er is een rondleiding door de wijngaard in de prijs inbegrepen. Daarnaast mag je het huis bezichtigen samen met de kelder terwijl je onderweg een zestal wijnen kan proeven. Bovendien zijn de uitzichten overweldigend: op een heldere dag zie je zelfs de Donau in de verte glinsteren.

Onze tip: Wil je graag een proeverij doen in Wenen? Boek je tickets online.
  1. Schönbrunn Schlosskonzerte

Aangezien Wenen een stad met een muzikaal verleden (en heden) is, moet je zeker eens een concertje meepikken. De Schönbrunn Schlosskonzerte gaat door in de prachtig gerenoveerde Orangerie van het paleis Schönbrunn.

Het programma dat je te zien krijgt, omvat de mooiste symfonieën en aria's van Mozart en ook de beroemde melodieën van de koning der walsen, namelijk Johann Strauss. Dit is de ideale gelegenheid om tijdens je bezoek te genieten van een concertavond. Daarbij kan je het concert nog eens laten voorafgaan door een diner.

Een citytrip Wenen kan natuurlijk niet zonder een klassiek concert, er zijn dagelijkse concerten waar de mooist klassieke werken worden gebracht. Boek een plaatsje online en geniet van deze unieke beleving.

  1. Wandel door het Neubau district

Het Neubau district was ooit de meest opzichtige opkomende buurt van Wenen, maar nu is het tot bedaren gekomen tot eenvoudigweg een leuke, comfortabele plek met heel wat unieke boetieks, bars en restaurantjes.

Het eten in deze buurt is fantastisch. Zo heb je bijvoorbeeld Erich (een Mexicaans restaurant) met een van de beste drankenlijsten van de stad (lees: heerlijke cocktails!) en zusterrestaurant Ulrich, die dan weer bekend staat voor de verrukkelijke brunch.

  1. Waar overnachten in Wenen?

Voor je vakantie in het muzikale Wenen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Wenen online bekijken.

Hotel Daniel Vienna

Hotel Daniel Vienna is een viersterrenhotel in het centrum van Wenen en ligt tussen het prachtige park van Schloss Belvedere en de Schweizergarten. Op het dak van het hotel staat een boot, die je al van ver kunt opmerken. De kamers zijn ruim en modern ingericht en iedere ochtend geniet je van een lekker ontbijtje. Meer info en boeken.

Hotel Max Brown 7th District

Max Brown 7th District is een hip en modern hotel midden in de uitgaanswijk van de stad. Iedere ochtend geniet je hier van een heerlijk ontbijtbuffet bestaande uit zoete en hartige gerechten. Meer info en boeken.

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Wenen met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Wenen? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Wenen. Ideaal Wenen te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Wenen kan je ook 1 stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in Wenen? Koop dan onze volledige reisgids Wenen en ontdek 2 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden.

Wenen stadsgids

Gratis reisgids Wenen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 18 april 2022 - Wouters An

Duidelijke informatie en een houvast! Aangenaam om te lezen. Stadswandelingen die je langs bezienswaardigheden leidt.

- 29 mei 2021 - Kurt Dumoulin

De wandelroute leek mij zo leuk dat ik mijn vrouw een citytrip naar Wenen cadeau heb gedaan voor haar verjaardag. We willen genieten van de romantische sfeer. Wat is er dan beter dan het ter plekke willen gaan bezichtigen.

- 26 november 2019 - Metrocazar

Super tips voor een bezoekje aan het mooie Wenen. Wellicht is ons navigatie-systeem voor de Weense metro (U-Bahn) wel handig voor degenen die Wenen (voor het eerst) bezoeken. https://www.metrocazar.com/wenen/

- 18 januari 2019 - Peter De Rijcker

Heel handige gids in een ook te plaatse handig bruikbaar formaat, dank zij de overzichtelijke interactie tussen de foto's, beschrijvingen en duidelijke genummerde 'bullet'-aanduidingen op overzichtelijke kaartjes.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?